2017-01-24 2067 瀏覽
因為唔想食最出名果間水蟹粥,所以google左另一間有人推介但冇咁多游客會去既肥仔文,可能位置都比較偏,本地人去多。粥底唔杰,濃稠度中等,好鮮味,都要等20分鐘先上,蟹多羔飽肉,売都幾硬,隻蟹幾夠鈣,呢度應該有兩隻蟹。普通香港都有既蝦子面,偏咸。
普通香港都有既蝦子面,偏咸。
2017-01-02 2651 瀏覽
2016聖誕節黎到澳門搵食,由酒店搭的士黎到衣間肥仔文美食,響氹仔位置。落車時離遠已經見到門口極多人等緊位,心知不妙!幾驚特登黎到冇得食呀,好彩7:10黎到,等左半個鐘就有位喇,不過店員都會比左有book位果d先,都答唔實要等幾耐,今次我地等候時間算合理啦!皆因太多人關係,店員先響外面幫我地落左單先,讓我地入座後唔洗等太耐就有得食黎到肥仔文梗係食最馳名既精選啦!水蟹粥、雲吞撈麵、炸鯪魚球或墨魚丸(可揀炸雙丸就試到2種口味)另外我地叫左2支蔗汁。我地2個人似乎嗌得好多咁,不過唔緊要,特登黎到當然食得盡興啦!先黎個雲吞撈麵,份量不是很多,正常份量,好快已搞掂左再黎過水蟹粥,餐牌寫時價,店內都有標明$120一碗、$270一窩,不過如果叫一碗就食唔到精華,2碗先食到d!結果我地叫左一窩,起碼整隻蟹既精華都響度話咁快炸雙丸又到了,見到超級大粒我地都打左個突,今次屎梗喇,點食得晒呢?不過味道真係幾好味,本身一向覺得響澳門出名既都係鯪魚丸,點知有驚喜食落我覺得原來墨魚丸係好味d喎,唔知係佢真係整得好味d定咩呢?個人覺得點都要試下兩款丸先可比較到終於我地只食淨一粒丸,個人就飽到反左不過我覺得都好犀利嫁
另外我地叫左2支蔗汁。
雲吞撈麵
炸雙丸
終於我地只食淨一粒丸,個人就飽到反左
不過我覺得都好犀利嫁喇,如果本身冇咁肚餓可能都食唔到咁多添,最後我地埋單都只係$499,響澳門食野其實係咁抵
2016-12-26
雲吞撈麵
炸雙丸
2016-12-24 1761 瀏覽
帶左星加坡朋友去这間餐廳4大2小 㸃左蟹粥 炸丸 雜菜煲 金沙骨 栗米斑塊 雲吞麵 每份portion 好大 本來都驚食吾曬 但好好味 小朋友最愛炸丸 我最愛蟹粥 又棉又入味。 環境乾淨帶小朋友方便 埋單 730 !
2016-11-06 4589 瀏覽
本來我們還想到牛記吃蟹黃撈麵,但係時間真係不夠了因為我哋已經訂咗七點鐘去吃我好掛念的水蟹粥。雖然我哋係訂咗檯但係去到都要等咗十分鐘先有位,因為佢地方唔大只得十數張檯在內咋。行咗成日真係有啲攰呀飲番罐可樂$16補充體力先^0^率先上枱嘅係蝦子雲吞撈麵$65,一上檯影相嘅時候已經不斷聞到蝦籽的香氣從鼻子衝上我的腦袋,吃下果然不負眾望麵質爽口彈牙,蝦子香氣蝦籽香而不鹹,而雲吞亦都足料彈牙好好味道呢,好吃得最後還要再encore多一碟喔!十多年沒有吃過澳門的水蟹粥$270/窩,每人可分到兩碗有多,粥底十分香綿,粥內富鮮甜蟹香味,雖然吃到有少少師傅,但吃吧我亦沒有太口渴的情況出現。牛腩煲$110十分大煲嘅牛腩煲,內裡有牛腩外還有不少牛筋,聽聞味道不俗但係個個都不算肚餓所以被冷落了!金銀蛋豬潤浸娃娃菜$88多謝好友們相揀淋身的娃娃菜,因為車爸爸剛整完牙不吃得太硬嘅蔬菜,上湯十分鮮甜而娃娃菜亦盡了本份索盡湯汁好吃得可以,可惜的是豬潤煮得過熟了較為乾柴呀!!尖椒炒豬肚$93這個菜鑊氣十足,內有我最愛吃的尖椒,可惜不夠刺激,豬肚煙韌有咬口好吸引呢!但係最得我歡心嘅就係呢個炸雙丸$120,每款丸有五粒之多
行咗成日真係有啲攰呀飲番罐可樂$16補充體力先^0^
但係最得我歡心嘅就係呢個炸雙丸$120,每款丸有五粒之多,而且每顆都大大粒,墨魚丸味道香濃,質感彈牙,而鯪魚丸吃下亦鮮甜沒帶腥,好高質素呢。
 最後叫多半隻菜膽雞$110,這個菜膽雞就唔係好掂喇!雞肉白雪雪兼冇雞味入口又嚡烚烚,不過菜心就超級淋甜好食喎,吃吧這一餐便完滿結束澳門之旅,我要趕快回家陪車車喇,希望有緣再來澳門玩過啦^0^
2016-10-29
2016-07-29 5089 瀏覽
上次黎澳門已經好想試...但上次冇做功課,唔知道佢唔開下畫...我地白行...今次一定要黎試下 !! 我地黎到門口已經好多人等緊位...我地大概等左 30分鐘左右就可以入坐 !!入到去都幾窄架 !! 不過大排檔 FEEL 係咁架啦 !! 澎澎聲叫想食既野 !!我地叫左蔗汁4個人 SHARE !! 當然唔夠分啦 !! 試下咋嘛 ~~野食方面叫左以下:1. 水蟹粥 -- 呢個粥好鮮甜 !! 雖然跟既蟹好明顯唔係水蟹 !! 其有蟹食下咪幾好 !! 水蟹冇肉食架嘛 !! 2. 豉油王炒麵-- 呢個我覺得油左少少 ~~ 減D油就好喇 !! 個頭抽好香 !! 麵都炒得好乾身 !! 唔錯 !!3. 炸雙棗-- 呢個係墨丸 + 魚丸 ~~ 我覺得呢個一般 ~~ 但魚丸比墨魚好食 !! 彈牙既其實 !! 但本來隻味冇乜囉...魚就比較鮮D !! 墨魚比較實 ~~ 亦唔夠鮮甜 !! 入面如果加多D馬啼就好喇 ~~4. 蒜蓉炒油麥菜 ~~ 普通野就不作介紹喇 !!5. 啫啫田雞煲 ~~ 呢個不得了 !! 我地食完番到黎香港都仲不停提緊佢 !! 田雞份量好多 !! 應該有 3-4隻 !! 田雞好大隻 !! 好

野食方面叫左以下:
1. 水蟹粥

2. 豉油王炒麵

3. 炸雙棗

4. 蒜蓉炒油麥菜 ~~ 普通野就不作介紹喇 !!

5. 啫啫田雞煲 ~~ 呢個不得了 !! 我地食完番到黎香港都仲不停提緊佢 !! 田雞份量好多 !! 應該有 3-4隻 !! 田雞好大隻 !! 好新鮮 ~~ 好彈牙 !! 隻雞脾不得了 ~~ 又大又甜 !! 入面仲有好幾塊豬潤 !! 唔細塊架 ~~ 個生熟度煮得好好 !! 田雞同豬潤過熟都唔好食 !! 我地連洋蔥同蔥頭呢D配料都清哂 !! 呢道菜值得10個LIKE !!!!!!
2016-03-27
  • 啫啫田雞煲
2016-07-26 2715 瀏覽
本來準備去官也街哪边吃心愛的水蟹粥,但因为对誠XX店食物和服務質素失去信心,所以在openrice上找到此店,便即管過去一試。一家人4大2細,兩老睇完水舞間后便坐的士過去這家店食晚飯。結果車費1架$30幾,1架$40幾!?今次點了水蟹粥,竹昇麵,椒盐白饭鱼和幾個小炒,食物味道非常美味,水蟹粥$270/窩,内有水蟹兩隻,粥底鮮甜可口,值得一試!雖然價錢一點也不實惠,但店員態度友善和食物的味道和質素可以作出彌補。只是店面太細,經常要等位,如果人太多便不太合适!

!?

2016-07-11
  • 竹昇面
  • 椒盐九肚鱼
2015-05-23 6583 瀏覽
那個黃昏吃完咖喱文,一肚氣,再轉戰肥仔文,終於從地獄返回天堂。生滾水蟹粥是招牌菜,$230一大窩,兩大隻水蟹無花無假,水蟹清甜鮮嫩多肉,一啖蟹一啖燙口的熱粥,十分滋味。炸雲吞併炸手打墨丸也是必吃,墨丸像乒乓波,香脆鮮味彈牙,但我更愛炸雲吞,略帶梘水味的雲吞皮用油炸後特別香特別脆,比薯片更味美。為試練厨師鑊氣而叫的蝦醬通菜牛也不得了,鑊氣十足,菜和牛肉都是生炒,我常懷著這卑微而合理的期望叫菜炒牛肉,十次有九次也失望,今次竟是第十次,是喜出望外,蝦醬鋪滿每一口菜每一口肉,無得彈。本來已動彈不得,還是執意要試這裡的竹昇麵,極彈牙,啖啖蝦子香,三兩口又遭消滅了。

2015-05-10
2014-09-15 5226 瀏覽
食物的水準問題不太大,一般正常水準! 旺角好幾十間食肆做到~是晚找宵夜食,想去黑沙灣的一哥冇開,司機話來呢到喎~以前來過一次,都有好多人去食,所以等下都ok,但今晚凌晨一點成間店得3檯人,有2檯已經食緊坐低就同你講粥,賣晒......都算啦﹗點野食...但超嚇人的價錢牌和超差劣的服務態度,等待超長時間的炒麵,足以令人不再回頭! $48一碗4粒的墨丸米 (係手打貨色,但係唔特別)$68 一碟炒麵 (等了半小時)等待的途中,佢地已經俾其他檯再鬧緊......人地叫了個麵,等了半個鐘,食完再等3個字先再來一個炒麵佢地店員的回答可為一絕﹗「我而家唔同你講啦﹗你發緊火,講來都冇用」追單時店員的賴理態度,你覺得想咁就去啦!

是晚找宵夜食,想去黑沙灣的一哥冇開,司機話來呢到喎~
成間店得3檯人,有2檯已經食緊
坐低就同你講粥,賣晒......
都算啦﹗點野食...

$48一碗4粒的墨丸米 (係手打貨色,但係唔特別)
$68 一碟炒麵 (等了半小時)

追單時店員的賴理態度,你覺得想咁就去啦!
題外話/補充資料: 我係第一次要給這樣的劣評,大家有興趣再去啦﹗
2014-09-14
$50 (宵夜)
2014-08-31 4795 瀏覽
幾年前每年會多次到澳門公幹,試了不同美食,這家肥仔文是我的客戶推介的,幾年前吃驚為天人,但今敞試後感覺已不一樣了。價錢沒有上漲很多,算可以接受水平:先來蝦籽撈麵,竹昇麵好彈牙,麵又充滿蛋香,蝦籽算下得多,撈起來吃很好味:肥仔文的水蟹粥跟皇冠一樣是我在澳門中的最愛,水蟹下得好多,粥煮得好綿又帶點杰身,吸滿蟹鮮香味,吃了多碗也好像不夠:這個灼菜豬什水準下降好多,價錢跟質素不成正比,先說豬紅和大腸都有陣苦味,可能是清洗不夠,菜量也不太多,最好食算是豬心,爽口有咬感。

價錢沒有上漲很多,算可以接受水平:
蝦籽撈麵
灼菜豬什
2014-08-27
蝦籽撈麵
2014-05-10 4690 瀏覽
首先多謝 「寬粉王」的邀請,在沒預料的情況下,為老公和我送來了一個澳門之旅。雖然有點匆忙,但基於來回的船票、酒店住宿和演唱會門票均已備妥,不用花費分文,而且在那種急忙中產生的驚喜,更轉化成老公和我之間的樂趣!看畢演唱會後,我們到酒店房間放下行李和更換衣服,便立即與「寬粉王」出外宵夜去,由於出發前沒時間計劃美食行程,只好在澳門朋友的介紹下,到了「肥仔文」。抵達時已屆凌晨十二時多了,不過「肥仔文」仍然座無虛席,幸好剛遇幾位客人飽嚐後離開,我們才不用久候!帶點中國味的木檯、襯上瓷磚牆,和牆壁上排列整齊的黃色字條,可見店主是一位愛整潔的人。在澳門,所花的都是港港幣,非常方便!若不是收銀處那邊貼上「港幣恕不補水」的黃紙條,差點也忘了澳門幣的存在。對這兩瓶由澳門醬園出產的喼汁感到好奇!平實的玻璃瓶,清簡的招紙設計,洋溢著澳門的地方色彩。一個小小的地方,保育工作遠比香港出色,反而更有條件實踐保育的香港,連效野公園也嚷著要建上石屎樓房,真是一大諷刺!其他客人檯上的鮮蔗汁,雖不是「肥仔文」的自家製作,我們也來兩瓶試試。蔗汁冰凍,唯蔗味未算濃厚。到澳門必吃水蟹粥。色澤白晳,粥底流暢,鮮甜味細長自然,連不太

蔗汁
水蟹粥
到澳門必吃水蟹粥。色澤白晳,粥底流暢,鮮甜味細長自然,連不太愛海鮮的「寬粉王」也盛讚水蟹粥鮮香。更不時在粥底內發現乾瑤柱絲,原來除了蟹鮮,還有乾瑤柱的輔助,果然真材實料!

一咬水蟹,鮮甜的蟹水即從關節裡滲出,兩隻水蟹雖然細小,先不論價錢,但總覺澳門的質量要比在香港買到的好!
麻辣水煮田雞
「寬粉王」和我也愛辣,要來了麻辣水煮田雞。用瓦鍋盛載的麻辣水煮田雞,沒有一貫水煮菜式火辣的紅油,而啡橙色的汁液予人較溫和的感覺,只是剛送來時,熱氣騰騰!

一試麻辣水煮田雞,麻香一湧而至,香得令人振奮。辣味不算霸道,但辣勁亦不淺,只是香氣份外討人歡心。加上田雞新鮮、彈牙,那管它正宗與否,美味就讓人滿足了!
炸三寶
炸三寶包含了炸鯪魚球、炸墨魚丸和炸雲吞,三款都是「肥仔文」的自家製作。
蜆芥
炸三寶亦同時備有三款醬汁,分別是酸甜醬、蜆芥和喼汁。當中「肥仔文」自製的蜆芥最為特別,蜆肉保持完整、飽滿的形狀,中層放有生蔥,底層才是蜆芥的醬汁。入口蜆肉還很鮮,肉質細嫩,而蜆芥醬汁富有酒香,鹹度亦較為輕。
炸三寶:炸鯪魚球
炸鯪魚球面層混有粉絲同炸,所以入口最為香脆。而鯪魚肉亦打得鬆彈,若魚味重一點,相信效果更理想。
炸三寶:炸墨魚丸
炸墨魚丸的墨香不濃、偶然嚐到細小的墨魚肉,感覺不過不失!
炸三寶:炸雲吞
炸雲吞的皮層非常鬆化,餡料層次分明,是三寶之中我的最愛!
XO 醬海鮮炒麵
老公再要來一碟 XO 醬海鮮炒麵。生麵炒得乾身,香氣不絕。而加入 XO 醬後,味道亦調控得宜,沒有過鹹過濃,並將 XO 醬的香氣輕輕引出。海鮮方面,配上魚塊、蝦隻和魷魚,新鮮度令人接受。也許我們的焦點都紛紛落在麵條和調味身上,光是 XO 醬炒麵已能滿足我們的要求!

我們三人吃得甚飽,睡意也正濃,看看時間已是凌晨一時多了,這一頓美滿的宵夜,必定將脂肪牢牢地屯積在肚子裡,又為他日的肥妹、肥仔打好穩健的基礎!
2014-05-02
蜆芥
麻辣水煮田雞
XO 醬海鮮炒麵
2014-03-18 4458 瀏覽
以前去澳門,大家都沈迷賭博,求其在酒店內的餐廳找東西再繼續在賭場內大開殺界。或是去酒店內的名店區走走,但是澳門除了有賭場和buffet外,還有一些小餐廳是值得一試的。經過朋友介紹,去了肥仔文美食作晚餐,肥仔文可以叫作一間茶餐廳,雲吞麵,炒粉的都有,不過最令肥仔文在澳門出名的是他們的水蟹粥。而且他們的食物平民化,侍應很友善,唯一的不好是他們真是太忙了,有時舉手叫他們落單,也要等一陣子。不過當你不知道吃什麼,他們更會推薦肥仔文的撚手小菜。見他們的跟街坊有講有笑,更會一起坐下飲酒聊天,澳門的居民也很捧肥仔文的場!有一碗或是一鍋的選擇,一鍋的價錢比較合理,也較適合我們。好入味的水蟹粥,用兩隻蟹去煮的(聽到一碗水蟹粥則以一隻蟹去煮!)蟹蓋有蟹膏,混合著粥內。份量很足,吃起來香甜,綿綿的米飯加上蟹肉,入口鮮甜,而粥水很軟,容易入口,雖然蟹並沒有很大隻,但也有相當的肉。大家都沈默了,默默地吃蟹,(哈哈!)可惜沒有箝子,花了一番功夫才拆開蟹殼,牙都差點甩了!另外點了三杯蝦,絕無偷工減料,他們的蝦很大隻,啖啖肉,再加上青椒,洋蔥作配料,一到的時候好香,很吸引,味相當惹味,可惜到後來覺得醬汁太咸了,咸得有
經過朋友介紹,去了肥仔文美食作晚餐,
肥仔文可以叫作一間茶餐廳,雲吞麵,炒粉的都有,
不過最令肥仔文在澳門出名的是他們的水蟹粥。

見他們的跟街坊有講有笑,更會一起坐下飲酒聊天,
澳門的居民也很捧肥仔文的場!
有一碗或是一鍋的選擇,一鍋的價錢比較合理,也較適合我們。
而粥水很軟,容易入口,雖然蟹並沒有很大隻,但也有相當的肉。
大家都沈默了,默默地吃蟹,(哈哈!)
可惜沒有箝子,花了一番功夫才拆開蟹殼,牙都差點甩了!
另外點了三杯蝦,絕無偷工減料,
他們的蝦很大隻,啖啖肉,再加上青椒,洋蔥作配料,
一到的時候好香,很吸引,味相當惹味,
可惜到後來覺得醬汁太咸了,咸得有點吃不下去!
每天都要吃菜!!所以我再叫了一碟腐乳通菜,把腐乳同通菜放入鍋中一起炒,加了少許辣椒,少辣,很有家的味道!原來除了葡國菜,澳門的肥仔文名不虛傳,令我相當留戀呢。

2014-02-15
2012-09-07 2328 瀏覽
之前和朋友們吃了一餐不好吃的葡國菜, 搞到半夜三更要搵宵夜食,但已經係凌晨一點半鐘, 以為只有酒店有東西吃。 所以請教了酒店的小姐,她推介了我們去 “ 肥仔文 ”。咁大家都肚餓,都去嘗試吓啦!去到了,外表是一間普通中菜館,店內不是很大,但地方都整潔,而且店員也有禮貌!她推介了我們 “ 水蟹粥、三杯雞 “!見她極力推介,咁就試試看!“ 水蟹粥 ” 一窩 $140 , 其實都幾抵食。而且份量十足,估計內裡 應該有二隻蟹,所以好鮮味,粥亦都夠棉!“ 三杯雞 “ 好夠鑊氣,上枱熱氣騰騰,味道亦夠濃郁,雞亦夠滑!“ 薑汁炒芥蘭 “ 芥蘭夠嫩,沒有渣! 整體嚟講,經濟又抵食,味道亦唔差, 下次可以再食,而且又開到 凌晨,正!
之前和朋友們吃了一餐不好吃的葡國菜

去到了,外表是一間普通中菜館,店內不是很大
,但地方都整潔,而且店員也有禮貌!

,估計內裡 應該有二隻蟹,所以好鮮味,粥亦都夠棉!

“ 薑汁炒芥蘭 “ 芥蘭夠嫩,沒有渣!

2012-09-02
水蟹粥
  • 水蟹粥、 三杯雞、 薑汁炒芥蘭
2008-12-30 1598 瀏覽
11月29日, 係第二日既澳門遊了! 因為今日既早餐同午餐都食得好肥好豐富, 所以想晚飯食得少d清淡d...食水蟹粥都好wor!其實已經係第二次來食肥仔文既水蟹粥喇, 記得之前上過一些澳門既美食網, 發現呢間既粥係本地既口碑唔錯, 一試之下真係有驚喜, 幾好食! 水蟹粥好綿好鲜甜....事隔一年再來食, 粥依然夠綿, 但好似冇上次咁好食, 冇咗之前好鮮既蟹味 或者下次去試試誠昌既水蟹粥比較吓, 希望呢度下次可以做返之前既水準喇!
11月29日, 係第二日既澳門遊了!

2008-07-11 986 瀏覽
雲吞麵d麵浸到lum曬,叫左個豆腐祿菜等左半個鐘先到,催佢0個陣又話豆腐要解凍,所以要等耐d,結果黎到d豆腐都係凍0既...
$40 (宵夜)
2006-12-31 861 瀏覽
12月15日再到肥仔文美食,滿心歡喜可以再嘗好好味的食物,但結果十分失望。<br />水蟹粥- $45 一碗。不夠鮮甜,粥沒有了以往蟹膏的黃色。<br />椒鹽田雞- $55。上即吃己不香脆,調味不足,田雞鮮味一般。<br />干牛河- 炒得不錯,但牛肉有UN。<br />鴨紅菜- 鴨紅的咬口與豬紅分別很大,可以一試。可惜無調味,淡\"謀謀\"。<br /><br />埋單要$160,唔介意俾咁香港價錢,但得不一到應有的水準。不會再幫襯。
干牛河- 炒得不錯,但牛肉有UN。<br />
<br />