2019-08-23 1861 瀏覽
自從有朋友介紹澳門呢間雞湯米俾我之後,次次澳門遊都必定會去十月初五街,就係為咗食呢碗雞湯米!餐廳都幾光猛,普通茶餐廳格局,但最緊要係啲嘢食質素!勁足料嘅雞湯米!用咗藥膳湯底,入面有紅棗、冬瓜、冬菇,再加左好多蔥同芫荽!雞件都有6-8件,件件都肉質鮮嫩!蜜汁脆鱔都係嚟到必食嘅嘢食,鱔肉炸到外脆內軟,配埋個甜甜地嘅蜜汁真係一流!我哋食完後咁啱出面落好大雨,店員見到我哋冇帶遮,好好咁叫我地可以坐下,等雨細啲再出去!
餐廳都幾光猛,普通茶餐廳格局,但最緊要係啲嘢食質素!

雞件都有6-8件,件件都肉質鮮嫩!

2019-08-13
2019-06-07 1934 瀏覽
來這家咖啡店食野已經有好幾年了,而每次一定會選擇來一碗天麻魚頭湯飯。店裡雖然還有售賣其它食物,唯獨魚頭湯是一枝獨秀。就連我新加坡的娘親來香港探望我,我帶她過澳門品嚐此家的天麻魚頭湯,娘親也讚不絕口。我不知道湯裡頭有什麼藥材,只知道一喝下去感覺就是補。由其是當"大姨媽"一離開,身體一定會虛弱,喝一碗天麻魚頭湯,就一個"爽"啊!姐妹們,不妨在"大姨媽"過後,來一碗天麻魚頭湯補一補,不要虧待自己啊!其它食物真的就不過不失,可以略過。天麻魚頭湯一定一定一定要試啊!
我不知道湯裡頭有什麼藥材,只知道一喝下去感覺就是補

2019-06-07
  • 天麻魚頭湯
2019-05-18 1205 瀏覽
大概5分鐘左右,服務員送上一大碗滿滿的湯米。 上面灑上芫茜,有四大隻水餃、冬瓜片、雲耳和不少雞件。分量颇大。湯比較鹹而且好多味精。 水餃包得結實,裏面的材料相信是用攪拌機攪碎的, 因為裏面的雲耳都是細碎而非切絲。 水餃內的餡料沒有竹筍,而是用甘筍代替。雞件醃得失去應有的味道和質感。抱著吃古早味道的話會失望。。優點是米粉軟滑,分量很足。

雞湯米+水餃

優點是米粉軟滑,分量很足。
2019-05-12 930 瀏覽
家母之前到過榮暉好幾次,讚不絕口。今次跟佢去澳門,一到地佢就帶了我們去榮暉午餐。由於我不吃魚頭,所以就叫了雞湯米粉。雞湯米藥材很足料,碗上滿滿的是紅棗和杞子,湯頭無味精,可以當老火湯喝,加上只是$40多元,實在是滿分💯。我們還點了燒鱔米,鱔燒得香口夠味,但略少。最後還叫了個首烏桑寄生茶作完結。

雞湯米粉
燒鱔米粉
雞湯米粉
燒鱔米粉
2019-05-04 828 瀏覽
#澳門 都真係多嘢食今次又去左呢間喺#十月初五街嘅 #榮暉咖啡美食係一間茶餐廳咁嘅舖頭並唔太起眼呢到有個#天蔴川弓魚頭米 幾出名我地到試左出嚟個湯好香好重藥材味#魚頭 好滑好新鮮😋同D#米粉 好夾👍🏼魚頭好幾多而且唔貴$42/碗另外仲試左個#鷄湯米鷄湯有D#冬瓜 #杞子 #雲耳 #紅棗個湯出嚟都好香都只係$35/碗我地一行四人叫左兩碗大家Share一次過可以試曬兩個口味#正剩飲個湯都抵另外仲叫左個#炸什錦 試吓D#炸雲吞 好好味因為冇咩肉🙊係蝦😬唔想食貴嘢呢間都係一個唔錯嘅選擇人多D可以叫D嘢一齊share最好可以試多D#澳門美食 #食平dd
#澳門 都真係多嘢食
#澳門美食
#食平dd
  • 天蔴川弓魚頭米
2019-04-21 464 瀏覽
趁着復活節假 同成班朋友一齊去澳門走一走平時多數去開啲遊客景點推介美食今次試試小店點知咁驚喜 1. 天麻川芎米線見到個名幾特別 即管試一試$5x 唔係好貴但係啲料落得好足充滿藥材味差唔多飲晒半碗湯 食完又唔頸渴喎證明都唔係好多味精其實呢啲小店先係最多特別嘅嘢 下次有時間絕對會嚟多次
趁着復活節假 同成班朋友一齊去澳門走一走

差唔多飲晒半碗湯 食完又唔頸渴喎證明都唔係好多味精

其實呢啲小店先係最多特別嘅嘢
下次有時間絕對會嚟多次
2019-03-22 643 瀏覽
細佬帶我同爸爸媽媽嚟澳門食好嘢點咗馳名雞湯米~ 雞滑,藥材湯底濃香天麻川芎魚頭米~ 湯底濃香天麻川芎'好好味🤗🤩!小心魚骨蒜蓉蝦子撈米~ 好多蝦子!香濃惹味酥炸雲吞~ 香脆熱辣辣酥炸蝦膠~ 彈牙香脆杏仁片酥炸鯪魚球~ 特別' 惹味彈牙值得來試!🤗🤗🤗🤗🤗
細佬帶我同爸爸媽媽嚟澳門食好嘢

點咗

馳名雞湯米~ 雞滑,藥材湯底濃香

天麻川芎魚頭米~ 湯底濃香天麻川芎'好好味🤗🤩!小心魚骨

值得來試!🤗🤗🤗🤗🤗
  • 蒜蓉蝦子撈米
  • 馳名雞湯米
2018-07-09 2564 瀏覽
來得呢間老字號就緊係要食「雞湯米」啦!之前已經來過幾次,今次就帶埋朋友一齊再嘆。而我地到達個陣都已經接近九點,所以好多位唔駛等。因為無BB座椅嘅關係,我地揀咗坐卡位。今次我地四大一細分別叫咗:雞湯米、花椒羊肉湯米、天麻川芎魚頭湯飯炸雞中翼、炸蝦餅、炸雲吞以上三款湯米及湯飯其實味道唔錯,而且用料十足,之但係我地就唔係好明點解啲湯底都係甜甜地。雞湯米雞肉鮮嫩彈滑,配有蘿蔔、黑木耳、紅棗、杞子、冬菇等令湯底更鮮味,湯底雖然似藥膳,但帶點甜,所以小JM都喜歡食。花椒羊肉湯米羊肉食落有啲似牛肉,無羶味,但夠爽滑。天麻川芎魚頭湯飯足料嘅魚頭湯飯!成個魚頭上,不單止唔腥仲好嫩滑添!(係我自陀小JM以後第一次再食返魚頭!)湯底除左天麻川芎之外仲有桂圓、紅棗等,所以亦係帶甜。比平時飲開嘅天麻川芎魚頭湯有唔同,藥材味無咁重!炸雞中翼、炸蝦餅、炸雲吞呢三款炸物亦係值得一試之選。雞中翼炸完內裏肉質依然係好彈好滑,外脆內軟嘅感覺一流。蝦餅皮脆足料,蝦膠爽口仲有粟米嘅香甜。而炸雲吞就有原隻嘅蝦係入面添架!(雲吞係特登趁收爐前炸,所以特別新鮮熱辣添!)
來得呢間老字號就緊係要食「雞湯米」啦!
之前已經來過幾次,今次就帶埋朋友一齊再嘆。
而我地到達個陣都已經接近九點,所以好多位唔駛等。
因為無BB座椅嘅關係,我地揀咗坐卡位。

今次我地四大一細分別叫咗:
雞湯米、花椒羊肉湯米、天麻川芎魚頭湯飯
炸雞中翼、炸蝦餅、炸雲吞

以上三款湯米及湯飯其實味道唔錯,而且用料十足,
之但係我地就唔係好明點解啲湯底都係甜甜地。

雞湯米

湯底雖然似藥膳,但帶點甜,所以小JM都喜歡食。

花椒羊肉湯米

羊肉食落有啲似牛肉,無羶味,但夠爽滑。

天麻川芎魚頭湯飯

足料嘅魚頭湯飯!
成個魚頭上,不單止唔腥仲好嫩滑添!
(係我自陀小JM以後第一次再食返魚頭!)
湯底除左天麻川芎之外仲有桂圓、紅棗等,所以亦係帶甜。
比平時飲開嘅天麻川芎魚頭湯有唔同,藥材味無咁重!

炸雞中翼、炸蝦餅、炸雲吞

呢三款炸物亦係值得一試之選。
雞中翼炸完內裏肉質依然係好彈好滑,外脆內軟嘅感覺一流。
蝦餅皮脆足料,蝦膠爽口仲有粟米嘅香甜。
而炸雲吞就有原隻嘅蝦係入面添架!
(雲吞係特登趁收爐前炸,所以特別新鮮熱辣添!)

雞湯米
花椒羊肉湯米
2018-01-16 2373 瀏覽
在新新酒店對面有一間榮暉,以為是冒牌,原來是同盟店,餐牌又有鷄湯米丶川芎魚頭,見幾對板就入去食個早餐。叫左雞湯米、豬扒包和凍奶茶,點解我個湯米同食評唔同,是好似米線那質感,但係粗過米缐兩倍,佢個湯有少少藥材味,但係易入口那種,齋飲個湯有D過咸,但配埋呢款唔太吸味的米線就啱啱好,D雞煮得幾嫰同幾多配料。奶茶都幾濃滑,豬扒包食唔落打包,下午食都重幾好味。

2017-11-29 2237 瀏覽
嚟到澳門想食雞湯米,即刻諗起榮暉,睇openrice 話佢裝修緊, 即刻打電話去問下,好彩原來已經裝修完十幾日, 就起行去喇。重點食佢嘅雞湯米, 有九個讚呢個雞湯米湯底好正,湯底有雞,冬瓜,紅棗, 杞子,雲耳, 芫茜 ,仲有淡淡的酒香 , 紅棗味突出,湯底清甜唔油膩, 米粉爽口,唔會過淋。雞件幾嫩滑, 冇乜雪藏味 ,仲吸收咗紅棗芫茜嘅味道仲有啲酒香,唔錯。 湯底嘅其他配料都好好味,譬如杞子甜甜地,冬瓜就吸收曬湯嘅精華, 非常讚。35蚊食到呢個雞湯米真係好抵。之後試咗佢嘅煙肉芝士包, 有八個讚包身焗得好脆,入面有一塊煙肉同芝士, 雖然無醬汁,但芝士焗到半融狀態,鹹鹹哋,已經成為一個好好味嘅汁,再加埋煙肉都係脆身唔算油膩,整個包做得唔錯。順帶一提,叫左杯凍檸茶,完全唔掂, 檸檬無味,茶身澀口,可以慳返14蚊整體嚟講,喺榮暉食左呢兩樣嘢都好好食,下次去澳門一定會再去食過。

重點食佢嘅雞湯米, 有九個讚

之後試咗佢嘅煙肉芝士包, 有八個讚

2017-04-18 3124 瀏覽
隔了很久才打食評,因為佢嘅味道有啲難去形容。我食雞湯米,走芫荽。材料有冬瓜,雲耳,杞子,紅棗同雞。冬瓜好入味,雞湯底都幾好味。成碗粉類似金針雲耳蒸雞的味..米粉好大碗,但係成個感覺好似用金針雲耳蒸雞加水煮面咁。味道是幾好的,但係我太習慣金針雲耳蒸雞嘅味道,所以我對佢有少少偏見,唔係甘鍾意。另外我仲叫咗一杯蜂蜜柑橘,睇餐牌嘅時候唔知道係咩黎,所以叫一杯試吓。原來即係鹹柑桔,黑色果種,喉嚨痛沖水飲嗰種,所以有少少失望,因為我以為係從來未飲過嘅特色飲品...
隔了很久才打食評,因為佢嘅味道有啲難去形容。

我食雞湯米,走芫荽。材料有冬瓜,雲耳,杞子,紅棗同雞。
2017-03-15 2205 瀏覽
偶然機會試吃了1碗雞湯米,雞湯味超濃,在其他咖啡室從未吃過如此美味的湯米,有一種一試難忘的感覺。當時從2位較年長夫婦的食客言談中得知......原來他們2位風兩無阻幾乎連續多年每日下午都過來這家店一起吃下午茶。如此忠誠的客戶真的太難得了,可想而知這家店的出品是絕對值得信賴,建議店家可在氹仔開設分店,令氹仔的食客也能夠品嚐到美食。超推薦「雞湯米」
2017-03-15
2017-02-09 2077 瀏覽
本身想食隔離街既榮記~~但我太晏去了收左工~就去試朋友推介既榮暉~一試驚為天人~好好食呀!!!!!我地share 食因為澳門真係太多野食~食唔晒~好好味~~下次想試埋蒸魚頭~~
本身想食隔離街既榮記~~
但我太晏去了
收左工~
就去試朋友推介既榮暉~
一試驚為天人~
好好食呀!!!!!
我地share 食
因為澳門真係太多野食~
食唔晒~

好好味~~
下次想試埋蒸魚頭~~
  • 川芎魚頭米
2017-01-24 1604 瀏覽
重點係個湯,超濃,好重雞味但又唔勁葯材味,好易入口!啱晒d想補身但又怕陣中葯味嘅朋友仔今次再叫埋由澳門地道傻婆推薦嘅「墨魚餅」,真係無得頂👍🏻!炸醬唔會好厚,又脆,配合雞湯米軟身嘅質感,真係無得彈若果朋友仔你鍾意食魚雲,有個「魚頭米」都超正!用料十足,食完d魚頭已經飽左一半。因為湯底係「天麻川芎」,所以葯材味會重d,好怕葯材味嘅朋友仔,就要注意啦! 想試嘅朋友都要留意餐廳營業時間吖,唔知係唔係生意太好,佢地收17:30㗎!宵夜千祈唔好揀呢度吖,費事摸門釘

2016-12-13 1660 瀏覽
相隔多年再次造訪呢間小店店內仍舊充斥著街坊韻味與多年前光顧時差不多由於時間尚早店內座位坐了一半大半是本地街坊由於早餐都未食朝早一落船第一站就黎榮暉食米粉啦點左兩個米粉加一杯薑樂馳名雞湯米湯底香濃配菜有紅棗雲耳冬瓜同芫茜芫茜浸落雞湯更加香冬瓜索晒湯既精華米粉夠軟身但又唔會過淋身另一個天麻川芎魚頭米我只試了少少湯味都幾重藥材味喜愛與否因人而異魚頭分量大足湯頭聞落去都幾香的由於落船有點涼叫左杯薑樂暖下身味道是不錯的本身係薑fans如果薑的份量多一點就更好
相隔多年再次造訪呢間小店

店內仍舊充斥著街坊韻味