2023-11-11 671 瀏覽
今日我們5個人各叫了1份套餐,每位$168,包前菜、主菜、甜品和指定飲品。主菜有鮮魚飯、香燴雞肉、炒蔬菜配雞蛋及薯絲;甜品有檸檬撻和咖啡臻子撻。另外還有前菜煙火腿配紅豆湯🫘,此外有免費送的黑麥包和牛油包,以及咖啡、奶茶、檸茶等指定飲品。若要慶生,訂位時提前幾日跟餐廳溝通預留蛋糕🍰訂座電話☎️:28552222營業時間:星期四至星期二早餐自助餐 07:00 - 10:30 午餐 12:00 - 15:00 晚餐 18:00 - 23:00星期三休息

訂座電話☎️:28552222

生日
用餐優惠
信用卡優惠
2023-05-10 2025 瀏覽
無嚟 #澳門 幾年, #氹仔 同 #Vegas 又拉近咗一大段距講離,周圍都起咗好多新酒店,打卡嘅熱點起碼要兩日先行得晒‼️不過舊城區嗰邊就似乎冇乜轉變,#大三巴 依然人山人海,#的士 依然截接唔到😅嚟到 #澳門,當然要搵好嘢食🤤 呢日經朋友介紹,我哋去咗 Hotel Royal Macau 澳門皇都酒店 樓上嘅 Fado 花道葡萄牙餐廳,試吓佢哋嘅 fado set lunch。酒店位置就喺 #外港碼頭 同 #葡京 嘅中間,喺碼頭搭的士過嚟大概10分鐘就到門口。餐廳嘅裝修帶有葡式嘅味道,環境都幾優雅。我哋揀咗個3-course set lunch,#頭盤 我無要 #小食,點咗個 #椰菜花忌廉湯配鮮蝦, #侍應 將熱辣辣嘅 #忌廉湯 送到我哋面前,再由玻璃壺倒落湯碗內,單係賣相已經非常吸晴😆 而 #主菜 我就點咗 #烤鴨腿配蘑菇,鴨肉好淋滑,完全唔會有羶味,配埋啲醬汁味道都唔錯🤤 而 #甜品 方面,我就揀咗 #朱古力慕絲配榛子雪糕 😉 #榛子雪糕 味道好出好特別,加埋啲 #朱古力慕絲 一齊入口,口感大滿足😉呢度嘅食物同服務唔錯之餘,而最令我喜出望外嘅係每人消費$200都唔使,屬勝價比高系

呢度嘅食物同服務唔錯之餘,而最令我喜出望外嘅係每人消費$200都唔使,屬勝價比高系列😉 大家有機會去澳門,不妨預先定位去試吓😎

📍 花道葡萄牙餐廳 (東望洋)得勝馬路2-4號皇都酒店M樓
2023-03-10
這次去澳門入住皇都酒店,順路在酒店葡國餐廳安排一餐素食葡國菜,由沙律到湯到特色主菜到甜品道道有驚喜。特別推介個南瓜Lava蛋糕真係超好食!下次想再去食!一場去到澳門,點都想食下葡國菜,果然酒店餐廳就可以安排素食,環境仲咁靚好值得一試。佔據一整層,座位好多,不過我見平日午市都幾多人,可能因為三道菜set lunch都只係百零蚊,想食的話都係預先訂位比較妥當。有超長檯有大圓檯有包廂,非常適合聚會或宴客。先來麵包盤,其實包都係其次,果三款橄欖油都幾好食,我最鍾意胡椒果個。另外個香草牛油和橄欖醬都超正,食到停唔到口。甘筍西芹沙律伴香醋望落沒甚麼特別的沙律,入口充滿花生醬香氣,越食越好味,立時對餐廳充滿信心。這個沙律餐牌上沒有,不過餐牌有另一款素食沙律,詳情可能問返餐廳。南瓜忌廉湯上桌的時候是一只空碟加三粒芝士,侍應在面前倒湯,五星級酒店就係要有theater。個湯飲落都好香,加埋芝士溶左就越飲越濃。香煎菜餅配蘿蔔芽菜紅豆飯 MOP160這個有點奇怪的配搭,原來是葡國人的傳統素食料理,口感濕潤的燉飯入面有紅腰豆和各式蔬食,吃起來就好健康的感覺。炸的那個類似韓式煎餅,都係有個粉漿撈啲菜再煎,味道都
有超長檯有大圓檯有包廂,非常適合聚會或宴客。
甘筍西芹沙律伴香醋
南瓜忌廉湯
香煎菜餅配蘿蔔芽菜紅豆飯 MOP160
這個有點奇怪的配搭,原來是葡國人的傳統素食料理,口感濕潤的燉飯入面有紅腰豆和各式蔬食,吃起來就好健康的感覺。炸的那個類似韓式煎餅,都係有個粉漿撈啲菜再煎,味道都唔錯。
咖啡就普普通通唔需要太大期望。
南瓜蛋糕配乳清乾酪及杏仁 MOP80
我望到menu係南瓜蛋糕,一直以為係香糕南瓜蛋糕,無留意英文有寫lava,切開見佢流心先手快腳亂。蛋糕外面一圈係淡味芝士,剛好可以擋住個流心,擺盤設計非常有巧思。這個撈埋食真係超好食,好耐無食過咁驚喜的甜品,留下深刻印象。
2023-04-24
同步刊載
2019-12-25 2740 瀏覽
平安夜黎呢到慶祝,氣氛不錯,先會有一籃面包,好正,兩個人差不多食晒成盤前菜是一個肉卷同煙肉酥餅薄切馬介休配鷹嘴豆、鮮茄沙律清清地的蛋粒加鷹嘴豆,加上少少辣的洋蔥味,下面有4塊馬介休片,很特別薯蓉青菜湯很正宗的湯,上面有3片葡腸,配埋淡淡的青菜薯蓉味,正烤乳豬配脆薯片呢個少少似扎肉的感覺,外皮脆卜卜,下面是濃濃黑椒味的豬肉,一絲一絲一d都唔乾硬,加埋新鮮烤薯片,細細塊,食唔停口焗鴨飯上面有層芝士火腿葡腸,飯質感因為焗左有少少脆脆的感覺,入面有一絲絲的鴨,味道很好聖誕限定 蘋果肉桂大米布丁肉桂味十分香,面頭有d焦糖脆脆,下面是大米布丁,一粒粒糖糖的吉士加大米,口感有趣

前菜是一個肉卷同煙肉酥餅

薄切馬介休配鷹嘴豆、鮮茄沙律

薯蓉青菜湯
很正宗的湯,上面有3片葡腸,配埋淡淡的青菜薯蓉味,正

烤乳豬配脆薯片

焗鴨飯

聖誕限定 蘋果肉桂大米布丁
2019-10-14 2663 瀏覽
唔知你有無同感,去澳門想食返餐正宗葡國餐,但又唔知邊度有得食呢?今次我就帶大家去一間曾經獲獎無數,有水準有口碑又正宗既葡國餐廳,食返餐美味既葡國餐🤤·FADO餐廳位於澳門較早取得五星級既皇都酒店內,好難得餐廳仍然供應價錢極相宜既set lunch,俾我地唔係咁識食又想淺嚐葡國餐既人一個最佳選擇😆😂·我地揀左食二道菜色,價錢為$168,包括頭盤、主菜及餐茶。·☆ 手工麵包盤一嚟就奉上餐前小吃 - 自家製麵包🍞🥖 一大籃份量相當豐富,麵包款式有四款,當中最喜歡鬆脆既多士,搽上微微一層牛油已經好好味😋·☆ 烤雞肉凱撒沙律🥗沙律份量估唔到都幾多,沙律菜新鮮爽脆,沙律內有滿滿既橄欖油,加上撈勻舖喺面既芝士碎一話齊食,令沙律十分juicy🤩 估唔到同平時食開乾爭爭嘅咁大分別!·☆ 葡式馬介休薄餅配鮮茄沙律講到葡國菜,就一定要試試馬介休啦😊 其實馬介休即係鹽漬過既鱈魚🐟 係葡國菜主要食材之一,所以想知嗰度葡國餐好唔好食,就一定要叫佢啦!哩度既馬介休味道咸香, 結實嘅魚肉連埋麵粉一齊炸成薄餅,賣相唔似薄餅,反而似炸魚餅😄 香脆得嚟仍然保持結實口感,一定要叫呀😋😋·☆ 八爪魚飯🐙唔講唔知,原來葡國

我地揀左食二道菜色,價錢為$168,包括頭盤、主菜及餐茶。
☆ 手工麵包盤

☆ [頭盤] 烤雞肉凱撒沙律🥗

☆ [頭盤] 葡式馬介休薄餅配鮮茄沙律

☆ [主菜] 八爪魚飯🐙

唔講唔知,原來葡國菜會成日用八爪魚製作菜式,八爪魚飯我都係第一次食,估唔到幾有驚喜🤤 其醬汁頗多非常creamy,起初都有啲擔心會唔會有啲膩,但結果原來係食完一啖又一啖😂 八爪魚切到細細一粒粒,質感軟腍但幾有嚼勁👍👍
☆ [主菜] 烤豬頸肉配馬鈴薯

一向既mindset豬頸肉都係一片片嘅,而哩度既竟然係一大舊嘅,食肉獸表示非常高興😄😚 豬頸肉肉質軟為結實有咬口,同平時食到嘅完全唔同,令我對豬頸肉既概念有一個大轉變呢😆
總括而言,FADO既午市套餐確係十分抵食,而且餐飲服務非常專業,十分值得嚟會一會佢!另外提提你,大家可以先上官網睇睇有咩菜式,餐廳會不定時轉換款式㗎~
2019-10-06
  • 手工麵包盤
  • 馬介休
2019-08-09 2380 瀏覽
本地人推薦,話皇都酒店有一間葡國菜,3-course lunch set (連六、日)只係$168皇都酒店既shuttle 只係半個鐘一班,其實附近其他酒店行過黎都好近!我地星期六去,1點差唔多全full,相信大部分都係澳門本地人。唔理好唔好味,只係個環境已經一絕!佢既湯、麵包同potato mash都好好味,應該係佢地既奶製類做得好出色,馬介休沙律都好好味,好開胃(雖然我食唔到馬介休味XD)可惜其餘既主菜同甜品,我只可以講我唔鐘意食葡國菜...其實多人既話散叫都唔錯,見到隔離檯散叫份量都好大,而且價錢唔貴,又有更多選擇!

唔理好唔好味,只係個環境已經一絕!
可惜其餘既主菜同甜品,我只可以講我唔鐘意食葡國菜...
2019-03-02 2961 瀏覽
服務質素食物好既澳門🇲🇴餐廳今日係同老婆拍拖13同年👫,係澳門🇲🇴吃喝玩樂慶祝。咁午飯我地就Book左皇都酒店內既葡國菜餐廳🍴入到去餐廳環境同氣氛都一流(如果係晚上來應該再浪漫D)坐低同老婆叫左兩個set share 來食,一魚一意粉。餐廳比既餐包都幾好食食曬,可惜係我吾記得影相🤦🏻‍♂️。前菜兩個沙律🥗都好食,尤其三文魚沙律,主菜既魚整得相當好食但分量就少左D,吾夠候意粉Good Good。個甜品🍮就認真整得好食,賣相又吸引揀e間餐廳來慶祝,係一個不錯既選擇
服務質素食物好既澳門🇲🇴餐廳

入到去餐廳環境同氣氛都一流(如果係晚上來應該再浪漫D
坐低同老婆叫左兩個set share 來食
,主菜既魚整得相當好食
但分量就少左D,吾夠候
意粉Good Good
。個甜品🍮就認真整得好食,賣相又吸引

揀e間餐廳來慶祝,係一個不錯既選擇
2018-10-07
紀念日
2019-02-27 1859 瀏覽
Came to Macau for a short business trip. Colleagues and I just randomly picked this Italian restaurant on the internet. We thought it would be a safe choice coz who doesn’t love Italian? It turns out surprised out by the quality of food for this price.Of course it starts with bread. Tho it’s just a hundred dollar lunch, they still have a few choices of bread in the basket. Shame is that they don’t have oil vinegar. Butter only. Starter was a little salad and fried chicken. My colleagues ordered

My colleagues ordered squid risotto. It was quite nice. Not too salty but still able to deliver the freshness from the sea.

I ordered this tomato spaghetti. It was quite nice. It would be better if it’s more dry.

The portion is quite big. If we are not that full, we would have gone for dessert. Maybe next time.
2018-11-20
2018-09-21 3308 瀏覽
黎到澳門的第二日中午,想嘗試澳門的地道葡國餐廳,但很多出名的不是太貴,就是食物質素一般。早前有朋友去過澳門,極力推薦這間葡萄牙餐廳。從氹仔到花都酒店乘坐的士,這間酒店並不起眼,但入到這間餐廳,感覺很舒適,位置很闊落,整間餐廳都像一間高級的西餐廳。估唔到去到這間地道的葡萄牙餐廳,食物非常有水準,價錢亦很貼地。三道菜式只是$168💝👍🏼我們每人叫了一個set lunch,再share大家一齊分享。每一道菜送到我們眼前,都很驚喜,餐前還會送上溫熱的餐包,有幾種款式。下次有機會一定會再來👍🏼👍🏼又會極力推介朋友前來品嚐地道葡國美食😋😋

餐前小食-馬介尤
餐前小食
Set  lunch

餐前麵包
餐前小食-馬介尤
餐前小食
Set  lunch
餐前麵包
入住皇都酒店,順便試下 Fado ,見人話set lunch 好抵,但又唔覺 set lunch menu 好特別,所以都係試晩餐。餐廳裝修唔落,無大豪華令人唔舒服嘅感覺,燈光柔和,窗外景觀雖然係樓景,但前面係個公園,都算開揚!頭盤揀咗馬介休鷹咀頭沙律,岀奇地好味,一般馬介休比較鹹,個配搭令佢好清,好好食。燒豬係一絶,壓成四四方方好特别,好脆好入味!炒蜆亦好夠味,比岀面嘅餐廳好食。如果有時間可以一試,不過交通不便。

如果有時間可以一試,不過交通不便。
2018-08-23 1816 瀏覽
今天在澳門工作的妹妹放假,我和媽媽及另一位妹妹便請假過來澳門 "食玩買" 。妹妹選了這餐廳,並訂了檯一行四人到這裡午餐。我們準時12時到達,店內人不多,座位非常舒適,而且很寧靜。看了餐牌,我們點了三份三道菜的午餐,由於媽媽不喜歡甜點,所以她選了兩道菜的午餐。點餐後店員很快送來了麵包籃及牛油,有法包切片及兩款香草麵包,全部都鬆軟好味。前菜亦很快送到,我們共試了三款:1) 馬介休球配黑眼豆沙律:馬介休球炸得酥脆好味,熱辣辣。眉豆沙律內更有洋蔥碎,眉豆煮得很淋,調了點酸味,很開胃。2) 煙火腿配紅豆湯:以紅腰豆做湯底,很濃郁,湯內亦有原粒紅腰豆。煙火腿拌勻在湯裡,可以聞到陣陣的火腿香味。3) 薄切牛肉片配芝士:份量很多,生牛肉片很軟熟好味,配上芝士及火箭菜味道及口感更豐富。我們享用完前菜後,店員很快便送上主菜了,我們試了兩款:1) 烤牛仔肉配新薯:牛肉肉質非常軟滑,醬汁香濃,份量亦非常多。新薯味道很濃,口感爽脆。2) 魚柳煙肉卷:魚柳吸收了煙肉的油份及香味,肉質非常鮮嫩。魚柳底下配了南瓜蓉及炸南瓜條,口感及味道一流!已經吃得飽飽,最後再試了三款甜品:1) 西瓜雪芭:很特別!西瓜味很濃,雪芭幼
妹妹選了這餐廳,並訂了檯一行四人到這裡午餐。
我們準時12時到達,店內人不多,座位非常舒適,而且很寧靜。
3 Course lunch
前菜亦很快送到,我們共試了三款:

我們享用完前菜後,店員很快便送上主菜了,我們試了兩款:
已經吃得飽飽,最後再試了三款甜品:
1) 西瓜雪芭:很特別!西瓜味很濃,雪芭幼滑,加上杏仁片作為配料,一流!
2) 檸檬批:份量不少,餅底很脆,酸酸的吉士醬很開胃,吃了一口之後仿佛可以再回去吃一點主菜的樣子。哈哈!
3) 咖啡榛子撻:撻皮份量不算多,榛子醬非常香濃,配上咖啡雪糕,好味!

午餐包一杯熱飲,想不到咖啡那麼香濃,還配了酒店自家曲奇餅!
喝完餐飲後,本來打算多坐一會便離開,怎料店員又再遞上餐碟及餐具。
正覺得奇怪之際,店員便端出插了蠟燭的蛋糕及另一款甜品!

南瓜心太軟, 軟朱古力蛋糕

呵呵!想不到我兩位妹妹會為我生日製做驚喜!
她們點了南瓜心太軟,一切開南瓜漿便湧出來!配上點點忌廉及杏仁,非常清新好吃,而且不膩!
至於蛋糕,其實是朱古力蔥絲,很軟滑而且帶點酒味,配上帶酸味的士多啤梨感覺不錯。
可是已經完成了三道菜的午餐,加上心太軟,朱古力慕絲實在沒法吃光...

舒適的環境,美味的食物,優質的服務,超值的價錢!非常滿意的午餐!
一定會推介給想去澳門的朋友!
2018-08-20
生日
3 Course lunch
南瓜心太軟, 軟朱古力蛋糕
  • 南瓜心太軟
  • 軟朱古力蛋糕
2018-07-06 3553 瀏覽
澳門呢個地方好神奇 次次諗住平平地去個weekend trip 但去完唔知做左啲咩就洗左勁多錢💸🤷🏻‍♀️ 我今次做足research先去 終於比我搵到呢間性價比極高既餐廳——FADO 花道。Lunch set MOP128有兩個courses,MOP158有三個course,平到難以置信。我地叫左三文魚, 煎鴨胸同香辣茄醬直通粉3個mains。三文魚本身肉質肥美,煎得香口之餘卻不失水份,蘸上三文魚泥實屬美味。煎鴨胸件數不多,但勝在鴨胸都頗為厚肉。肉質軟腍又有豐富口感,調味到位,我把所有肉、伴碟及肉汁都一掃而空。遺憾地,我朋友不太喜歡這個直通粉,說煮得太乾,只得辣味。另外,我地散叫了Sea Bass,同樣賣相精緻,味道很好。前菜我推介南瓜忌廉湯,極度香濃,南瓜又磨得夠幼滑,presentation又靚,真心回味無窮!其實由bread sticks起 佢地無論擺枱、食物、以至服務都係一絲不苟💯 以平民價享用到fine dining既質素 香港真係冇可能搵到!! 如果你同我一樣咁大食既話 最尾叫埋佢地既招牌甜品——南瓜心太軟 咁就可以為呢餐lunch劃上一個完美既句號喇❤️Taste: 👅👅👅

我地叫左三文魚, 煎鴨胸同香辣茄醬直通粉3個mains。

遺憾地,我朋友不太喜歡這個直通粉,說煮得太乾,只得辣味。

另外,我地散叫了Sea Bass,同樣賣相精緻,味道很好。

Taste: 👅👅👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰💰💰
Service: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(on a scale of 0-5 emojis)

• 南瓜蛋糕
  • 煎鴨胸
2018-05-09 2475 瀏覽
今日二訪Fado因為上次覺得呢度lunch性價比幾高呢間餐廳有d似係葡國菜同西餐既FushionSet lunch既頭盤我揀左蝦蝦好有鮮味 撈埋d薄脆片可以增添口感因為d薄脆好淡味所以唔洗怕會蓋過蝦既味道Main就揀左蘆筍義大利飯呢個飯清新偏淡我平時唔太鍾意濃味既覺得適中哥哥就話覺得太淡蘆筍好鮮甜 食得出好新鮮義大利飯都軟硬適中我地散叫左個海鮮義大利飯呢個就濃味好多啦海鮮份量適中有青口 魷魚 等等都唔係d咩驚喜既海鮮義大利飯既醬汁好有海鮮既味道濃得黎帶少少甜 唔會好似有d海鮮汁咁有苦味Set既甜品我揀左French ToastFrench Toast好香 但淋左少少配埋雪糕一熱一凍咁食好正Fado lunch set通常都係大概百幾蚊對比起散叫既Dinner真係抵食好多而且呢度既Service好好檯同檯之間好有空間擺碟又好靚有d高級既享受不過呢度既環境比較靜如果一大班人想冇顧忌咁傾計就可能唔太適合啦
今日二訪Fado因為上次覺得呢度lunch性價比幾高

有d高級既享受
不過呢度既環境比較靜
如果一大班人想冇顧忌咁傾計就可能唔太適合啦
2018-04-24 1539 瀏覽
在皇都酒店住,咁一定要品尝一下出名的FADO餐庁的葡式美食,一个人hea 吓又relax 一下😊中午有二及三道菜,分别系$128及$158,要试多的口味,咁一定试三道菜啦。环境舒适,配上葡式装修,超有欧洲feel ,酒店的自家製多款🍞,好味,餐牌选择都唔少,咁头盤梗要试澳门特有的馬介休配鲜疏沙律,原来唔系炸个款,但摆碟精緻又唔鹹,疏沙律又挺新鲜,几啱口味主菜都系鱼,系焗薯配鱼柳,买相精緻,不过唔知系咪葡式口味,但好吃系最紧要的👍👍第三度甜品,真系有的选择困难症,侍应介绍我朱古力慕士配榛子雪糕,好呀,榛子雪糕挺少吃到,上桌时摆放精緻,好吃好吃,餐后仲有一杯少咖啡,份量刚刚好,再配酒店自家製曲奇,0k呀,完美的一个午餐,有机会要试埋呢度的晚餐啦

完美的一个午餐,有机会要试埋呢度的晚餐啦
2018-04-21
2017-04-19 3878 瀏覽
又回港了!趁有空分享早前澳門半島的小旅行,之前很多次都在氹仔/路環,這回難得留在澳門半島,可以重溫久違了的街頭小吃,當然更重要是在 FADO 花道葡萄牙餐廳 品嚐一頓由葡萄牙最佳廚師 Luis Americo 主理的精彩葡菜,心滿意足!同是五星級酒店,皇都酒店 建於1984年,雖然2-3年裝修完,但相比新落成的酒店還是平實很多。之不過,當抵達用餐的 FADO 花道葡萄牙餐廳,大家都有眼前一亮之感!曾獲2015 - 2018年度澳門旅遊局「星級服務商戶獎」的 FADO,由葡萄牙享譽盛名及國際公認的 Luis Américo 主理,加上優美環境、高雅氛圍,令人份外期待。 方才上圖是我們用餐的 VIP 房,此外主餐區及其他廂房都一樣擺位寬落、高雅舒適,餐具全來自葡萄牙,加上窗外優美的青綠公園景觀,的確是放鬆享用葡國美食的好地方。 令人驚訝是如此環境之下,2道菜午餐只是 MOP $128,3道菜也不過 MOP $158,十分抵食;當然我們一場來到,是來品嚐更見真章的招牌菜。 開心的靚景葡國午餐,由麵包籃及葡萄牙來的玫瑰紅酒開始。要讚這裡的麵包籃十分熱暖好吃,用的橄欖油及番茄牛油都很高質美

開心的靚景葡國午餐,由麵包籃及葡萄牙來的玫瑰紅酒開始。要讚這裡的麵包籃十分熱暖好吃,用的橄欖油及番茄牛油都很高質美味,其中又以極其清脆的薄脆配橄欖醬最為出色,完全吃到停不了口!

首道菜式是 Crab bread stew with octopus carpaccio and bell peppers 蟹肉煨面配薄切八爪魚,蟹肉吃得多,蟹肉煨麵包大家又試過沒有?混合洋葱及橄欖油,鮮甜之餘更加柔滑豐富,配試宛如一幅畫作的薄切八爪魚,加上微辣紅椒粉,既漂亮又好吃。

接著是大家都舉手力讚的 Cod with egg and angel hair fried potatoes "a Bras" 炒馬介休、雞蛋、馬鈴薯絲,這份由葡藉大廚堂弄的名物,正是代表 FADO 靈魂的一個好例子。大廚將原條馬介休拆絲炒香,再加入洋葱、雞蛋及炸薯絲同炒,未食以先滿足視覺嗅覺!

這,就是成品了!蛋絲乾爽但不過熟,每口都有馬介休的鮮香美味,香氣四溢,滋味好得無以復加,的確是澳門吃到最佳的出品,值得專程到訪。

炒馬介休、雞蛋、馬鈴薯絲
接著是 Leitao com chips de batata a salada de laranja 烤乳豬,由餐廳主廚 Luis Américo 創作,將原隻乳豬烤熟後起骨拆出肉絲,以黑胡椒、香葉及粗鹽等調味及壓成長方形,食用前再伴以香脆薯片,以及清新沙律來平衡膩感。

這份 destructed 後再重建的豬肉,添加了調味後口味變濃不奇怪,但吃時肉汁竟然沒有流失,甚至更加豐富了,真不知大廚下了甚麼魔法?而乳豬皮經高溫烘烤後再疊加於豬肉上,口感薄脆又不肥膩,罕有地連葉監製也整份KO!

烤乳豬
最後甜品也非常有驚喜-好友們太有心啦,要求寫上 2M views 的慶祝字眼;寫blog不是求viewship,得到認同只是錦上添花,然而在此也再一次感謝大家一直以來的支持!

說回正題:正名 Fondant de abobora com mousse de queijo fresco e amendoas tostadas 南瓜蛋糕配乳清江乾酪及杏仁 的南瓜心太軟,皮薄流心不在話下,最妙是配搭非常香滑的忌廉芝士,真是一點不忍將之吃剩....

南瓜蛋糕配乳清江乾酪及杏仁
吃完9.9分的高質甜品,再來杯 Earl Grey Tea 清一清胃口,也是時間取房去小休一會~下篇再分享更多街頭小吃!
2017-04-10
炒馬介休、雞蛋、馬鈴薯絲