在上年10月中,我跟男朋友到澳門兩天遊! 由他安排行程,他建議到位於澳門下環,媽祖閣附近的米芝蓮葡國餐廳 <船屋葡國餐廳>!其實,他已經提早一星期前由香港打 IDD 訂枱!餐廳尚未開門,已有一大批食客在門外等候!逄星期二休息!他之前來過,也覺得今次服務態度差咗!服務卻不及以前那麼好!不知道是什麼原因啦!當餐廳大門一開,大家一窩蜂衝入去就好似紛紛爭櫈仔咁!除非已 book 枱,就要找店員幫忙安排座位!為了坐得舒適闊落,男朋友通常 Book 3位,然後,入座時跟店員講只有兩位到!店員只安排二人枱給我們!轉眼間便坐滿食客嘞!餐廳裝潢保留傳統特色!白色牆身,拱門設計,配上格仔枱布!餐牌:供應葡國菜 (設加一服務費)先送上餐包外層香脆,包身內裡軟綿綿! 就算不塗上牛油,既簡單又美味!馬介休炒雜菜 $118魚蓉與蒜香齊備,帶出整體香噴噴, 椰菜及西蘭花依然保持翠綠,甘筍清甜爽口!海鮮炒飯 $138其實炒飯份量也不少! 加入炒蛋、叉燒、彩色燈籠椒、黑水欖、蝦...等,炒飯既香口又夠乾身,色香味俱全!美中不足卻是蝦帶有蝦腸!最終,他要打包返香港!燴牛尾 $178這道燴牛尾,牛味香濃!肉
在上年10月中,我跟男朋友到澳門兩天遊!

逄星期二休息!

他之前來過,也覺得今次服務態度差咗!
服務卻不及以前那麼好!不知道是什麼原因啦!
當餐廳大門一開,大家一窩蜂衝入去就好似紛紛爭櫈仔咁!
除非已 book 枱,就要找店員幫忙安排座位!

餐廳裝潢保留傳統特色!
白色牆身,拱門設計,配上格仔枱布!
餐牌:供應葡國菜 (設加一服務費)
先送上餐包
外層香脆,包身內裡軟綿綿!
 就算不塗上牛油,既簡單又美味!
餐包
馬介休炒雜菜 $118
魚蓉與蒜香齊備,帶出整體香噴噴,
 椰菜及西蘭花依然保持翠綠,甘筍清甜爽口!
馬介休炒雜菜
海鮮炒飯 $138
其實炒飯份量也不少!
美中不足卻是蝦帶有蝦腸!

最終,他要打包返香港!
海鮮炒飯
燴牛尾 $178
這道燴牛尾,牛味香濃!
肉質柔軟入味!醬汁才是精華所在!
熱茶 $5
最經濟的熱飲,食了濃膩的葡式美食,飲杯熱茶解膩最好不過!
熱茶
這晚,我們享用了一頓豐富葡式晚餐,食飽飽返香港!
2018-10-17
$244.2 (晚餐)
馬介休炒雜菜
海鮮炒飯
6天前 0 瀏覽
早前放假約埋一班姊妹前往澳門玩兩日一夜,行下大三巴影吓相,在手信街試食多款美食,咁又過了半日,又到晚飯時間,澳門葡國菜餐廳多不勝數,姊妹中提議去船屋萄國餐廳,到步時見到餐廳門口排了長龍等候開門,不久待應安排我們入座,餐廳室內非常細小,座位也很迫,擺設也配合萄國風格,點菜時我提議每人各點自己喜歡的菜色,我喜歡的馬介休球一定入選,吱吱喳喳一論終於選了六個菜式,餐後各人都大叫:好食唔食🤨,連+1服務費共985.60。
  • 燴牛尾
  • 馬介休球
2019-02-15 1698 瀏覽
晚市於6:30 開始. 我們提早到了. 在開門前已有人龍出現.好架勢的一間餐廳, 門口有保安安排入坐. 有訂坐的先入 (沒訂坐的就在門外再排)用餐時間1.5 小時. 時間不多, 但勝在上菜快. 所以也沒有很追趕的感覺食物方便, 對所有菜色都很滿意, 覺得很有新鮮感.
食物方便, 對所有菜色都很滿意, 覺得很有新鮮感.
題外話/補充資料: 位置不方便
2019-01-27
  • 炒蜆
  • 椒鹽中蝦
  • 生果酒
去澳門梗係要食葡餐,網上好多人講呢間好食㗎,一定要試下啦!仲要專程坐的士去試。枱唔夠寬,都幾迫。 都係熱同埋好脆嘅,呢一個係抵讚嘅。 葡式炸馬介休球$60呢個馬介休都過得去啦!但係就太細粒同埋有骨囉!要小心食先得,扣分! 葡式燴海鮮飯$188海鮮飯就真係浸得腍啲囉! 成煲水汪汪咁,有少少鮮味啦! 啲蝦好多,又細隻,連蝦殼都係入面, 同埋有幾隻青口,但係又唔係話非常非常好食。 葡國雞$168去葡國餐廳其中一款會叫係葡國雞啦!但係呢個真係離曬地囉, 葡汁冇味㗎!而且呢仲好鬼多油添呀!好似油浸雞咁呀! 雞又唔會話好滑喎。 最離譜嘅係白飯我都有得彈喎!D飯爛㗎!明明叫葡國雞,又會有多碟白飯?整餐飯都覺得好失望,直情係百伏呀!
去澳門梗係要食葡餐,網上好多人講呢間好食㗎,一定要試下啦!
仲要專程坐的士去試。
枱唔夠寬,都幾迫。

都係熱同埋好脆嘅,呢一個係抵讚嘅。
葡式炸馬介休球$60
葡式燴海鮮飯$188
葡國雞$168
最離譜嘅係白飯我都有得彈喎!D飯爛㗎!
明明叫葡國雞,又會有多碟白飯?
整餐飯都覺得好失望,直情係百伏呀!
2018-08-18
2018-08-11 3246 瀏覽
今晚同大班人嚟食嘢,本以為喺澳門食葡國菜應該有啲水準,點知極之失望!葡國雞得個鹹字,冇雞肉味,葡汁亦無味,海鮮飯唔知似乜,啲飯濕到一Pat,又有碎骨撈埋一齊,差啲咬崩牙,炒蜆又冇味,有蜆殼冇蜆肉,大排檔啲炒蜆好得多,成碟牛尾冇人食,因為唔知咩味道,最慘連白飯都煮得唔好食,最後甜品嘅雪糕更加差勁,只係食到cream味冇雪糕味,其實響7-11求其買杯雪糕都好過佢好多!千祈唔好中伏,撞入嚟幫襯,一定失望,冇樣好食!
葡國雞得個鹹字,冇雞肉味,葡汁亦無味,
炒蜆又冇味,有蜆殼冇蜆肉,大排檔啲炒蜆好得多,
成碟牛尾冇人食,因為唔知咩味道,
最慘連白飯都煮得唔好食,
千祈唔好中伏,撞入嚟幫襯,一定失望,冇樣好食!
2018-07-08 3500 瀏覽
八爪魚沙律 👎🏼👎🏼👎🏼八爪魚軟軟的 不是我期望中的爽口彈牙全部都係蒜 全部都係!挑了半天才吃到八爪魚😢葡國雞 👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼雞醃得太鹹汁淡淡地 無香味同樣價錢在香港可以食到很好吃的了 這個可以比同香港茶餐廳<$60的貨仔成碟野薯仔是算過得去Cod Fish 👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼熏喂幾特別但是從來沒見識過有人可以把cod fish煮得如此硬因本人胃不好 吃完我就有點胃痛 消化不良但是有位員工發覺到我們的不滿 就送了一個甜品給我們... 只可以話唔夠凍 像是奶粉沖出來的雪糕整體來講,不值得這個價錢,也非常不好吃不值得評價為米芝蓮推介我還是前一天打去訂座,到達的時候還有很多人輪候😠

八爪魚沙律 👎🏼👎🏼👎🏼
八爪魚軟軟的 不是我期望中的爽口彈牙
全部都係蒜 全部都係!
挑了半天才吃到八爪魚😢

Cod Fish 👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼👎🏼
熏喂幾特別
但是從來沒見識過有人可以把cod fish煮得如此硬
因本人胃不好 吃完我就有點胃痛 消化不良

整體來講,不值得這個價錢,也非常不好吃
不值得評價為米芝蓮推介
我還是前一天打去訂座,到達的時候還有很多人輪候😠
2018-07-08
2018-07-06 3048 瀏覽
專登去澳門食呢間米芝蓮,服務ok,唔算太多人,比較靜。食物質素非常好,新鮮,味道好好味 ,樣樣都勁正。相片中款款都好好食 食唔停口。馬介休好味,同埋燴飯都正。炒蜆必試,咖哩雞都好味。
  • 馬介休球
  • 葡國雞
  • 西班牙式燴鮮蜆
  • 豬仔包
  • sangria
2018-04-14 5276 瀏覽
葡式炸馬介休球熟歷史既都知澳門點解有咁多葡國菜館 只但係間間都葡國菜 唔通間間都係真葡國菜咩 唔講你唔知 網上話所謂葡國菜其實正解係澳式葡國菜 多年黎已經本土化 不過亦即是話只此一家莆國都食唔到吹完水入正題 澳門葡國菜中最有代表性我認為就係馬介休 咩係馬介休? 其實係魚黎 不過平時唔鍾意食魚既人都無有怕 呢份炸馬介休球我唔係點食得出魚味淨係覺得好好食 其實餐牌上有好多馬介休既整法 咁岩我有機會係另一間葡國餐廳食過另一種整法有比較 我大推呢款炸球式 入口味濃肉質鬆化一啲都唔實 上枱已好快被秒殺葡國雞唔食過葡國雞都唔太好意思同人講食左葡國菜呢份葡國雞雞肉過關 最緊要係份葡汁夠入味 令到唔單只雞肉好食 連薯仔都入味三分 雞肉份量都唔少 又係值得推介燴牛尾後加既一道菜 食落有驚喜燴牛尾好興係紅酒咩咩汁咁 有無紅酒味我就唔知 不過為左佢同另一主菜葡國雞果份汁我同朋友們特登加左幾個白飯 真正既汁都撈埋當然如果係得份汁得就唔叫驚喜 牛尾都處理都幾好 肉質有咬口得黎唔會韌 有肉有骨頭食落特別有味 配上濃汁食到舔舔脷葡式燴海鮮飯呢份飯濕濕地都唔錯 內有蝦仔青口 海鮮量唔算好多 勝在濃汁搭救 都可以一戰西
葡式炸馬介休球

唔食過葡國雞都唔太好意思同人講食左葡國菜

後加既一道菜 食落有驚喜

葡式燴海鮮飯

西班牙式燴鮮蜆

唔識咩叫西班牙式煮蜆 食落主要感覺係辣 唔係辣到麻木果種 係辣得好過癮食不停 蜆量非常足料 我懷疑自己一個都清左近半碟 雖然唔係葡式 不過我都真心推介俾稍食得辣既朋友
Fruit Punch

船屋好食係好食 就係略為小家子 譬如話飯前餐包你以為係送 實情係一餸一個包 飯唔計 唔知點解燴牛尾都唔計
仲有無免費水供應 咁食葡國菜重口味係要啲野飲濕下口 所以叫左一瓶雜果賓治 貴得黎總算足料多果肉 係幾好飲既
2018-02-22 5035 瀏覽
六時三刻,門外已出現人龍,食客們有的很焦急,有的很著緊,有的很忐忑,左盼右顧的查詢,原來已訂枱和沒訂枱的隊伍是一樣。因早在前一晚已訂枱,故很安心的排隊等候入席。六時半,餐廳準時開燈,安排入席。排在姐後面的女孩子步步進逼,更超前了姐。年輕人,吃飯而已,不用那樣焦急。更何況,大家也有訂枱🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️不是首次吃船屋,故還是吃回那些令人回味的菜式。下單後,職員便送上一籃熱烘烘的豬仔包,外脆內軟,忍不住先吃一半,另一半留回吃葡汁。馬介休球炸得金黃,鱈魚肉跟薯仔比例剛好,內裡絲絲細嫩。海鮮燴飯,有蝦、蟹、青口,配料很滿分,不如無良商人般以魷魚蟹柳作伴。橄欖香蒜炒硯,硯肉全不起沙、很鮮嫩。但比較油膩,香蒜味不明顯。葡國雞出場了,剛烤好便端上來,盤子還燙手的。葡汁配上豬仔包,實在太棒了。內藏的薯仔足足有原個豬仔包的份量,煮得軟軟的又吸收了葡汁。雞肉嫩滑,但偏咸。Red Sangria 可喝到紅酒,不只得果汁,海量橙粒中和了果汁的甜,唯蘋果粒太少了。餐廳空間均是盡用的,走廊剛好夠一人走過。餐廳裝潢既復古又時尚,室內燈光偏暖,給食客一種溫暖的感覺。職員都是友善的,樂於解答和滿足客人的查詢和要求。
因早在前一晚已訂枱,故很安心的排隊等候入席。
六時半,餐廳準時開燈,安排入席。
排在姐後面的女孩子步步進逼,更超前了姐。

不是首次吃船屋,故還是吃回那些令人回味的菜式。
豬仔包

炸馬介休球

馬介休球炸得金黃,鱈魚肉跟薯仔比例剛好,內裡絲絲細嫩。

橄欖香蒜炒硯  +  海鮮燴飯

橄欖香蒜炒硯,硯肉全不起沙、很鮮嫩。
但比較油膩,香蒜味不明顯。

葡國雞出場了,剛烤好便端上來,盤子還燙手的。
葡國雞
葡汁配上豬仔包,實在太棒了。
內藏的薯仔足足有原個豬仔包的份量,煮得軟軟的又吸收了葡汁。
雞肉嫩滑,但偏咸。

Red Sangria

職員都是友善的,樂於解答和滿足客人的查詢和要求。
2018-02-21
豬仔包
炸馬介休球
Red Sangria
2018-02-20 3253 瀏覽
夜晚去左外碼頭個邊嘅船屋餐廳食番餐葡國菜😚船屋嘅裝修充斥住古式葡國餐廳嘅味道😇去到嘅時候 餐廳都已經坐滿了😲試左燴牛尾同葡國雞 傳統葡國菜嘅主打😆燴牛尾 ($168) 燜得幾淋 牛肉味頗濃郁🤗用牛尾汁撈飯係最正👍🏼😙另外覺得葡國雞 ($158) 整得比較出色😍雞肉外層煎得脆脆地幾惹味😋雞肉夠嫩滑 葡汁好香濃 啲薯仔都入哂味🤤整體黎講 味道份量都唔錯嘅😁但就無網上講到特別驚喜好好食甘🤔由於佢位置都唔係幾方便 所以如果去開媽閣廟個頭先去試下喇🤗我地決定下次去試下氹仔個邊新開地道啲嘅葡國餐廳😎

彷如置身於「船屋」用餐,有情調的餐廳。正宗的葡國菜,食材新鮮,食物的質素很平均,都很美味,價錢平均,不貴。叫了Sangria, 薯蓉青菜湯,葡式海鮮燴飯,炭燒牛肋骨,葡國雞,欖油香蒜炒鮮蜆
葡國菜
葡國菜
2017-10-28 4645 瀏覽
一直在网上有听说过船屋这个餐厅,特意和两个同事去试了一下,味道并无网上传的那种感觉,可能自己不懂得欣赏葡国餐,服务很差,基本都是点完餐就没什么事了,不算很专业的服务。汤都泻出到边了,客人就还是蛮多的,可能都是像我一样,来试试味道的。
2017-10-25
  • 葡式烩海鲜饭
2017-09-11 5786 瀏覽
在澳門玩左兩日一夜,臨走前緊係食個葡國菜啦友人一早之前訂左位,餐廳夜晚1830先開,我地響媽閣廟附近個公園坐底休息下,等開門。一到時間,有好多人都入內就座,門外有個員工幫我地開門,第一下就好好服務啦👍🏼入到去個環境好舒服,位置尚算寬敞明亮,裝修格局都幾有歐陸風,初時以為有歷史ge餐廳會好懷舊咁,點知又唔錯wor,仲見到侍應同食客有傾有講😁入正題,我地先叫半瓶水果紅酒,友人上openrice見到好多人飲,就即叫黎試啦,飲落幾有果香,同紅酒好夾,個酒味唔會太濃,依款紅酒好易入口😋🍻之後,我地分別叫左八爪魚沙律、非洲雞、海鮮燴飯、西班牙燴蜆、羊肉紅酒燴,總共五款食物🙈特別鐘意個沙律,可能本身酷愛八爪魚啦🤣味道搭配得好好味配個麵包食幾夾,重點個麵包係熱ge,同埋唔會太硬,麵包麵可以配煮蜆果煲汁食,都好好味,友人一路食一路大讚好食呀!!!個蜆唔會太辣,因為本身侍應話有少許辣,但食落都幾惹味到個海鮮燴飯同非洲雞啦海鮮燴飯,我地個個都大讚,初時見到個樣好似一般,點知一撈起,有好多款海鮮響入面仲要全部精華響灑個汁度🤣配飯食真係好夾,到非洲雞,初時聽個名好似唔特別討好咁,點知一食落個雞肉好嫰滑,好好味依

在澳門玩左兩日一夜,臨走前緊係食個葡國菜啦

水果紅酒半瓶

八爪魚沙律配豬仔包
西班牙燴蜆

特別鐘意個沙律,可能本身酷愛八爪魚啦🤣味道搭配得好好味
非洲雞

到個海鮮燴飯同非洲雞啦
依個真係誠意推薦

羊肉紅酒燴

跟住到最後個羊肉紅酒燴啦🤔食落反而覺得一般,唔太特別,羊肉比較大件,但都嫰口ge,反而我地得食碟食淨左🙈可能大家太飽ge關係啦,食完個個都捧住肚走人,賣單比想像中平,每人都係220蚊落樓
但重點係🤔唔知點解食完隔左無耐,搭緊船時覺得好口渴,可能葡國菜都比較濃味,下次再食臨走前叫佢俾杯水飲完先走🙈
2017-09-10
水果紅酒半瓶
八爪魚沙律配豬仔包
西班牙燴蜆
非洲雞
  • 八爪魚沙律
  • 西班牙式燴鮮蜆
2017-09-01 4311 瀏覽
上個月去了澳門玩,上OpenRice 睇到呢間好似幾正就夜晚坐的士去食,7點半去到點知經理話full booking,要等到9點先有位,慶幸當日食左太多野根本未肚餓,附近又有櫈坐,所以我地決定等..........不過等到8點覺得累了,打算明天再來食,咁返去間餐廳cancel當晚9點book明天時,侍應話有機會有位,因為有枱no show,叫我地等多15mins,最後我們成功入去食晚餐。入到點左菠菜薯仔湯,馬介休球,葡式燴海鮮飯,橄欖油香蒜炒蜆,燴牛尾同sangria。餐飽係跟餐附送的。其實呢幾樣野都係好味的,如果唔同其他餐廳比較,我是食埋其他餐廳先打呢篇野,就寫下我的感想吧。馬介休球咸魚肉不夠令到咸和香都差左少少。橄欖油蜆個湯勁好味,份量夠多,蜆細粒左d但好鮮味,不過有少少沙。最令我難忘的是燴牛尾,好夠淋,夠入味,配sangria真係一絕!但個海鮮飯我就覺得麻麻,唔係唔好食,但始終覺得用西班牙米or珍珠米會好味過用普通米。不過....如果人多我都會叫呢個,因為好大煲,抵食,我會食少少等其他人食多d,咁我可以食多d其他野。如果人多真係要點sangria飲,一邊食一邊飲,有感上添花的感覺

其實呢幾樣野都係好味的,如果唔同其他餐廳比較

如果人多真係要點sangria飲,一邊食一邊飲,有感上添花的感覺,侍應會問你要紅酒還是白酒,重有酒量要多少,我點了少酒,真係好少,下次可以叫多點酒

其實估不到閒日去食都要等位,可能是暑假吧,所以如果大家想去食又唔方便book位的話,記得要預時間去等位哦

2017-08-17
  • sangria
2017-07-26 4151 瀏覽
船屋已經聞名很久,想試好耐,所以叫個半澳門人預先幫我訂定位,而且去澳門就算幾短時間都應該安排一餐葡國菜,先至對得起,D昂貴嘅船票加酒店麵包外脆內軟,熱辣辣好好味,麵粉唔黏牙水果酒生果幾清香,紅酒易入喉呢個蜆不得了,小朋友平時唔食葱蒜,都攬住個煲用麵包點晒D汁好開胃嘅沙律,不過啲洋蔥有啲辣呢個又係外脆內軟,馬介休比其他餐廳足料呢個ok,不過唔夠熱咖哩好香,雞都煮得嫩都唔知落咗乜嘢調味料炒?碟菜真係好香好香價錢堅貼地,响澳門嚟講,咁好食嘅葡國菜,好抵食
麵包
麵包外脆內軟,熱辣辣好好味,麵粉唔黏牙
生果酒
水果酒生果幾清香,紅酒易入喉
橄欖香蒜炒鮮蜆
呢個蜆不得了,小朋友平時唔食葱蒜,都攬住個煲用麵包點晒D汁
葡式八爪魚沙律
好開胃嘅沙律,不過啲洋蔥有啲辣
馬介休球
呢個又係外脆內軟,馬介休比其他餐廳足料

燴牛尾
呢個ok,不過唔夠熱
咖哩雞
咖哩好香,雞都煮得嫩
炒什菜
都唔知落咗乜嘢調味料炒?碟菜真係好香好香
價錢堅貼地,响澳門嚟講,咁好食嘅葡國菜,好抵食
2017-07-20
麵包