2019-03-28 691 瀏覽
揸車嘅朋友就要留意啦!⁉️⁉️那邊比較難泊車所以兜左好幾個圈先成功泊到車,專登嚟到為咗食脆脆西多士,🍫🍫一個人一定食唔晒,所以最好有兩個人先好叫,比較甜同埋食完有罪惡咁,但是會令人回味!還有一些比較傳統冰室的食物,🍴🍳這間店還有他們的風格,下單的時候他們會順着枱號來下單,所以每間餐廳都有佢哋嘅規矩,就要注意⚠️還一定要飲佢哋嘅傳統奶茶,會俾支玻璃牛奶樽追加茶。⚠️留意佢哋嘅營業時間,好早就收鋪頭!⚠️
揸車嘅朋友就要留意啦!⁉️⁉️
那邊比較難泊車所以兜左好幾個圈先成功泊到車,
專登嚟到為咗食脆脆西多士,🍫🍫
一個人一定食唔晒,所以最好有兩個人先好叫,
比較甜同埋食完有罪惡咁,但是會令人回味!
還有一些比較傳統冰室的食物,🍴🍳
這間店還有他們的風格,
下單的時候他們會順着枱號來下單,
所以每間餐廳都有佢哋嘅規矩,就要注意⚠️
還一定要飲佢哋嘅傳統奶茶,
會俾支玻璃牛奶樽追加茶。
⚠️留意佢哋嘅營業時間,好早就收鋪頭!⚠️
2019-03-22
阿華田西多脆脆裡面原來仲有芝士添嫁🤩真係多重邪惡🙈雖然叉蛋飯係個好普通既配搭,但簡單得黎佢個橙黃色半生熟太陽蛋就令整體變得唔同哂🤩仲要係雙蛋呀☺️———————————————

阿華田西多脆脆裡面原來仲有芝士添嫁🤩真係多重邪惡🙈

———————————————
澳門馬興康 煎蛋肉餅飯和脆脆【澳門馬興康 煎蛋肉餅飯】 肉質嫩滑 外層脆 用埋蛋汁撈飯 每粒飯都沾滿蛋汁和豉油 享受【澳門馬慶康 華田西多脆脆】 華田粉 再夾華田脆脆 口感很豐富 每一口都充滿華田和奶油的香氣 再配奶茶 結合昇華每次黎 都話都會排着長龍超誇張排到入邊都排緊可以早啲嚟食 個人推介肉餅飯 真係做到外脆內軟好有肉味 記住試埋佢哋嘅奶茶 超順滑 好有港式嘅味道價錢合理 環境舒適馬慶康南天咖啡室地址:澳門新橋(三盞燈/白鴿巢)俾利喇街65號A
澳門馬興康 煎蛋肉餅飯和脆脆

馬慶康南天咖啡室
地址:澳門新橋(三盞燈/白鴿巢)俾利喇街65號A
2019-03-15 527 瀏覽
Macau 美食之旅第三日🇲🇴 睇youtuber既介紹黎到馬慶康南天咖啡室,到達時間係星期日既12:00,排左30分鐘終於入座。叫左幾個都係餐廳既名物,包括有西多脆脆、滑蛋叉燒炒河、煎肉餅加太陽蛋飯、樽仔凍奶茶、阿華田脆凍飲。西多脆脆炸得靚既西多係金黃色,圖中西多偏深啡色,明顯炸過龍,面頭既朱古力粉已經淋晒,並沒有為西多增強口感,反而有點劃蛇添足。滑蛋叉燒炒河滑蛋還可以的,河粉冇鑊氣,叉燒一般,整碟份量比較少。煎肉餅加太陽蛋飯菜心色澤靚,流心太陽蛋亦係我至愛。樽仔奶茶預先沖好,雪櫃擺滿一支支牛奶樽裝既樽仔奶茶,不過冇蓋冇密封包裝,我就唔敢飲喇。
Macau 美食之旅第三日🇲🇴

睇youtuber既介紹黎到馬慶康南天咖啡室,
到達時間係星期日既12:00,排左30分鐘終於入座。

滑蛋叉燒炒河

滑蛋叉燒炒河
滑蛋還可以的,河粉冇鑊氣,叉燒一般,整碟份量比較少。

煎肉餅加太陽蛋飯

煎肉餅加太陽蛋飯
菜心色澤靚,流心太陽蛋亦係我至愛。

2019-01-24 612 瀏覽
再黎澳門🇲🇴篇❤️之邪惡系列..馬慶康南天咖啡室☕️.咖啡室既名物係有,煎蛋叉燒飯,滑蛋牛肉炒河,同華田脆脆西多🥞我地試左其中的炒河同西多士· 個炒河呢,隻蛋係炒得既滑既,但一放入口就知道牛肉同河粉係分開左粉,因為牛肉完全無河粉既鑊氣,而且溫度相差太大,一入口就知道發生左咩事😅😅😅.個西多呢,應該就咁叫西多脆脆比較好,因為完全無華田味,好似就咁放左d硬脆既野上去咁🤷🏻‍♀️得確係失望既,至於個內涵就正正常常啦,個人其實覺得煎過左龍既🤭.咖啡室位於澳門三盞燈附近,對於遊客黎講附近景點唔算太多,而我地由大三巴附近步行出發經白鴿巢前地再到達三盞燈,路程大約用了20-30分鐘。所以綜合地點及食物既質素,回頭率就偏低👎🏻👎🏻👎🏻.#oksweetla
再黎澳門🇲🇴篇❤️之邪惡系列.
馬慶康南天咖啡室☕️
#oksweetla
2018-07-01 1723 瀏覽
去澳門旅遊, 當然要做足功課, 到處尋找美食。 今次目標之一, 就是它的西多脆脆! 午飯時間來到, 食客比較多, 要排隊等位呢! 還好可以在店內嘆冷氣等候, 不然在30多度高溫下, 恐怕會中暑。 等候時看見不少食客都點了餐廳的招牌菜: 西多脆脆和滑蛋牛肉炒河, 似乎頗具人氣。我們很幸運, 只等了大約10分鐘就有位, 還是二人卡位坐, 不用跟陌生人'搭檯´。 此行為西多脆脆而來, 當然要點一客啦!男友就點了同樣受食客推薦的滑蛋牛肉炒河。 之後又發現了有限定的鹹蛋菠蘿包 (確實名稱忘了)。 飲品今日有點可惜, 沒有我們想試的限定口味紅豆冰, 於是他就要了一支樽仔奶茶。環境方面, 就是典型茶餐廳的格局, 衞生情況麻麻吧! 不過都是意料中事。 還好基本的餐具也算整潔。 伙計有禮貌的, 態度不錯。 另外我們的檯子有污漬, 她也會主動再幫我們抹乾淨。 茶餐廳來說, 服務算是不錯了!樽仔奶茶我本身不喝奶茶, 引述他說茶味比奶味濃, 不是很甜, 整體一般!西多脆脆賣相好吸引呢!厚厚的西多士上舖有華田脆脆, 一塊半溶牛油和少許煉奶。 切開一半, 還發現半溶的芝士夾心。外表吸引但味道一般。 西多士外層不夠

西多脆脆

外表吸引但味道一般。 西多士外層不夠脆, 整體比較軟身, 芝士味較淡, 不夠鹹香, 煉奶份量亦不夠, 即使有華田脆脆, 但由於多士實在太厚身, 所以整體吃起來都是不夠甜。

吃後還是覺得大家樂的西多士更好味。

鹹蛋菠蘿包
鹹蛋黃菠蘿包

菠蘿包表層香脆, 包則很鬆軟, 如果是普通菠蘿包來說是不錯; 可惜它的賣點鹹蛋黃夾心不夠鹹香
所以整體都是一般而已。

滑蛋牛肉炒河
滑蛋牛肉炒河

蛋確實很滑, 不過沒有蛋香
跟牛河在質感上不太配合。 牛河方面, 牛肉不會'嗱´得太焾, 仍帶點肉味和咬口, 味道屬正常水準, 不過就沒多大驚喜。

整體而言, 食物水準其實跟其他茶餐廳差不多, 招牌之一的炒牛河和奶茶沒有特別驚喜, 西多脆脆就有點期望過大了, 味道還不及普通西多士。 不是很差, 但水準普通, 確實沒有再來的必要。

2018-01-09 3263 瀏覽
今次旅程第一站揀選左位於三盞燈附近的茶室食午餐到步時是平安夜中午11時半已經要於店外排隊了幸好只是排第三不消十分鐘便可入座 店內全滿兩人被安排於卡位的一邊餐牌多是單點的有一個『甜餐』及『咸餐』但只是食三文治及公仔面的我哋反而被另一張推介菜式餐單所吸食。。。 點了兩款食物華田脆脆西多士此西多極度邪惡面包厚厚的份量十足夾心塗滿充足花生醬面頭再加上牛油, 煉奶, 同阿華田脆脆極度滿足華田脆脆唔會太甜, 脆脆地添口感但留意由於醬料夾埋頗多建議兩個或三個人Share一份會無咁『漏』 跟住落黎是重點由於見有點餓揀選了睇個名平平無奇的『煎肉餅飯』殊不知驚為天人肉餅表面煎得香脆而不油膩內裡豬肉份量好足, 非常JUICY加埋隻煎蛋足以清掉一大碟白飯實在好難搵得到份量充足而美味的肉餅高度推介 由於不好奶茶樽仔奶茶只飲了一口呼味濃但有少少澀自己一向鍾情咖啡始終不太懂欣賞 鍾意尋訪小店美食既朋友可以來試試
今次旅程第一站揀選左位於三盞燈附近的茶室食午餐

店內全滿
兩人被安排於卡位的一邊
餐牌多是單點的
有一個『甜餐』及『咸餐』但只是食三文治及公仔面的
我哋反而被另一張推介菜式餐單所吸食。。。

點了兩款食物
華田脆脆西多士
此西多極度邪惡
面包厚厚的份量十足
夾心塗滿充足花生醬
面頭再加上牛油, 煉奶, 同阿華田脆脆
極度滿足
華田脆脆唔會太甜, 脆脆地添口感
但留意由於醬料夾埋頗多
建議兩個或三個人Share一份會無咁『漏』

跟住落黎是重點
由於見有點餓
揀選了睇個名平平無奇的『煎肉餅飯』
殊不知驚為天人
肉餅表面煎得香脆而不油膩
內裡豬肉份量好足, 非常JUICY
加埋隻煎蛋足以清掉一大碟白飯

鍾意尋訪小店美食既朋友可以來試試

2017-12-24
煎肉餅飯
2017-12-10 2382 瀏覽
嚟到澳門真係好多好嘢食,之前睇過有人介紹呢間馬慶康咖啡室有華田脆脆西多食,好吸引好想食,上次星期日去,竟然冇開門摸門釘😭今次終於比我食到啊🎉🎉🎉華田脆脆西多上面鋪滿華田脆脆和一大塊鮮牛油,中間係有香濃嘅芝士,口感非常豐富好有層次,甜得嚟又咸咸地,咸得嚟又甜甜地,超好食😋樽仔奶茶真係好好飲,唔太甜又充滿茶香又滑,爆正。👍🏻蕃茄洋蔥牛肉通粉係用蕃茄做湯底,湯底好鮮甜,食得出冇落味精,通粉唔會好淋,好好食。😋呢間餐廳好多人排隊食,因為真係好好食。

樽仔奶茶真係好好飲,唔太甜又充滿茶香又滑,爆正。👍🏻

呢間餐廳好多人排隊食,因為真係好好食。
2017-12-09
蕃茄洋蔥牛肉通粉
吳式評價: 不用評價,你最好少去,因為我要去 性價比: 不用,怎樣也抵的。一早辦完事,來一個《馬慶康》就是高興。 不需要告訴我什麼是名不名物,來一個隨意的吃。有技巧的,隨心點也好吃,我是吃食物不是吃食物名。三個人吃了茄牛通粉、肉丁蛋炒烏東、豬扒包開邊、豬扒炒麵。炒物技巧夠,料足(豬炒麵十件豬扒),不油膩,少味精(食完舒服)。 一路吃,一路聽著食客的「澳門風情畫」:鬧仔,八掛,蛇王,傾生意。認真一樂也。 *講到明不要催單,遊客打咭勿去。你真的想吃好吃的才去。
吳式評價: 不用評價,你最好少去,因為我要去

性價比: 不用,怎樣也抵的。

一早辦完事,來一個《馬慶康》就是高興。
不需要告訴我什麼是名不名物,來一個隨意的吃。

有技巧的,隨心點也好吃,我是吃食物不是吃食物名。

三個人吃了茄牛通粉、肉丁蛋炒烏東、豬扒包開邊、豬扒炒麵。
滑蛋肉丁炒烏冬
豬扒包
豬扒炒麵

*講到明不要催單,遊客打咭勿去。你真的想吃好吃的才去。
2017-09-08
2017-08-25 2211 瀏覽
星期六嘅下午來到呢間已經有好多人推薦過嘅茶餐廳,我地一行3人,試下最出名嘅樽仔奶茶同西多脆脆!我地一坐低,已經完全唔洗望餐牌就order左3支樽仔奶茶同一件西多脆脆。點知,店員話樽仔奶茶已經得翻最後一支,一早賣清光啦結果我地當然要埋最後一支樽仔奶茶,另外再叫多兩杯阿華田脆脆紅豆冰首先講樽仔奶茶,果然名不虛傳奶茶非常幼滑,茶味香濃,有微微澀味;奶亦都非常香滑,奶同茶嘅比例調配得天衣無縫,兩者平衡得好好,真係好好飲,好回味阿華田脆脆紅豆冰都唔錯,紅豆份量足,上面嘅脆脆令成杯飲品口感更豐富,同軟身嘅紅豆形成對比,不過我覺得成杯野略甜,整體都係樽仔奶茶好飲d。最後出場嘅就係期待已久嘅西多脆脆啦!一上枱當然係相機食先。半溶嘅牛油響厚厚嘅阿華田脆脆上面,下面就有幾吋厚嘅西多士,見到已經覺得正!點知切開,居然有半溶芝士,花生醬,煉奶一次過湧曬出來!!果種澎拜令我已經即刻忍唔住食曬,相都唔記得影...... 甜甜鹹鹹嘅味道混埋一齊不但無混亂嘅感覺,而且好match好正,響個口入面好有層次,雖然非常邪惡,不過我地響幾分鐘內已經好快食曬下次去澳門,一定會再來

首先講樽仔奶茶,果然名不虛傳

下次去澳門,一定會再來
阿華田脆脆紅豆冰,樽仔奶茶
2017-08-19
阿華田脆脆紅豆冰,樽仔奶茶
  • 樽仔奶茶,
  • 西多脆脆,
2015-01-17 4898 瀏覽
於網上發現此店有樽仔奶茶,決定要為它慕名而來。由於店內座無虛席,惟有外賣。環顧四周不見有樽仔奶茶的餐牌或字眼,似乎不是鎮店之寶。問櫃台阿姐有否售樽仔奶茶,她說有,但用紙杯倒起,這是理解的。奇怪的是阿姐竟問要不要加冰!哈,樽仔奶茶的賣點是無冰,怎會要求加冰呢?!?結果要了兩杯,一飲發現與香港平時的凍奶茶有點不同,大概是奶味不同罷。但味道不錯,有茶的香濃,不太甜,很喜歡!飲完一杯再試第二杯時,發現第二杯好飲好多,因夠凍!但其實沒比較之下第一杯已不錯。頓時明白為何阿姐問我要不要加冰了⋯⋯

頓時明白為何阿姐問我要不要加冰了⋯⋯
2015-01-07
外賣自取
  • 樽仔奶茶
2014-02-28 3789 瀏覽
在澳門住久了就會發現很難找到喜歡的奶茶 / 檸茶喝到的老是怪怪,不太對勁!!某天特別想喝奶茶就在網上找到了它一家古舊的咖啡室,裝潢是一般茶餐廳似的,位置特別多,這也是有原因的啦它只開到傍晚6點左右,第1次晚了來什麼都賣光了,只餘下個鹹餐,只好先試試水溫吧本想吃三文治 或 多士也賣完,氣死了所以這鹹餐包括的治也變成 煎蛋牛肉撈公仔麵簡單樸素的形態登場,不過這邊的撈麵真是一絕煎得微焦的蛋配上嫩嫩的牛肉以及調味來得剛好的撈麵,這下午茶好滿足啦附餐 冰的樽仔奶茶,是預先調配好的茶香豐厚的奶味都在,香醇順口的質感較稠但滑溜,而且冰冰涼涼,這個絕對能滿足我喔再訪時是下午1點多,人潮多到爆炸裡裡外外都是等待用餐的人,先不說外帶的就連每個卡位都要拼桌也應付不了,沒耐性的我當然等不下去了
在澳門住久了就會發現很難找到喜歡的奶茶 / 檸茶

它只開到傍晚6點左右,第1次晚了來
什麼都賣光了,只餘下個鹹餐,只好先試試水溫吧
本想吃三文治 或 多士也賣完,氣死了
所以這鹹餐包括的治也變成 煎蛋牛肉撈公仔麵
簡單樸素的形態登場,不過這邊的撈麵真是一絕
煎得微焦的蛋配上嫩嫩的牛肉
以及調味來得剛好的撈麵,這下午茶好滿足啦
附餐 冰的樽仔奶茶,是預先調配好的
茶香豐厚的奶味都在,香醇順口的
質感較稠但滑溜,而且冰冰涼涼,這個絕對能滿足我喔
再訪時是下午1點多,人潮多到爆炸
裡裡外外都是等待用餐的人,先不說外帶的
就連每個卡位都要拼桌也應付不了,沒耐性的我當然等不下去了
2010-06-09 1972 瀏覽
說真的,要在澳門找到茶味奶味都配搭得宜的靚奶茶一點也不容易,所以,在上一次的澳門之旅中能嘗試到馬慶康咖啡室的靚奶茶簡直猶如大發現• 今次在離開澳門前,我和老公決定再次光顧,點了咖哩薯仔牛腩飯,豉椒排骨炒麵和凍奶茶! 咖哩薯仔牛腩飯: 味道普通,唔辣,不過不失‧豉椒排骨炒麵: 麵條好幼,和香港所用的不同,但是炒得十分乾身,唔油膩,有鑊氣‧凍奶茶: ok,有茶味,不過今次奶味較少‧

咖哩薯仔牛腩飯: 味道普通,唔辣,不過不失‧
凍奶茶: ok,有茶味,不過今次奶味較少‧
2010-05-21
2009-11-12 1098 瀏覽
在澳門要找到很好味的奶茶不是容易的,但是馬慶康咖啡室便有‧我和老公叫了豬扒飽,西洋炒飯和樽裝涷奶茶‧ 涷奶茶有茶味和奶味,但是那種茶味是特別濃厚,總之一飲便覺得好好味!值得推介!豬扒飽的麵飽既脆又軟,牛油有點香,而豬扒的味道都幾好,不太乾,認真唔錯!西洋炒飯則味道普通,因為飯炒得較乾,而最奇怪是有加入了青椒粒,不知是否混入了葡式煮法,感覺麻麻‧ 我們覺得馬慶康咖啡室不失為一個飲奶茶及吃飽的好去處‧

!

豬扒飽
  • 豬扒飽、涷奶茶
2K
2009-08-09 874 瀏覽
8-8-2009天氣太熱,「餵相機」「餵」到身水身汗, 行返出三盞燈後胡亂入了嚟呢間冰室, 一人一多士及凍飲.凍奶茶原來係無冰的 "Kowloon Dairy" 樽仔奶茶, 飲落好滑, 茶味香濃, 茶 vs 奶比例平衡, 超級好飲! 比已經好掂的灣仔金鳳 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=116050) 更更更掂, 極力推介! 「薰鴨多士」即煙鴨胸治烘底: 麵包烘得鬆脆, 煙鴨胸唔多「煙」, 不過好嫩又好 juicy, 意料之外! 咁樣食煙鴨胸法都係第一次, 不過效果唔錯, 可以一試.朋友飲凍檸蜜 + 食腿蛋多士, 唔知又如何?呢度係澳門通街都有, 香港就買少見少的舊式茶記, 衛生認真麻麻, 仲有食客吞雲吐霧, 食完快閃好了.下次過澳門又有機會嚟的話, 試埋凍咖啡都好.P.S. $25 只係約數, 我都唔記得埋單幾多錢...
8-8-2009

朋友飲凍檸蜜 + 食腿蛋多士, 唔知又如何?

下次過澳門又有機會嚟的話, 試埋凍咖啡都好.

P.S. $25 只係約數, 我都唔記得埋單幾多錢...
朋友叫了檸系飲品, 我想請佢飲一啖奶茶都唔得...
奶茶勁正!
幾好食, 可惜影得樣衰
順便分享一張附近公園的荷花相片, 影到我身水身汗...
2009-08-08
朋友叫了檸系飲品, 我想請佢飲一啖奶茶都唔得...
奶茶勁正!
幾好食, 可惜影得樣衰
順便分享一張附近公園的荷花相片, 影到我身水身汗...
  • 無冰樽仔凍奶茶
  • 薰鴨多士