2023-05-04 4442 瀏覽
喺官也街行到最盡頭就會去到飛能便度街依間係澳門本地人推介嘅葡國餐✳️葡式燴雞雜Spicy Chicken Giblets $50🤤今次同家人一齊嚟我哋成家都好鍾意食雞腎於是我哋叫咗依個葡式雞雜😋葡式煮法多數都會偏鹹但確實幾好食👍🏻✳️ 薯絲炒馬介休Fried Cod-fish'Bras Style’$190食葡國餐一定要點馬介休😙入面有薯仔同埋洋蔥同馬介休加埋啲香草 真係食到一啖接一啖,停唔到口唯一覺得再炒乾身啲會更好食✳️白烚椰菜 Poached cabbage w/ Olive oil $90因為知道食葡國餐大部份嘢食會比較鹹所以我哋叫咗個白烚嘅菜依個真係冇咩味仲要價錢唔平除非你叫有葡汁嘅嘢食一齊配埋食先會覺得好食✳️炆鴨飯 Duck Rice w/ sauce$140依個飯有分乾同濕我哋就揀咗濕炆鴨飯鹹香之餘,鴨肉處理得唔錯肥瘦適中同埋味道有少少煙熏味配埋頭先叫嘅椰菜一齊食更好食✳️ 阿曼諾牛扒Fried Steak Manuel Style$230牛扒煎得恰到好處經過特別嘅醃製牛扒特別嫩口有一種好特殊嘅香氣應該係加咗唔同嘅香草去醃製加埋一隻半熟嘅蛋🤤連隔離伴碟嘅薯片都好好食炸到脆卜卜✳️

喺官也街行到最盡頭

但確實幾好食👍🏻

食葡國餐一定要點馬介休😙
入面有薯仔同埋洋蔥同馬介休
加埋啲香草
真係食到一啖接一啖,停唔到口
唯一覺得再炒乾身啲會更好食

一齊配埋食先會覺得好食

✳️炆鴨飯 Duck Rice w/ sauce$140

依個飯有分乾同濕
我哋就揀咗濕炆鴨飯
鹹香之餘,鴨肉處理得唔錯
肥瘦適中同埋味道有少少煙熏味

應該係加咗唔同嘅香草去醃製
加埋一隻半熟嘅蛋
🤤連隔離伴碟嘅薯片都好好食
炸到脆卜卜

✳️ 砵酒焗蘋果Baked Apple w / Port Wine$30

食完正餐叫個甜品

都要約到夜晚8:00先有位🤓
同埋服務幾好
無論係點餐上菜都好好
下次會再嚟試其他嘢🤤👍🏻👍🏻

📍 阿曼諾葡國餐廳(澳門)餐廳由葡國人阿曼諾同澳門夫人一齊經營, 主打正宗葡國菜🇵🇹仲拎左好多年米芝蓮🌟開業30年, 好多本地人光顧😋我地果日去到都見好多澳門街坊熟客,老闆同佢地有傾有講🍺餐廳葡式裝修, 老闆同員工都好友善, 食物高質😍😋坐得舒服食得滋味🤤❣️小建議:記得提早預約📞餐廳晚市都幾Full😅Full左基本上唔接walk-in客🚶🏻‍♀️佢地make sure已book枱既客有位同埋可以慢慢坐👍🏻✨ 葡式海鮮飯🦀 $280一上枱熱辣辣, 非常足料既湯飯😍入面有好多海鲜😲有蟹, 大虾,青口,魷魚, 帶子,虾仁等等🤩海鮮湯鮮甜好好飲😋飯同海鮮都充分吸收了海鮮湯既鮮味,好入味👍🏻每一啖都好好食!✨烤八爪魚🐙 $280呢個都幾驚喜😍一條好粗既八爪魚腳🐙烤得好香👍🏻帶點煙韌又爽口彈牙😁唔會有八爪魚筋好難咬🤭肉質鮮甜🤤仲有兩個薯仔🥔同菜心做伴碟✨馬介休🐟$15葡國菜必點小食😆 酥脆既外皮入面係肉鬆既魚肉😋口感特別又好食📍 阿曼諾葡國餐廳 (氹仔舊城區)氹仔舊城區飛能便度街90號地舖
📍 阿曼諾葡國餐廳(澳門)

✨ 葡式海鮮飯🦀 $280

✨烤八爪魚🐙 $280

✨馬介休🐟$15

📍 阿曼諾葡國餐廳 (氹仔舊城區)
氹仔舊城區飛能便度街90號地舖
2019-09-25 4418 瀏覽
呢間餐廳就係我哋酒店隔離,嚟到澳門冇你又唔食葡國菜㗎嘛,於是就喺附近search到呢一間葡國菜一於試吓佢我想講麵包嘅份量勁多,多過四個人份量添。本身淨係查牛油想去嘅,因為對於橄欖有少少抗拒,但既然一場黎到就試吓啦,估唔到又幾得意喎,係用得意來形容🤣🤣 皆因佢嘅味道好似腐乳味一定要連埋啲麵包一齊食如果唔係我會頂唔順哈哈😄葡國著名的馬介休球,可以逐粒嗌幾好,第一次食印象唔錯!好似有啲魚肉的碎咗溝埋啲薯仔蓉去炸 幾好呀!主菜嗌咗個牛扒餐,四個人share一啲都唔過分,啲薯片係用真。薯仔炸,所以厚厚的,但唔會油益味,攤凍左都仲係脆既。我哋嗌咗五成熟,係真係啱啱五成熟,裏面嘅肉都仲係血淋淋因為通常啲人都會煮過熟。不過! 肉質嘅口感係可以接受,切開有肉汁 啲肉軟綿綿㗎!未試過呢個Texture呢個燒豬仔骨就燒得有啲乾嘞,同埋小小咸,見到有鹽係啲骨上面最後一味餸就係鴨肉燴飯,呢個幾好啊雖然好水咁,但係啲飯唔會太淋,連埋啲汁食啱啱好

一定要連埋啲麵包一齊食如果唔係我會頂唔順哈哈😄

葡國著名的馬介休球

我哋嗌咗五成熟,係真係啱啱五成熟,裏面嘅肉都仲係血淋淋
啲肉軟綿綿㗎!未試過呢個Texture

呢個燒豬仔骨就燒得有啲乾嘞,同埋小小咸,見到有鹽係啲骨上面

2018-02-19 5549 瀏覽
我每次去澳門,除咗喜蓮冰室嘅豬扒包之外,必食嘅就係阿曼諾嘅葡國餐。第一次去都十年前,之後每次去嘅指定晚餐就係呢度,所以可以話係忠實顧客😂店舖面積唔大,大概有六張枱,佈置得好有葡國特色,上面仲有把古雅吊扇,情調不錯(順帶一提,老闆係葡國人) 咁多味餸,我最鍾意就係檸檬蜆。蜆新鮮,個汁酸酸甜甜好開胃,一定要用佢餐前送嘅蒜蓉麵包點汁,配搭一絕。我上星期去就叫咗馬介休炒飯,不過不失,我覺得之前食過嘅墨魚汁炒飯更好,味濃但不膩,不過要小心食到個咀黑晒。另外仲叫咗個燒牛肋骨。有炭燒味,肉味濃,再用鹽燒,簡簡單單已經好正。總括嚟講,食物質素中上,有情調氣氛,傾計談心都一流。如果叫埋Sangria邊飲邊食,都真係不亦樂乎。不過一定要訂位,座位太有限了。

2018-01-18 3547 瀏覽
在我的印象中,葡萄牙餐在西餐中是属于比较廉价(此处的廉价是中性词)的,而这家餐厅的装修风格又比较家常,因此看到菜单着实吓一大跳。一人份海鲜饭298葡币。在里斯本市中心有fado表演的中等价位餐厅,海鲜泡饭20到30欧,还是两人份的。可能澳门的生活水准比里斯本高很多吧。炒蚬虽然味道还行,但沙都没吐干净就拿出来炒了。服务员收拾蚬壳的时候,当我们的面就把盘子里的壳倒在原来装炒蚬的锅里,看着很难受。炸马介休倒是挺好吃的。生意也并没有网上说的那么火爆,小猫两三只而已。总之挺失望的。

生意也并没有网上说的那么火爆,小猫两三只而已。

总之挺失望的。
2016-10-06 4481 瀏覽
推荐的柠檬炒蚬,基本上每个都有沙…… 吃完感觉不会再爱了……希望店家以后多注意……服务就还好……讲真,如果不是手机突然停机……查不到消息,真不会进这家……和之前去的澳门葡国菜餐厅的出品相比差好多……
服务就还好……
2016-08-25 4081 瀏覽
人地介紹黎呢間食,抱著好期待既心情入去,但係d野食令人感到失望!230蚊既牛排仲差過香港普通餐廳50幾蚊既牛排,八十幾蚊一碗超細碗又唔好飲既湯D野又貴又唔好食,仲要賣相好差!
D野又貴又唔好食,仲要賣相好差!
2014-07-05 10362 瀏覽
前天,又黎O-Manel呢間葡餐了,這是其 中一間我最喜愛的葡餐之一,因為菜式味道好,又細細間的,別具風味特式。今次點了一份炒馬介休,及半揸Sangria紅酒賓治。呢度的炒馬介休真的很好味,跟平時食到的不一樣,雖然沒有黑欖,但入面有啲好似炸過既乾葱,加埋啲芫荽、洋蔥、雞蛋,而且炒得幾乾身,非常惹味、香口。另外,他們的Sangria亦好好飲,比較甜的酒,非常易入口。
2014-07-03
大約兩年前一位澳門朋友介紹我到阿曼諾葡國餐廳吃晚餐,一直對這裡的燒乳豬仔及牛肉念念不忘。這次過大海一定要再試!由於當天的星期日,我們一早已訂位。一坐下立即給枱面的碟吸引著,碟上的花好美,聽說是手繒的,好美!先上麵包,有點可惜是硬身麵包而不是軟包,而且焗得過火,有點'窿'了,我們只吃了兩個便收手。炸馬介休球:這裡可以一粒粒叫,不會浪費食物。炸粉剛好包著馬介休魚肉,真的做到咬下去外脆內軟,味濃但不會太咸。由於女兒不能食味太濃的食物,特別點了椰菜。椰菜好大份,分成一半上枱,但可惜是煮得有點油。我的最愛燒乳豬仔上枱,碟上有燒乳豬,自家炸薯片,又有一些蕃茄菜。燒乳豬的皮燒得好脆,肉汁燒完後很 juicy 不會乾身,骨頭不多,抵食。自家炸薯片是新鮮炸的關係,比包裝薯片林身但薯味十足。配菜好 fresh,剛好中和熱氣感覺。最失望是焗鴨飯,超差。原因是飯焗得超乾,表面已太窿了,飯粒一點水份都沒有,很難入口。材料方面鴨絲鴨肉下得超少,腸亦切得好細,完全不值。餐廳不提供飲用水,於是我們點了水果酒。初初喝時酒味不濃,以為酒精不多,但喝了一些後發現原來也頗利害的。餐廳特別切上各種水果,使水果味更濃更出。

麵包
炸馬介休球
燒乳豬仔
水果酒
2012-09-07 5859 瀏覽
星期六的官也街, 擠得不像話, 晚飯時間想找間葡菜餐廳等的時間也夠誇張問了兩三間又不想呆站地等, 沿著後街小路一直走,看到了這間餐廳好像有看過介紹, 而且看不到有人排隊, 便走進內試試雖然餐廳不算多人, 我們還是比安排上樓上的位置先來的是餐包, 這裡不像一般葡國菜餐廳般給豬仔包而用了薄片的法包代替, 烘的時間不夠長, 所以不夠香脆, 沒有興趣Sangria 是必點的項目, 這裡的算調中規中矩不會過甜, 酒濃度一般一般炒蜆不錯, 蜆肉飽滿, 微微酸度, 令人胃口大增, 很快就清光光了燒排骨這一碟真是有點兒出奇望外, 叫做「燒骨」比較合適吧跟本幾乎沒肉可言去吃, 而且伴碟的薯片油得過份, 令人失望頂透的一道菜海鮮飯份量不多, 味道鮮味不什突出, 海鮮味道也沒能令人留下深刻印象整道菜味道偏淡, 對比起試過幾間的葡式海鮮飯, 這裡出品實在很麻麻
問了兩三間又不想呆站地等, 沿著後街小路一直走,
雖然餐廳不算多人, 我們還是比安排上樓上的位置
烘麵包
先來的是餐包, 這裡不像一般葡國菜餐廳般給豬仔包
Sangria
Sangria 是必點的項目, 這裡的算調中規中矩
不會過甜, 酒濃度一般一般
檸檬炒蜆
燒排骨
燒排骨這一碟真是有點兒出奇望外, 叫做「燒骨」比較合適吧
海鮮飯
2012-08-12
Sangria
2011-12-11 3424 瀏覽
第一次食萄菜. 就是朋友介紹的.價錢有點貴. 氣氛很好. 空間不大. 不過很有FEEL不過都挺有特色的. 都是沒吃過的. 果汁酒很特別 酒味挺濃. 飲完暖暖的.酒中的蘋果好食. 蜆有沙不過有鮮味. 檸檬味不重. 份量2人剛好. 鴨飯(濕) 好似泡飯一樣. 味道可以接受 鴨肉挺好味. 燒魚很香. 本身都新鮮. 配上生既菜,番茄 特別特配的醬汁也可以 不過我覺得不點也好吃.
第一次食萄菜. 就是朋友介紹的.
價錢有點貴. 氣氛很好. 空間不大. 不過很有FEEL
不過都挺有特色的. 都是沒吃過的.
果汁酒很特別 酒味挺濃. 飲完暖暖的.
酒中的蘋果好食.
蜆有沙不過有鮮味. 檸檬味不重.
份量2人剛好.

鴨飯(濕) 好似泡飯一樣.
味道可以接受 鴨肉挺好味.

燒魚很香. 本身都新鮮. 配上生既菜,番茄 特別
特配的醬汁也可以 不過我覺得不點也好吃.

2011-12-09
因為要預時間睇水舞間,所以搵葡菜餐廳時要考慮地點&時間;其實幾年前黎過阿曼諾一次,知道呢度未必食D好大路既菜色,唔係所有人(包括我家皇太后)都食得慣,不過地點,時間就到&訂到檯,今次就再黎。。。未夠6點就到,我們係第一檯入座。之後聽到有人打黎都已經話全晚FULL晒~睇左其他人既食評,加埋上次既經驗,今次唔會叫湯&扒,唔抵又唔好食。。。都係果句,呢間小店比較傳統做法,未必岩所有人口味。同埋,都唔平~

每一檯都有既牛油。面包。OLIVE(後來睇單先知係要收$的!)
生果酒。半咋$55。一般。好快已經唔凍。
LEMON汁煮蜆。好鮮味。
8爪魚沙拉。好新鮮。好好味!
大家都話正既GARNIC蝦。$250有4大隻。滿有蝦膏。
因為薯仔唔靚所以冇馬介休球,叫左馬介休炒反。好多油。一般。
冇得簡其他菜食。唯有食$50一碟既介蘭!
最後叫既炆鴨反(干既)。好SO!頂唔順~叫做試過。不過唔會再試。
2011-08-19
LEMON汁煮蜆。好鮮味。
8爪魚沙拉。好新鮮。好好味!
大家都話正既GARNIC蝦。$250有4大隻。滿有蝦膏。
我地5個人, 3位香港人及兩位日本人經係澳門做野既朋友介紹book 左呢間restaurant 食dinner 由於出面太熱而且我地行左成日的景點, 所以一坐低就order左drink , 6支macau beer 及 一支passion fruit soda & 一支 pineapple soda點知passion fruit soda 唔凍既問左老板有無介紹, 佢就話寫左係板度, 要快的order, 的野好快賣晒.朋友見到枱枱都叫蝦食而且的蝦大大隻所以咪order左一碟loh, 點知一碟4隻要成250蚊我地5個人, 唯有加多一隻啦, 好彩真係無叫錯, 好好味仲有膏的肉又厚 前菜會送一小碟 橄欖 - 咸咸"劫劫"甘上面有的香菜既物體Starter :豬耳 - 伴左的洋蔥仲有酸汁olive oil 好醒胃好香新鮮芝士 - 跟pepper & salt 食, 淡淡既奶味, 唔酥既, 好似水牛芝士甘葡國腸 - 香脆好味 , 佐酒一流Main Course :乳豬仔 - 老板推介好香脆肉好滑, 伴菜有的酸汁同olive oil 好醒胃, 薯片係自制既好味芥蘭 - 只有烚跟olive oil
點知passion fruit soda 唔凍既

前菜會送一小碟 橄欖 - 咸咸"劫劫"甘上面有的香菜既物體
Starter :
豬耳 - 伴左的洋蔥仲有酸汁olive oil 好醒胃好香
葡國腸 - 香脆好味 , 佐酒一流
Main Course :
芥蘭 - 只有烚跟olive oil ,略甜冇渣
大蝦 - 好好味仲有膏的肉又厚
牛仔肉 - 薄切的肉好嫩又有飯跟
鴨飯 - 朋友推介必吃 ! 個menu 上有寫wet or dry , 不過老板幫我地決定左, 的湯汁好濃但係一的都唔酥(我食唔到鵝/鴨/羊既酥味), 好似食意大利飯甘, 呢款我覺得最好食既

串燒魷魚 - 跟埋葡國腸串埋, 的汁係精髓一定要落, 伴菜薯仔好甜,
燒Sadin 魚 - 我見隔離個葡國人order左一碟, 真係好香, 點 vinegar 食另有一番味道, 伴菜薯仔好甜

我地另外order左兩支red wine 老板介紹, 質素唔錯, 一路食飯一路傾計真係幾好
2011-08-19
  • 鴨飯
  • 串燒魷魚
  • 燒Sadin 魚
  • 葡國腸
每次黎澳門都想正正經經吃一頓葡國餐,但每次不是吃到次貨,就是就不到時間。這一次做了點功課,在去水舞間之前的晚餐,選了這一間最近的阿曼諾,和另一間比較遠的船屋,就看看時間許可,再看能去那一間。當然最後時間不足,就到了阿曼諾。阿曼諾地點在喜蓮旁邊,經官也街步行過去不用很久。店裡位子不多,我地六點過d去到,已經坐左不少人,侍應問我地有無訂位,我答無,可能因為早,所以仲俾到張近門口既檯我地,但閒日都full,看來食物味道不錯。店裡還有葡萄牙國家隊海報,但還是費高年代,哈哈。店裡唔俾影menu,所以個別價錢我都忘記了。點菜後有一籃子麵包和一碟檻欖,我對檻欖真係唔識欣賞,而麵包微暖硬身,只是一般。見到隔離檯枝葡萄牙汽水幾特別,我地又叫左枝店員推介的熱情果味,熱情果味濃得黎唔過火,真係幾好飲。先來一碟檸檬炒蜆,差不多每檯總有一碟炒蜆,侍應亦不違言是其招牌,尤其推介檸檬炒蜆。個檸檬汁真係好好味,檸檬味中帶點點辣香,真的是只有辣香,個人覺得是不辣的,中國人就是這樣,這個情況總想起一碗飯,但今次無飯,我地用左麵包試,依舊好味。葡式煮法不同港式,蜆肉質感未夠爽口, 始終香港人食慣高溫炒既豉椒炒蜆,但總括都係

店裡位子不多
葡萄牙國家隊海報
檻欖
一籃子麵包
葡萄牙汽水 - 熱情果味
見到隔離檯枝葡萄牙汽水幾特別,我地又叫左枝店員推介的熱情果味熱情果味濃得黎唔過火,真係幾好飲。
檸檬炒蜆,汁很惹味

葡式煮法不同港式,蜆肉質感未夠爽口, 始終香港人食慣高溫炒既豉椒炒蜆,但總括都係值得推介。
阿曼諾牛扒
主菜阿曼諾牛扒有點失望,原以為叫得呢個名應為招牌,但感覺似香港食到的公司什扒。碟上有薯片、沙律、煎蛋、一塊厚牛扒
似配蒜蓉汁
牛扒配汁似蒜蓉汁薯片有點過硬,當然咁會做到沾濕左汁都仲脆,但我有點吃不慣;煎蛋原以為是全熟蛋,但原來是半熟蛋,而且蛋黃夠香,很驚喜;沙律則是正常,主要是沙律汁好味而搭夠。
七成熟,還能看到血紅色
牛扒要左七成熟,還能看到血紅色,牛扒唔韌,但牛味不重,無甚特別,如果用店名命名,就有點失望了。
燒排骨,可叫半份
店員另推介燒排骨,但一份嫌太多,店員話可以order半份,真是求之不得。初頭以為係好似ribs咁係醬燒,但原來係鹽燒,排骨好有肉味,醃又到位,加少少鹽燒,估唔到幾惹味,怕熱氣加點檸檬汁也很不錯,個人覺得比牛扒好多了。
謝謝鄰友的SANGRIA
此時鄰檯剛坐了兩位香港人,其叫了一杯很有特色的酒類飲品,膽粗粗問下可唔可以借黎影相,誰知二人熱情地叫我地試下,我地就卻之不恭了。二人order時偷聽到為半榨提子溝酒,後來食友們提點這應為SANGRIA,我對酒類認識不多,又學多左樣野,哈哈。感覺似fruit punch,但偏重提子味,同埋當然比起fruit punch,酒味相對重好多。
雞蛋布甸
最後甜品雞蛋布甸,是拎到埋檯面再即場從碗裡挑出來,看到內裡的焦糖汁流出來,特別興奮。初吃外層蛋味不重,但幸好焦糖味也不過火,有時很怕焦糖太過火而吃不到蛋味。之後吃到裡面原來很重蛋味,點著焦糖汁吃,著實不錯。

作為在澳門正正式式的第一餐葡國餐,這一餐我是滿意的。吃完之後,動身去水舞間,第一天的澳門遊,就完結了。
2011-03-28
  • 檸檬炒蜆
  • 燒排骨
  • SANGRIA
2011-02-20 1272 瀏覽
一入門口見到枱枱都係張「RESERVATION」卡仔喺度,個心涼咗一截,幸好老闆睇睇個訂座時間表,就拎起一張枱上高張咭仔咁我地坐,讚!是晚叫咗4個DISHES:茄汁炒蜆,好食,係細粒咗D、份量少咗D。燒葡國腸,都唔錯,係份量少咗D。燒牛肋骨,外間少有嘅新鮮牛仔骨味道,濃濃炭香味,超正!伴碟嘅係自炸蕃薯片,略嫌上枱時已經腍咗。燒風鱔,屬「是日推介」,好食到不得了!鱔肉夠厚,皮燒得夠脆,溶咗嘅鱔油令到成件風鱔又香又滑,堅想ENCORE!葡國人老闆細心的安排每道菜逐道上枱,唔怕攤凍哂,再讚!用餐期間見訂枱嘅都係熟客,老闆同佢地有講有笑,用自己緊識嘅廣東話同D人講笑,勁NICE!呢間餐廰會係繼法蘭度後,我嘅另一心水餐廳!

是晚叫咗4個DISHES:

茄汁炒蜆,好食,係細粒咗D、份量少咗D。

燒葡國腸,都唔錯,係份量少咗D。

葡國人老闆細心的安排每道菜逐道上枱,唔怕攤凍哂,再讚!

呢間餐廰會係繼法蘭度後,我嘅另一心水餐廳!
2011-02-13
  • 燒牛肋骨