2019-12-07 1306 瀏覽
今日午餐就食MGM Cotai嘅「雅吉」。「Aji」係澳門第一家日式秘魯菜餐廳!餐廳内的酒吧更提供秘魯傳統酒釀 Pisco 及日本清酒,調配出別具秘魯風味的特色雞尾酒,絕對係秘魯首都「利馬」以外的最佳選擇。 .今日介紹呢個完整雅吉雞尾酒體驗BAR EXPERIENCE🍸🍹$ 488 6杯COCKTAILS配6款秘魯特色小食🌟😋🥳細緻滋味的秘魯食材糅合日本精緻的擺盤美學,大膽創新、道道色彩繽紛😻😻.🍸🍹酒單結合了日本和秘魯特色,其中有混合清酒、伏特加、橙花水、Pisco、桃酒、接骨木花酒、檸檬汁、青檸汁⋯⋯⋯每杯都絕對有驚喜,仲有秘魯啤酒🍻記得一試。而我最鍾意,就係《NIKKEI SOUR》酒味濃香又酸酸甜甜👍而《CHILCANO》簡單優雅口感清爽🍸⋯⋯.吸👀小食;《炸芭蕉,秘魯乾辣椒,豆腐及鵪鶉蛋釀柑橘醬油》~主廚在鵪鶉蛋黃裡注入柑桔醬油,令蛋黃看起來更加澄黃濃郁🥰😍 一口咬落去仲有爆漿嘅感覺,濃郁芳香👏🏻👏🏻👏🏻👍《鴨肝慕士配黃薑,黃辣椒配蘋果蓉》~看上去似蓮蓬🏵口感脆脆帶點微辣清香。仲有《秘鲁薯仔多士》,《日本青口配黃辣椒⋯》、《豬肉腸》⋯⋯⋯ 😻款款都係熱情洋溢、色彩斑斕的個性美
仲有《秘鲁薯仔多士》,《日本青口配黃辣椒⋯》、《豬肉腸》⋯⋯⋯ 😻款款都係熱情洋溢、色彩斑斕的個性美食。
有酒我就開胃,越飲越想食嘢🤣🤣平常都鐘意食日式味增鱈魚燒嘅我,今日Order 番個Nikkei的《味噌燒銀鱈魚 》試試先得😉
燒得外皮香脆的黑鱈魚,肉質十分細嫩、肉色白潤配上西京味噌的香甜味,絕對🤤🤤🤤呀。
再加埋脆脆嘅亞馬遜果仁、牛肝菌粉同紫薯醬汁,整體口感極之協調,層次豐富相當美味。😋😋🥰