2024-03-10 48 瀏覽
Raffles Hotel 都算係澳門新開嘅酒店,佢哋嘅大堂餐吧內置裝修好華麗,水晶燈係用咗500,000粒水晶而製成,放喺大堂中央有陽光照入嚟望落好閃,好靈動。就餐嘅位置可以選擇大堂或者外面嘅露天地方,窗外嘅風景可以望到銀河酒店。餐牌嘅菜式選擇都比較多,有中西合璧,而且酒店嘅大堂餐吧係二十四小時營業。佢哋嘅咖啡亦都會配合當季嘅節日印咗得意嘅公仔,當時我係新年去,所以亦都有啲喜慶嘅圖案。而且大堂經理好好,見到我同朋友喺新年食飯,亦都附送左啲特色甜品同小食。
2024-02-16
團年飯
老公只係叫我去 #銀河度假城 #水晶大堂 旁邊有兩架lift 入 Lift 上二樓揾佢上到去,咁靚嘅~ 銀器、銀水晶燈、噴水池,低調奢華~原來係 Raffles Lounge & Terrace三個晚餐~#頭盤 🦪#生蠔配魚子醬 新鮮嘅生蠔配上魚子醬的鮮味與回甘,舌尖上的享受😎 冇人食,我一個人食晒三隻😆#湯 🎃#南瓜湯 因為好重芝士味,所以三碟場都冇人食🥲#開胃菜 🥗#大蝦沙律大蝦清爽鮮甜,加入嗰種唔同嘅蔬菜🥬新鮮又好味#主菜 🥩#烤過牛里脊肉 2份一份五成熟、一份七成熟 老公幫亞女切成一小件一小件亞女一啖接一啖,9歲人仔好快食晒🐡#香煎大西洋鱸魚鱸魚煎得極香口,外皮脆裏面嫩但太飽,只係食咗半件甜品🍮#甜品車 載滿咗甜品可以揀自己鍾意食嘅兩個女食梗係揀朱古力蛋糕啦#咁樣食法真係好難唔肥 #服務好好👍
老公只係叫我去 #銀河度假城 #水晶大堂
旁邊有兩架lift
入 Lift 上二樓揾佢

上到去,咁靚嘅~
銀器、銀水晶燈、噴水池,低調奢華~
原來係 Raffles Lounge & Terrace

三個晚餐~

#頭盤 🦪#生蠔配魚子醬
新鮮嘅生蠔配上魚子醬的鮮味與回甘,
舌尖上的享受😎 冇人食,我一個人食晒三隻😆

#湯 🎃#南瓜湯 因為好重芝士味,
所以三碟場都冇人食🥲

#開胃菜 🥗#大蝦沙律大蝦清爽鮮甜,
加入嗰種唔同嘅蔬菜🥬
新鮮又好味

#主菜
🥩#烤過牛里脊肉 2份
一份五成熟、一份七成熟
老公幫亞女切成一小件一小件
亞女一啖接一啖,9歲人仔好快食晒

🐡#香煎大西洋鱸魚
鱸魚煎得極香口,外皮脆裏面嫩
但太飽,只係食咗半件

甜品
🍮#甜品車 載滿咗甜品