喺St. Regis Bar嘅用餐體驗愉快☺️職員根據我哋口味推介Modern Art🍹及Garnet Sour🍹以Speyside gin, 接骨木花liqueur及fino sherry混合嘅Morden art🍹用以番石榴及青檸點綴,入口輕薄清新💐Garnet sour🍹以rye whisky, cointreau, ruby port wine, 檸檬汁及蘆薈汁製成,略嫌太甜🤫職員知道我哋略嫌garnet sour太甜之後,送咗2杯whisky sour俾我哋😳驚喜🫶🏻太貼心了吧?!classic嘅whisky sour絕對啱我哋口味☺️另外,估唔到嚟飲嘢有咁多snack送,仲要高質好味😳有蠶豆乾、蓮藕乾及薯片😍然而,喺估唔到有咁多snack嘅之前,我已經叫咗酥炸西西里魷魚仔🦑好好味!個炸粉好特別,薄而鬆脆👍🏻啖啖魷魚,仲有洋蔥圈🤤 灑上海鹽及法國紅椒粉,唔會太咸又帶少少辣,唔洗點醬都好味🤤🤤

Modern  Art

伴酒小食
酥炸西西里魷魚仔
  • Modern  Arr
2023-05-23 519 瀏覽
如果你鍾意bloody Mary 飲血腥瑪麗,又鍾意食生蠔🦪,仲有🉐️聽歌live music 仲要彈琴🎹歌手有啲似張學友,咁你就要一定嚟到澳門倫敦人酒店入面嘅瑞吉酒吧 St. Regis bar 🤩🤩我同朋友都係die hard 🩸 🩸 Mary 粉絲,去到邊度都一定要飲唔同款式嘅瑪麗而今次咁啱搵到呢間兩年倒新酒店入面有😍即刻飛嚟試,原來David 碧咸同時間都係到住緊喎!我哋試咗三款唔同味道嘅,每款都係一個國家城市名,不過主打最精彩就係當地叫東方瑪麗 Maria do leste 非常特色,嚟嘅時候有龍蝦味嘅葡式蛋撻配合要自己調教有中式麻椒味嘅東方瑪麗,非常之鍾意🤤🤤我哋仲嗌咗兩打生蠔,味道新鮮爽口再加上有三國語言嘅靚歌🎤🎤聽同埋唔記得講酒吧嘅小食有三款:薯片,Popcorn and 勁好食紅椒花生 🥜我哋開心到差啲唔記得咗要趕船🤪🤪🤪🤪

我和朋友在復活節去澳門旅遊,順道預約了第一天在澳門瑞吉酒店的瑞吉酒吧享受下午茶。我們一共點了2位份量的高級下午茶,包括了各種的點心,鹹點如煙三文魚籽、法式酸忌廉香蔥小薄餅、法式焗蛋餅和法式芝士及百里香等,我覺得大部份鹹點都非常不錯。精選下午茶的三文治也非常出色,尤其是波士頓龍蝦三文治和蘇格蘭煙三文魚三文治,水準不輸香港的其他五星級酒店。另外現烤英式鬆餅也非常好吃,葡萄乾鬆餅配英式忌廉和果醬更是令人十分滿足。鬆餅無限任添,不過對我們來說吃了兩個已經很飽肚。甜點有大笨鐘、倫敦眼、英國太妃糖蛋糕、維多利亞式芝士蛋糕、美式電話亭和皮卡迪利圓環等等。唯一不足的是甜點整體而言都太過甜,不算太合我們胃口。我們跟餐還點了2壺英式茶,是TWG 茶包。這些茶包茶味濃郁,非常適合配搭這些下午茶點心。瑞吉酒吧提供的下午茶總括來說品質優秀,而且份量很足夠。整個下午茶的價格為兩位398澳門幣。雖然當地物價而言價格有點高,但我們覺得比起在香港,同樣質素還是物有所值。

英式下午茶架
英式下午茶架
英國茶
任添鬆餅
2022-06-03 647 瀏覽
餓鳥.....有話兒:「童年有趣,成年有酒🥂大朋友小朋友一起Happy Children’s Day👶🏻」-繼英式下午茶後,今次來享受一下他們的Dinner Live Band🎤酒吧環境氛圍感滿滿,微暗的燈光更讓人陶醉其中🥰除了顏值在線,食物和酒都一樣出品高質,真是吃喝助興樣樣齊全啊☺️.🔹《Daniel Sorlut Oysters》生蠔鮮美清甜,搭配洋蔥汁更fresh😝.🔹《Spinach Oyster》焗至金黃色的芝士菠菜生蠔,肥美的生蠔在芝士的包圍下,濃香美味,吃下去還有一絲絲的菠菜,讓人食指大動啊😚.🔹《Prawn and Sea Urchin Spring Rolls》頂層的海膽配上大蝦春卷,味道鮮上加鮮,而春卷外皮軟身了,失去了炸春卷脆口的口感,雖然份量細小,但中日fusion得來有點新奇😄.🔹《Crisp Calamari》魷魚圈口感Q彈,但外層的粉漿炸得不夠脆而變軟,沒有了香酥的感覺😔.🔹《Gold Fried Chicken》一片片的24k金箔鋪在酥脆的炸雞上,粉薄肉嫩😋咬下去都是juicy的肉,沒有骨頭就是吃得爽🤪.🔹《Seabass Sichuan Pepper》
餓鳥.....有話兒:
🔹《Daniel Sorlut Oysters》
生蠔鮮美清甜,搭配洋蔥汁更fresh😝
🔹《Spinach Oyster》
🔹《Crisp Calamari》
🔹《Gold Fried Chicken》
🔹《Seabass Sichuan Pepper》
真想不到酒吧也有水煮鱸魚吃,上枱還有淋上橙酒的火餡表演,口還沒吃眼就先吃了🤩用上滿滿的花椒粒,鱸魚片麻而爽口,一口接一口的停不下來🤣
🔹《Chicken & Seared Foie Gras Burger》
微脆厚身的漢堡中間夾著油潤甘香的鵝肝,味道回香而不膩😍再加上鬆化多汁的雙層雞肉排和微拉絲的芝士,口感double滿足令人回味啊😆
✨餓鳥點餐✨
Daniel Sorlut Oysters - half dozen($118)
Rockefeller - Spinach Oyster($138)
Prawn and Sea Urchin Spring Rolls($158)
Crisp Calamari($128)
Seabass Sichuan Pepper($288)
Eatarat Gold Fried Chicken($188)
Chicken & Seared Foie Gras Burger($228)
Porch Swing($128)
Luminaries($138)
Duke of Jazz($148)
United Market ($148)
MaO ($388)
💥另加收10%服務費和5%政府稅喔
餓鳥.....有話兒:「帶你走一趟英倫風的下午茶🇬🇧」-難得放假當然約朋友一齊去Tea放鬆一下~這次選了環境chill的瑞吉酒吧,一坐下已經被Tea Set上華麗的餐具吸引了,感覺在貴婦High Tea中一樣🥰🔹《第一層》由頂層的鹹食開始吃起,「煙三文魚籽薄餅」上大大粒的魚籽為無味的薄餅帶上鹹鹹的味道,還帶有爆珠的口感🤤而另一款則是充滿百里香香料的「法式焗蛋餅」,但蛋皮比較軟身,如果是蛋撻的酥皮口感會更好😉🔹《第二層》中層就以4款不同口味的三文治🥪為主,分別有滋味的「🦞波士頓龍蝦三文治」、煙燻香的「蘇格蘭煙三文魚三文治」、微微松露香的「松露蛋黃醬三文治」和清新的「🥒英式黃瓜三文治」,碳水盡在肚裏啊🤣🔹《第三層》最底層以造型甜品為主,分別有☕️伯爵茶味的「大笨鐘」、🍫巧克力味的「倫敦眼」、🍬太妃糖味的「英國太妃糖蛋糕」、🍓草莓味的「維多利亞芝士蛋糕」、🌰栗子味的「英式電話亭」、🍵綠茶味的「皮卡迪利圓環」,雖然造型的確可愛吸引,但所有蛋糕都是以mousse為主😩除了少量柚子cream的綠茶味蛋糕能原顆吃掉,其他的都實在太甜太膩了,只能吃底部的脆餅就吃不了😢🔹《新鮮現烤英式鬆餅》熱烘烘出爐的原
餓鳥.....有話兒:
「帶你走一趟英倫風的下午茶🇬🇧」

🔹《第一層》

🔹《第二層》

🔹《第三層》

🔹《新鮮現烤英式鬆餅》
熱烘烘出爐的原味和葡萄干Scones,底層口感酥脆,內裡鬆軟,配上綿綿的忌廉和三款果醬,味道層次更升華😋

🔹《飲料》
選了茗茶類的「最澄綠茶」和「法國伯爵紅茶」,茶香清淡,解膩一流~還可以無限refill熱茶,慢慢聊天都不怕口乾啊😚
✨餓鳥點餐✨
瑞吉 X Royal Albert百年經典下午茶套餐($398/兩位)
💥另加收10%服務費和5%政府稅喔
下午茶
收藏左瑞吉酒店Tea set一段時間,終於搵到時間試呢個充滿英倫風🇬🇧經典款下午茶套餐,酒吧位置係瑞吉酒店大堂上二樓,又或者由倫敦人Apple專門店往Lady M轉入屈臣氏方向直行就到餐廳。如果加多兩杯法國香檳🍾️ $588兩位,再加多個魚子醬就要升級到$888兩位,今次簡簡單單試最基礎套餐先。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~瑞吉經典下午茶套餐 ($398/2位)煙三文魚籽薄餅法式焗蛋撻波士頓龍蝦三文治蘇格蘭煙三文魚三文治松露蛋黃醬三文治英式黃瓜三文治大笨鐘倫敦眼英國太妃糖蛋糕維多利亞式芝士蛋糕英式電話亭皮卡迪利圓環新鮮現烤英式鬆餅飲品兩杯~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~現烤英式鬆餅,有原味/ 提子兩款,一人一個,配埋英式忌廉和三款果醬,鬆餅夠熱鬆化香口,切開一半搽上冰凍cream,個人口味覺得咁樣最正😍。 .由上食落去,先食鹹食,三文魚籽鹹鹹地配薄餅,蛋撻正正常常。第二層四款不同口味的三文治🥪,已經一分為二,其中以 #波士頓龍蝦 和 #松露蛋黃醬三文治 較為濃味,印象比較深刻,煙三文魚和英式青瓜相對清新。.下午茶上餐時服務員有為最底下個層甜點做介紹,

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
瑞吉經典下午茶套餐 ($398/2位)
煙三文魚籽薄餅

英式電話亭
皮卡迪利圓環

新鮮現烤英式鬆餅
飲品兩杯
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

下午茶上餐時服務員有為最底下個層甜點做介紹,基本以上六款造型甜品,每款兩件。命名造型特別,配合番倫敦人主題而設計,可惜全部都係慕絲蛋糕,味道還好的,但會越食越膩,喜歡甜食者應該會鐘意,好似同行朋友👦🏻咁食得幾開心,我自己覺得太甜,最後真係搞唔掂😅,個人口味覺得鹹食比甜品吸引。

飲品方面揀兩款穩陣之選— #特選煎茶 和 #拿鐵 ,熱茶仲會幫你無限refill,而且兩個人都有得飲,注意⚠️個壺好熱,倒茶時記得用毛巾包好。

本來擔心週末直接walk in 無位,提早打電話預約留定一set,無諗過第二場4點開始食到5點半全場得兩枱,不過穩陣起見都係book定先。環境安靜舒服,置身呢個環境幾有feel,再配合埋佢地餐具打卡真係好靚,環境氣氛真係好推薦,岩晒朋友聚會/情侶拍拖/家庭日。
_

⭐️ 下午茶時段有兩場 14:00-15:30 / 16:00-17:30
⭐️ 需加一服務費及5%政府稅
⭐️ 倫敦人Lady M轉入屈臣氏 個條路直行就係瑞吉酒吧
2018-10-20 1123 瀏覽
First time I been there to have the Bloody Mary and drink there. I order the carpe diem which is personality drink for me. The bartender will make the cocktails just for you. It’s really nice and tasty.My dear order the Bloody Mary, very significant drink here. Bartender explain the drink with detail and it really taste good.

taste good.

• Bloody  Mary
2017-09-20 1220 瀏覽
無意中闖入瑞吉酒店樓下的bar,點咗一杯血腥瑪利,一杯果汁,半打生蠔及一個漢保. 首先來到的是小食,有薯片.黑松露味的爆谷及花生雜果.然後飮品. 爆谷味道極特別,薯片ok,只有花生略次. 然後生蠔上枱,賣相吸引,入口非常鮮,咸度適正,用叉輕輕一刮已全隻起哂,再加少少醬汁,極有驚喜.食完仲想食. 最后上澳洲牛肉漢堡,面面烤得外脆內軟,漢堡扒煎得剛剛好,散發濃郁牛味. 期間穿插著中英歌聲,歌手唱得非常好,坐位也很舒服,服務人員很殷勤,不斷關注我們的需要,但又不會令你感覺被打擾,簡直五星推薦.
爆谷味道極特別,薯片ok,只有花生略次.
2017-08-01 1052 瀏覽
自從生日朋友同我嚟呢度慶祝完,St. Regis Bar已經成為我每個月都要嚟澳門嘅理由。首先,呢度環境氣氛一流。服務態度一流,個個都笑容滿面,超nice又細心餐牌上有款cocktail "Carpe Diem"... 一定要試!誠意推介!每次都有驚喜!!! Bartender 會按你喜好customize 一杯你專屬嘅cocktail。另外signature cocktail都不能錯過,係佢哋自製8款不同香味嘅perfume 去調製嘅雞尾酒,我暫時只係試咗3款,好快會再嚟試埋其他😌😌

Carpe  Diem
Matcha
Jasmine
2017-06-21
Carpe  Diem
Matcha
Jasmine
澳門路氹酒店雲集,最新開幕的就是St.Regis,但還未有機會入住試試他們的私人管家服務呢。不過聽說紐約St.Regis酒吧於1934年創造出第一杯Bloody Mary後,現在世界各地的St.Regis都有其獨特的Bloody Mary呢。當然要找機會去澳門St.Regis Bar試試。St. Regis Bar位於酒店一樓,由假日酒店大堂走去是可用上樓梯的,跟指示走到St. Regis便會找到的了。St. Regis Bar門口放著一個以濾壼做成的水果酒樣辦,很特別,但一個是四人以上份量,唯有下次人多才點了!進店時即時被左邊的"瑞吉壁畫" - Harmony 所吸引。這個由葡萄牙藝術家 Gil Araujo 設計,重達兩噸,由八千件立體彩色玻璃做成的藝術品,題升了整個酒吧的氣氛。入座後店員主動詢問我跟友人的名字,之後整個用餐時間都會稱呼我們的名字呢,感覺很被尊重、很貼心的。第一時間看餐牌,嘩!原來在這裡可以嘗遍世界各地10家St. Regis Bar的特色Bloody Mary。不過既然來到澳門,當然要點為澳門度身訂做的Bloody Mary啦。另點了The St. Regis B

另點了The St. Regis Burger做晚餐
先送來佐酒小吃,共有三碟,餅乾、爆谷及芝士鹹火腿
佐酒小吃
St. Regis Burger,份量不算多,適合女生吃的,漢堡肉很Juicy,加上我喜愛的牛油果,減去少許罪惡感。
St. Regis Burger
澳門專屬的Bloody Mary送來了,視覺效果一流呢!還以為只是一杯送上來,原來是一個托盤送來的!而且酒是按個人喜好添加,非常適合我這個不好酒的女生喝。
澳門專屬的Bloody Mary
這個不是平常吃慣的葡撻,而是加了意大利腸的鹹味葡撻。
最後我只是加了一點點Vodka,伴吃著鹹葡撻,這Bloody Mary真的值得到澳門一試呢。
佐酒小吃
St. Regis Burger