2010-10-03 10 瀏覽
之前同D同學提過話不如去食雞湯米,咁過左幾日,我地成班人去食,戈度好多人,再加上我地9個人,都等左一輪,先有位坐.我地戈班人大部份都叫左雞湯米,戈陣仲要叫左什錦拼盤,好多炸野食,裡面有炸雲吞,墨魚餅,冬茹等等,多人食戈陣叫呢個好D,我地本身叫左個炸墨魚餅,點知得6件,唔夠分,所以叫左什錦拼盤.佢個炸雲吞唔錯,比起平时食戈D好好多不過我最鐘意食炸墨魚餅.戈餐毎人大約食左30元左右,唔係好貴,幾OK GA
戈度好多人,再加上我地9個人,都等左一輪,先有位坐.
我地戈班人大部份都叫左雞湯米,
戈陣仲要叫左什錦拼盤,好多炸野食,
裡面有炸雲吞,墨魚餅,冬茹等等,
多人食戈陣叫呢個好D,我地本身叫左個炸墨魚餅,
點知得6件,唔夠分,所以叫左什錦拼盤.
佢個炸雲吞唔錯,比起平时食戈D好好多
不過我最鐘意食炸墨魚餅.
戈餐毎人大約食左30元左右,唔係好貴,幾OK GA
2010-09-30
  • 炸雲吞
2010-08-17 116 瀏覽
丫蘇介紹~~就黎食下 ~* 雞湯米 . 味道唔錯 , 不過有D杞子係度~我個人就唔係幾中意* 芝士咸牛肉多 呢個好好味丫 ~!!! 烘得岩岩好 ~ 好脆 , 正丫 * TUNA魚多士 , 本身應該好好味..但係佢入面加左小小花生醬 , 成件事好奇怪.... * 重有可以試下佢D豆漿 ~ 幾有豆味 ;)
丫蘇介紹~~就黎食下 ~

* 芝士咸牛肉多
呢個好好味丫 ~!!! 烘得岩岩好 ~ 好脆 , 正丫

* 重有可以試下佢D豆漿 ~ 幾有豆味 ;)
雞湯米
芝士咸牛肉多 :)
TUNA魚多士
雞湯米
芝士咸牛肉多 :)
TUNA魚多士
2010-07-08 17 瀏覽
Heard about its famous chicken dishes including chicken noodle. Gave it a try while visiting this district and ordered a bowl. It was of good smell when the waiter brought over the bowl. It came with a big bowl and was very tasty.
2010-07-05
$25 (早餐)
2010-07-03 18 瀏覽
當日臨離開澳門之前去埋榮暉食野之前上網搵過推介雞湯米 就叫左呢個食喇雞湯米佢個湯既味道好特別係出面食 好少食到呢個味個湯都幾好飲 幾中式而且D雞肉都唔會話好鞋整體真係唔錯!
當日臨離開澳門之前去埋榮暉食野
之前上網搵過推介雞湯米 就叫左呢個食喇

佢個湯既味道好特別
係出面食 好少食到呢個味
個湯都幾好飲 幾中式
而且D雞肉都唔會話好鞋

整體真係唔錯!
雞湯米 味道好特別!
2010-06-24
雞湯米 味道好特別!
2010-05-27 87 瀏覽
之前聽朋友講, "榮暉"的雞湯米好正, 叫我們過澳門必定要去試一試。在"阿蘇"的節目亦介紹過這餐廳。雖然當天天氣不是太好, 而且我的身體有少許不適, 但既然一場來到, 一定要去試一試。這裡的環境的而且確是一間茶餐廳的格局, 餐牌內亦有茶餐廳的食品供選擇, 侍應的招待亦是一般茶餐廳的招待, 價錢方面, 同樣是茶餐廳的價格(以出品的質素來說, 這個價錢真是超值!)。我們叫了一碗雞湯米和一碗川芎白芷魚頭湯米, 一看已知兩碗湯米的用料充足, 包括冬瓜、杞子、紅棗、莞茜、木耳等, 一點也不欺場。雞湯米湯底用料足, 味道香濃, 的確不俗。但再試川芎白芷魚頭湯米, 發覺雖然好像沒有雞湯米那種濃濃的雞湯味, 但藥材的味道加上魚頭的清香, 卻是另一種的滋味。我個人則比較喜歡川芎白芷魚頭湯米, 除了湯底好喝外, 魚頭的份量也不少, 喜愛吃魚頭的人士一定不可以錯過這個!
!
餐牌
川芎白芷魚頭湯米
2010-05-22
餐牌
川芎白芷魚頭湯米
2010-04-27 18 瀏覽
兩三年前吃過這裡的雞湯米, 很掛念他們的湯底, 這次來也特地去吃兩人叫了一人一碗雞湯米. 味道依然好吃. 雞湯底很鮮甜, 有淡淡的中藥材味道.料很多, 雞件被醃過很入味, 還有木耳, 杞子, 紅棗, 草菇, 冬瓜等的配料, 很健康也跟雞湯很搭份量蠻多的, 我的米粉要分給另一半才能吃完~有機會下次想試試其他的小吃

份量蠻多的, 我的米粉要分給另一半才能吃完~

有機會下次想試試其他的小吃
2010-03-31
2010-04-13 14 瀏覽
lei個地方冇人帶都唔識摸黎呀,朋友之前話要帶我黎食下雞湯米,之前都冇咩idea個樣係點架...原來係斬雞,個湯幾清,好雞味呀! 又有雲耳,紅棗,冬瓜咁,都幾特別,d米粉已經索晒d味喇~~lei碗野有d屋企feel咁,哈哈仲叫左個炸蝦餅,我覺得麻麻..好厚炸漿同埋d蝦膠唔彈牙....麻麻地~~~同埋叫左炸香蕉加洋蔥圈,都係一般...well...仲有叫左個墨丸米架,得四粒...同埋都麻麻所以去就食雞湯米夠喇..其他野就唔知...有機會先再試朋友叫我唔好幫佢賣廣告架,驚我地攪到d澳門人冇得食wor...佢話亞x介紹過o既地方雖然係排晒長龍,但攪到澳門人冇得食好慘wor...哈哈

lei碗野有d屋企feel咁,哈哈

同埋叫左炸香蕉加洋蔥圈,都係一般...

well...仲有叫左個墨丸米架,得四粒...同埋都麻麻
所以去就食雞湯米夠喇..其他野就唔知...有機會先再試

2010-01-27 3 瀏覽
呢間野..以前係叫左新榮~~依加轉左做榮暉,我由細食到大咯,,, 價錢睇住佢上帳...但係佢ge面真係好好食..我最鍾意食ge係黑蕉牛柳絲面同埋炸蝦餅面, 呢d咁ge面..好小地方有得食,,同埋..佢真係整得好好食..次次入去都係爆哂人,, 可惜唔開夜晚,,。開埋就最好啦.嘿嘿
可惜唔開夜晚,,。開埋就最好啦.嘿嘿
2009-09-26 17 瀏覽
澳門一日遊, 到步後的第一間食肆.原本想去南屏雅敍的, 但問路期間被介紹到這裡來一試雞湯米.坐下即叫一碗雞湯米, 一碗煎鱔河. 雞湯米極速送上, 先呷一口湯, 唔.....真材實料, 有藥材味, 但不會太嗆喉, 除了主角雞外還有草菇同雲耳, 湯底鮮甜! 煎鱔河的鱔件分開碟上, 蜜味汁淋在煎鱔上, 味道很好, 河粉的湯底也不錯. 還點了一杯凍奶茶, 不過味道不及香港的好, 可以不試.閒日午市過後亦其門如市, 可想而知應該有一定水準的!
澳門一日遊, 到步後的第一間食肆.

原本想去南屏雅敍的, 但問路期間被介紹到這裡來一試雞湯米.

閒日午市過後亦其門如市, 可想而知應該有一定水準的!
必試雞湯米!
蜜汁煎鱔
2009-09-24
必試雞湯米!
蜜汁煎鱔
2009-08-18 24 瀏覽
aug 16, 09,3人嚟到澳門即刻食個午餐,叫咗 : 1) 可樂 (大枝)-真喺好頸渴,所以無細枝,都叫枝大嘅 2) 凍杭菊蜜-友人話無菊花味,都意料中事啦 3) 凍檸賓 4) 蜜汁煎鱔麵-我試咗友人1"舊"鱔。喺炸過,所以唔會覺得彈,但個蜜汁就幾"甜蜜"吓-聽友人講個麵喺帶爽,腍,啱佢嘅口味 5) 蜜汁煎鱔米 6) 雞湯米-我就緊喺要試鎮店之寶啦-原來都幾多料,有杞子,雲耳,雞肉,冬瓜,芫茜同紅棗片-個藥材味只喺溫和的,無肉骨茶嗰d咁搶味-而個雞肉亦滑,冬瓜又甜,湯底夠味-好味 7) 炸墨魚餅-個墨魚餅就唔多夠彈-普通咗d* 呢度好多local人.........原來佢仲有好多特式推介,所以值得再嚟* 收銀都好"均"真,比咗2張hk$100,點知佢只收我hk$100就得了
aug 16, 09,3人嚟到澳門即刻食個午餐,叫咗 :

1) 可樂 (大枝)
-真喺好頸渴,所以無細枝,都叫枝大嘅

2) 凍杭菊蜜
-友人話無菊花味,都意料中事啦

3) 凍檸賓

4) 蜜汁煎鱔麵
-聽友人講個麵喺帶爽,腍,啱佢嘅口味

5) 蜜汁煎鱔米

6) 雞湯米
-我就緊喺要試鎮店之寶啦
-原來都幾多料,有杞子,雲耳,雞肉,冬瓜,芫茜同紅棗片
-個藥材味只喺溫和的,無肉骨茶嗰d咁搶味
-而個雞肉亦滑,冬瓜又甜,湯底夠味
-好味

7) 炸墨魚餅
-個墨魚餅就唔多夠彈
-普通咗d

2009-08-16
2009-07-05 17 瀏覽
雞米 - 個湯好香紅棗味, 幾個friend食, 都覺得d雞應該係新鮮雞... 平靚正之選炸雲吞 - ok, 有原隻蝦炸墨魚餅麵 - 墨魚餅同麵分開上, good... 不過墨魚餅一般, 用了好多粉cheung去炸
炸雲吞 - ok, 有原隻蝦
食食下先記得影
2009-07-04
食食下先記得影
2009-05-23 18 瀏覽
呢間野我每一次無論咩時間去都係爆滿.... 真係好勁所以e+我都醒la, 唔會再入去食, 只會打包...!! 哈哈佢d雞湯米真係好足料同好味! 打包都唔洗驚會"諗", 因為佢會分開一碗米粉一碗湯幫你裝開, 非常細心次次食我都係叫雞湯米, 再加一個炸蝦餅, 外脆內滑呀, 熱辣辣咁真係好好味!!
呢間野我每一次無論咩時間去都係爆滿.... 真係好勁

• 炸蝦餅
2008-10-29 23 瀏覽
未上台已經聞到藥材香味﹐除了天麻魚頭湯﹐還有藥材雞湯底﹐一碗份量都好足﹐對女士可能會太大碗添。點了個炸雜錦﹐除了雲吞好吃之外﹐其他就太油膩。飲品推介蜂蜜柑橘﹐蜂蜜同柑橘味道都好出﹐非常好味﹐只是不夠凍。但是服務員很樂意提供冰塊﹐服務方面都過得去。下次去澳門必定會再去!

下次去澳門必定會再去!
  • 天麻魚頭湯米﹐藥材雞湯米
2008-10-23 32 瀏覽
由金莎開業到永利到威尼斯人,每次到馬交都要首站到司打口店吃雞湯米,馬交朋友Jacky 同Jason介紹架,雞好多,雞湯好味而且好大碗又平,平日在家唔多飲湯的我都要吃光才行,另推介炸雲吞/鯪魚球,可叫拼盤
2008-08-12 115 瀏覽
去到澳門第一站就係醫肚,同事帶我哋去食雞湯米出名嘅店,由於我唔太肚餓,所以我點了豬扒包,其他人就每人一碗雞湯米,再加上一碟炸雲吞、炸蝦丸、炸鯪魚球、每人一杯飲品。雞湯米大家話唔錯,藥材湯底,大大碗,只賣MOP20,都十分抵食,炸丸方面,有杏仁一起炸,同事話杏仁搶晒味道,蝦味唔突出,魚丸反而好啲,炸物中就以炸雲吞比較有水準。而我所點的豬扒包,薄薄豬扒妨如肉片,唔突出,一般,而之個豬仔包我認為不錯,脆口。店舖都幾多人,雖然多位,可能星期日,滿滿的,但較迫,侍應都有禮。
豬扒包
炸雲吞