2019-07-30 1233 瀏覽
很喜歡遊澳門,喜歡的,並不是澳門偽風光的一面,而是澳門最原始的風 + 土 + 民 + 情的一面。要體驗民 + 情,我會去紅街市、三盞燈一帶;但要體驗澳門的風 + 土,其中一個我會喜歡來的地方,就是路環。去路環,除了吃葡撻之外,行去海邊的十月初五馬路也是一個重要的環節。再加上附近的一座教堂曾是某韓劇的取景地點,令到這一個地方充滿了韓國遊客,是韓劇迷的打卡熱點。而就在教堂的前面,有兩家半露天的餐廳,其中的一間,更有個大公仔放在餐廳門前,而且無論甚麼時候都高朋滿座。這一間充滿澳門味道的悠閒餐廳,名字叫《雅憩花園餐廳》。餐廳的招牌,就是這一個鬍鬚叔叔。不用間了,這肯定是老闆的樣子。而當日幫我們落單的伯伯,看得出是老闆,而且同這一個公仔相似。可是,當我們風趣地問,店 logo 的公仔是不是他,他笑笑地說不是。餐廳外面的環境很有歐洲的風格,這正正是澳門最可愛,最迷人的一面。拱門內的地方,也就是大家用餐的地方。餐廳是西式的,再正確一點來說,是澳門式的。揉合了葡萄牙菜同廣東菜兩種風格,形成了澳門獨有的飲食文化。餐前小食中,我們點了一份馬介休球。馬介休肉早已經搞碎,內裡的口感有少少似食一團炸過的魚鬆包在

餐前小食中,我們點了一份馬介休球。馬介休肉早已經搞碎,內裡的口感有少少似食一團炸過的魚鬆包在一個球內,是一個很香口,充滿魚香味的東西。
蒜蓉包,是澳門特色脆脆豬仔包加上厚厚的一層蒜蓉醬。澳門豬仔包,傳統的是又脆又乾身,吃入口就十分之香口。《雅憩》的包一樣,他們做到連蒜蓉泥都乾身,咬入脆一脆的麵包內心,蒜味在香脆的包子內,由外而內,由內至外都充滿蒜香。
烤肉似乎是《雅憩》的拿手好戲,於是,我們就點了兩份燒烤類食品,其中的燒牛肋骨很令大家的欣賞。肉香,味道當然也夠濃郁,更令人吃得開心的是,肉嫩,連近骨位的肉都嫩滑無筋,非常好。
燒羊架比起燒牛肋骨更勝一籌,羊肉微羶,烤到骨帶脆。未吃已經感受到其羶香,未是全熟的羊肉,嫩滑多汁,帶出來的羶香味亦沒有過火。再者,炸出來的粗條薯條,也是十分的香啊。
貪吃的大家多點了一份燒魷魚,夾上海水香味的新鮮魷魚,爽脆可口,切開一圈圈之後,吃入口的感覺更是吸引。
婆婆喜歡喝點酒,小朋友喜歡飲汽水。汽水不評了,說紅酒,葡萄牙出產的 Borba 餐酒,是店老闆介紹的。這一小瓶酒,味道不強烈,屬即開即飲的餐酒系列,配紅肉十分之好。
葡菜餐牌沒有素食,於是我們打開中菜餐牌找太太、外母及其中一位阿姨的素食。先來簡單的一份白灼雜菜,有椰菜,有西蘭花,有白菜有薯仔,而巧妙地,因為有薯仔的出現,令烚菜的湯水帶有薯仔的香,亦因為咁,其他的菜也沾滿了著仔的好味道。
羅漢齋,有木耳,有四季豆、有粟米芯,再用醬酒加髮菜打了一個味道濃香的茨汁。這一味菜,配合埋白飯,令大家都吃得很高興。
蒸三色水蛋,看得出是一個非常出色,時間同功夫都控制得非常好的蒸水蛋。咸蛋同皮蛋不是碎碎凡夾在水蛋內,而是原隻一片片的放在中間,再者豉油的份量落得剛好,味道甜美,入口香滑,妙也。
中、西式的食品都同樣地出色,再加在充滿葡國色彩而又十分之悠閒的飲食環境,感覺是非常寫意的。喜歡來澳門感受一下老殖民地色彩同飲食文化的朋友們,《雅憩》可以滿足您。
同步刊載
2019-07-04 1115 瀏覽
#香港人 經常會去#澳門但澳門#路環 就少D人去我今次就去路環 試個 #葡國菜#雅憇花園餐廳 呢間餐廳食落幾啱#香港人口味#燒風蟮 #脆香 可囗#燒牛仔肉 #嫩滑#萄國鷄 #香而不辣#馬介休球唔會太濃#蒜茸包 #又鬆又脆#菠蘿船焗海鮮飯 #超得將個菠蘿皮留超薄#原個焗飯冇#菠蘿肉 但有好香#菠蘿味 👍🏼👍🏼一行8人9個餸加#啤酒埋單唔洗一千蚊#絶對抵食#環境 都唔算差坐#室外 有D坐座feel#吃貨#周圍食 #食在澳門
#香港人 經常會去#澳門
#吃貨
#周圍食
#食在澳門
2019-07-02 713 瀏覽
澳門美食多不勝數,膳稿無數,一試便知真章。今天便來一個快閃覓食之旅,來到路環。對面已是珠海,還見到長隆旗下酒店。這杯奶茶特別之處不是味道,而是選用了較環保的紙飲管。經常有人說,不吃豬扒包不算到過澳門。這客豬扒包沒有花巧的醬汁,薄薄的牛油,配上剛煎熟的豬扒,肉汁雖然不多,但包卻脆卜卜。不吃豬扒,只吃此包也感到大滿足。第一次對馬介休食品產生好感。曾試過媽閣著名的葡式餐廳,覺得馬介休食品很一般,不如中國咸魚,為何如此聞名?食過這客炸馬介休球後,終於領悟了。饀料還見到一絲絲魚肉,淡淡的魚味,配上粉料,炸至金黃,食到停不住手。細嚐這客葡式白酒,除了眼見的香茜,蒜蓉和白酒外,還有一陣陣香味,有點似雲呢拿但又不完全是。硯肉鮮甜無沙,伴上白酒湯更相得益彰。加了點黑椒和辣椒,有點辛辣,還配上芥末和燒烤醬,可按個人口味再加以添加。皮脆肉厚,連不愛吃鱔的朋友,也大讚好味道。如果只是路過教堂,一定不會被這間不顯眼的餐廳吸引。裝潢平平無奇,一間普通的露天茶座,但原來已開業四十多年,成為很多人的集體回憶。今天又加添了我們
澳門美食多不勝數,膳稿無數,一試便知真章。

這杯奶茶特別之處不是味道,而是選用了較環保的紙飲管。

豬扒包

炸馬介休球(半打)

燒特色風鱔

2019-06-29
豬扒包
炸馬介休球(半打)
燒特色風鱔
2017-04-03 4595 瀏覽
朋友好堅持去依間餐廳,咁我哋就一齊去啦我哋食咗四樣嘢,第一個係朋友指定要叫嘅 - 桑拿醉蝦。餐廳先會上啲生蝦俾你睇吓,有幾隻會彈下彈下,但大部份都係唔郁嘅俾你睇完之後佢就會拎啲蝦去第二張枱度煮熟佢,朋友話佢食到啲蝦都幾新鮮,但係我食嗰幾隻都係霉的。蜆都幾夠味,大部份都冇沙,幾好朋友飲酒,我飲左椰子水。椰子裏面有好大片肉,而且好厚。個椰子好新鮮。個蔬菜都幾好味,應該係葡汁通菜,但係佢唔似係葡汁,但係味道係好嘅我哋仲叫咗一份牛扒,牛扒超鹹。
朋友好堅持去依間餐廳,咁我哋就一齊去啦
我哋食咗四樣嘢,第一個係朋友指定要叫嘅 - 桑拿醉蝦。
蜆都幾夠味,大部份都冇沙,幾好
朋友飲酒,我飲左椰子水。
椰子裏面有好大片肉,而且好厚。個椰子好新鮮。
我哋仲叫咗一份牛扒,牛扒超鹹。
2016-11-07 4272 瀏覽
位於澳門路環雅憩於星光大道坐巴士只需十多分鐘尚算方便,這夜朋友話想搵間寧靜環境食餐飯,我突然想想路環雅憩,幾年前食過憩靜環境,鮮味食材,巧手廚師,老板人情味記憶猶新!馬介休係半咸鮮魚伴入薯蓉同炸,口感軟綿綿又帶有魚味,最重要係不油膩可以多食一兩粒。白酒味不太濃帶出蜆肉鮮味,蜆沒有沙可放心入口!牛尾非常入味柔軟而不會黐牙這裡就是韓劇取景拍攝現場也是餐廳外圍,其實對面是沿海當晚被現場環境令我意亂情迷忘記拍攝從手上餐牌都可以大約估算到他的歷史
馬介休球
西洋白酒煮蜆
白酒味不太濃帶出蜆肉鮮味,蜆沒有沙可放心入口!
三鞭酒煏牛尾
牛尾非常入味柔軟而不會黐牙
從手上餐牌都可以大約估算到他的歷史
馬介休球
西洋白酒煮蜆
三鞭酒煏牛尾
  • sangria
2016-09-24 4182 瀏覽
🌕中秋節有2日假期, 同男朋友偷左少少時間黎到澳門朋友住係澳門, 今日既行程係去黑沙海灘未食野既關係, 所以中途黎到路環食葡國菜~~~其實黎過幾次澳門都未黎過呢度, 雅憩花園餐廳呢度比我既印象就係拍劇總會見到既地方🤔🤔🤔韓劇 – 宮 野蠻王妃都係係澳門呢度取景~都已經唔知幾多年前知道澳門有呢個地方喇! 真係好靚!😍👍🏻👍🏻澳門好多既建築都保留左之前俄羅斯統治時候既建築手法, 風格好有西方氣息, 好葡國feel~~~😌下午黎到, 可能因為路環唔算位於市中心, 人唔算好多~餐廳有劃分2區, 除左室內仲可以坐係出面, 不過今日實在太熱喇!!!💦 所以係室內舒服d一直以為呢度咁有特色價錢一定會貴, 但反而價格屬中價!😳 又ok bo不過黎之前已經食左少少野所以唔太肚餓, 三人行叫左一個飯同2個包豬扒包 $20黎得澳門當然要食返個豬扒包喇!!豬扒包外層係正宗既豬扒包, 咬落唔會好硬身, 而豬扒食落唔算有好多肉汁, 唔係咁夠juicy, 不過個包皮確實令我加左d分, 整體黎講都ok~牛扒包 $28豬扒包係常見, 反而牛扒包唔常見~牛扒包比豬扒包貴少少, 不過打開原來有2塊牛扒仔架! 份量都幾多!!
🌕中秋節有2日假期, 同男朋友偷左少少時間黎到澳門

朋友住係澳門, 今日既行程係去黑沙海灘

未食野既關係, 所以中途黎到路環食葡國菜~~~

韓劇 – 宮 野蠻王妃都係係澳門呢度取景~

下午黎到, 可能因為路環唔算位於市中心, 人唔算好多~

豬扒包 $20

黎得澳門當然要食返個豬扒包喇!!

豬扒包外層係正宗既豬扒包, 咬落唔會好硬身,

牛扒包 $28

豬扒包係常見, 反而牛扒包唔常見~

牛扒包比豬扒包貴少少, 不過打開原來有2塊牛扒仔架! 份量都幾多!!!!

而且牛扒食落帶有少少牛肉味, juicy之餘仲有咬口嫁!

唔會用野醃到好林冇晒口感! 估唔到呢個牛扒包幾有驚喜~
摩囉雞飯 $88

職員一放上枱有d驚訝! 個飯size真係好大碟!! 原來價錢同份量係成正比😨😨😨😨

雞好似足足有半隻咁多😂
其實唔太知道正宗既摩囉雞味道係點樣,
不過呢度巴洋蔥, 蓄茄同雞件真係好多

飯有事先炒香過, 配埋洋蔥同蓄茄一齊食味道都唔錯!

雞有醃製過, 有d咸香味但唔會太過火👌🏻
菠蘿冰 $25

又係一杯超多量既菠蘿冰, 菠蘿多到好似斬左半個菠蘿落去咁, 菠蘿都幾甜不過唔算好有驚喜👌🏻
椰青 $35

咁鬼熱既天氣我當然要order返個椰青降降溫喇!

椰青好冰凍, 而且飲落口好舒服~ 唔錯唔錯👍🏻
2016-09-17
收工即刻飛黎澳門,黎到已經好肚餓,係推薦下入黎路環食野鋪好枱布,set好餐具,就可以嗌餸啦叫左啲海鮮同小菜,自己就唔好海鮮,不過冇所謂啦金針木耳雜菜煲($65)木耳又係自己唔鐘意食,所以就食下啲菜,雜菜當然係每種菜都有啲,而無論食邊種都好夠淋,加埋汁就非常入味椒鹽豆腐($65)豆腐細細粒,而且外層炸到脆一脆,點小小椒鹽食更加正咖喱肉蟹($425, 17兩)對於唔食海鮮嘅我,咖喱味係吸引之處,因為真係好濃郁,連我都食左一啖蟹肉特式燒羊脾($85)其實自己好小食羊,不過呢啲羊冇膻味,而且煮得幾淋,好容易就咬左入口燒牛仔肉($128)牛肉唔可以話薄切,但係都唔厚,加埋小小燒汁就更加香口總括黎講呢間係ok抵食,不過真係有啲遠,唔係有人揸車都唔會入黎
收工即刻飛黎澳門,黎到已經好肚餓,係推薦下入黎路環食野
鋪好枱布,set好餐具,就可以嗌餸啦
叫左啲海鮮同小菜,自己就唔好海鮮,不過冇所謂啦
金針木耳雜菜煲($65)
金針木耳雜菜煲

椒鹽豆腐($65)
椒鹽豆腐
豆腐細細粒,而且外層炸到脆一脆,點小小椒鹽食更加正

咖喱肉蟹($425, 17兩)
咖喱肉蟹

特式燒羊脾($85)
特式燒羊脾

燒牛仔肉($128)
燒牛仔肉
牛肉唔可以話薄切,但係都唔厚,加埋小小燒汁就更加香口

2015-12-28
金針木耳雜菜煲
椒鹽豆腐
咖喱肉蟹
特式燒羊脾
燒牛仔肉
2015-09-16 4726 瀏覽
成日聽朋友講桑拿醉蝦,今次湊夠腳黎澳門,決定點都要食呢間,趁人多可以試多幾樣菜。位置都幾偏,係路環好入好入,由氹仔碼頭的士去要七十蚊。招牌桑拿醉蝦 $2xx,首先佢會拎一盒生猛跳緊嘅蝦出黎,放係面前俾你睇到夠。都幾殘忍架睇住d蝦浸係d酒入面跳下跳下,所以影完相就叫侍應拎返入廚房。做法係用一個燒到好熱嘅石鍋 將d蝦直接焗熟,蝦肉爽身好新鮮,份量ok 五個人每人都食到七八隻,不過最遜色就係冇乜酒味囉。白酒煮蜆 $1xx ,酒味唔重,做得好嘅係冇苦味,幾清甜。乳豬肉 $2xx ,冇睇錯 真係二百蚊!咁岩成份都係肋骨個個位,不過都有肉嘅。個外皮十分脆,肉嫩多汁,值得一試。燒魷魚$1xx,size有差不多女仔半個手掌咁大,入面釀咗魷魚碎,彈牙爽口。但個人麻麻地接受到入面個pat野,質地有d似豬潤。。。金銀蛋羌菜,五個人叫咗兩碟,菜反而係全晚最受歡迎六碟餸,三個野飲,再加一,埋單$8xx。其實價錢算係中上,如果你要求環境舒適,服務周到的話,呢間未必符合到你。一,多數係室外位置二,收加一,但感受唔到有任何服務三,冇乜遊客去食,所以冇乜人會理你三,由於位置太偏,即使call的士都未必有車肯載

白酒煮蜆 $1xx ,酒味唔重,做得好嘅係冇苦味,幾清甜。

金銀蛋羌菜,五個人叫咗兩碟,菜反而係全晚最受歡迎

六碟餸,三個野飲,再加一,埋單$8xx。
一,多數係室外位置
二,收加一,但感受唔到有任何服務
三,冇乜遊客去食,所以冇乜人會理你
三,由於位置太偏,即使call的士都未必有車肯載
2015-09-15
  • 桑拿醉蝦
2014-08-23 5385 瀏覽
對這餐廳之前完全沒概念,首先上了蒜容包,很香很脆,很好以為一定會吸引我驚嚇內容就開始,接著係怪味海鮮湯,菜茸加雞粉,用3舊超腥的海鮮,有點不開胃了,主菜來奧燒馬介休,一舊咸魚仲有梅香,呢舊叫馬介休概淹銀雪魚又柴皮又干,我完全唔識欣賞,配上烚到熟過龍的青椒同洋蔥,這就叫葡國菜,我心中!哈哈!2聲了,最弊係養住薯仔d水整到個薯仔有點氣味同異味,你們間餐廳留隔夜的食材都要處理下許先比人食,最後上了海鮮飯,抄底好似石頭今,配上淋粑粑的蟹柳,只是食了一半就比錢走人,很有很有藝術,吃了再罵的餐廳
對這餐廳之前完全沒概念,首先上了蒜容包,很香很脆,
很好以為一定會吸引我
驚嚇內容就開始,
最弊係養住薯仔d水整到個薯仔有點氣味同異味,
你們間餐廳留隔夜的食材都要處理下許先比人食,
很有很有藝術,吃了再罵的餐廳
  • 蒜蓉包
2014-03-28 5205 瀏覽
瞓醒就齊齊去路環食葡國野喇天氣涼涼地就坐OUTDOOR啦又睇下有咩食喇好口渴先叫杯飲先紅豆冰~~~難飲,紅豆唔"林",奶還奶,水還水,飲左一啖成杯冇飲過 蒜蓉炒豆苗~~~豆苗好嫰,炒得不錯,又唔油GOOD 西洋白酒蜆煲~~~蜆肉好鮮味,淡淡的白酒香,同蜆肉好夾,味道好好燒乳豬~~~皮脆肉嫰,肥瘦均勻,下單時一定要REQUEST瘦D,唔係就會好肥架喇炸魚柳拼薯條~~~魚柳味道不錯喎而且好大件,不過薯條炸得太乾了燒牛仔骨~~~牛仔骨好入味肉又唔"UN",配上粗薯條好味唔想食得飽,要準備去下一站呀食物總括來說OK的,涼涼地坐OUTDOOR夠舒服
瞓醒就齊齊去路環食葡國野喇
天氣涼涼地就坐OUTDOOR啦
又睇下有咩食喇

好口渴先叫杯飲先
紅豆冰
蒜蓉炒豆苗
蒜蓉炒豆苗~~~豆苗好嫰,炒得不錯,又唔油GOOD
燒乳豬
炸魚柳拼薯條
燒牛仔骨
燒牛仔骨~~~牛仔骨好入味肉又唔"UN",配上粗薯條好味

唔想食得飽,要準備去下一站呀

食物總括來說OK的,涼涼地坐OUTDOOR夠舒服
2014-02-17
燒乳豬
2014-03-08 4356 瀏覽
We visited Nga Tim on a rainy day in Coloane and got food that lifted our mood, but not into elation.  The outdoor tables in the cloisters is quite atmospheric and you certainly feel like you are somewhere different.  The service was genuine and we were seated and given a pot of tea to warm our bones.  We ordered some chourico, gallina a africana and some grilled sardines.The chourico came first and was delicious, but over-grilled and dry.  The next item was the pair of plump little sardines.  W

The chourico came first and was delicious, but over-grilled and dry.  The next item was the pair of plump little sardines.  We asked for more lemon and then dowsed the fish with the juice.  They were simple, but excellent.  Cooked perfectly and very fresh, we were very happy.

The chicken came out last and it really wasn't too special.  It didn't have coconut milk and it was a bit flat.  The chicken was chopped in a way that left lots of sharp bone shards  to pick around.  It was not the best African chicken we have had and we would recommend that dish from this restaurant.

Basically, we had one good dish and two sub-par ones.  All in all, we had an OK lunch, but will not be returning if we visit Coloane in the future.
  • grilled sardines
我好壞,這篇食記有想過不PO出來分享因為它實在太普通,就如標題說的那樣!!之不過它人氣可真好,可能因為有上過電視吧,而且路環中它最有名的路環...一個非常遠的地方!!沒車來這邊超級不方便,誰叫我傻傻的選了住Westin晚餐也只好來這邊啦~ 也辛苦男朋友進來找我們了,餐前跟妹妹吃了葡撻...所以不太餓我們都是來亂的,明明都已經要吃晚餐了,沒事幹嘛再吃個Tea啊這次用餐忘了拍下價格!! 抱歉抱歉西洋白酒蜆煲 光是賣相 與 剛送來時沒香氣,就已經跟船屋的比不上了這明顯遜色許多,蜆的量也少!! 看得出來勾芡方面下得頗重瘦瘦削削的蜆肉,味淡不鮮說好的西洋白酒味道呢,都不見了!!這是什麼嘛???非洲辣雞辣味不香不濃,雞肉份量算多肉味是有的,但肉質很柴菠蘿船焗海鮮飯算是整晚中最正常的!! 乾爽的飯粒有陣陣清新菠蘿香雖說是葡國餐廳,但我其實覺得它比較中式多點啦不推薦~ 下次再到這邊也一定不會回訪
我好壞,這篇食記有想過不PO出來分享
因為它實在太普通,就如標題說的那樣!!

路環...一個非常遠的地方!!
沒車來這邊超級不方便,誰叫我傻傻的選了住Westin
這次用餐忘了拍下價格!! 抱歉抱歉
這明顯遜色許多,蜆的量也少!! 看得出來勾芡方面下得頗重
瘦瘦削削的蜆肉,味淡不鮮
說好的西洋白酒味道呢,都不見了!!
這是什麼嘛???
非洲辣雞
辣味不香不濃,雞肉份量算多
肉味是有的,但肉質很柴
菠蘿船焗海鮮飯
算是整晚中最正常的!! 乾爽的飯粒有陣陣清新菠蘿香
雖說是葡國餐廳,但我其實覺得它比較中式多點啦
不推薦~ 下次再到這邊也一定不會回訪

2013-10-18 2518 瀏覽
下午經過,見好多人食,有吾少係外國人,見佢地食海鮮飲啤酒,好熱鬧。多人食一定吾錯,且同朋友都得行左吾少路,就坐低食個飯休息下^_^我本身叫豉椒青口,但店員話無晒。未到晚市已經無@@轉而叫豉椒炒蜆($75+加一),上枱時已經吾熱。雖然吾夠熱,但食得出好夠火喉。D汁/味道吾會炒得太咸,同青/紅椒一齊食,好正!(好辣)大部分的蜆都夠大隻,肉質甜。如果有飯,咸點會更好。落單時問白飯多少錢,店員答$6,我話要一碗,但打漏單,我無食到。乾燒伊面($50+加一),吾會太多水/汁,但面又吾乾,面有彈性,而且好有面香。豉油味適中,似炒面味。如果多D其他菜(如:菇),會好睇D. 份量多,我兩個人都食到好飽。落單時話不要芽菜,店員態度泠淡地回答:無芽菜。2道菜都食得出廚師夠經驗。但店員服務普通。野飲夠大杯,而且又夠熱。如果吾叫野飲,佢提供嘅茶都吾錯,有菜味之餘,混合了花香味^_^有濕同乾紙巾提供,讚!

我本身叫豉椒青口,但店員話無晒。未到晚市已經無@@

落單時話不要芽菜,店員態度泠淡地回答:無芽菜。

2道菜都食得出廚師夠經驗。但店員服務普通。

有濕同乾紙巾提供,讚!
2013-10-15
黎左澳門七個月, 終於第一次黎路環, 因為太隔涉了, 企左半粒鐘26巴士, 企澳門巴士特別攰的, chok過林"風" 搵到呢兩件東東就知到左.... 幾年前幫襯過一次, 果陣都仲未識欣賞葡國菜, 而家叫做識dd啦, 呢七個月黎都食過唔少, 都係平同中價多, 而今次去雅憩, 以為出晒名後好貴, 原來都係屬中價, 同船屋差唔多.... 而對食物質素我係充滿好高期望的, 咁多人咁遠特登黎食...葡汁焗雜菜, 個汁好稀近乎無味, 咁慳呀? 細嚐下都隱隱若若食得出葡汁味既, 唯有當普通烚菜食...蒜蓉包, 呢兩舊只算一個, 好多蒜蓉好香好好味, 外脆內軟熱辣辣...焗西洋腸, 硬度適中又彈牙, 咸就預左, 但唔會咸到出汁先... 好食!焗鱸魚, 仲係嫩滑, 味道一般般啦! 估唔到的是, 竟然有西洋腸!!! 早鬼知唔嗌上面果碟啦! 寫菜的又唔提我! 我鬼知咩!招牌名菜: 桑拿蝦! 我最高期望係呢味! 搵酒浸蝦彈彈下...再車落去裝有熱石既煲度, 唔駛火, 好大煙, 焗一陣食得蝦係好鮮嫩, 因為冇再特別加熱, 熱石既溫度剛剛好, 揭蓋既時間拿得很準... 可惜的是完全無酒味! 當白灼蝦咁食吧....
搵到呢兩件東東就知到左....
葡汁焗雜菜
蒜蓉包
焗西洋腸
焗爐魚
桑拿醉蝦
再車落去裝有熱石既煲度, 唔駛火, 好大煙, 焗一陣食得
桑拿醉蝦
蝦係好鮮嫩, 因為冇再特別加熱, 熱石既溫度剛剛好, 揭蓋既時間拿得很準... 可惜的是完全無酒味! 當白灼蝦咁食吧.... 佢唔sell用酒浸醉d蝦都還好, 唔駛等我期望有酒味, 所以都幾失望... 都算好食既...
桑拿醉蝦
其實呢次只係二人食, 好大食, 同埋食到好飽, 所以呢次消費都比較高...
2013-10-29
蒜蓉包
焗西洋腸
2013-08-16 1717 瀏覽
8號風球過後ge第2日.去咗雅憩食dinner..由於收工收得晚,去到都9點加上可能天氣唔好..明顯少客咗.但係都差唔多坐滿晒。一講起雅憩我就會諗起佢ge白烚司奄..肥美多汁~。。。但係今晚俾隻豬手影嚮晒  呢間野係好味,好似從來都無點過D咩特別難食.....但係當真無咩服務可言而又要收service charge ge restaurant. 環境就見人見智啦..個人認為還可以接受啦  如果你比較愛乾淨就要好好考慮啦。肥美多汁。我至愛必叫之選,今次戈D細隻D不過都有幾多~點佢配ge辣椒鼓酒一流,鮮味到不得了128+10% ..少到呢...講半隻我都勉強接受   上枱真係得好少..以為佢落錯單落咗半隻..就揾個waiter問下. 當我問佢..呢到係1隻定半?..佢望咗一陣..問我你叫咗一隻定半隻?上錯俾你啊?.我話我叫咗一隻定係得幾舊肉...跟住佢就話..呢到應該係一隻..半隻得好少. 為咗唔好打擾我食飯ge情緒...我無繼續同佢計較.. 不過下次絕對唔會再叫...$140我可以係其他地方食到2隻大大隻啦!!!! 重點係連你D人都分唔到 覺得被騙呢個菠蘿船海鮮焗飯就值得一讚 多料新鮮好
白烚司奄
燒咸豬手