2014-03-12 2563 瀏覽
一早上網睇到依度自助晚餐好平,但又冇乜食評!所以今次親身去試下,預早打電話去訂位,點知冇澳門電話冇得訂!晚上六點半抵達,有位!因為冇乜人知,所以全場得三四檯人,枱與枱之間好闊落!食物方面有葡國雞、梅菜扣肉、牛𦟌、芝士魚、葡式炒米、中西湯、車仔面,甜品有蛋糕仔、糖水、西瓜菠蘿!沙律吧!$99加一!葡國雞比較乾身、扣肉入口溶化、芝士魚芝士味濃、甜品最出色為面包布甸、不太甜!不用和別人爭食、舒舒服服的一餐自助餐!
2014-03-09
2011-03-11 789 瀏覽
終於來+寫到澳門行最後一頓(中間其實還有一頓風味麵食店,不過找不到地址就算了吧!),這次由友人拍板,選在君怡酒店內的華倫西餐廳吃最後的晚餐,因為友人十分鍾愛其怡人環境!而其實當日早上,也來了這裡享用自助早餐。早餐的選擇與質素,就如facebook上各方好友的留言,以四星店來講算是差不多啦。只是有意外較好是中式的雞粥。來到午市及晚市,餐廳則供應半自助餐,其中麵包、頭盤、餐湯、甜品、餐飲等,都是自助形式,另包一款自選主菜,午市的定價是MOP 59,而晚市是MOP 69,可謂非常便宜,加上靚裝環境,也有一定吸引力的。 當晚六點就準時抵達餐廳了,當時店內還空無一人,感覺有如包場;不過侍者也不太專心,目光常常向著電視飄去,但既然是自助形式,也不緊要了。首先去到餐湯區,店內供應中湯西湯各一,承接早上的傳統,果然是中式豬展湯,要西式的忌廉粟米火腿湯好。 講過了,這裡的麵包也是自助形式,而不是個別以籃上的;選擇有兩款,好處是一旁就是多士爐,來到此時侍者主動幫忙,將麵包烘至香脆熱暖再上檯。 也大概幫襯了頭盤及沙律自助區,試了一下釀雞卷、各款沙律等,味道很一般,屬於試一次就夠的水平。 由於選擇並不太多,很

也大概幫襯了頭盤沙律自助區,試了一下釀雞卷、各款沙律等,味道很一般,屬於試一次就夠的水平。

由於選擇並不太多,很快的試了一輪後,正式來到自選主菜吧。我要的是最穩陣的香煎牛肉眼扒,要求配上黑椒汁,燒至五成熟,店方都算做足要求,牛扒柔嫩不過火,味道夠收貨有餘。主菜可另要求配上飯或意粉,我都沒要,就吃牛扒底下的配菜算了。
友人則選了西洋式燒龍脷柳作主菜,加上蕃茄、洋蔥、橄欖、青椒去燒香的龍脷柳,肉質相當鮮嫩,口味帶一點葡式風味,水準不錯。另友人選了意粉拌魚柳,這意粉煮得過稔了,不是我杯茶,友人卻差不多吃光了,果然人人口味不同。

了解我的人會知道,其實我也是為留肚給甜品環節。來到甜品桌上,先吃一點水果來清一清連日暴吃的胃口吧,要讚三款水果均新鮮甜美,而當中尤以菠蘿最為清甜美味,吃得最多就是它。
來到深綠千層糕面前,真的有點被其賣相所嚇倒;但吃來卻是估不到的煙韌有咬口,那口感我幾喜歡,所以也吞了兩件!
很開心店內有雞蛋布甸供應,這裡出品微帶焦糖味算是正宗,可惜是布甸質感做得不夠滑,吃了兩轉就收手了。
另外還有些小蛋糕類,士多啤梨慕絲水準只一般,朱古力蛋糕則不過不失,有著合理的朱古力濃度與濕潤度,也吃了兩件。

最不堪入口算是椰汁糕,魚膠偏重香氣久奉,一啖就夠了。
雖說這頓是我陪友人食,但去到甜品末段,只得我在吃,她只望著我發呆,還是快快飲完最後的熱咖啡(自己沖的!)就埋單離開吧。而在酒店吃晚餐的最大好處,是吃完下樓領了行李,即可搭酒店專車至碼頭,後來還幸運可以改早一班船,提早回港,結束這經典的蚊胃甜胃二人澳門行!
2011-02-22
  • 香煎牛肉眼扒
  • 西洋式燒龍脷柳
2010-05-25 518 瀏覽
第二次來這酒店貪佢又平又靚今次仲送埋早餐TIM以前食過唔少HOTEL的BUFFET早餐都係只能充饑的所以今次都無比太大希望CHOICES唔多瘦肉粥: 出奇的幾好味,唔會水汪汪,當然唔好期望有沙田雞粥咁綿啦,同埋瘦肉味都有出到,唔算好味精的感覺麥樂雞K的因為夠熱,如果唔熱就會嫌硬左D,因為係翻熱的白方包: 因為有多士爐,所以用左我最鍾意的食法: 烘一次>BUTTER>再烘~WA好香好好味呀!香腸:麻麻,又唔熱又硬無渣鮮橙汁:太淡了炒面:唔知是否翻熱太多次,有一些係咬不斷的整體來說OK啦加上唔多人,環境唔錯誤但waitress都唔收碟就差左一點
第二次來這酒店
貪佢又平又靚
今次仲送埋早餐TIM

以前食過唔少HOTEL的BUFFET早餐
都係只能充饑的
所以今次都無比太大希望

CHOICES唔多
麥樂雞
K的因為夠熱,如果唔熱就會嫌硬左D,因為係翻熱的

香腸:麻麻,又唔熱又硬

無渣鮮橙汁:太淡了

炒面:唔知是否翻熱太多次,有一些係咬不斷的

整體來說OK啦
加上唔多人,環境唔錯誤
但waitress都唔收碟就差左一點
2010-05-24
2009-08-07 346 瀏覽
入住君怡酒店一晚,早上落去華倫西餐廳食早餐buffet早餐食物款式不算多,除了一般早餐buffet有的食物、例如炒蛋、火腿、煙肉、春卷、烘麵包、鮮奶、麥皮外,要數較特別的,便算是蒸腸粉了蒸腸粉的粉皮比較厚,吃下來不夠滑,唔算好食論其食物質素,平平無奇,沒有驚喜,也沒有失望
入住君怡酒店一晚,早上落去華倫西餐廳食早餐buffet
蒸腸粉的粉皮比較厚,吃下來不夠滑,唔算好食
論其食物質素,平平無奇,沒有驚喜,也沒有失望
2009-07-25
2009-05-01 258 瀏覽
2009-04-30
早餐
2009-04-13 81 瀏覽
第一次去呢君怡入面呢間華倫西餐廳度食嘢~食佢個復活節海鮮自助晚餐~雖然復活節呢幾日周圍都好旺,但佢個廳只係半滿~食物的種類真係好少~有好迷你ge蟹仔同蝦,鮮果沙律,牛油麵包,鳳爪,打邊爐(芝心丸,魚蛋,芝士腸,金針菇,生菜......),格仔餅,燒牛肉眼扒,蒜蓉火腿焗扇貝(青口),蒜蓉中蝦,仲有d我都唔知係乜,因為連牌仔都冇.D三文魚唔新鮮GA,負責切GE果位師傅亦唔識切,而且仲成日蛇咗去第度,搞到大家攞唔到三文魚~同佢講D三文魚唔新鮮,佢仲話全部係咁GA LA WO~(服務方面除咗佢一個係咁之外全部都好好GE,而且當個主廚企響呢位負責切三文魚GE師傅隔離GE時候佢會變得非常之好人兼勤力)第一次食Buffet竟然有打邊爐ge~佢個蒜蓉扇貝同青口都仲ok ge~但就凍冰冰,d火腿都硬哂~手握壽司:佢舊飯好明顯被嚴重壓迫~由賣相到味道,出面十蚊四件果d羸佢十條街~甜品方面,除咗上面放咗片奇異果同淋咗d草莓汁ge果杯嘢好味d之外全部都唔合格~最好食ge算係佢個格仔餅~
第一次去呢君怡入面呢間華倫西餐廳度食嘢~
食佢個復活節海鮮自助晚餐~
雖然復活節呢幾日周圍都好旺,但佢個廳只係半滿~
食物的種類真係好少~
第一次食Buffet竟然有打邊爐ge~
最好食ge算係佢個格仔餅~
2009-04-12
  • 格仔餅
  • 蒜蓉火腿焗扇貝及青口
2005-05-24 49 瀏覽
我5月16日去.果個錦既自助早餐..只有雞旦.腸仔.粥.炒面.茄汁豆.面飽.腸粉.粟米片,,一眼望哂..冇咩野食..而且味道一般...話就話因為住房包埋個早餐姐..但我就覺得真係好差囉~~可能裝修緊痛咩位坐..大把人等位,,侍應得果3個,1個係門口..兩個係度周圍走