2016-10-13 3363 瀏覽
難得黎澳門, 必到地點就係楊六記!食過一次就念念不忘佢開2-6, 留意時間, 以免失望.叫咗等候5分鐘, 熱騰騰上菜.米白色的粥, 飄住青綠的蔥, 棕色的牛雜, 上下地浮沈著.先飲一啖粥, 超甜! 令人覺得好幸福.粥的米已煮到爛, 入口即溶.再試牛雜, 好多部位, 全部都好淋, 唔會過咸.雖然碗粥好熱, 但唔洗10分鐘已經見底, 因為口味到唔停得口!
難得黎澳門, 必到地點就係楊六記!
食過一次就念念不忘

佢開2-6, 留意時間, 以免失望.
叫咗[牛雜粥]
牛雜粥
等候5分鐘, 熱騰騰上菜.
米白色的粥, 飄住青綠的蔥, 棕色的牛雜, 上下地浮沈著.
先飲一啖粥, 超甜! 令人覺得好幸福.
粥的米已煮到爛, 入口即溶.
再試牛雜, 好多部位, 全部都好淋, 唔會過咸.
2016-10-13
2016-07-28 2747 瀏覽
我向來不算特別愛好牛雜,但被先生帶來這「陋巷」找有數十年歷史的美食,看到檔口的擺設已對食物頗有期待—有風味﹗相當懷舊的擺設,天氣很熱,但無減我追求美食的熱情。牛雜粥是必點的,粥有著豐富的牛肉香,特別是牛金,粥內著黑色點點,原來是來自牛蒡,特別香﹗粥偏向稀,但亦因此可以用心體味當中牛雜的味道,對在澳門尋找美食的旅行更合適,因為不會撐著肚子影響下一站的美食之旅。因為牛雜粥太好吃,第二天我和先生再次來訪,今次再加點一碗細牛雜。這碗細牛雜,我也頗喜歡,因為吃出了牛的真味,是較原始的牛雜,尤其適合追求食物原味的你。基本上甚麼部位也有,包括牛鞭、牛睪丸等,不過師傅剪細了,吃時只管味道,不理會甚麼部位了,反正不考究亦不知道就最好了﹗牛雜很美味,但要有非常熱的心理準備,而只愛吃濃味多醃料的牛雜的人,就不大適合了。另外注意店舖只於每天下午2時至6時開放。
相當懷舊的擺設,天氣很熱,但無減我追求美食的熱情。

2016-07-18
2016-06-15 2232 瀏覽
這藏身於小巷中的美食, 真不易揾環境不要有要求, 下午二時才剛開檔, 款式相當齊全, 因它是每天在屠場攞一副內臟, 所以多少不隨意叫了一個大什(內容當然是我自選), 一般部位是不能滿足為食的我, 預備好牛什必備....芥辣,辣醬, 開動, 牛脆骨(氣管) : 口感爽脆, 咬口比雞軟骨正幾倍牛鞭 : 夠淋, 像牛筋, 但比它爽牛波子(睪丸) : 口感像牛旁, 粉粉的, 也有點像肝, 而且這家牛什味道不濃, 只用牛骨湯和少量鹵汁, 有點清湯的感覺, 不會蓋過牛的鮮味, 正
這藏身於小巷中的美食, 真不易揾
環境不要有要求,
牛雜(大)
, 開動,
脆骨
牛脆骨(氣管) : 口感爽脆, 咬口比雞軟骨正幾倍
牛鞭
: 夠淋, 像牛筋, 但比它爽
牛波子
牛波子(睪丸)
2016-06-02
牛雜(大)
脆骨
牛波子
2016-03-15 2234 瀏覽
終是能來嚐一口牛雜粥。畫面下方的牛眼和牛睪丸我沒有嚐,只是嚐嚐店子滷得味道深邃的牛雜。位於後巷的店也不算難找,Google Map搜尋「楊六記」能顯示出準確的位置,從南屏雅敘走過來也不遠。喝牛雜粥的話,牛雜剪得比較細,行程不太密的話,想必是點同樣價錢的小份淨牛雜為佳。我這是多蔥的版本。牛丸不爽彈,肉的味道也不濃,可謂未見佳處,底下的一口滷汁卻是精華,醇美濃郁,猶有餘韻。
終是能來嚐一口牛雜粥。
2015-07-13 2411 瀏覽
啱啱喺梓記失望中帶希望到此,地方喺條後巷,營業時間係14:00-18:00,特登就啱時間嚟。又嚟牛雜細碟$20(份量仲多過梓記嗰碟仔),第一舊又係試牛根,香軟諗,仲黏黏,其他唔知牛邊個位,好香牛味,款款口感同味道都唔同,攪到男友大人叫咗支啤嚟送一送。食到底碗湯先精華,好香唔咸,好重膠質,正。之後唔夠喉叫多碗牛雜粥,牛雜份量足,粥底咸咸香香同啲牛雜好夾。澳門三盞燈之後到呢檔,我再到澳門必定幫襯嘅牛雜。
  • 牛雜
2014-04-20 2628 瀏覽
楊六記, 很易記的名字, 很難找的車仔檔... 在那小巷一隅, 開檔收檔時日不定, 每來澳門, 遇得見, 算是緣份~~ 一碗牛什收費不平, 但大家會慕名而至, 原因是這老伯的出品你尋無別處;這老伯的待客態度、他對牛什的認識、及讓眾人都能加深對牛什了解、擴闊品嚐牛什的眼光... 他的熱誠, 你亦尋無二處我沒誇得太大, 來過你會知道, 他把食客當朋友, 當學生, 見你好奇, 不怕你問長問短, 他會重覆每天或已說上數十遍的解說, 就要讓你懂得欣賞牛什, 明白牛的"可吃度"有多高.... 你聽過的沒聽過的牛部位他也不厭其煩地逐一介紹, 慶起之時, 他就配合你拿起架生來影相... 好好笑~ 我們是次吃了一碗, 是基本的牛肚牛腸牛膀牛皮.... 牛肚厚又稔, 牛膀是我一向不大喜的粉粉口感... 牛皮爽脆彈牙... 楊六記的調味不多, 卻使你吃出真正牛味~見他介紹些新的又來多一碗, 牛鞭牛沙瓜牛波子什麼的.... 新奇又好吃~來過了, 你便清楚, 識牛扒不厲害, 來去還不是那幾部份, 和什麼幾成熟, 懂牛什的(一個牛胃也不知可分成多少個名堂) 才是真專家~

題外話/補充資料: 衞生一般, 怕者別嫌~
2012-11-30 1458 瀏覽
聽聞此店牛雜了得,特意前來一試。細牛雜: 雖然是一小碗牛雜,仍夾雜著多款不知是牛那部位的東西? 抱著唔知好過知心態,因為怕知道就不敢下咽! 所以沒有向老細詳加提問。牛雜是用清湯炆煮,別有一番原味。牛肺、牛腸清洗得乾淨,沒有異味;牛肺帶嚼勁、牛腸入口粉糯帶黏性、牛肚軟腍、金錢肚及牛天梯爽脆。其他不知名部位都不錯。只可惜不見牛膀蹤影!枱面上備有多款醬料,自覺牛雜配上芥末醬份外惹味!
聽聞此店牛雜了得,特意前來一試。

抱著唔知好過知心態,因為怕知道就不敢下咽!
所以沒有向老細詳加提問。

枱面上備有多款醬料,自覺牛雜配上芥末醬份外惹味!

2012-11-28
2012-10-28 1246 瀏覽
香港有兩間西餐廳,標榜由頭吃到落尾,一間是Linguini Fini,另一間,是Blue Butcher,由豬頭,到豬尾,也可以做成佳餚。但是,牛又可不可以這樣?慢煮牛面肉,與炆牛尾,相信很多人也吃過,其他部位呢?作為香港人,應該吃過牛雜吧,不出牛肺,牛腸,牛薑,牛肚等部份,牛鞭,牛波子,還有些地方可吃到,如果,牛眼,牛頭皮,我想普羅大眾想也沒想過,原來,是可以吃的嗎?澳門爛鬼樓小巷內的楊六記,正正是由頭吃到尾,牛鞭?普通料而已,牛頭皮,牛腳甲,牛尾皮等等,才是最吸引人!五個人來到小巷,看見檔口放着兩大粒牛波子,即刻打蛇隨棍上:(有沒有牛歡喜?) 旁邊兩名食客聽到,忍不住笑出來。檔主說沒有,我想楊六記沒有雌牛吃吧,就算有得吃,也不會用咸酸菜來炒,哈哈!赫見檔口貼上小小的告示:有牛眼。好奇之下,要了一粒,另外隨口說了牛脆骨,牛喉嚨,牛鞭,沒有牛頭皮,要了牛尾皮,同行的朋友們,沒有人肯陪我一起癲,只得我一個獨享。用牙籤拿起牛眼,你眼望我眼,恐懼嗎?吃下去又不是很恐怖,一口咬下,有汁液流出,眼珠質感帶點煙韌,至於會否以形補形,有明目的作用,那就不得而知。牛鞭吃過很多次,膠質豐富,帶點爽口感覺

牛鞭吃過很多次,膠質豐富,帶點爽口感覺,沒有任何異味,處理得宜。
牛尾皮入口爽,還帶點煙韌,牛喉嚨質感,其實與豬天梯相若,味道不強,旨在過口癮。
最後的一口湯,牛的所有精華,全數在湯裡,濃凋中帶膠質,味道濃郁,女生們喝多點也不怕,啖啖骨膠原,有養顏作用,可是女友見到碗湯,已耍手嚀頭。
或許,你們覺得我有點變態,連這些東西也放入口,當我上傳有關相片到社交網站,有朋友說希望可以一起去吃,而且,要組隊包場!
哈哈,原來也有同道中人,吾道不孤。

2011-11-29 845 瀏覽
四人行食完葡撻就過番新馬路繼續搵食, 試下阿"SHOW"講既牛雜, 不過都幾鬼難搵. o係d 巷仔度~ 最後都要問下人先搵倒~ 環境就緊係嘛嘛啦, o係d巷仔度, 唔通你想有靚靚裝修?就係哩度了. 有盞白光管個度就係佢個檔攤啦. 而招牌個位度就可以入去坐住等食. 我地order 左一碗牛雜, 老闆真係剪得幾快手, 左剪友剪, 話咁快碗牛雜就整好啦. 不過食落就怪怪地咁, 好似有陣嗡味咁, 可能係佢d 獨門秘方吧! 但就真係唔係我地杯茶囉, 試一就夠了! 咪搞真係未食過咁既牛雜... 咁明記牛什好食過佢N 倍. 哩鋪我地中伏了

2011-08-10 583 瀏覽
第一次去澳門其實只是07年開始, 第一次到澳門就來到楊六, 他們的牛雜真的很雜, 而且好吃, 至此每次到澳門到一定會光顧六月份就跟男友到這裡, 他也很喜歡吃牛雜男友看看這邊的碗子, 跟我說他自己一個人可以吃一碗, 就叫兩碗小的味道沒有加上五香或滷水汁, 就是很簡單的牛湯不停地煮, 味道盡是牛雜精華眾多的牛雜中我最愛吃牛頭皮, 黏黏的帶韌度, 幸好這一次去也有得吃這是我最愛的牛雜店, 相信以後每一次到澳門都會去上楊六一趟
六月份就跟男友到這裡, 他也很喜歡吃牛雜

這是我最愛的牛雜店, 相信以後每一次到澳門都會去上楊六一趟
整牛的部位差不多都有了
兩碗淨牛雜, 小碗
整牛的部位差不多都有了
兩碗淨牛雜, 小碗
  • 牛雜
2011-04-18 432 瀏覽
成日聽人地講楊六記d 牛雜好好食, 終於都走去搵下呢間野係邊, 又比我好容易就搵到了wo...行到入去見佢剩返唔係好多牛雜ja...就即刻叫老闆剪d特別d ge部位比我試下la...本來我都想試下牛波子架...但係見到佢ge真面目, 真係有d驚好快老闆就剪左一兜比我地la, 見到個碗入面全部都係d 好碎好細粒ge牛雜粒, 無辦法la...都要食架la...一食就閉la....點解d汁咁咸ge, 又唔香, m....可以算係我食過ge牛雜之中最難食...快快手食完比錢就走la...
, 真係有d驚

快快手食完比錢就走la...
2011-01-25 358 瀏覽
親臨澳門當然要一試牛雜, 選址楊六記. 位置比想像中易搵. 下午去到車仔檔前坐下. 叫左一碗大淨雜, 其實都唔知幾錢, 埋單先知$40.原來哩度只係開2-6pm. 真係好彩咁岩撞正佢開檔.雜剪得幾細. 炆得好林.好多位都唔知係牛既邊度, 但又好食過普通牛雜既部份.d 汁唔會好濃好鹹, 但都有牛味. $40一碗真係貴左d, 但今次真係大開眼界. 下次再黎到訪一定要試下d 特別部份!
原來哩度只係開2-6pm. 真係好彩咁岩撞正佢開檔.

雜剪得幾細. 炆得好林.
好多位都唔知係牛既邊度, 但又好食過普通牛雜既部份.
d 汁唔會好濃好鹹, 但都有牛味.

2010-11-21
2010-10-21 333 瀏覽
要在橫街窄巷中找到這間牛雜店一d都唔容易,更加上是第一次去,都要花一些時間才能找到這間店了,不過最終都找到了,心中都有一些喜悅。牛雜 ($30) 見價錢和網上有少許不同了,是加了一些價,不過都沒有問題,山長水遠來到一定要試一試。就叫了一個牛雜和另一碗是自己再另外叫的,另外再的就叫了一些特別的牛內臟。例如 : 牛鞭、牛嘴唇、牛骨膜、牛皮和牛包皮。牛鞭外表看來牛筋一樣,但型態圓圓的,食落比牛筋膠好多,滿口都是骨膠原似的感覺。牛嘴唇的感覺就是和食鞭差不多但沒有這樣膠,但反而有一種爽口的感覺。牛包皮和牛皮有少少不同,又是比牛皮膠一些,食完這個特別的牛雜之後好像食了好多骨膠原一樣。橫街窄巷中食東西在香港已經很少機會了,希望澳門能保持這一種懷舊的風味。

牛波子和牛眼
價錢牌
2010-10-20
牛波子和牛眼
價錢牌
2010-09-22 219 瀏覽
呢間牛雜算幾出名 ! 終於有機會試吓 !因為黎之前食左豬扒包 !所以嗌左個細剩雜 !入面有D咩我就唔太識分 !總之簡單而言係 ! 食得過 !等緊外賣其間見到有個女人篤左一舊佢食緊嘅野問檔主係邊個位置 ! 個女人話幾好食 !檔主佢好唔好意思咁同個女人講係牛睪丸 ! 下次我都要試一試先得 ! 整體黎講係幾好食嘅 ! 但唯一不足之處係唔夠熱 !
呢間牛雜算幾出名 !

終於有機會試吓 !

因為黎之前食左豬扒包 !

所以嗌左個細剩雜 !

入面有D咩我就唔太識分 !

總之簡單而言係 ! 食得過 !

檔主佢好唔好意思咁同個女人講係牛睪丸 !

下次我都要試一試先得 !

整體黎講係幾好食嘅 ! 但唯一不足之處係唔夠熱 !
2010-09-19
3 分鐘 (外賣自取)
$20.5 (下午茶)
2010-09-03 173 瀏覽
一見到碗粥,覺得粥好希..好多水入口.好咸..但係咸得黎唔係牛味....牛雜剪得細細粒.易入口$13.見到其他人2009年post 的相是$12.加左價
一見到碗粥,覺得粥好希..好多水
入口.好咸..但係咸得黎唔係牛味....
牛雜剪得細細粒.易入口
$13.見到其他人2009年post 的相是$12.加左價