秋天來臨🍂涼爽舒適的天氣來海景正宗葡國餐廳一邊吃晚飯一邊吹海風欣賞風景好Chill啊 這家餐廳其實是朋友帶餓鳥來吃的,餐廳氣氛好好,食物份量也很大,點了朋友強烈推薦一定要試的《廚師炒蜆》($188)和《忌廉牛扒》($238),廚師炒蜆的忌廉汁沾餐前麵包吃🥯簡直一絕,奶油味道香濃,好味到停不了手,續多一份麵包都絕對吃得掉😋牛扒亦鮮嫩多汁,還點了餓鳥最愛的《煎羊架》($228),但肉質煎得比較韌,還是牛扒比較出色一點,亦點了《炒雜菜》($118)來清淡清淡一下,清淡完當然少不了喝一喝清新水果香 的《Sangria red wine》($140 / 1 Liter Jar)來作一個完美句點😆-🌟餓鳥溫馨提示一下:想坐室外的朋友們記得提早預約喔!犯蚊的朋友們亦不用擔心,因為店家亦很細心準備了蚊怕水給客人使用🥰
秋天來臨🍂涼爽舒適的天氣來海景正宗葡國餐廳一邊吃晚飯一邊吹海風欣賞風景好Chill啊[害羞] 這家餐廳其實是朋友帶餓鳥來吃的,餐廳氣氛好好,食物份量也很大,點了朋友強烈推薦一定要試的《廚師炒蜆》($188)和《忌廉牛扒》($238),廚師炒蜆的忌廉汁沾餐前麵包吃🥯簡直一絕,奶油味道香濃,好味到停不了手,續多一份麵包都絕對吃得掉😋牛扒亦鮮嫩多汁,還點了餓鳥最愛的《煎羊架》($228),但肉質煎得比較韌,還是牛扒比較出色一點,亦點了《炒雜菜》($118)來清淡清淡一下,清淡完當然少不了喝一喝清新水果香 的《Sangria red wine》($140 / 1 Liter Jar)來作一個完美句點😆
2020-11-09
2020-07-26 1577 瀏覽
今日十枱竟然有八枱都係為慶祝生日,點解會知?因為侍應姐姐會唱生日歌。八爪魚沙律:超多八爪魚,連同生洋蔥、欖油一齊食,好開胃。奶油忌廉蜆:好重牛油味,用麵包沾汁食一流,蜆冇沙又大份,正。白酒蜆:呢個味道又唔一樣,除咗酒味,仲帶酸,可能落咗醋或檸檬汁,食到海鮮味。非洲雞:皮脆,但略微乾身,至於個非洲雞醬又係冇得輸,不過唔食得辣就唔好沾咁多。海鮮飯:出咗名2人同4人佢都係會俾一大鍋你,而一鍋會分到十碗八碗,海鮮好足料,必點。
八爪魚沙律:超多八爪魚,連同生洋蔥、欖油一齊食,好開胃。

2020-07-23 913 瀏覽
已經很多年沒有光顧這間葡國餐廳了,原因:位置太過山旮旯。今次因為 staycations 住在旁邊的 GCR,就順利成為我晚餐的不二之選。頭盤:忌廉葡式蜆它的醬汁加上免運麵包,我已經差不多飽了,因為份量十足。主菜:Muamba加上 mandioca (樹薯粉 - 非洲人的主糧),頗特別的。加上 sangria ,我已經飽到無能為力!總結:食物的質和量都保持得很好,絕對值得山長水遠來吃。
已經很多年沒有光顧這間葡國餐廳了,原因:位置太過山旮旯。

頭盤:忌廉葡式蜆
它的醬汁加上免運麵包,我已經差不多飽了,因為份量十足。

主菜:Muamba

加上 sangria ,我已經飽到無能為力!

總結:食物的質和量都保持得很好,絕對值得山長水遠來吃。
忌廉葡式蜆
Muamba
2020-07-22
忌廉葡式蜆
Muamba
2019-11-15 3454 瀏覽
度假式一日用呢間葡國餐廳做結尾,位置隱藏係黑沙既另一邊,係鷺環海天酒店入口側邊,唔好睇唔就腳咁,晚餐依然有幾多人搭的士或自己開車入去,建議book定位萬無一失。坐低後會發現身邊國際化,中文英文日文韓文等超多語言,座位有室內外揀,一如以往去邊都喜歡室外吹住風有feel啲,餐前會跟一盤麵包同橄欖,記住叫左炒蜆既唔好咁快食曬啲包!價錢略貴,但當放假鬆一鬆都唔錯~.廚師炒蜆 ($188)見到台台必點番碟,唔執輸既我當然order左,廚師炒蜆實情係忌廉白汁炒蜆,一大盤又多汁,蜆肉鮮甜唔會有沙,最正莫過於個白汁,必須要點麵包,好食到我想叫多份包😂,汁濃郁順口多蒜味,芝士奶香又唔會過膩,甚至覺得汁出色過蜆😂!.燒黑豬腩肉 伴薯條 沙津 ($218)燒豬肉貼心咁切開曬,相當有肉味,記得趁熱肉質唔會韌,薯條普普通通,唔算太香脆,應該放左一段時間。.八爪魚沙津 ($118)用醋同橄欖油拌成,搭配八爪魚粒,柔軟得來不失咬口,酸酸地夠開胃,清爽可口。_⭐️需加一服務費⭐️巴士有15.21A兩部車

廚師炒蜆 ($188)

燒黑豬腩肉 伴薯條 沙津 ($218)

八爪魚沙津 ($118)

_
⭐️需加一服務費
⭐️巴士有15.21A兩部車
這星期六全家坐艇過大海,只因為金X飛航來回二百蚊有找。不過在暑假的星期六,本來是旅遊黃金檔期,可是船上竟然有一半吉位,看來港珠澳大穚很受歡迎! 註 : 小童/長者港珠澳來回只是一百元,但坐船就要付成人全票,大約三百。 二百蚊的差距,精明的消費者會比較。   酒店入住後,在6點左右,澳門朋友駕車來接載,入路環晚餐。朋友表示:今晚食美麗華。 還以為是澳門有美麗華酒店呢! 其實餐廳就是路環某親子渡假酒店附近!空地裡泊滿了車輛=很多客人光顧! 真係等了又等!等到8點半才可以入座呢!   在等位期間,澳門之友早已選好菜餚,所以就座後,食物很快呈上來!          餐包&牛油 奶油蜆 澳門之友強烈推介的美食。真身好大碟,蜆只是配角,淺黃色奶油才是主角:鹹中帶奶香,又有蜆的鮮甜。單食Cream Cream很美味,而朋友推介:餐包點Cream Cream一流!薯絲炒馬介休   其實還混入洋蔥!  馬介休拆絲,跟細碎的洋蔥混在一起,可能這是傳統的煮法。口感鬆化,鹹中帶甜很清新,是新嚐試。炸馬介休  大大粒炸馬介休,魚絲配軟綿綿薯蓉,剛炸起,熱辣辣。因為軟綿綿,無需太多牙力,我喜歡。   海鮮燴飯
這星期六全家坐艇過大海,
只因為金X飛航來回二百蚊有找。
不過在暑假的星期六,
本來是旅遊黃金檔期,
可是船上竟然有一半吉位,

看來港珠澳大穚很受歡迎!
註 :
二百蚊的差距,精明的消費者會比較。

酒店入住後,在6點左右,澳門朋友駕車來接載,入路環晚餐。
朋友表示:今晚食美麗華。
還以為是澳門有美麗華酒店呢!
其實餐廳就是路環某親子渡假酒店附近!
空地裡泊滿了車輛=很多客人光顧!
真係等了又等!
等到8點半才可以入座呢!
葡國腸
餐包&牛油
餐包&牛油
奶油蜆
澳門之友強烈推介的美食。
真身好大碟,蜆只是配角,
淺黃色奶油才是主角:鹹中帶奶香,又有蜆的鮮甜。
單食Cream Cream很美味,
而朋友推介:餐包點Cream Cream一流!
薯絲炒馬介休
其實還混入洋蔥!
馬介休拆絲,跟細碎的洋蔥混在一起,可能這是傳統的煮法。
口感鬆化,鹹中帶甜很清新,是新嚐試。
炸馬介休
大大粒炸馬介休,魚絲配軟綿綿薯蓉,剛炸起,熱辣辣。
因為軟綿綿,無需太多牙力,我喜歡。
海鮮燴飯
海鮮燴飯
好大鍋,適合多人分享。
可是無影相!
有青口,全蝦,貝類,米飯煮軟綿綿,無牙阿婆都食到。
橙紅色的湯,似龍蝦醬。
燒全條牛肋骨
真係完整一條生肋骨,  好大碟,有牛味,
看到下方的肌紅蛋白,就知道牛肋骨新鮮。
燒沙甸魚
燒沙甸魚4條
聽說有豐富的鈣質和鐵質!
這四條魚的魚身,比市區澳葡餐廳的魚更肥更大,
要慢慢起骨和剔出魚肋骨,才可享用鮮甜的魚肉。

樽裝水
每枱客人枱面都有這大大支樽裝水。

餐廳很隱蔽,如果没熟人帶路,真係搵唔到入口。
餐廳位置很偏僻/偏遠/山旮旯,
對的士司機來講,係入蕉林。
加上食物好大碟,份量超巨,
很適合一大親朋戚友<安心食>。
所以唔好2個人去食,
更加唔好坐的士去食!
題外話/補充資料: 因為星期六晚, 餐廳生意太好了, 客人超多, 超嘈吵, 座位很迫, 環境比低分!!!
  • 奶油蜆
2019-05-15 5349 瀏覽
有環境有情調,超滿足的午餐~我們一行6人先可以食到4樣野咋,因為超大碟頭呀~呢個奶油蜆,好味 ,蜆肉鮮甜,但有少少沙,如果味再咸少少就可以帶出重鮮甜味道啦~個汁無敵呀~用黎沾麵包一流呀~呢個馬介休球,味道適中唔太咸,好香滑,係我食過最好食既馬介休球海鮮燴飯,勁大煲呀,又多海鮮,有麵包蟹,中蝦,帶子,青口,蜆,番茄湯味濃 , 唔會變左粥咁,不過一定要6個人以上先好叫呀~呢個燒牛肋排最好食,牛味香濃 ,唔韌 ,重好冧,有炭香味,重要超大塊又唔貴喎~呢個係必食既呢個咖哩蟹,一d都唔咖哩,似黃色既奶油蟹,蟹鮮甜既,但味道就唔係我鐘意既香辣咖哩味羅,$390試一次就夠啦~雖然遠,但都會再來既

雖然遠,但都會再來既
2019-05-09 3473 瀏覽
隱世的葡式餐廳,這間餐廳位置偏遠,坐巴士坐好耐先到。餐廳好懷舊feel,座outdoor位,係近海邊食飯有一番風味。葡國菜好適合一大班人來食,因為佢嘅份量好大。由於,我們都唔係第一次來食葡國菜,所以我們只點了兩個菜。上一次去新馬路 Escada ,點咗三個菜,我們不浪費嘅特性,胃塞到爆。點完餐冇耐,就為我們送上了麵包,溫溫的,配上牛油好食。因為想要一邊沾蜆的白汁,所以冇張麵包都食完。但是,我們追問左兩次,等了三十分鐘我們的菜還未上。😣😣好明顯喺漏咗單,但都唔明白點解唔上住一個菜俾我地先,明明人地枱已經有野食緊。廚師蜆好好食,份量很大,同檸檬蜆完全兩回事。沾麵包真一流。我哋明明叫全熟,因為有人唔中意食生。不過,廚師可能都覺得全熟唔好食,medium rare剛好😋😋如果唔係漏左我地單,真係完美嘅一餐。不過,侍應服務都好好,好sweet。

葡國菜好適合一大班人來食,因為佢嘅份量好大。

廚師蜆好好食,份量很大,同檸檬蜆完全兩回事。
沾麵包真一流。

2019-04-25 2864 瀏覽
前排去咗澳門美食之旅 所有行程都係食食食 香港人成日去澳門 所以同大家分享吓澳門好西..🧡廚師炒蜆 $188份量超大 我哋五個人分都夠哂 蜆無沙 即使個白汁好濃味 都食到蜆嘅鮮味 另外個白汁好惹味 又唔會好膩 🥖麵包又任refill 麵包點白汁真係好夾好正🤤..🧡海鮮大燴 $398勁多海鮮 🦐🦀🐚 海鮮新鮮程度還好 不過個醬就好重蒜味 再加埋海鮮嘅鮮味 都唔錯 不過鐘意食洋蔥三色椒嘅人必叫呢個 啲蔬菜煮得好入味 好食過啲海鮮😂..🧡炭燒馬介休魚 $228魚嘅兩面燒得好脆 魚肉燒得好有口感 加上蒜油 好香好特別..🚘 呢間隱世葡國菜都幾偏僻 係黑沙海灘再入啲 係威斯汀酒店隔離 有兩架巴士到 不過因為咁偏僻 所以餐廳係海邊 坐outdoor好好feel🤤
🧡廚師炒蜆 $188

🧡海鮮大燴 $398

🧡炭燒馬介休魚 $228
魚嘅兩面燒得好脆 魚肉燒得好有口感 加上蒜油 好香好特別

Not  a  fan  of  Portuguese  food  in general  Tried the classic clams with cream pasteIt tasted better with the free bread Fish ball is slightly different from what I expectLike a potato mash texture Portion is hugeVegetable with fish is a bit disappointed Fish is too dry
Like a potato mash texture
Portion is huge
Fish is too dry
2019-02-23 2991 瀏覽
已經食第三次~之前兩次都係4個人黎,叫唔到好多餸😌今次成10個人 ,終於可以嗌埋其他想試好耐既餸了😋😋美麗華係一位地道澳門朋友介紹我食既地點真係好僻 有時連司機都唔識去餐廳位於海灘隔離,我地冬天去都係海邊企左幾分鐘都好大風下,但就完全唔影響餐廳範圍,因爲都小小距離~餐廳分室内室外,環景好old school,好似返左去70,80年代既西餐廳扒房咁,餐枱用紅白格仔布舖面,好有復古情懷😍同埋呢間餐廳每碟餸都係超大碟大家切記勿眼闊肚窄 浪費食物喔入正題先:好多葡菜都係 坐低就會上籃麵包先籃麵包熱辣辣就算沾牛油都已經好好食 但記得要留肚呀。。。因爲。。。廚司蜆 個汁點麵包係一流架🤤🤤麵包可任fill的😋😋白酒蜆 有大量莞茜係面 大愛😍😍海鮮飯 超大盆 真係十個人先食得哂薯斯馬介休 我麻麻馬介休 但同行友人話好食牛扒 因為就大圍 叫左七成熟 羊脾肉 個汁既味有d怪 係食淨最多既一碟非洲雞 雞肉比想像中滑沙律菜 食太多肉放啖新鮮菜入口確係清新葡式乳豬 同中式乳豬完全唔同感覺葡式係厚切 然後肉質鮮嫩 咬落去有汁但食兩件就開始膩 所以都係要人多share先好食😀😀😀飲品我地叫左水果酒(揀左紅酒)唔太甜
已經食第三次~

大家切記勿眼闊肚窄 浪費食物喔

入正題先:
好多葡菜都係 坐低就會上籃麵包先
籃麵包熱辣辣就算沾牛油都已經好好食
但記得要留肚呀。。。因爲。。。

廚司蜆 個汁點麵包係一流架🤤🤤

沙律菜 食太多肉放啖新鮮菜入口確係清新

葡式乳豬 同中式乳豬完全唔同感覺
葡式係厚切 然後肉質鮮嫩 咬落去有汁
但食兩件就開始膩 所以都係要人多share先好食😀😀😀

飲品我地叫左水果酒(揀左紅酒)
唔太甜 有水果粒同肉桂條係入面 正

後記:餐廳最好先book位,同所有侍應都以英文為主,但簡易點菜都無乜問題~
同埋生日的話 服務生會圍住你張枱唱生日歌同切蛋糕,我地當日起碼聽左五次生日歌😂😂😂
  • 燒乳豬
  • 白酒蜆
  • 廚司蜆
一行4人,安排玩兩日嘅第一日晚餐係呢間餐廳解決,之前一星期,我已經通過email訂好枱。去到澳門,有當地朋友揸車帶我周圍玩玩食食,已經食唔停,到晚餐時間,佢送我哋到呢間餐廳後就離開,其實如果自己去呢間餐廳都唔算難揾,坐巴士係鷺環海天酒店(舊威斯汀酒店)站落車,因為我哋食完要自己解決離開返金沙城住,所以一早做好攻略,係巴士站旁有個鈄路行落去就係餐廳。言歸正傳,入到去無耐就嚟一大籃麵包比我哋,又因為我哋成日食唔停,為免浪費,我叫佢攞返起一半,因為我怕食完麵包都飽晒。我哋叫咗網友話必食嘅「海鮮湯飯」、「八爪魚沙律」、同「炸馬介休」,個海鮮湯飯真係正釞分量真係超大,我哋4人,總共分咗成10碗,都剩返1/4左右份量食唔晒,個八爪魚沙律夠新鮮,炸馬介休球係我係澳門食咁多間葡餐最好食嘅一間,真心推介!食飽飽後離開就行返斜路上去馬路邊,如果去金沙城都唔使過對面馬路等車,有兩班車可以到,我計過約廿分鐘可以到巴黎鐵塔🗼,其實都算方便。

2018-10-11
  • 海鮮湯飯
  • 炸馬介休
2017-05-22 10776 瀏覽
過大海,主要是看演唱會,及覓食!每次必盡量去光顧,雖然,路途遙遠,交通極不便,但依然值得!必吃㕑師炒蜆,美味到無法形容呀!配合白酒混和cheese的汁,味道很夾,用來點豬仔包,停吾到口,第一道菜已半飽!燒乳豬,皮脆肉嫩,伴著新鮮蔬菜,燜羊肉,羊肉非常冧,完全沒有so 味,很柔軟,很滑,很入味,配熱騰騰的白飯,人間美味招牌菜-海鮮湯飯,份量很大,(我們一行七人也吃不完)海鮮很豐盛,包羅萬有,最精彩是飯,每粒米皆吸飽海鮮的鮮甜精華,超級美味必吃!招呼一流,面帶笑容,很勤快,令顧客吃得開心!
過大海,主要是看演唱會,及覓食!
每次必盡量去光顧,雖然,路途遙遠,交通極不便,但依然值得!
必吃

燒乳豬,皮脆肉嫩,伴著新鮮蔬菜,

必吃!
招呼一流,面帶笑容,很勤快,令顧客吃得開心!
2017-04-04 12537 瀏覽
清明暨兒童節快樂!四月將會頻頻外遊,按理說三月應該乖乖靜待;不過一顆旅遊的心實在太不安份,上週五趁爸爸有補假,一家四口又出發到澳門,渡過一個先雨後晴、寧靜美好的世外桃源小假期~  選擇鷺環海天度假酒店,除了因為房間大又美,設備豐富、適合家庭客,Miramar 海景葡國餐廳也是很大的誘因。玩到接近七時,我們又步行過來用餐;對比上回到訪要繞路走,這次中間新增了小通道,可以更快的抵達餐廳,太好了~ 已經第三次前來,因為這裡食物實在非常出色,幾乎是全澳門最愛葡菜!由於地點不算方便、叫車也有難度,所以一定要趁住宿時來吃,嘻嘻!店子實在太火紅火熱了,這次特別請身處澳門的好友幫忙訂位,更重要是一起分享美食,不然野餐後不久的胃納,實在塞不下幾份巨型食品。  首先上檯是麵包籃,熱暖的出品拌上鹽味牛油,滋味不錯;但更好吃是橄欖粒,偶爾一兩粒油花四濺、風味妙極,所以也是時間要點酒精飲品了! 這樣的 Sangria 十分抵飲,1L (可選紅/白酒) 才$120,這晚也來了一 jar、三個人一起分享,拌上可口美食,人生樂事也~ 自知食力有限,但實在不得不點這 烤原條牛肋條 ($248),巨大一份牛肋條配上薯條及

Sangria
自知食力有限,但實在不得不點這 烤原條牛肋條 ($248),巨大一份牛肋條配上薯條及沙律,主角的牛肋肉嫩味濃,兩兄妹努力搶薯條之際,兩口子就瘋狂吃肉(朋友不吃牛肉,我們要更努力了),連最後的肋條也沒有放過吃個清光,太滿足了!

烤原條牛肋條
然後是聲稱二人份,實際上5-6人份的 海鮮湯飯 ($398),大大兜濃湯飯中海鮮多不勝數:麵包蟹、巨型青口、鮮嫩蜆隻、大蝦等等,味道鮮濃誘人,我已經罕有發揮食力連吃三滿碗湯飯,連大食囝囝也加入戰圈(主要吃飯),合四人之力還是要打剩打包,太誇張了!

海鮮湯飯
不過相比海鮮湯,這飯的確更加美味,值得一吃的。根本上,牛肋及海鮮飯就是來這裡必點必吃,大家記得儲好胃納來了~~~

至於 朱古力慕絲 熱情果雪糕配蜜瓜,則是兩兄妹的自選項目,他們十分喜歡,媽媽我試了一口就覺得太甜/太酸,始終還是主菜較有水準。

這3大2小的晚餐連加一九百多,全部人都棒著大肚子(朋友還有打包)回去,是值回票價的一頓,非常推薦大家來吃哦~
2017-03-31
Sangria
烤原條牛肋條
海鮮湯飯
同步刊載
今晚除夕夜,友人安排了6點到海景餐廳晚餐,避開煩忙時間,我地輕輕鬆鬆搭的士入去,大約$70蚊到。呢到氣氛好好,裝修好有歐陸色彩,餐廳播住音樂,侍應會聞歌起舞,心情頓時變得開心投入。我地點了幾個餸:1- 首先送來麵包,熱辣辣好味,可免疫添加2- 海鮮湯 (好有懷舊味居,我like,我老公麻麻)3- 廚房炒蜆 (白汁好味,我重口味人,自己加左少少鹽濃味好好味;網上教可加意粉墊底的,因為我地食左tea 只用麵包拌食,相信意粉好好味)4- 葡式乳豬 (好鬼脆好鬼肥,老公話正我就怕怕)5- 葡國雞 (送黎知彈勁大盆,嚇親,初頭我以為係葡汁黃色個d, 見到似牛尾汁個種,味道可以)

我地點了幾個餸:
1- 首先送來麵包,熱辣辣好味,可免疫添加
2- 海鮮湯 (好有懷舊味居,我like,我老公麻麻)
4- 葡式乳豬 (好鬼脆好鬼肥,老公話正我就怕怕)
葡式乳豬
2016-12-05
葡式乳豬
  • 廚師大蜆
2016-09-19 10292 瀏覽
中秋假期午餐,虽然人多都好快有位。大海,沙滩,树林,好有度假FEEL。食物好多选择,葡国菜为主,推荐葡国啤酒,好清新!服务人员都系讲英文,虽然好忙,但系都好NICE同快手。推荐!
中秋假期午餐,虽然人多都好快有位。

大海,沙滩,树林,好有度假FEEL。

食物好多选择,葡国菜为主,推荐葡国啤酒,好清新!

服务人员都系讲英文,虽然好忙,但系都好NICE同快手。

推荐!
海鲜杂烩