2019-10-01 421 瀏覽
又係誤打誤撞去到,買嘅時間,應該係老闆娘嘅女士示意雪糕係啱啱做好,叫我哋盡量秒殺咗佢!一打開蓋,軟綿綿、白𠽌𠽌盡入眼簾!因為雪糕係新鮮做好,入口一啲都唔硬,滑滑即溶,超清香椰子味而唔太甜,食落清爽!
新鮮椰子雪糕
新鮮椰子雪糕
2019-09-27 262 瀏覽
—友人強烈推薦食呢間椰子雪糕每次嚟澳門都會去 食完個brunch就行咗去買椰子雪糕($30)一杯杯預先裝好咗 喺雪櫃拎出嚟椰子香都有嘅 質感似雪葩唔會話太甜 幾天然嘅味道 食到最到都冇溶後尾google返 原來喺每朝刨椰子等工序整出嚟唔怪得喺白茫茫嘅雪糕會見到d雜質 椰榖個種顏色嘅物體lol着眼當前嘅大手筆 往往忽略咗一直支持嘅人附上藍天下嘅大三巴相一張——————————————————洪馨椰子新馬路果欄街14號地下

友人強烈推薦食呢間椰子雪糕
每次嚟澳門都會去 食完個brunch就行咗去買
椰子雪糕($30)
一杯杯預先裝好咗 喺雪櫃拎出嚟

——————————————————
洪馨椰子
新馬路果欄街14號地下
2019-08-11 484 瀏覽
每次去到澳門一定會去食椰子雪糕店鋪位置近大三巴,可以步行6-10分鐘左右前往裝潢有傳統風味,店鋪門外掛有兩個大大椰子,店內有其他椰子產品好啦介紹下主角椰子雪糕先椰子雪糕一杯$25,可以一人一杯,或者兩個share一杯😺食落會發現雪糕其實裝得好多,幾實架,無咩空位,最神奇係你發現夏日炎炎,天氣仲可以keep 住冰凍,唔會好快溶,超級神奇!店外有樓房間簷蓬位置遮蔭,唔駛直接露天曬住食,或者一邊行一邊食都可以架!
每次去到澳門
一定會去食椰子雪糕

店鋪位置近大三巴,可以步行6-10分鐘左右前往

好啦介紹下主角椰子雪糕先
椰子雪糕一杯$25,可以一人一杯,或者兩個share一杯😺

2019-08-08
$25 (其他)
2019-07-17 491 瀏覽
本來一心去倫記食 蔥花叉蛋腸粉 點知無開🥺好彩附近都bookmark咗2間小食店 洪馨係其中一間 去到已經4/5點 舖頭門面好簡單 好似士多店 同老闆講要一個椰子雪糕 佢喺問口個雪糕櫃(毫不起眼的一個櫃)打開 入面得番10-15個發泡膠杯 我望一望 啲雪糕原來係咁 一路行去大三巴一路食個雪糕 打開的時候面頭有啲溶溶地 所以都無咩奇望 嗰時都有少少熱 但係雪糕一入口好涼 雖然望落去溶溶地 但係其實好dense, 椰子味好重 奶味都好平均 無話邊個搶咗邊個的味道食到底的時候 雪糕都未溶 都係面頭嗰浸溶少少 唔好睇佢只係用普通發泡膠杯裝 以為無咩特別 特別在佢唔係出面食到的假椰子味 仲有一種地道人情味強烈推介👍🏻👍🏻👍🏻
本來一心去倫記食 蔥花叉蛋腸粉 點知無開🥺
食到底的時候 雪糕都未溶 都係面頭嗰浸溶少少
強烈推介👍🏻👍🏻👍🏻
2019-07-16
2019-06-24 565 瀏覽
6月澳門飲飲食食之旅第二站係洪馨椰子,因為洪馨的位置就在倫記軟滑腸粉附近,店舖門口兩邊都各掛了一對喜嫁用的椰子,還有不少顧客在門口聚集,有正在買的,也有買了在街邊吃的。看看冰櫃內有哪些選擇,原來獨沽一味,只有椰子雪糕。剛剛才飽嚐兩款布拉腸,買一杯2人分著吃好了。椰子雪糕裝在發泡膠杯內,不怕冷著雙手,可以避免手的溫度加速雪糕溶掉,也可保溫,就是有點不環保了。白白的雪糕並沒有填滿杯內空間,嚐一口...嗯...好有椰子味,就像現榨椰子汁般香甜,不算很滑,但是很香很好味,不錯吃。
看看冰櫃內有哪些選擇,原來獨沽一味,只有椰子雪糕。
剛剛才飽嚐兩款布拉腸,買一杯2人分著吃好了。

2019-06-14
  • 椰子汁雪糕
2019-06-01 474 瀏覽
嚟澳門前見好多人都介紹呢間雪糕係老闆自己做嘅雪糕 賣哂就無當時已經5點幾就關門 6點關去到時淨番幾杯 好彩仲有得食🤣佢個口感好滑 比起普通雪糕冇咁heavy輕盈啲既感覺 好香好香椰奶味同埋都溶得幾快 可能因為手造關係?但手造雪糕🍦$25我覺得好合理去開附近可以買嚟試吓
嚟澳門前見好多人都介紹呢間雪糕
係老闆自己做嘅雪糕 賣哂就無
當時已經5點幾就關門 6點關
去到時淨番幾杯 好彩仲有得食🤣
佢個口感好滑 比起普通雪糕冇咁heavy
輕盈啲既感覺 好香好香椰奶味
同埋都溶得幾快 可能因為手造關係?
但手造雪糕🍦$25我覺得好合理
去開附近可以買嚟試吓

2019-05-18
2019-05-28 325 瀏覽
喺大三巴牌坊附近都見到有不少賣雪糕嘅鋪,但聽聞再行遠多小小有間專賣人工雪糕嘅自家鋪。今次嚟到「洪馨椰子」椰子雪糕杯裝size,睇落好細杯咁,但食落又真喺好好食,重質不重量。口感方面與其話喺雪糕,不如話佢喺雪葩!平時雪糕喺一pat cream咁,而呢杯椰子雪糕就好似雪葩咁好綿綿細緻,好似食到有好多一粒粒細細嘅沙狀物咁,但肉眼又睇唔到有一粒粒沙狀物,口感非常豐富。原本以為鋪面睇落殘殘舊舊咁,會無咩人知道呢道賣雪糕。點知發現雖然未有人龍出現,但斷斷續續咁不斷有人嚟買。我都好好彩買到最後5杯雪糕嘅其中一杯。

2019-05-12
2019-04-22 400 瀏覽
Weekend假期兩day去澳門睇show,咁難得兩日一夜,當然搵時間去澳門食好西啦🤤去完必到景點大三巴,就到附近十月初五街食野。呢間椰子雪糕想食好耐,但每次都搵唔到間野,有google大神幫手終於都搵到喇。我地黎到既時候都就收檔,雪櫃都得返幾個雪糕,好彩仲有最想食既椰子味 ($25)咪以為個價錢好貴,其實個杯係滿滿新鮮既椰子雪糕,兩個人食都得!講返野食味道,佢食落係似sorbet多過似雪糕,但唔會好快溶,食落口好fresh!

2019-04-13
2019-02-16 599 瀏覽
嚟過澳門好多好多次,每次嚟親同女朋友都係有指定要食嘅,今次女朋友話要突破慣常食啲之前未食過嘅,去啲未去過嘅景點,😁可能有人會講:吓?既然嚟過咁多次仲有咩未食過咩景點未去過呀?其實有好多好熱門嘅食店因為興趣唔係好大,所以唔會好專程走過去食,其中就係呢間洪馨,今次會嚟嘅最大因素係今次選擇住喺附近嘅卡爾酒店,放底咗行李又未有房唯有喺附近閒逛,經過呢度見好多人買咪試下囉呢杯雪糕盛惠$25都唔平,椰子味唔濃但都幾清香,味道唔太甜以食雪巴都唔錯,經過嚟試下都無防

2019-02-16
2018-08-16 900 瀏覽
澳門事件簿(5)👨‍🍳第五站我地黎到食椰子雪糕🤤素聞依間鋪頭都開左好耐,所以特登黎試下😎一問之下,個椰子雪糕一杯原來都要$25,真係有少少貴,不過勝在佢歷史比較悠久,本尊同朋友就買左兩杯試下🤔一食落個椰子雪糕有好重椰奶味,同埋好creamy,鍾意濃郁口味的本尊食落就覺得十分正‼️但係對於一D比較鍾意重椰青清淡口味的朋友就未必太過適合🤔鋪頭仲有賣椰子水同埋芒果雪糕,有興趣的朋友可以去試下😎
澳門事件簿(5)👨‍🍳

椰子雪糕

鋪頭仲有賣椰子水同埋芒果雪糕,有興趣的朋友可以去試下😎

2018-08-15
$12.5 (下午茶)
2018-06-04 936 瀏覽
想食好耐架啦,不過鋪頭不太好找,去左澳門咁多次,始終都未食過。今次出發前已經加入行程,決心點都要試一試。果然名不虛傳,$25 杯,很fresh, 很清甜,食完完全沒有甜椰椰既感覺,很適合大熱天時食,好味
今次出發前已經加入行程,決心點都要試一試。
2018-05-22
外賣自取
洪馨椰子! 一聽個名就知賣咩啦~ 佢個鋪頭好得意, 掛起哂啲椰子係度! 香港地價咁貴,係唔會見到一間賣椰子嘅專門店! 但呢間嘢望黎望去都唔似有雪糕賣咁喎! 決定行過去, 見到個雪糕櫃全部都白雪雪! 冇錯, 就係椰子雪糕! 本身唔係特別中意椰子雪糕, 而且間舖頭個樣唔係特別吸引😂, 仲要個雪糕杯係超市都買到嘅發泡膠杯! 好自家制但又好似 hea 咗啲喎😂由於佢嘅外型同佢嘅包裝令我對佢冇咩期望, 但結果好令我喜出望外! 佢食落去真係好天然嘅味道, 椰子味好香濃! 唔似平時個啲好椰奶好膩嘅感覺!! 不過你可以想像一杯發泡膠杯其實好細杯架, 好快食完仲想黎多杯㖭呀!

2017-12-30
  • 椰子雪糕
2017-05-16 2041 瀏覽
由大三巴誤打誤撞行下行下,行到「洪馨」望入去雖然裝修有點簡樸,證明這是小店方式經營的,看見有班人在買,一於試下先店主介紹我食椰子口味雪糕,平時本人不喜好這款口味,但看見叔叔誠意推介我,就即管試試啦,入口椰子味好香濃,還吃到一絲絲的椰子,好 natural

2017-05-11
2017-04-04 1798 瀏覽
朋友約咗個澳門朋友,咁我哋就一齊食飯啦食完飯之後,澳門朋友就介紹咗我哋食椰子雪糕。雪糕嘅味道比較淡,有少少甜味,但係幾乎係冇椰子味嘅。朋友有注意到價錢牌,佢嘅椰子汁都賣得唔平,所以一杯$20嘅雪糕冇咩椰子味都係合理嘅。最少佢唔係落椰汁香料...雪糕嘅質感好好,佢係介乎係雪糕同埋雪葩之間,有少少冰嘅質感。依隻杯有一隻外賣熱飲紙杯咁大,份量都幾多。佢嘅味道唔算太甜,所以食晒成杯都唔會膩。另外佢夠凍,我哋一路行一路食都冇溶得好誇張。另外,佢係冇奶味嘅雪糕,少少甜,味道同質感都好特別,下次再去嘅話可以再食。
朋友約咗個澳門朋友,咁我哋就一齊食飯啦
食完飯之後,澳門朋友就介紹咗我哋食椰子雪糕。
另外佢夠凍,我哋一路行一路食都冇溶得好誇張。
2016-12-26 1817 瀏覽
去完榮記食雞腸面+香滑豆腐。當然要行前D食埋個雪糕先。個雪糕係自家製椰汁同芒果味。杯用保温杯,所以食極5易溶。兩隻我覺得椰子味比較好。芒果都5差。好天然又5流。比D外國雪糕還要好。
去完榮記食雞腸面+香滑豆腐。當然要行前D食埋個雪糕先。
  • 芒果雪糕
  • 椰子雪糕