2019-11-04 618 瀏覽
事緣老公生日又唔知買咩蛋糕,兩個人又食唔到一個大嘅,因為澳門比較多舊式蛋糕麵包店,想食啲特別小小嘅蛋糕,於是就上網揾到呢間蛋糕麵包店!由於唔太肚餓嘅關係,只買左呢個woody食,呢個係朱古力慕絲蛋糕,唔會太甜,食多幾啖都唔會覺得漏,內層有啲朱古力脆脆,朱古力味唔會好甜,帶點黑朱古力味,非常好食,雖然一個50蚊細細個略為貴左啲,但價錢包含左人工同就質素,見佢逐個逐個人手整真係好花功夫,所以有機會下次再嚟都會再食!另外我地見到個牛角包好靚,心郁郁又買左個嚟食,牛角包咬落外脆內軟,冇餡都覺得好食,如果熱啲新鮮焗出嚟就更完美了!

2018-08-29 843 瀏覽
上網有講過離間D蛋糕好得意,就去試下。。。叫左個心樹同街名食,心樹係抹茶慕絲加抹茶蛋糕,再有紅豆流心,D樹同心心都係朱古力。。。估唔到的好味,特別要講的係中間的紅豆流心,好Cream好紅豆,有小小似椰汁紅豆糕的味。。。另外街名係檸檬撻,檸檬慕絲,個味好清新。。。如果有杯茶or 咖啡就一流。。。好可惜佢只有蛋糕買。。。特別要講下佢的朱古力,製作精美,自己睇相哪。。。味道係可以拍得住D高級名店的朱古力,真係值得去試一試!
2018-08-26
  • heart tree
大家都知道我喜歡造型古怪的食物,出發前當然要做足research找尋目標,結果澳門不太流行這事物,只找到一家兩家蛋糕店。Baptiste Brichon Patisserie 就在我這次住的酒店附近,所以即使我連店名都不知道怎麼讀,也將它排進行程第一站。之前在網路上沒看清楚照片,還以為蛋糕外層是糖皮,那應該不用吃太多(甚麼觀念),沒想到是超精緻的淋面,而且勁!好!食!完全出乎意料之外,有姿勢有實際的典範!小店的左右隔鄰都是一般街坊商店或舊式食肆,只有它門面有設計光鮮亮麗。澳門現在到處都是這樣新舊融合,走在街上有尋寶的感覺。甜品店內只有一個外國男子主理,由製作蛋糕到銷售待客,很孤單的感覺。這裡除了賣蛋糕還有很誘人的麵包,牛角包完美得像假食物一樣,差點想帶一個回家吃了。上店家的面書看,之前還有推出一系列動物蛋糕,現在則是電話ICON系列。全套有很多款式,但每天製作的款式不同,有些也會賣完,所以吃到甚麼要看運氣。(蛋糕均一價 MOP$45/件)我覺得IG是必吃的,其他選顏色配搭。那天Facebook剛好賣完,為甚麼我也有一個可以拍照呢?因為我厚顏無恥問人家借個dummy拍照 XDDFaceb

(蛋糕均一價 MOP$45/件)

Facebook & Instagram 的內容一樣,大概因為相同公司的關係(好現實 XD)。入面是榛子海綿蛋糕、焦糖醬、榛子果仁醬和榛子慕絲,我和朋友都覺得超好吃!有像吃金莎的感覺,慕絲又香又幼滑,也不會太甜膩。蛋糕外層超薄,他還超細心的噴上漸層顏色,精美度破標。連上面的白朱古力也只是輕薄一片,不會厚到不想放入口!

一吃就知真章,一定是受過專業法式甜品訓練的大廚!

Call (電話) 是雲哩拿牛油蛋糕、杏仁吉士醬、慢煮日本富士蘋果和抹茶慕絲,吃起來口味清淡,有吃到抹茶香也有蘋果甜,都幾特別。YouTube 則是牛油餅乾、新鮮士多啤梨果醬和乳酩慕絲,這個屬於偏酸的口味,可以清清味蕾。

要注意店內並無正式座位,就靠牆幾個「吧檯」位置而已,可以外帶買走或現場簡單吃。不要計劃來這邊hae時間慢慢坐啊。
2018-04-22
同步刊載