2023-07-23 344 瀏覽
今日黎到澳門先原來佢地好出名食魚湯粉我地一人叫咗一碗有大細size分見唔太肚餓又要留肚食其他野就order咗個細size試下一黎到見到其實細size分量都幾大碗個味道好特別佢個湯係有好多魚肉十分足料加上面頭有d好似平時食湯飯嘅脆脆同埋芫荽好香好好味喺香港食唔到嘅味道麵身好滑有d似金邊粉同米線之間會不自覺連湯都飲咁只能夠話如果香港都有得食就好la第一次食魚湯粉雖然冇話要比較其他但我覺得下次再黎澳門都好想再食
今日黎到澳門先原來佢地好出名食魚湯粉

只能夠話如果香港都有得食就好la
第一次食魚湯粉雖然冇話要比較其他
但我覺得下次再黎澳門都好想再食
2020-07-17 962 瀏覽
幫襯左呢間好耐,因為中意啲野食,以前服務還好,舊老細幾好人,宜家換左老細後,哥度啲呀姨態度好差,上次人多踩我一腳冇道歉,算,我企響度咁耐都冇理過我,其他啲呀叔叫就好好態度,見啲年輕的就語氣差到乜咁。我見個哥時段人多,所以落完order就企後啲吾阻住人,之後出左野食後佢又話我走左去。又試過冇問過人要吾要袋就收人膠袋費直接俾膠袋只能說好失望。已經吾係堂食都要受人氣,越做越差,吾會再去。。。。。。。。。
外賣自取
2014-03-19 4127 瀏覽
在家附近的002,是我從小到大最愛吃的魚湯粉這次放假在家附近辦完一堆瑣碎事之後突然想起到這裡用膳。002,久違了下午2點半,我最愛的炸豆餅沽清了於是這次選了椰汁雞幼河+炸魚餅這裡的湯底質感最為恰到好處,不會過份濃稠亦不會太水溜溜!讚~002的幼河粉有必於其它緬式食店保持河粉的滑溜感覺卻不會因幼粉容易吸湯而變糊變稔魚餅只有一塊,呈圓餅狀,個子不大但很厚身咬落感覺足料但相較之下我依然較愛炸豆餅從落單到上桌不足一分鐘,從上枱到吃完不夠十分鐘。不知是吃得太急還是我長大了,總覺得這碗粉比以前變少了,吃完仍覺得不夠飽
在家附近的002,是我從小到大最愛吃的魚湯粉
這次放假在家附近辦完一堆瑣碎事之後
突然想起到這裡用膳。002,久違了
下午2點半,我最愛的炸豆餅沽清了
於是這次選了椰汁雞幼河+炸魚餅

002的幼河粉有必於其它緬式食店
保持河粉的滑溜感覺卻不會因幼粉容易吸湯而變糊變稔
魚餅只有一塊,呈圓餅狀,個子不大但很厚身
咬落感覺足料但相較之下我依然較愛炸豆餅
2013-10-17 1849 瀏覽
這兩個月來可以用“驛馬星動, 馬不停蹄”來形容自己的工作。在韓國回來不到一個星期的時間, 趕不緊就已在香港, 澳門, 東莞, 深圳四地遊走, 接下來還要去不同的城市。問我有沒有運動? 舟車勞動吧! 相信坐車或船的時間也足夠我睡上兩天。於是吃吃不同地方的食店就變成了我可愛的娛樂節目。這兩天, 又來到了澳門。經常跟朋友吃吃聊聊, 說到魚湯粉, 常會提到002這家街坊食肆。澳門街上的街坊食肆, 說的都是性格小店, 手腳快速, 工作大同小細, 你未講完已回應你, 有時人們會覺得他們講野無尾音, 但其實當你深入了解之後, 佢地係好好人的。餐廳位處於澳門居住集中的地帶, 近於黑沙環地區。其實是於望廈觀音廟, 來來超市轉角的路一直過黑沙環, 在黑沙環馬路上向左轉, 大約行至兩個街口左右, 就在右邊的小路上。鋪頭只有一個鋪位寛, 入面左排約有四對卡位座, 右排四排可坐4 - 5人的方長枱。店內樓面四人, 廚房在內。中午時分, 比一般食飯時間早一點, 餐廳未算多人。可是疏疏落落已有四至五枱, 而且不斷有流轉。店內牆上貼有餐牌, 主打緬甸魚湯粉及椰汁雞麵, 還有其他小食等。而每一個魚湯粉都可配上一個炸物(
而每一個魚湯粉都可配上一個炸物(共MOP 19), 餐廳的炸物選擇不少, 為方便大家選擇, 牆上也有用上中英緬甸文字解釋, 以供選擇。
魚湯粉不到三分鐘便上桌, 充滿黃黃橙橙的顏色。見芫荽落於湯面而沒有下沉之勢, 知道湯身稠而濃。為怕過膩, 桌上放有一支檸檬汁。事實上從口感, 味道到去膩都有極大幫助。魚湯惹味, 濃厚而帶少許鮮香, 可是椰汁等奶類香味明顯, 加上檸檬汁多是一層酸酸的口味, 複雜感來得更好。灑上芫荽, 鮮青味道不錯, 惹味更上一層。
湯粉輕輕用羹從湯中撈起, 質感感覺略淋。麵條如河粉切開一半的寛, 但是略厚, 不過入口卻是滑溜。可是由於魚湯濃厚, 河粉都吸滿湯汁, 入口有點過淋, 不過味道卻很好。
配上的炸物, 首選炸蒲瓜。可是並不是澳門街上每一家緬甸魚湯都有蒲瓜供應, 有的反而是少數。而這裡的蒲瓜炸得外脆內嫩, 從脆口的外皮中, 也吃出滑溜溜的瓜質感, 而且亦有嚼勁的實在感覺。味道上, 瓜鮮芳香, 令濃濃魚湯有種清清的感覺。可是這裡的蒲瓜不易遇到, 我中午還早就會好一點, 到我打算離開時, 蒲瓜已所剩無幾。
如果喜歡辣的朋友, 這裡的辣椒選擇十分不錯。首先是這個以白醋浸泡的青辣椒, 辣味不算太強, 可是酸味可提升湯中濃香, 又可去膩。另外, 辣椒爽口, 辣中帶甜, 感覺不錯。
另一個就是這個辣味紅椒, 這個我可沒有試上, 但見喜歡辣的街坊對之愛不釋手, 相信下次我也要試上一下。
除了魚湯之外, 鹵水食品也不錯。餐廳也有不少的選擇, 而這次我就選了個豬耳與大腸雙拼 (MOP 35)。鹵水味道惹味, 而食材亦煮得入味。只是覺得豬大腸切得有點碎, 有點油香。豬耳爽口, 而外皮帶少許的淋。雖然味道不錯, 可是叫價卻有點過高, 份量只屬一般。
最後還點上一個特色的橄欖汁。本來是濃縮的橄欖汁, 加上熱水及冰。慢慢攪拌, 飲入口感覺特別清涼。吐後是有一種輕輕的透心感覺, 是從內涼出來的。雖不如柑橘的香味, 但就是有種果香, 而且有淡淡的澀香味, 相信加有糖, 所以有相信甜口。味道是有點獨特的, 不妨試試。

總而言之, 餐廳雖是簡單街坊味道與服務裝潢, 但是我認為這樣才是澳門街上的一種核心價值吧!!
2013-10-15
  • 魚湯粉 炸蒲瓜
2012-09-01 1217 瀏覽
本想堂食,但實在太多人等,唯有外賣。好多人其實唔知,椰汁雞麵 & 椰汁雞翼麵係兩樣唔同嘅嘢:椰汁雞麵佢比 d 雞係濕嘅,一齊 pack 嘅。但 椰汁雞翼麵佢係會分開炸雞翼還炸雞翼,麵還麵分開比你外賣拎走。002 有樣嘢好,就係炸物夠多。當日想要炸豆餅但賣哂,所以改要炸洋蔥,都一樣脆口好食。椰汁湯仍然夠香夠味。
本想堂食,但實在太多人等,唯有外賣。

椰汁雞翼麵
題外話/補充資料: 超級多人等位,如太趕時間就請外賣。同埋一晏咗去,乜嘢炸物都比人掃哂咁濟。
2012-08-27
外賣自取
椰汁雞翼麵
2009-05-22 675 瀏覽
其實呢間野就唔係特別好食, 但係佢有好多款唔同ge炸野, 同普通ge緬甸菜食店唔同佢ge炸瓜係我特別推介, 唧d新鮮檸檬汁落去再食, 個瓜入面有d酸酸ge味道真係一流!!老細ge招呼都好唔錯, 雖然只係一間裝潢唔多好ge細店仔, 但係充滿住人情ge味道..
魚湯粉加炸瓜
$15 (早餐)
魚湯粉加炸瓜
  • 炸蒲瓜