2024-02-26 1273 瀏覽
位於澳門上葡京的自助餐被稱為自助餐天花板😍今次趁着生日特意來試試果然好有驚喜💯自助晚餐時間充裕 可以由晚上6時吃到10時👍🏻非常豐富的自助餐 食物選擇多不勝數完全吃不完😆一定要加購活海鮮🦞可以自選烹調方式煮海鮮 龍蝦非常新鮮可以芝士或蒜蓉蒸 個人覺得蒜蓉蒸已經夠鮮味👍🏻另外帶子刺身及生蠔都好新鮮值得試 當天有烤全豬及龍躉粥😍要排一排隊都好快有得拎熱葷花款多 老火燉湯都有幾款🥣有煎鵝肝 蒸鮑魚 乳鴿及中式燒味都不錯 有師傅即場整印度烤餅🫓巴西燒烤都有一整個戶外區域🍖甜品款式多賣相都好靚🧁但質素比較一般🍨雪糕選擇亦只有幾款 可以留肚食海鮮😆飲品選好多 除了一瓶瓶新鮮果汁及罐裝飲品外🧃連新鮮手打檸檬茶🍋水果酒及涼茶都有員工服務態度非常好 也有工作人員來表演小魔術🃏慶祝生日的還會附上小蛋糕🎂餐廳環境靚地方好大 吃到飽飽還可以走出外面拍照消化一下🥰📍自助山 (路氹城)路氹城射擊路澳門上葡京綜合度假村西翼3樓308號舖

📍自助山 (路氹城)
路氹城射擊路澳門上葡京綜合度假村西翼3樓308號舖
2023-12-25 1864 瀏覽
今日和老婆澳門慶祝聖誕節,我和老婆相約往上葡京酒店自助山食自助午餐,謝謝太太早兩個月前訂位,自助餐食品豐富,這裡有冷盤,凍海鮮,刺身,熱食和甜品,冷盤有火腿,巴馬火腿和沙樂美腸,食落咸度剛剛好 ,凍海鮮有蝦,食落味道新鮮鮮甜,刺身有三文魚和希靈魚,蝦,三文魚食落新鮮,希靈魚肉質鮮甜味美,熱食有叉燒,燒肉,豉油雞,炸子雞,炆冬菇,煎大蝦,炒菜心,煎牛柳粒,煎比目魚和黑松露温泉蛋,叉燒有油花入口即熔,燒肉和炸子雞食落香脆,炆冬菇鮮甜新鮮,煎大蝦食落彈牙,炒菜心新鮮爽口,煎牛柳粒有油花肉質香濃,煎比目魚肉質鮮,黑松露温泉蛋黑松露味道香濃,蛋味香滑,烤肉牛扒肉味香濃,火腿和火雞咸度適中,西湯有酥皮龍蝦湯,飲落有白蘭地酒香,龍蝦味香濃口感清新,壽司火炙三文魚,鰻魚,甜蝦和玉子壽司,味道一流,火炙三文魚有金箔,三文魚食落有油花,期間鑼聲響,原來有雞絲翅,味道香濃,口感滿足,甜品有疏乎厘,雞蛋仔,木糠布丁,疏乎厘和木糠布甸口感,雞蛋仔口感香脆 ,雪糕我選了雲呢拿味道香滑,食落口感滿足,酒店有樽裝奶茶和咖啡提供,飲落奶味香滑甜度適中,酒店座位舒適,食物美味,冷盤, 凍海鮮和熱食高質,職員服務細心,我和老婆十分滿意,食了一頓美味自助午餐
酥皮龍蝦湯
叉燒,燒肉,豉油雞,炆冬菇,炸子雞和煎大蝦
炒菜心,煎牛柳粒和比目魚
黑松露温泉蛋
火炙三文魚壽司,鰻魚壽司,玉子壽司,甜蝦壽司
雞絲翅
疏乎厘
2023-12-23
聖誕節
2024-04-10 71 瀏覽
呢間自助早餐嘅選擇係多嘅,但質素真係未達標。點心部嘅廣式點心相當難食,例如牛肉球冇芫荽香味,食落texture似魚蛋; 燒賣冇豬肉香味; 煎餃個皮仲有啲硬; pancake食落仲有啲粉; 义燒包尚算正常....試過唔同酒店早餐buffet, 質素會有參差,但有咁多item中伏實屬罕見。另外最"特別"係有街頭多款煨蕃薯做buffet item結果唯有食安全系數較高嘅多士煎蛋同水果頂住。我未試過香港自助山,經歷過澳門呢間應該唔會考慮。
結果唯有食安全系數較高嘅多士煎蛋同水果頂住。
我未試過香港自助山,經歷過澳門呢間應該唔會考慮。
2024-04-10
2024-03-21 211 瀏覽
見好多人話好好食就book左去食見到餐廳大 食物種類都多👍海鮮區有加錢做即叫即煮 我地睇唔岩就冇叫到另一邊海鮮區唔多種類 刺身生蠔有 壽司普通玉子加洲卷都有 茶碗蒸 冷麵都有 如果想食龍蝦就得小龍蝦🙃麵區係最少人 印度簿餅區 試左香蕉pancake都幾食 不過要佢即整就即夾中菜緊就一般 蝦既菜式 隻蝦好似好唔新鮮反而泰式區隻虎蝦就好食 串串都正❤️燒鵝肝就一般 同埋大小好參差⋯基本上除左麵當同刺身區係成日有人其他都係整一陣就走⋯變左好難食熱野 鵝肝 pancake呢啲放耐左又唔好食⋯但佢會預告定幾時有咩特別野岀,如蒸飽魚呢啲就只岀一次 所以18:00-22:00係真係18:00就入去行一圈睇下有咩想食就坐住等下🤣正門對岀有户外燒烤區 有牛、羊架、燒蠔⋯有咩特別吸引,廚師都係整完放係度 等客夾 之後整但整體都係都係唔錯,因為種類多,選擇多。沙律區都好多野揀,令人感覺好多選擇款式。味道上未到好好食,但大部分都唔差,同埋坐行舒服既,收碟速度快👍
見好多人話好好食就book左去食
見到餐廳大 食物種類都多👍
海鮮區有加錢做即叫即煮 我地睇唔岩就冇叫到
麵區係最少人
中菜緊就一般 蝦既菜式 隻蝦好似好唔新鮮
反而泰式區隻虎蝦就好食 串串都正❤️
燒鵝肝就一般 同埋大小好參差⋯
但佢會預告定幾時有咩特別野岀,如蒸飽魚
但整體都係都係唔錯,因為種類多,選擇多。
沙律區都好多野揀,令人感覺好多選擇款式。
2024-02-24 478 瀏覽
由於自助餐嘅食評一直都很高,訂枱亦有困難、所以一直都期待可以去吃。今次第一次吃夜晚的自助餐,選了無即煮海鮮的,到塲發覺來吃的人不像想像中的多,入座後發覺座位比較窄小,枱也像茶餐廳那樣細,根本放不下兩三隻碟子。出去第一件事就去搶凍海鮮,長腳蟹嘅質素一般,其他都係普通質素,幾乎全是沒有味道的,只有冷凍的冰感。之後去到吃刺身部份,是比較好的,只是種類比較少,蝦也是很細隻,但已經是整個塲最好的一個食物了!三個重頭戲之一嘅鮑魚、竟然不是新鮮鮑魚做的!澳門引以為傲嘅葡撻也是凍冰冰,硬掘掘的,很多熱食也是虛有其表,味道一般!外面嘅燒烤場第一輪質素是比較正常,之後就非常差嘅,肉唔好味嘅、菠蘿有怪味,而甜品部份更是最差的,冇一樣合我口味 ! 雪糕是雪芭!飲品是比較多選擇.總結是如不選即煑海鮮就不用來了,

雪糕是雪芭!

飲品是比較多選擇.

總結是如不選即煑海鮮就不用來了,
  • 刺生
2024-02-09 568 瀏覽
一黎到澳門就即刻搭直升機,好耐無試過咁緊張刺激🤧無可否認呢間自助餐既食物款式多到眼花瞭亂,午市仲可以由十二點開始坐足三個鐘逐款試,但係除左燒味之外,其餘無一樣係稱得上好味,整體質素劣到喊🥲▪️ 午市自助餐 💲MOP 價錢根據日子有所變動星期一至五 大$358 小$179星期六至日及公眾假期 大$408 小$204節日 大$508 小$254冷盤(7/10)👊🏻沙律菜、四款芝士、火腿、凍肉海鮮(4/10)👊🏻翡翠螺:口感幾爽彈,但間中會有沙👎🏻蝦、蜆:大隻但係淡而無味👎🏻青口:食第一隻係臭既,已經即刻停唔敢再掂🥴刺身、手工壽司(5/10)👊🏻八爪魚、螺肉👎🏻三文魚、希靈魚:幾輪三文魚有筋,希靈魚較腥🍣湯類(7/10)👊🏻中湯、西湯、碗仔翅熱葷 - 中式(7/10)👍🏻🌟燒味:叉燒、燒腩仔、炸子雞👊🏻滷水、點心、粥品、粉麵熱葷 - 台式(5/10)👎🏻臭豆腐:臭到未入去就聞到,本身仲抱有頗高期望,但係食落乾硬到介口🤤🙌🏻蚵仔麵線、豬腳薑、鹽酥雞熱葷 - 日式🙌🏻關東煮熱葷 - 西式(4/10)👊🏻黑松露蛋黃醬溫泉蛋:好重口味頗膩👎🏻和牛漢堡扒:估唔到連基本既烤牛肉都無,得呢款長期擺係個爐度煎

▪️ 午市自助餐 💲MOP 價錢根據日子有所變動

星期一至五 大$358 小$179
星期六至日及公眾假期 大$408 小$204
節日 大$508 小$254

冷盤(7/10)
👊🏻沙律菜、四款芝士、火腿、凍肉

海鮮(4/10)
👊🏻翡翠螺:口感幾爽彈,但間中會有沙
👎🏻蝦、蜆:大隻但係淡而無味
👎🏻青口:食第一隻係臭既,已經即刻停唔敢再掂🥴

刺身、手工壽司(5/10)
👊🏻八爪魚、螺肉
👎🏻三文魚、希靈魚:幾輪三文魚有筋,希靈魚較腥🍣

湯類(7/10)
👊🏻中湯、西湯、碗仔翅

熱葷 - 中式(7/10)
👍🏻🌟燒味:叉燒、燒腩仔、炸子雞
👊🏻滷水、點心、粥品、粉麵

熱葷 - 台式(5/10)
🙌🏻蚵仔麵線、豬腳薑、鹽酥雞

熱葷 - 日式
🙌🏻關東煮

熱葷 - 西式(4/10)
👊🏻黑松露蛋黃醬溫泉蛋:好重口味頗膩
👎🏻和牛漢堡扒:估唔到連基本既烤牛肉都無,得呢款長期擺係個爐度煎既牛,十幾成熟仲鞋過個鞋底🥵

甜品(5/10)
👊🏻雪糕:焦糖、咖啡、樹莓、雲呢拿
👊🏻梳乎厘:厚身軟綿,但缺乏蛋香🍳
👎🏻千層糕、千層蛋糕、椰絲卷、糯米糍
👎🏻雞蛋仔、葡式蛋撻:本身以為澳門葡撻實無死,點知凍冰冰同埋軟淋淋,謝檸檬都可能整得好過佢😀
🙌🏻杯仔甜品、中式糖水、朱古力噴泉

飲品(6/10)
👎🏻樽仔果汁:蘋果汁好濃縮太甜膩、柚子汁、橙汁
🙌🏻奶茶、檸茶、涼茶

🔎 整體評分(5/10)
2024-02-04 464 瀏覽
八月中同家人去澳門玩一日,本來中午諗住去官也街買手信食埋午餐,但係爸爸早一日搵澳門朋友訂咗呢間食自助餐,我哋都好開心。中午自助餐要300蚊,有分時段嘅,我們食1點幾個轉,餐廳有好多海鮮魚缸,啲海鮮係提供比自助晚餐°自助午餐,只提供凍蝦貝款,冇味的,唔太新鮮,呢度食物款式勁多,見到係有滿足感,不過全部都係平價貨,例如茶餐廳凍奶菜,滷水蛋,沙津菜,意粉,雞蛋仔。貴價嘅日本刺身,牛扒同埋名牌雪糕就冇提供啦。所以行完一轉都夾唔到乜嘢回座位食。下次去試吓其他自助餐
一直聽聞位於澳門上葡京嘅自助山🍽️款式多,質素又唔錯,就同男友嚟試吓😋我哋加購咗無限量即叫即整海鮮🦞,只要揀好海鮮同煮法,搵餐廳職員落order後,坐定定等海鮮送嚟就得😋🔸芝士焗龍蝦🧀️🦞超濃郁嘅芝士焗龍蝦🦞😍 扯出熱辣辣嘅龍蝦肉,份量十足嘅芝士可以拉絲好正🤩 龍蝦肉新鮮彈牙,真係可以再encore🤤🔸蒜蓉蒸龍蝦🦞🧄惹味嘅熟蒜蒸龍蝦最穩陣,龍蝦厚肉彈牙好新鮮😋 都係encore之選😆 🔸鵝肝多士🤎呢個鵝肝多士真係無得頂,鵝肝有厚度之餘仲啖啖油香🤤 酸酸甜甜嘅黑醋汁令鵝肝多士無咁油膩,不過塊多士確實一般,如果微微烘返熱會正好多🤭🔸壽司、刺身🍣男友見日式料理檔好靚,夾咗幾款試試。款式好多亦新鮮,正常發揮。🔸椒鹽炒蟹🦀好惹味同都幾辣嘅炒蟹,蟹肉唔霉,不過唔好期望蟹蓋有滿滿嘅蟹膏,一兩粒可能有機會嘅🤫男友叫咗個炒蜆,辣辣地幾好食,醬汁好香濃,蜆肉無沙。生蠔區好多人排隊,我只淺嚐一隻就夠了,尚算鮮甜😙凍海鮮仲有好多選擇,翡翠螺、藍青口、翡翠青口、大蜆、熟扇貝、瀨尿蝦、大蝦、長腳蟹、琵琶蝦等等,款式多不勝數😛活海鮮區真係好似身在魚市場咁,不過環境唔會有腥味。差啲被遺忘嘅燒烤區🍖🔥食到咁上下有職員提醒我
芝士焗龍蝦
🔸芝士焗龍蝦🧀️🦞
蒜蓉蒸龍蝦
🔸蒜蓉蒸龍蝦🦞🧄
鵝肝多士
🔸鵝肝多士🤎
🔸壽司、刺身🍣
🔸椒鹽炒蟹🦀
男友叫咗個炒蜆,辣辣地幾好食,醬汁好香濃,蜆肉無沙。
生蠔區好多人排隊,我只淺嚐一隻就夠了,尚算鮮甜😙
活海鮮區真係好似身在魚市場咁,不過環境唔會有腥味。
差啲被遺忘嘅燒烤區🍖🔥
食到咁上下有職員提醒我哋仲有燒烤區,因為位置要行遠少少去返入口位置,又真係比較易被遺忘😅 烤牛小排、燒菠蘿都好高質,大廚又會同客人互動,唔可以錯過呢個高質BBQ area 😍
甜品區好大,款式好多,但已經好飽😆 食咗個梳乎厘pancake 配雪糕就好滿足喇😋

整個buffet line好長,除咗熱門嘅凍海鮮區,大部分區域都唔需要大排長龍去拎,食物refill 得好快,只怕太多款個肚嘅容量裝唔晒咁多食物😆 台式鹽酥雞翼都好好味🤭
現場即煮活海鮮值得試,時不時又有廚師🧑🏻‍🍳出嚟同你傾偈,好喜歡呢度同客人嘅互動😊 下次會再帶屋企人嚟😋
2023-11-30
芝士焗龍蝦
蒜蓉蒸龍蝦
鵝肝多士
2024-01-10 439 瀏覽
自助餐天花板呢個名實在令到平日唔多食自助餐的我都被吸引到想去開下眼界.整個場地果然是很大.  食品都由門口排到尾. 一入門口先見到少量"冷凍海鮮". 包括小龍蝦, 蝦. 青口等. 然後就有魚生bar. 不過每份的份量也太少, 排完一份只有三舊三文魚. 附近就到台灣食品, 有臭豆腐, 麵線等. 不過坐係附近. 就一直聞到臭豆腐的味道. (我朋友之前就係附近). 旁邊有類似車仔麵即叫即整的檔口. 佢的菜淥得幾唔錯. 再前就到達點心的位置, 可惜感覺有點像即食點心. 然後就到燒味部. 燒味有叉燒, 燒肉及油雞. 雞係幾滑的. 但叉燒跟燒肉就好一般. 湯有中湯或者西湯, 但呢個係全場幾推介. 再走己經到熟食, 但熟食部份選擇唔多, 而且由於本人唔多食辣. 辣食都幾多, 係個魚柳幾滑. 飯佢只有炒飯. 沒有白飯. 但白粥就有. 再走就到即切燒羊. 我朋友早兩星期去. 係燒牛, 佢勁推我食話好食, 點知我去到時變左燒羊. 雖然我無食到. 但親戚話好食而且無羊騷味. 最後就到生果部份. 生果食左幾款. 西瓜居然係完全無味, 反而蜜瓜, 火龍果都好食. 然後中間部份有麵包, 家人都說麵包款式唔多. 反

湯有中湯或者西湯, 但呢個係全場幾推介. 再走己經到熟食, 但熟食部份選擇唔多, 而且由於本人唔多食辣. 辣食都幾多, 係個魚柳幾滑. 飯佢只有炒飯. 沒有白飯. 但白粥就有. 再走就到即切燒羊. 我朋友早兩星期去. 係燒牛, 佢勁推我食話好食, 點知我去到時變左燒羊. 雖然我無食到. 但親戚話好食而且無羊騷味. 最後就到生果部份. 生果食左幾款. 西瓜居然係完全無味, 反而蜜瓜, 火龍果都好食. 然後中間部份有麵包, 家人都說麵包款式唔多. 反而甜品就好多. 尤其係十二點先出場的梳乎厘pancake. 早拎還好. 但到一點後已經開始排長龍. 睇見個阿姨係即場整. 所以每次只有十零個出品.
其實唔加其他topping都已經有甜品.

飲品有茶, 檸水, 奶茶及三款果汁. 不過一般的茶都係自己拎茶包再沖. 佢係一早沖好晒. 所以十分之濃. 要再自己溝水中和返. 呢樣真係幾唔掂.
由於主食我的興趣都唔大. 所以試左好多甜品. 梳乎厘係值得排隊, 重可以加好多topping 好似cream, 雪糕等. 葡撻仔係唔食都唔會有咩損失. 芝麻糊好甜, 綠豆沙係ok. 其他的甜品都唔係每款好食. 有個好似綠茶的甜品就好一般. 重有d雞蛋仔整好左好耐, 都無咩人拎黎食, 所以都係放棄左...

紅豆糕好一般. 反而個朱古力甜品幾好味. 木槺布甸都係一般般
焦糖雪糕好甜. 負責雪糕的員工好有心機.

整體, 食品種類係可以. 但唔係傳說中的天花板. 食物亦唔算係好高質. 加上個場好大. 人多時真係嘈過酒樓. 以三百幾四百蚊的價錢. 其實重有其他選擇. 唔駛一定黎呢度.
2023-12-14
2023-12-22 458 瀏覽
嘗嘗澳門的自助餐,聽介紹說有好多食物種類,餐廳環境闊落,座位舒適,冷盆有凍蝦、螺、青口、刺身有三文魚、螺肉和希靈魚,螺肉特別鮮甜好味,熱盆有好多好多選擇,特別的有即炒意粉、葡式三文魚腩,台式柯仔麵線,竟然連臭豆腐都有,鹽酥雞翼估唔到幾好味,中式點心有燒賣、鳳爪等等飲品除了玻璃樽果汁外,還有港式奶茶和鴛鴦,金色大壺內裝著羅漢果茶和雞骨草茶,暖暖地都好好飲最喜歡吃甜品,雪糕有雲尼那,紅梅、曲奇妙脆和咖啡四款,我們最喜歡咖啡口味,超好味!甜品還有多款小蛋糕、葡達、斑斕糕點、雞蛋仔、窩夫,還有即製疏乎厘,配上芒果醬汁,軟綿綿好好味!餐廳特別安排一個小play room給小朋友,還有製作氣球玩具給小朋友,非常細心,值得一讚!

2023-12-21
2023-12-17 425 瀏覽
上優惠訂購平台買2位成人HK$1611.6有即叫即煮海鮮包埋加一。唔要即煮再每人再平約$150。至於傳說中的「天花板」上葡京自助山,我覺得有些過譽了,食物種類的確包羅萬有,熱鬧氣氛有了,食材本身係OK嘅,但整體味道和其他澳門五星級酒店自助餐差唔多,即叫即煮海鮮嘅質素的確唔錯,尤其係黑胡椒炒蟹,不過拆都需要時間,況且自助餐已經好多嘢食,亦有生蠔海鮮冷熱盤,其實無乜必要特別加錢食;坐得好逼,出入要側身行;甜品賣相同味道都唔得,廉價西餅嘅質素,真係超乎想像。

2023-10-14
$805.8 (晚餐)
紀念日
用餐優惠
優惠券
  • 黑胡椒炒蟹
2023-11-02 1048 瀏覽
Book左酒店包埋自助早餐😋😋供應時間係07:00-10:30 當日係星期五我地9點半到餐廳門口,見到人龍嚇左一跳,都未試過去食自助餐要排隊入去😱😱總共排左半個鐘,要10點先入到去,如果星期六日既話相信要排得更加耐,所以唔想排隊奉勸大家早啲落去食🤣🤣餐廳已經佈置晒萬聖節裝飾,好有FEEL👍🏻食物種類都多,不論中式西式沙律麥皮麵包應有盡有,唔使驚冇嘢啱食👍🏻最鍾意食個牛角包,外皮酥脆內裏軟熟!超好食!同埋職員補充食物同收碟速度都好快👍🏻食物質素都OK,環境超大坐得好舒適👍🏻下次佢會想試埋佢嘅自助午餐同晚餐!
Book左酒店包埋自助早餐😋😋
供應時間係07:00-10:30 當日係星期五
餐廳已經佈置晒萬聖節裝飾,好有FEEL👍🏻

最鍾意食個牛角包,外皮酥脆內裏軟熟!超好食!
同埋職員補充食物同收碟速度都好快👍🏻
食物質素都OK,環境超大坐得好舒適👍🏻
下次佢會想試埋佢嘅自助午餐同晚餐!

今次澳門之旅10月13日,其中一項就係去澳門上葡京酒店嘅自助山,我們預訂了午餐12:00的頭輪!早上11:30我們到達時,人潮已經湧入,很多人早早就在排隊等候。不過一進入餐廳,環境真的很好☺️☺️👍🏼地方夠大,樓底很高。HK$358 per head這裡有很多美食小攤,而且還有窗口座位靠近噴水池的走廊,從那裡可以欣賞到上葡京的打卡景點。首先要讚賞的是他們的飲品,迷你吧台,上面標有「Juice」標誌,有我喜歡的港式樽裝凍奶茶、咖啡、迷你蘋果汁,還有其他各種飲品選擇。據我爸爸的𣿬報,那裡的燒味部燒肉非常好吃,熱辣辣皮脆卜卜,口感非常讚!佢哋清炒菜心也不俗,因為我們不是晚上去,海鮮選擇也較少,可能只有蝦和青口等幾樣。但你估佢唔到,他們居然有臭豆腐供應,🤣哈哈我媽媽感興趣,但我想很多人可能不喜歡吃臭豆腐,但這也是一個有特色的選擇!而佢哋的日式檔真也不俗,五顏六色、用一個圓形大籮堆砌得很美,多樣豐富,有長腳蟹壽司、蝦壽司、蛋壽司🍣,還有美味的三文魚壽司🍣和精緻的加州卷,而粉麵檔🍜則相比較普通一點,魚蛋冇味、雲吞偏鹹,反而河粉好食過嗰啲配料,妹仔大過主人婆。但這裏氛圍很好,我見到啲人都食得好開心,而且

HK$358 per head

但這裏氛圍很好,我見到啲人都食得好開心,而且實在太多嘢食,所以我很快地跳過去食甜品,佢哋嘅甜品各式各樣都排得好靚一小件一小件嘅西餅,排得十分精緻。他們的甜品種類繁多,而我就好喜歡食這裏的迷你葡撻新鮮焗制非常好味,還有佢新鮮制作嘅疏乎厘真係冇得輸🉐在這𥚃享受著美食,心情非常開心,
Juice迷你吧
特色鷄
迷你葡撻
燒肉
2023-09-27 968 瀏覽
上個月想同閨蜜嚟食…但早一個星期book都full晒book唔到所以今個月要再嚟一次🤭自助午餐入咗起計可以食3個鐘📍自助山 (路氹城)路氹城射擊路澳門上葡京綜合度假村西翼3樓308號舖排隊拎刺身先🤭飲品亦有奶茶果汁 檸檬茶 咖啡 任君選擇燒味中式點心熟食區粉面區食材高質又新鮮臭豆腐 外皮金黃 炸得酥脆 食唔停口大量甜品環境寬敞 食物種類繁多價錢/食物種類/服務態度 與香港自助餐相比更勝一籌👍🏽下次會再嚟試自助晚餐🤤🤤
上個月想同閨蜜嚟食…
但早一個星期book都full晒book唔到
所以今個月要再嚟一次🤭
自助午餐入咗起計可以食3個鐘
📍自助山 (路氹城)
路氹城射擊路澳門上葡京綜合度假村西翼3樓308號舖

更勝一籌👍🏽
下次會再嚟試自助晚餐🤤🤤
2023-09-14
2023-09-15 997 瀏覽
在澳門,試過大大小小的自助餐,無論早餐午餐晚餐下午茶都試過,澳門No.1天花板自助餐Mezza 9試過,曾經貴為澳門No.1的自助山,正因為小弟今年生日,想試一試,就姑且在生日前兩天在網上預訂,剛好有位置,就抱着非常期望的心情去試試,當天五點半已經到達餐廳門口,門外已經有非常多顧客等待進內,大概排了10分鐘左右,接待員已經安排我們進場,入內已經看到非常多顧客已經坐好,準備取食物,老實說,取餐區的場面確實有點兒大,食物種類亦不少,但走了一圈,感覺中餐食物較多,西式種類偏少,食物種類並沒有太大驚喜;飲品區有汽水,果汁,咖啡,茶。橙汁實在太差了,不是鮮榨的,最後揀了可樂,和即磨咖啡;本人加配了海鮮現煮,可以任吃四款現煮海鮮,包括龍蝦,海蝦,蟹及蜆,但烹調方法比較少,試了蒜蓉蒸龍蝦及芝士焗龍蝦,龍蝦肉質彈牙新鮮爽口,海蝦亦非常新鮮彈牙爽口,避風塘炒蟹,可能因為蟹比較細隻,只屬一般,另外一個辣炒蜆,味道亦非常辛辣,但第二次再叫了一隻蒜蓉蒸龍蝦,該隻龍蝦肉開始霉,感覺像蒸過久;走到凍海鮮區,有海蝦,翡翠螺,青口,琵琶蝦,藍青口,扇貝,長腳蟹,除了扇貝賣相非常不討好,其餘凍海鮮賣相正常,味道尚可;突然傳來一個打鐘聲,原來有原隻乳豬出場,但我們點的現煮海鮮剛剛到,沒有即時排隊領取乳豬,到品嚐完所有海鮮後,所有乳豬已經派完,在燒味區看到有兩個器皿,上面放着少許乳豬,我就來個海底撈月,跟其他燒味一併帶回桌上享用,燒味有,叉燒,燒鵝,白切雞,叉燒淋,燒鵝尚可,白切雞只屬一般,乳豬皮脆肉香;再到凍海鮮區,試了四隻生蠔,這裏是用上澳洲生蠔,可惜生蠔太細隻,味道不夠濃,亦偏鹹,再次傳來打鐘聲,今次是蒜蓉蒸鮑魚,負責派發鮑魚的姐姐,態度不太好,不是輕輕放在碟上而是掉在碟上🤔另外試了他的台灣專區,有麵線,臭豆腐,滷豬腳和鹽酥雞,麵線太浠,味道太淡,臭豆腐太硬,但非常香,鹽酥雞可能已放了一段時間,太硬太乾,只吃到鹽酥雞粉的味道;另外有一龍躉專區,有龍躉片粥及酸菜龍躉魚,龍躉魚味道尚可,肉身夠厚夠滑;另外西式區域,有燒羊架,燒牛扒,和燒扇貝,羊架目測太乾身,燒牛扒顏色不夠粉嫩,燒扇貝入口感覺到已經霉了;及後到刺身區,點了三文魚,希靈魚和紅蝦,再刺身區點食物時,師傅只是在盒內拿出預先切好的刺身出來,不是現場用刀一片一片切的,所以口感已經沒有那麼新鮮,紅蝦是帶殼的,這是我第一次吃刺身蝦需要自己手動剝殼的,當剝殼的時候已感受到紅蝦已經發霉,不能食用,我還在食用前擺了一個心型🤣,最後到甜品區,試了幾款甜品,味道真的不敢恭維,是我有史以來吃自助晚餐最難吃的甜品,只此一家,別無其他,感覺現在的自助山,所供給的食物種類,只是配合國內人士享用,感到十分失望
現煮海鮮
燒味
凍海鮮
蒜蓉蒸鮑魚
麵線,臭豆腐,鹽酥雞
龍躉片粥&酸菜龍躉魚
燒扇貝