2024-02-19 106 瀏覽
是的!我們完全是因為有貓貓造型的可愛食物吸引而到場!餐廳在澳門平民住宅的巷內,真是要用地圖細心找找看!是澳門當地人的聚腳飯堂,一到中午就人頭湧湧!🥑牛油果吞拿魚蛋沙律貝果$25印上微笑的貓貓,令貝果倍感可愛!滿滿的吞拿魚醬,配上碎蛋沙律,放在一片片牛油果上,繽紛又健康~🐱三色貓吐司$18別具特色的三色貓造型,善用花生、榛子醬和鍊奶填畫出三種顏色,再用朱古力醬畫出貓的眼和鼻,非常細緻!一次過滿足不同口味,雖然用料簡單,但創意十足!👍🏻🍮焦糖雞蛋布甸拼雪糕 $32貓貓坐在雪糕球中,底下是軟滑布甸!相比一般雞蛋布甸蛋味更為香濃,雪糕增加了奶油味,令口感更為順滑!🥘葡國雞飯$45
椰奶與黃薑粉融合得非要香甜,濃香馥郁,蕃茄、洋蔥、薯仔等的蔬菜吸滿了葡國汁更為惹味!雞肉質嫩滑,可試!🧊水果冰茶用料十足,大量新鮮的水果片,草莓、香橙、蘋果、青檸、百香果等等,果香四溢,入口清新又開胃!

🥑牛油果吞拿魚蛋沙律貝果$25

🐱三色貓吐司$18

🍮焦糖雞蛋布甸拼雪糕 $32

🥘葡國雞飯$45

🧊水果冰茶
2023-11-05 232 瀏覽
貓哥小店 (新橋(三盞燈/白鴿巢))📍新橋(三盞燈/白鴿巢)美的路主教街42號地舖貓奴嚟澳門千祈唔好錯過🤩裝修簡單風格🤍亦有好多貓貓牆畫🖼️店內提供多款貓貓造型食品勁可愛😍打卡一流呀💓今次order咗牛油果蛋沙律貝果 $25全日餐A4 $42 牛油果蛋沙律貝果🥯勁好食🤤 牛油果🥑勁滑,配上蛋黃醬的蛋沙律勁match貝果脆卜卜👍🏻仲要係貓咪造型$25超值呀❤️必點品❤️全日餐A4 有貓咪造型貝果🥯茄汁豆,炒蛋,腸仔,薯餅份量夠哂多,只係$42🤩⚠️重點一提⚠️一定要提早24小時預訂手工鳳梨酥現場無得即買㗎🙈預訂完到店自取手工鳳梨酥$80 一盒6個每隻貓咪造型都不同💓脆皮,餡料甜度適中又靚又好食😋打卡一流總結☺️造型勁靚又好食好推薦👍🏻👍🏻👍🏻
貓哥小店 (新橋(三盞燈/白鴿巢))
📍新橋(三盞燈/白鴿巢)美的路主教街42號地舖

貓奴嚟澳門千祈唔好錯過🤩
裝修簡單風格🤍亦有好多貓貓牆畫🖼️
店內提供多款貓貓造型食品
勁可愛😍打卡一流呀💓

今次order咗牛油果蛋沙律貝果 $25
全日餐A4 $42

牛油果蛋沙律貝果🥯勁好食🤤
牛油果🥑勁滑,配上蛋黃醬的蛋沙律勁match
貝果脆卜卜👍🏻仲要係貓咪造型
$25超值呀❤️必點品❤️

全日餐A4 有貓咪造型貝果🥯
茄汁豆,炒蛋,腸仔,薯餅
份量夠哂多,只係$42🤩

脆皮,餡料甜度適中
又靚又好食😋打卡一流

總結☺️造型勁靚又好食
好推薦👍🏻👍🏻👍🏻
喜歡貓的朋友仔注意囉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 前陣子去澳門玩,發現有間超可愛的貓貓冰室😍,大部份食物都是貓貓造型,卡哇依到不得了(≧▽≦),很推介大家去打卡呢~ 冰室地方不算大,但環境舒服☺️。要提醒一下大家,冰室只營業至晚上6時,建議大家早點前往囉~食物款式多,價格相宜,又適合拍照,相信女生和小朋友都錯超級喜歡( ´▽`)b 「 牛油果吞拿魚蛋沙律貝果🥯$25 」 我向來愛吃貝果,口感煙靭帶勁。牛油果幼滑🥑,再配上油脂豐富的吞拿魚,不錯~ 「 煉奶三色貓吐司🍞$18 」 這個超可愛的吐司,完完全全滿足了我的少女心💖!!偷偷告訴你,除了三色貓,還有花貓圖案😳b 「 傳統刈包🤤$25 」 刈包是貓手造型🥹,夾著兩片控肉,控肉軟腍入味,好吃耶~ 「 焦糖雞蛋布丁雪糕🍦$32 」 滑溜溜的焦糖雞蛋布丁🍮相當有驚喜,蛋香豐富,入口順滑哦! 「 小貓總匯三文治🥪$48 」 兩件總匯三文治,有炒蛋、煙肉🥓、蕃茄🍅及蔬菜,還有薯條,大滿足!

「 牛油果吞拿魚蛋沙律貝果🥯$25 」

「 煉奶三色貓吐司🍞$18 」

「 傳統刈包🤤$25 」

刈包是貓手造型🥹,夾著兩片控肉,控肉軟腍入味,好吃耶~

「 焦糖雞蛋布丁雪糕🍦$32 」

滑溜溜的焦糖雞蛋布丁🍮相當有驚喜,蛋香豐富,入口順滑哦!

「 小貓總匯三文治🥪$48 」

2023-07-11
餓鳥.....有話兒:「原本以為是cafe,誰不知原來是茶餐廳😳」-這家在餓鳥的印象中一直是打卡貓咪吐司的cafe,當朋友說這家是茶餐廳的時候真的滿頭問號🤔坐下來打開餐牌後,發現粥粉麵飯通通都有,而且還有台式料理系列,相當於餐牌有三種主題,現在的茶餐廳越來越多元化呢🤣🔹《全日餐-雪菜肉絲米粉》肉絲蠻多的,淡而無味的米粉夾住酸酸的雪菜就是不厭搭配🤭除了肉絲米粉,套餐還包含了炒蛋和吐司,整體來說份量也挺足的,價格亦中規中矩,當brunch吃都夠飽肚啊😝🔹《紫薯芝士蛋餅》它的餅不是起酥的那一種,是屬於Q軟的麵餅皮,而裡面包著一層蛋和滿滿的紫薯泥,咸甜交雜😆但整體不太吃出芝士味,除了一開始的拉絲感,之後就感覺不到它的存在,可能被甜甜的紫薯給覆蓋了😢-✨餓鳥點餐✨ 全日餐-雪菜肉絲米粉($38) (轉熱鮮奶 +$3)紫薯芝士蛋餅($25)-
餓鳥.....有話兒:
「原本以為是cafe,誰不知原來是茶餐廳😳」

🔹《全日餐-雪菜肉絲米粉》

🔹《紫薯芝士蛋餅》
✨餓鳥點餐✨
全日餐-雪菜肉絲米粉($38) (轉熱鮮奶 +$3)
紫薯芝士蛋餅($25)
服務員口黑面黑,落單半個鐘冇嘢食,原來去晒隔離枱!再同服務員講,口黑面黑不理睬!將食物送去隔離枱,個客同佢講食物已經到了,服務員仍然說自己照枱號送餐,跟他說應該是我這台的,他照不理送回廚房,當然最後用噴完口水的那碟食物放回我面前頭也不回走了!
2019-10-06 666 瀏覽
係網上見到有人share貓貓麵包覺得好可愛,於是走黎試下~點知一入到黎發覺原來係茶餐廳餐牌,仔細再睇原來佢仲有另一張餐牌有貓貓貝果同貓貓厚多士~三色貓多士勁靚,真心覺得好可愛~~面包感覺是自己整的,唔會好似出面哥種一禁就扁晒得d空氣,仲要烘到脆卜卜,貓貓塊面搽滿晒煉奶,耳仔係榛子細同花生醬,一次滿足3個願望!菠蘿沙嗲牛肉麵平時多數係沙嗲牛肉公仔面,但呢個搞搞新意,加左菠蘿酸酸地,沙嗲味唔會太濃,搶晒d味,底下係脆面,但韌韌地柚子雞翼柚子味好濃呀,但雞翼炸得硬左d樽仔奶茶成間餐廳好多貓貓,碗碗碟碟都係貓,牆上都有好多貓畫。成個感覺好得意,茶餐廳入面又有d新派食物,但有幾個侍應招呼麻麻,但都會想下次試埋貓貓貝果~

三色貓多士

菠蘿沙嗲牛肉麵

柚子雞翼
柚子味好濃呀,但雞翼炸得硬左d

樽仔奶茶