2024-02-24 15 瀏覽
從前有一次我帶一班朋友去這間飯店食,都是我另一個朋友介紹,味道是可以,環境不錯,是去年聖誕節的時候,當時我們都是點一些平民菜色,第一某些員工的服務態度是可以還很有善,唯獨是有一位男服務生,態度惡劣,好像有種感覺我唔點(叫)貴的菜色就好無禮貌,我做客人我還要比他更有禮貌,我們都要唔該前唔該後。最近,當日朋友生日提意去番這間﹙那個鍋﹚食晚飯,怎知道這個男生看看門口見倒我們成班人,我不知道什麼事情,有理無理,對偏我們說無位,當時是晚上6點鐘左右,我們看見鋪裡面只有一台客,其他枱都無人,這間店還有二樓,這種態度就是這個男服務生,就是他,打開門口做生意可以咁樣做,如果要做訂枱,關左門做私房菜啦,開係大馬路打開道門做咩??不知所謂。
2022-07-13 463 瀏覽
主打做打邊爐🍲 「那個鍋 」同樣提供外賣套餐,甚至燒烤和火鍋套餐都有得外送,身邊朋友話火鍋套餐回頭幾次,有機會真係要試下,呢兩次中午放飯叫住個 「一人主食套餐 」外賣先!~.胡椒豬肚雞餐 ($70)轉寬粉 / 轉菊花杞子茶 / 跟小食兩個加料 鴨血 ($8)金湯金菇肥牛餐 ($70)轉寬粉 / 轉菊花杞子茶 / 跟小食兩個加料 鴨血 ($8)~🥡 主要有8款一人主食套餐選擇,基本上湯底材料以平時打邊爐湯底為主,價錢由$58-$68不等,亦可以加錢加其他配料飲品等,前後兩次分別叫 胡椒豬肚雞 和 金湯金菇肥牛 。.套餐跟一個白飯,或者+$5 寬粉/ 烏冬/ 出前一丁,再搭配兩個小食 ( 涼拌小青瓜+川味豬肚絲),飲品方面見現時外賣平台上只跟維他盒裝飲品,轉飲品要加錢,我當時可以揀枝裝菊花杞子茶。.寬粉會痴埋一齊,需要放落湯底浸一浸,相對煙韌和偏厚身,要咀嚼好多下😅,第二次食時口感較好,如果個粉薄少少好啲。金湯金菇肥牛重蒜蓉香味,底下仲有粉絲墊底,呢個湯底揀寬粉係唔錯,配料足,湯底夠味。另一個胡椒豬肚雞較清淡,湯底胡椒味不重,反而feel到似粟米湯清甜感,豬肚和雞肉份量都幾多,雞肉肉質算

胡椒豬肚雞餐 ($70)
轉寬粉 / 轉菊花杞子茶 / 跟小食兩個
加料 鴨血 ($8)

金湯金菇肥牛餐 ($70)
轉寬粉 / 轉菊花杞子茶 / 跟小食兩個
加料 鴨血 ($8)

金湯金菇肥牛重蒜蓉香味,底下仲有粉絲墊底,呢個湯底揀寬粉係唔錯,配料足,湯底夠味。另一個胡椒豬肚雞較清淡,湯底胡椒味不重,反而feel到似粟米湯清甜感,豬肚和雞肉份量都幾多,雞肉肉質算嫩。
總體份量足,單是主菜個碗幾大份,可能同樣兩次轉寬粉,飽到晚餐食唔落😂,偶然食一餐幾滿足。
外賣送餐
2022-01-12 326 瀏覽
餓鳥.....有話兒:「新一年繼續火鍋作伴過一個暖呼呼的冬天🔥」-人越大越懷念以前,這家賣火鍋掛懷舊玩具🪀的店令大家邊吃邊玩,溜溜球、泡泡膠、毽子等玩具一系列掛在牆上,吃飽飽和朋友玩一番過足癮,仲可以每人拿一個玩具回家讓大家回到過去喔😍🔹《鍋底》鍋底種類蠻多,這次拼了麻辣和養生老火鴛鴦鍋 🍲濃味又有,清淡又有,任君選擇,總有一款適合你😜🔹《火鍋配料》除了必點的牛羊豬之外,配料當然也不能少,點了爽口的千層肚和手切墨魚翼😋初嘗了軟淋淋的鮮腦花,味道真的不是每個人都受得了啊🤣🔹《海鮮拼盤》把生猛的蝦🦐、新鮮的鮑魚和蟶子、飽滿的生蠔🦪拼在一起,鮮味十足啊😊🔹《青菜拼盤》由娃娃菜、生菜、皇帝菜拼成的蔬菜籃🧺濃泉中的一點Healthy😝🔹《菇類拼盤》冬菇、金針菇、海鮮菇、秀珍菇集於4宮格內,愛菇之人不能錯過啊😚🔹《燒烤串串》點了烤牛肉串、草原羊肉串、雞軟骨串和香腸串,烤得不會過乾,加上滿滿的孜然粉,好惹味啊🤤🔹《雙色饅頭》明明火鍋和饅頭是格格不入的,但配起來就是意外地夾😆外脆內軟的炸饅頭蘸上煉奶就是正🥰-✨餓鳥點餐✨ 鴛鴦鍋(那個麻辣香鍋-小辣 & 養生老火鍋) ($78)竹筒蝦滑($68)精選美
餓鳥.....有話兒:
「新一年繼續火鍋作伴過一個暖呼呼的冬天🔥」

🔹《鍋底》

🔹《火鍋配料》

🔹《海鮮拼盤》

🔹《青菜拼盤》

🔹《菇類拼盤》

🔹《燒烤串串》

🔹《雙色饅頭》
✨餓鳥點餐✨
鴛鴦鍋(那個麻辣香鍋-小辣 & 養生老火鍋) ($78)
竹筒蝦滑($68)
精選美國肥牛($68)
梅花豬肉($52)
草原羔羊肉($58)
海鮮拼盤($178)
手切墨魚翼($58)
精品千層肚($58)
鮮腦花($48)
新鮮雞蛋($5)
寬粉($18)
綜合青菜拼盤($45)
綜合菇類拼盤($45)
雙色饅頭($25)
烤牛肉串($18)
草原羊肉串($18)
雞軟骨串($18)
香腸串($18)
水蜜桃沙冰($48)
冬瓜薏米水($15)

2022-01-11
2020-01-08 1206 瀏覽
呢間新開左一排火鍋店有上下兩層,成間鋪行懷舊風好有年代感,明記士多、髮廊同大笪地等經典場景,打邊爐仲有得打卡,埋單後可以係收銀後士多揀件玩具或零食😜,見到同場小朋友玩得興奮,而每台之間有足夠空間,坐得舒服。.湯底有麻辣或唔辣,揀唔到鴛鴦鍋一樣得,小辣麻辣鍋可以接受,唔算太麻同太辣,鐘意菇既你地一定要揀菌湯鍋,湯底超級多菇入曬味🤤,由肉類到菜類基本上有齊,調味配料有一區自己調,食材夠大份,肉類份量足,牛肉鮮加埋雞蛋,非常嫩身,食到好好味既鵝腸🤤,蝦滑墨魚滑值得試,而自家手打芝士牛肉太還不錯,咬落彈牙,內含芝士,青菜大大份,飽到不得了!成個環境氣氛同價錢上係ok,絕對值得回頭!.是日餐點:鴛鴦鍋 麻辣香鍋小辣+鮮味菌湯 ($78)美國肥牛($68)極品嫩牛肉 ($65)鵝腸 ($52)竹筒雙拼 ($68)芝士牛肉丸 (4粒$42)綜合青菜拼盤 ($45)竹笙 ($39)響鈴 ($36)

是日餐點:
鴛鴦鍋 麻辣香鍋小辣+鮮味菌湯 ($78)
美國肥牛($68)
極品嫩牛肉 ($65)
鵝腸 ($52)
竹筒雙拼 ($68)
芝士牛肉丸 (4粒$42)
綜合青菜拼盤 ($45)
竹笙 ($39)
響鈴 ($36)