71
25
8
等級1
2
0
2016-09-27 1495 瀏覽
這次是第一次去牛記, 因為我好鍾意食蟹, 一到就立刻叫咗蟹膏撈麵加蟹膏...可能太有期待, 所以我只覺得一般😞😞 知自己每次黎澳門都㑹食10餐,又怕自己個肚食唔落...所以今次帶定玻璃瓶打包咖喱牛腩返屋企慢慢嘆...依個咖喱牛腩就真係有驚喜啦...愛辣既我覺得超級好味..攞住佢好重都值得👍👍👍
更多
這次是第一次去牛記, 因為我好鍾意食蟹, 一到就立刻叫咗蟹膏撈麵加蟹膏...可能太有期待, 所以我只覺得一般😞😞
知自己每次黎澳門都㑹食10餐,又怕自己個肚食唔落...所以今次帶定玻璃瓶打包咖喱牛腩返屋企慢慢嘆...依個咖喱牛腩就真係有驚喜啦...愛辣既我覺得超級好味..攞住佢好重都值得👍👍👍
62 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-09-27
用餐途徑
堂食
人均消費
$80 (下午茶)
推介美食
  • 咖喱牛腩
等級3
31
0
2016-09-23 1057 瀏覽
貴為米之蓮推介既食肆沒有豪華既包裝,反而比一般茶餐廳更加簡潔黎度就一定要試試蟹粉撈麵旅遊書說要再加多一份蟹粉更加滋味另外也叫了食家推介的咖喱牛腩不知道原有的蟹粉有多少,不過我這個加了一份的就蠻震撼了平時係出面食蟹粉小籠包少得可憐蟹粉蠻鮮但較鹹,可能實在是太多的關係幼麵沒有我最討厭的"簡"水味沒有驚為天人的好味,不過下次黎也可以再ENCORE
更多
貴為米之蓮推介既食肆

沒有豪華既包裝,反而比一般茶餐廳更加簡潔

黎度就一定要試試蟹粉撈麵

旅遊書說要再加多一份蟹粉更加滋味

另外也叫了食家推介的咖喱牛腩

不知道原有的蟹粉有多少,不過我這個加了一份的就蠻震撼了

平時係出面食蟹粉小籠包少得可憐

蟹粉蠻鮮但較鹹,可能實在是太多的關係

幼麵沒有我最討厭的"簡"水味

沒有驚為天人的好味,不過下次黎也可以再ENCORE
53 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
2016-09-16 6230 瀏覽
有些餐廳,你喜歡到寫不出一個字,因為你好想好想寫一篇情書,送給它,表達你的愛意。牛記咖哩美食,就是這個好例子,我去過應該有十多廿次的一間餐廳,難得朋友過來,當然要把最愛的介紹給他們。因為其米芝蓮推薦美食的名氣,方便的位置,性價比之高,我說過一定一定要來吃一下那令人驚艷的蟹黃撈麵。當然,本身我們想昨晚宵夜來吃的,可惜,點幾已經關門了,我們叫外賣的想法就完了,耿耿於懷到今天。當然,吃完那非凡的午飯後大家都非常飽,但七點九的船期著實也幫助了我們的消化,於是我和另一地膽h先生都說不如去牛記吃埋晚飯才離開。為什麼死都要來吃一下,話說上次來和T小姐和a小姐兩位年輕貌美的美少女來到吃左個下午茶,然後他們繼續食,其中一站係呢個遠近馳名的蟹黃撈。不約而同,她們都給了喊面,然後說不好。我不知道有什麼問題,上次四月去的時候還是好好的,為什麼突然會有這個轉變,是發生了什麼問題嗎?想不到,唯有感受,親身來到我會可以發現到最真實的一面。七個人來到,懷著的是大半飽的肚,但大家看完相後也是十分期待的。叫了四個蟹黃撈加蟹黃,注意係加蟹黃,係加蟹黃,加•蟹•黃這個無敵的手法和味道叫我忘懷不了那原味,也是我每次都想來的一個
更多
有些餐廳,你喜歡到寫不出一個字,因為你好想好想寫一篇情書,送給它,表達你的愛意。

牛記咖哩美食,就是這個好例子,我去過應該有十多廿次的一間餐廳,難得朋友過來,當然要把最愛的介紹給他們。

因為其米芝蓮推薦美食的名氣,方便的位置,性價比之高,我說過一定一定要來吃一下那令人驚艷的蟹黃撈麵。

當然,本身我們想昨晚宵夜來吃的,可惜,點幾已經關門了,我們叫外賣的想法就完了,耿耿於懷到今天。

當然,吃完那非凡的午飯後大家都非常飽,但七點九的船期著實也幫助了我們的消化,於是我和另一地膽h先生都說不如去牛記吃埋晚飯才離開。

為什麼死都要來吃一下,話說上次來和T小姐和a小姐兩位年輕貌美的美少女來到吃左個下午茶,然後他們繼續食,其中一站係呢個遠近馳名的蟹黃撈。

不約而同,她們都給了喊面,然後說不好。

我不知道有什麼問題,上次四月去的時候還是好好的,為什麼突然會有這個轉變,是發生了什麼問題嗎?想不到,唯有感受,親身來到我會可以發現到最真實的一面。

七個人來到,懷著的是大半飽的肚,但大家看完相後也是十分期待的。

叫了四個蟹黃撈加蟹黃,注意係加蟹黃,係加蟹黃,加•蟹•黃這個無敵的手法和味道叫我忘懷不了那原味,也是我每次都想來的一個原因。

123 瀏覽
0 讚好
0 留言
但上枱一下的那碟蟹黃撈加蟹黃叫我不相信,蟹黃的份量同無加無分別。

立刻問靚姐有冇搞錯,佢係咪未加蟹黃。

佢話,加左啦,然後指著別人的麵說,冇加係咁細兜,我立刻明白到,通脹的嚴重性。

唔叫都叫左,而且份量少唔代表唔好食,還是好好享受吧。

90 瀏覽
0 讚好
0 留言
那股蟹黃香是滿佈整個麵,那些麵上沾上是蟹肉蟹哥和蛋黃夾著的纏綿遊戲,每條麵都爽口,和那蟹黃共同進退,就如一對戀人,你令我進步,我令你加速,大家同步進行走前多一點。

之前有幾位食家說過的腥味,幸好我吃不到,退步的只是大細碟,或者都是因為賭業起飛,價錢也起飛了吧。

味道在蟹黃三寶中,還是最出色,下次到蕃茄美食和新龍記對比一下。

幸好個個朋友也很喜歡這個蟹黃撈。

一坐底我本身好有興致繼續吃其他東西,如咖哩牛腩,蟹粥,魷魚菜,魚茸粥等等,我的朋友禁止我,因為在葡京吃得太飽了。

最後他們讓我叫多碟花雕雞,烏雞加上花雕汁,其實麵非常配搭花雕汁的,雞件細細舊,但味道卻像大千世界,人人都喜歡,反應更勝蟹黃撈麵。

95 瀏覽
0 讚好
0 留言
大約這是一個完美的句號。

這裡最好就是方便,吃完麵就可以找個的士去碼頭。

最後一章,二十七小時吃了十一餐,快樂地渡過了的旅程,在這間最愛的餐廳作結,就是最好的結局,雖然感覺因為牛記不同了有少少失望,但我期望,將來會更好,下次一定會更好的。

PS下船後就回家,因此買了外賣蟹黃撈給mama,雖然不大碟,但回到家後再翻熱都依舊美味,我希望份量減少只是今次,下次希望會吃到牛記更好的。

60 瀏覽
0 讚好
0 留言
牛記咖喱美食

新馬路十月初五街1號地舖
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-09-11
用餐途徑
堂食
人均消費
$66
同步刊載
等級4
​ 這就完成在路環的行程,我們坐公車26號到十六蒲下車。 到最後一站,牛記咖哩美食。 在澳門橫街小巷左右穿插,拍下的照片,記著走過的足跡。 來到牛記咖哩美食,洽好有客人埋單,於是我們不我用等位就能入座 這兒最有名的就是蟹黃撈麵$43,可是米芝蓮推介食物之一,另外也點了椰汁咖哩雞飯$37. 蟹黃撈麵$43: 奉桌的蟹黃撈麵比想像的少,生麵之上放著蟹黃及蔥段。 稍把蟹黃拌勻,讓黃油脂掛到麵上。 吃下,ng.... 味道和所想的有岀入,蟹黃有點太煋了吧?! 幸好的是,麵底做得不錯,軟熟得不爛,而且沒有鹼水味。 不過$43的價格,味道和份量都十分不值! 建議可留quota去其他餐廳。 椰汁咖哩雞飯$37: 份量比蟹黃撈麵來得大碟。 咖哩雞用碗上,顏色偏淺黃色,雞件份量頗多,而且不是雪藏雞柳貨色,而是原隻雞斬岀的部份 吃下咖哩富椰香,咖哩不是印度咖哩很多香料的味道,而是偏向葡汁/港式咖哩的味道。 整體質素味道不錯,比蟹黃撈麵來得好吃。不過若是quota有限,所試的餐廳太多,不知選那一間的話,建議牛記可以先不去了。______________________________
更多


48 瀏覽
0 讚好
0 留言
這就完成在路環的行程,我們坐公車26號到十六蒲下車。

45 瀏覽
0 讚好
0 留言
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
到最後一站,牛記咖哩美食。

47 瀏覽
0 讚好
0 留言
40 瀏覽
0 讚好
0 留言
38 瀏覽
0 讚好
0 留言
24 瀏覽
0 讚好
0 留言
在澳門橫街小巷左右穿插,拍下的照片,記著走過的足跡。

18 瀏覽
0 讚好
0 留言
來到牛記咖哩美食,洽好有客人埋單,於是我們不我用等位就能入座

20 瀏覽
0 讚好
0 留言
17 瀏覽
0 讚好
0 留言
22 瀏覽
0 讚好
0 留言
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
483 瀏覽
0 讚好
0 留言
550 瀏覽
0 讚好
0 留言
這兒最有名的就是蟹黃撈麵$43,可是米芝蓮推介食物之一,另外也點了椰汁咖哩雞飯$37.

12 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
蟹黃撈麵$43: 奉桌的蟹黃撈麵比想像的少,生麵之上放著蟹黃及蔥段。 稍把蟹黃拌勻,讓黃油脂掛到麵上。

21 瀏覽
0 讚好
0 留言
吃下,ng.... 味道和所想的有岀入,蟹黃有點太煋了吧?!

21 瀏覽
0 讚好
0 留言
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
幸好的是,麵底做得不錯,軟熟得不爛,而且沒有鹼水味。 不過$43的價格,味道和份量都十分不值! 建議可留quota去其他餐廳。

23 瀏覽
0 讚好
0 留言
椰汁咖哩雞飯$37: 份量比蟹黃撈麵來得大碟。

15 瀏覽
0 讚好
0 留言
咖哩雞用碗上,顏色偏淺黃色,雞件份量頗多,而且不是雪藏雞柳貨色,而是原隻雞斬岀的部份

16 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
吃下咖哩富椰香,咖哩不是印度咖哩很多香料的味道,而是偏向葡汁/港式咖哩的味道。

37 瀏覽
0 讚好
0 留言
整體質素味道不錯,比蟹黃撈麵來得好吃。

不過若是quota有限,所試的餐廳太多,不知選那一間的話,建議牛記可以先不去了。

______________________________



牛記咖喱美食 (新馬路)

地址: 新馬路十月初五街1號地舖

14 瀏覽
0 讚好
0 留言
其實還有很多餐廳想試的,不過這趟旅程也暫時是尾聲了,把遺憾成為下次再遊澳門的理由吧!

希望孩子們看過這系列的澳門2日1夜的行程,有給大家想去澳門的衝動吧!
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
2016-08-08 2918 瀏覽
列在Michelin Guide之中,雖然沒有星星加冕,但卻是認證其質素。名為牛記咖喱美食,聽回來的招牌美味卻不只是咖哩出品。在獨自走走逛逛的時候遇上另一位也是自己來遊覽的朋友,剛好就可以多嚐一點。  招牌是亮眼的橙紅色,店子位於角位,比較易認易見。舖局有如一般茶餐廳,店裏不是處處可見的污糟。當時店內有些烏蠅,所之感覺有點不自在,不過店方是有嘗試驅趕的,不是由牠們去。  蟹黃撈麵 MOP 43是店內的一大皇牌,有友人說是必嚐之物。撈麵份量實是頗少的,一個人吃完也不至飽肚,所以獨旅來吃也沒關係。蟹粉蟹黃佔量恰到好處,不過入口不算甘香味美,亦不至豐腴可口,帶蟹的微腥。麵條幼身,沒有鹼水味,微爽不黏爛,只嘆蟹黃部分質素未盡人意了。  友人點的花雕雞撈麵 MOP 37,意外地用上烏雞,感覺頓時養生不少。酒香不俗,溫和不烈,同時烏雞少油,食時未覺膩口。雞肉部分不多,但都是瘦肉,沒有滿口盈脂。配上略帶油潤並帶爽的麵條,順口之餘也算為清新。  想要感覺清新健康半分,本來想點個油菜,但見小食一欄有幾款都有菜字,不禁一問。其實那些鯪魚球菜 MOP 41、滷水雞翼菜、魷魚菜、雞腸菜等均指小食配菜。就如這份
更多
列在Michelin Guide之中,雖然沒有星星加冕,但卻是認證其質素。名為牛記咖喱美食,聽回來的招牌美味卻不只是咖哩出品。在獨自走走逛逛的時候遇上另一位也是自己來遊覽的朋友,剛好就可以多嚐一點。
54 瀏覽
0 讚好
0 留言
100 瀏覽
0 讚好
0 留言
  招牌是亮眼的橙紅色,店子位於角位,比較易認易見。舖局有如一般茶餐廳,店裏不是處處可見的污糟。當時店內有些烏蠅,所之感覺有點不自在,不過店方是有嘗試驅趕的,不是由牠們去。
401 瀏覽
0 讚好
0 留言
314 瀏覽
0 讚好
0 留言
74 瀏覽
0 讚好
0 留言
蟹黃撈麵
$43
63 瀏覽
0 讚好
0 留言
59 瀏覽
0 讚好
0 留言
  蟹黃撈麵 MOP 43是店內的一大皇牌,有友人說是必嚐之物。撈麵份量實是頗少的,一個人吃完也不至飽肚,所以獨旅來吃也沒關係。蟹粉蟹黃佔量恰到好處,不過入口不算甘香味美,亦不至豐腴可口,帶蟹的微腥。麵條幼身,沒有鹼水味,微爽不黏爛,只嘆蟹黃部分質素未盡人意了。
花雕雞撈麵
$37
68 瀏覽
0 讚好
0 留言
42 瀏覽
0 讚好
0 留言
  友人點的花雕雞撈麵 MOP 37,意外地用上烏雞,感覺頓時養生不少。酒香不俗,溫和不烈,同時烏雞少油,食時未覺膩口。雞肉部分不多,但都是瘦肉,沒有滿口盈脂。配上略帶油潤並帶爽的麵條,順口之餘也算為清新。
鯪魚球菜
$41
58 瀏覽
0 讚好
0 留言
40 瀏覽
0 讚好
0 留言
  想要感覺清新健康半分,本來想點個油菜,但見小食一欄有幾款都有菜字,不禁一問。其實那些鯪魚球菜 MOP 41、滷水雞翼菜、魷魚菜、雞腸菜等均指小食配菜。就如這份,底部舖上菜葉,面頭就是所選的小食款式。鯪魚球份量甚多,軟彈腍身,鬆鬆的,中間有少許細刺要小心。只可惜我看走眼,以為這會是炸鯪魚球,結果來了我本就不喜歡的這款。實有另一款菜式叫炸米通鯪魚球,可惜店方說沒有米通所以未能供應。
  其實想點更多,但又想留空間繼下攤,結果就兩人三碟。總體份量實不算多,撈麵只是小碟盛上,你當是一包營多吧。沒想到撈麵底的好,也沒想到對主角食材的那點失望。也許是我期望太高,又或者是我選錯款式吧?說不定還是要點店名的咖哩至穩陣。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$60 (下午茶)
等級4
237
0
2016-07-07 2933 瀏覽
之前兩天龍蝦美食之旅,已經非常滿足,之後兩天亦會去一間米芝蓮推介及一星餐廳,今晚去食自己喜歡的牛記咖喱麵食,例牌點蟹黃撈麵,由$25開始食起到加到$43,氹仔那邊比較便宜。阿姐話啱啱加咗水再滾,要等10-15分鐘先可以淥麵,唯有等......等咗15分鐘,終於有得食,今次蟹黃比較多一點,因為平時會加錢另加蟹黃,但今次不用追加,先將熱辣辣及充滿油份的蟹黃與幼麵撈勻,本身蟹黃已經係邪惡之物,如果你覺得不太好食而因為太油膩,我勸你不要食算了,食完真的有罪惡感,鹹香的蟹黃沾上彈牙爽口的麵條,蟹油更從麵條滴回碟中,三扒兩撥已經將碟麵解決了,如果不是仍有下一場,真的想再叫一碟。
更多
之前兩天龍蝦美食之旅,已經非常滿足,之後兩天亦會去一間米芝蓮推介及一星餐廳,今晚去食自己喜歡的牛記咖喱麵食,例牌點蟹黃撈麵,由$25開始食起到加到$43,氹仔那邊比較便宜。
129 瀏覽
0 讚好
0 留言
阿姐話啱啱加咗水再滾,要等10-15分鐘先可以淥麵,唯有等......等咗15分鐘,終於有得食,今次蟹黃比較多一點,因為平時會加錢另加蟹黃,但今次不用追加,先將熱辣辣及充滿油份的蟹黃與幼麵撈勻,本身蟹黃已經係邪惡之物,如果你覺得不太好食而因為太油膩,我勸你不要食算了,食完真的有罪惡感,鹹香的蟹黃沾上彈牙爽口的麵條,蟹油更從麵條滴回碟中,三扒兩撥已經將碟麵解決了,如果不是仍有下一場,真的想再叫一碟。
蟹黃撈麵
137 瀏覽
0 讚好
0 留言
蟹黃撈麵
89 瀏覽
1 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$43 (宵夜)
推介美食
蟹黃撈麵
蟹黃撈麵
等級3
52
0
2016-07-04 1629 瀏覽
今次終於無比本旅遊書搵苯,介紹左依間好野。食後真係令我諗起香港果間九記。舖面唔算大,但完來係臥虎藏龍。蟹黃撈麵 - 麵質爽口彈牙,蟹油都可以,不過就咁食好似寡啲。椰汁咖哩雞撈麵 - 咖喱味香濃,一拎上枱就可以聞到,而依個咖喱味我覺得配合得剛剛好,香而又不太辣。雞件又滑又大件,雖然食大件果時會比較失儀態,但大大件睇落確實覺得好低食,麵質一樣爽口彈牙,小弟就十分滿意。
更多
今次終於無比本旅遊書搵苯,介紹左依間好野。食後真係令我諗起香港果間九記。
29 瀏覽
0 讚好
0 留言
313 瀏覽
0 讚好
0 留言
舖面唔算大,但完來係臥虎藏龍。
72 瀏覽
1 讚好
0 留言
蟹黃撈麵 - 麵質爽口彈牙,蟹油都可以,不過就咁食好似寡啲。
109 瀏覽
0 讚好
0 留言
椰汁咖哩雞撈麵 - 咖喱味香濃,一拎上枱就可以聞到,而依個咖喱味我覺得配合得剛剛好,香而又不太辣。雞件又滑又大件,雖然食大件果時會比較失儀態,但大大件睇落確實覺得好低食,麵質一樣爽口彈牙,小弟就十分滿意。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
2016-07-02 7274 瀏覽
米芝蓮的澳門粥麵檔 - 牛記咖哩美食七一集體澳門大旅行,一行十三人,一日食足九餐,當中不少之前未吃過的食店值得慢慢推介吓。這間位於十月初五街的牛記咖哩美食,連續幾年都受米芝蓮推介,十三條友仲要假日來到等位難免,可幸等了15分鐘就有位。店子就是香港小茶記格局,20來個座位我們兵分兩檯佔了半鋪,點了這兒最馳名的食物,逐一介紹美味的。水蟹粥$138小鍋,用上兩隻水蟹烹煮而成,粥底綿滑蟹味濃稠清香亦鮮甜,難得的高水準及美味,怪不得檯檯必點炸鯪魚球外面是米脆,入面是軟糯的魚肉球,正宗外脆內軟坊間少見,必吃蟹黄撈麵,那蟹黄濃香得不得了,伴以彈牙麵條,一人一碟不為過,滿分香煎墨魚餅彈牙墨粒香,但偏淡炸雲吞肉香皮脆,正常。反而個咖哩牛腩辣得過火,吃不出味道來有點失色,但整體只要佢既蟹粥、鯪魚球及蟹黄麵保持水準,已值得次次來澳門排隊,非試不可這個米芝蓮名不虛傳6個人吃$500都唔洗,邊到揾?袁連的人生酒庫: smallsmallsmalllin
更多
米芝蓮的澳門粥麵檔 - 牛記咖哩美食

七一集體澳門大旅行,一行十三人,一日食足九餐,當中不少之前未吃過的食店值得慢慢推介吓。這間位於十月初五街的牛記咖哩美食,連續幾年都受米芝蓮推介,十三條友仲要假日來到等位難免,可幸等了15分鐘就有位。
160 瀏覽
1 讚好
0 留言
店子就是香港小茶記格局,20來個座位我們兵分兩檯佔了半鋪,點了這兒最馳名的食物,逐一介紹美味的。
水蟹粥
233 瀏覽
1 讚好
0 留言
水蟹粥$138小鍋,用上兩隻水蟹烹煮而成,粥底綿滑蟹味濃稠清香亦鮮甜,難得的高水準及美味,怪不得檯檯必點
炸鯪魚球
168 瀏覽
1 讚好
0 留言
炸鯪魚球外面是米脆,入面是軟糯的魚肉球,正宗外脆內軟坊間少見,必吃
蟹黄撈麵
173 瀏覽
1 讚好
0 留言
蟹黄撈麵,那蟹黄濃香得不得了,伴以彈牙麵條,一人一碟不為過,滿分
煎墨魚餅
135 瀏覽
0 讚好
0 留言
香煎墨魚餅彈牙墨粒香,但偏淡
炸雲吞
105 瀏覽
0 讚好
0 留言
炸雲吞肉香皮脆,正常。
咖哩腩麵
113 瀏覽
2 讚好
0 留言
反而個咖哩牛腩辣得過火,吃不出味道來有點失色,但整體只要佢既蟹粥、鯪魚球及蟹黄麵保持水準,已值得次次來澳門排隊,非試不可這個米芝蓮名不虛傳
477 瀏覽
0 讚好
0 留言
6個人吃$500都唔洗,邊到揾?

袁連的人生酒庫: smallsmallsmalllin
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-07-01
等候時間
15 分鐘 (堂食)
人均消費
$80 (午餐)
慶祝紀念
紀念日
推介美食
水蟹粥
炸鯪魚球
蟹黄撈麵
煎墨魚餅
炸雲吞
  • 蟹黃撈麵
等級4
271
0
2016-06-30 1322 瀏覽
黎到澳門 一定要食下牛記先滿足蟹黃撈麵麵上面放滿左勁多蟹黃勁豪氣蟹黃味道美濃齒頰留香將香噴噴既蟹黃同麵撈埋一齊好正!配上爽口既麵條 真係好夾蔥花麵係重點之一 蔥花令到蟹黃更香口 鮮味加倍
更多
黎到澳門 一定要食下牛記先滿足
蟹黃撈麵
69 瀏覽
1 讚好
0 留言
蟹黃撈麵

麵上面放滿左勁多蟹黃
勁豪氣
蟹黃味道美濃
齒頰留香

將香噴噴既蟹黃同麵撈埋一齊好正!
配上爽口既麵條 真係好夾

蔥花麵係重點之一 蔥花令到蟹黃更香口
鮮味加倍


(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
蟹黃撈麵
等級3
39
0
2016-06-20 1206 瀏覽
同事話想食蟹粥, 又想食撈麵, 咁今晚就行遠少少, 去同事心目中既目標.舖頭個名都講明係食咖喱, 但係我地一心想食蟹粥撈麵, 所以冇叫咖喱食.蟹黃撈麵, 麵身彈牙, 好多蟹膏, 蟹膏好香, 但係食落都幾咸, 食完成碟都係油.水蟹粥, 只睇粥既顏色都知足料, 好多蟹肉, , 粥底鮮甜. 蟹肉結實, 唔係死蟹, 成枱搶住食.炸雲吞, 鮮蝦餡, 熱辣辣, 中規中矩.
更多
同事話想食蟹粥, 又想食撈麵, 咁今晚就行遠少少, 去同事心目中既目標.

舖頭個名都講明係食咖喱, 但係我地一心想食蟹粥撈麵, 所以冇叫咖喱食.

蟹黃撈麵, 麵身彈牙, 好多蟹膏, 蟹膏好香, 但係食落都幾咸, 食完成碟都係油.
74 瀏覽
0 讚好
0 留言
水蟹粥, 只睇粥既顏色都知足料, 好多蟹肉, , 粥底鮮甜. 蟹肉結實, 唔係死蟹, 成枱搶住食.
66 瀏覽
0 讚好
0 留言
炸雲吞, 鮮蝦餡, 熱辣辣, 中規中矩.
49 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
用餐時段
晚餐
等級4
296
0
2016-06-08 1650 瀏覽
由於永安旅遊訂澳門大倉酒店麵幾抵,所以特登請日假去玩吓,一落船第一站就去食爽口彈牙撈麵蟹黃撈麵 - 爽口彈牙,蟹黃都幾多,不過就略嫌油比較多椰汁咖哩雞撈麵 - 椰汁味濃,送上枱已經聞到好香咖哩味,咖哩同醬油比例啱啱好,雞肉亦好滑
更多
由於永安旅遊訂澳門大倉酒店麵幾抵,所以特登請日假去玩吓,一落船第一站就去食爽口彈牙撈麵
53 瀏覽
0 讚好
0 留言
41 瀏覽
0 讚好
0 留言
蟹黃撈麵
$43
77 瀏覽
0 讚好
0 留言
蟹黃撈麵 - 爽口彈牙,蟹黃都幾多,不過就略嫌油比較多
椰汁咖哩雞撈麵
$37
112 瀏覽
0 讚好
0 留言
椰汁咖哩雞撈麵 - 椰汁味濃,送上枱已經聞到好香咖哩味,咖哩同醬油比例啱啱好,雞肉亦好滑
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2016-06-08
用餐途徑
堂食
人均消費
$45 (午餐)
推介美食
椰汁咖哩雞撈麵
$ 37
  • 蟹黃撈麵
等級2
16
0
呢間店本來係十月初五街做街坊生意的舖頭,之前一直係我既飯堂,味道好,唔算貴,食得飽。但係佢出左名之後,起價、多左遊客要等位、份量少左等等,因為1個月內有兩次食到毛髮,而且餸菜少到食剩曬D白飯,食唔飽,所以我而家少左去,但係今天心血來潮,寫開食評,就寫埋呢間我過往的愛,俾大家參考首先,佢既咖哩絕對係雷,超辣,辣到你食唔出食物本身的味道,所以建議一般人唔好點十月初五街,這裡臥虎藏龍,而牛記位於街頭,係簡單一間舖頭仔,三四十蚊都可以食到米芝蓮級的美味,有幾個月我幾乎日日都去食,日日食唔厭,所以一定係非常好味又唔貴的舖頭,特別推薦佢既牛腩,牛尾,羊腩,花雕雞,豬手都超正,中意食肉可以食豬手,勁厚肉!份量大牛腩有分普通牛腩同清湯牛腩,清湯牛腩其實就係爽腩,唔輸香港九記。
更多
呢間店本來係十月初五街做街坊生意的舖頭,之前一直係我既飯堂,味道好,唔算貴,食得飽。

但係佢出左名之後,起價、多左遊客要等位、份量少左等等,因為1個月內有兩次食到毛髮,而且餸菜少到食剩曬D白飯,食唔飽,所以我而家少左去,但係今天心血來潮,寫開食評,就寫埋呢間我過往的愛,俾大家參考

首先,佢既咖哩絕對係雷,超辣,辣到你食唔出食物本身的味道,所以建議一般人唔好點

十月初五街,這裡臥虎藏龍,而牛記位於街頭,係簡單一間舖頭仔,三四十蚊都可以食到米芝蓮級的美味,有幾個月我幾乎日日都去食,日日食唔厭,所以一定係非常好味又唔貴的舖頭,特別推薦佢既牛腩,牛尾,羊腩,花雕雞,豬手都超正,中意食肉可以食豬手,勁厚肉!份量大
羊腩
73 瀏覽
0 讚好
0 留言
花雕雞
80 瀏覽
0 讚好
0 留言
牛腩有分普通牛腩同清湯牛腩,清湯牛腩其實就係爽腩,唔輸香港九記。

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$46 (午餐)
推介美食
羊腩
花雕雞
  • 牛腩、牛展
等級1
2
0
2016-04-01 2245 瀏覽
之前見到好多人都一致推介牛記既「蟹黃撈面」身為澳門人聽就聽得多,但確實未試過,於是琴晚決定去試下,既然大家都推介「蟹黃撈面」蟹黃確實都ok多,但我覺得面都太多,所以撈埋其實每啖面都好小蟹黃,而且面既口感一般,不太好,我再點左一個炸蝦餅,炸雲吞,蝦餅味道Ok,炸雲吞都好一般,伙記落單戈時態度差,所以真系唔太值比五粒星
更多
之前見到好多人都一致推介牛記既「蟹黃撈面」身為澳門人聽就聽得多,但確實未試過,於是琴晚決定去試下,既然大家都推介「蟹黃撈面」
蟹黃確實都ok多,但我覺得面都太多,所以撈埋其實每啖面都好小蟹黃,而且面既口感一般,
不太好,我再點左一個炸蝦餅,炸雲吞,蝦餅味道Ok,炸雲吞都好一般,伙記落單戈時態度差,所以真系唔太值比五粒星

55 瀏覽
0 讚好
0 留言
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
70 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$70 (晚餐)
等級4
2015-12-28 4417 瀏覽
For years I have always wanted to try this place but never got round to it because I didn't know my way around.Finally made it and found it quite pricy and the noodles were not as good as I expected because they had a strong alkaline taste and the crab roe was a bit fishy and oily.澳門新龍記 serves better crab roe noodles and it is cheaper but the portion is slightly smaller.http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%96%B0%E6%A9%8B-%E4%B8%89%E7%9B%9E%E7%87%88-%E7%99%BD%E9%B4%BF%E5%B7%A2-%E6%BE%B3
更多
For years I have always wanted to try this place but never got round to it because I didn't know my way around.
Finally made it and found it quite pricy and the noodles were not as good as I expected because they had a strong alkaline taste and the crab roe was a bit fishy and oily.
73 瀏覽
0 讚好
0 留言
105 瀏覽
1 讚好
0 留言
澳門新龍記 serves better crab roe noodles and it is cheaper but the portion is slightly smaller.

http://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E6%96%B0%E6%A9%8B-%E4%B8%89%E7%9B%9E%E7%87%88-%E7%99%BD%E9%B4%BF%E5%B7%A2-%E6%BE%B3%E9%96%80%E6%96%B0%E9%BE%8D%E8%A8%98/2293273

My pleasure to review you on TA! LOL~
59 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級4
499
1
2015-12-09 3937 瀏覽
出發前已做好資料搜集,牛記係第一間必食既,見到食家既相,蟹黃撈麵既蟹黃多到漏崗黎,真係流嗮口水呀!!店鋪位於十月初五街街頭,很易找。我地一人叫左一個撈麵,價錢唔貴,但就無得優惠價加飲品,正價一罐汽水要9元男友既花雕雞撈麵 $36 ,喜歡酒味既佢覺得好合佢口味,可是烏雞斬得太碎,影響口感我既蟹黃雲吞撈麵 $54 ,呢個價錢係香港真係食唔到,仲要落足料,超級多蟹黃呀!!食第一啖覺得幾鯹,之後加左少少浙醋同豉油吊味,鮮味出哂黎,真係好好味呀!雲吞亦都非常出色,原隻蝦仁鮮甜爽口,咬每粒都有湯汁必出黎,好好味!其實一個女仔食唔嗮一碟架,我食到好飽但太好味所以自己清嗮成碟,正
更多
出發前已做好資料搜集,牛記係第一間必食既,見到食家既相,蟹黃撈麵既蟹黃多到漏崗黎,真係流嗮口水呀!!
118 瀏覽
0 讚好
0 留言
店鋪位於十月初五街街頭,很易找。
520 瀏覽
0 讚好
0 留言
我地一人叫左一個撈麵,價錢唔貴,但就無得優惠價加飲品,正價一罐汽水要9元
花雕雞撈麵
183 瀏覽
1 讚好
0 留言
男友既花雕雞撈麵 $36 ,喜歡酒味既佢覺得好合佢口味,可是烏雞斬得太碎,影響口感
蟹黃雲吞撈麵
165 瀏覽
0 讚好
0 留言
我既蟹黃雲吞撈麵 $54 ,呢個價錢係香港真係食唔到,仲要落足料,超級多蟹黃呀!!
食第一啖覺得幾鯹,之後加左少少浙醋同豉油吊味,鮮味出哂黎,真係好好味呀!
蟹黃雲吞撈麵
121 瀏覽
0 讚好
0 留言
雲吞亦都非常出色,原隻蝦仁鮮甜爽口,咬每粒都有湯汁必出黎,好好味!


其實一個女仔食唔嗮一碟架,我食到好飽但太好味所以自己清嗮成碟,正


(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
人均消費
$45
推介美食
花雕雞撈麵
蟹黃雲吞撈麵
蟹黃雲吞撈麵