2020-11-13 470 瀏覽
近幾年同太太到澳渡週未,每次入住路氹金沙城,星期日早上就如在港一樣要嘆茶食點心,某次在商場內好容易就揾到桃園坐低,地方乾淨舒適,食物出品中上,遊客價錢我還可以接受,在雨天留在室內吃喝玩樂算不錯了。選咗幾款喜好的點心,没驚喜,没失望,追加咗豉油王炒麫,色香味全超出預期,為呢餐劃上完美句號。

金光飛航來回200元,所以全家坐艇過大海。第二天酒店退房後,來到這邊享用午餐。 本來想要自助午餐,但為了節省時間,盡快到<PLANET J全日任玩>,剛好店門的職員表示可以馬上入座,所以選擇這家中菜餐廳。內堂樓底很高,地方又夠大,令人身心康泰。也許是旅行總帶著輕鬆的心情吧!下單後,著小米先去洗手間。四川口水雞      凍冰冰的口水雞,連雞胸肉也如此滑溜,我倆很快地將其消滅了!   紅油抄手 三粒    看到抄手時,才醒覺抄手和口水雞都是又紅又辣的小食,佔了整個午餐的五份之二。 每個抄手裡至少有二件蝦仁,心知是長期雪藏貨,但有香辣的醬料作調味,整體還OK! 連續二碟都是辣的!!!!    生煎包 三件      表面有紅色的絲絲點綴,但發現這個紅絲會甩色。58個大洋,應該不會奉上X紅花吧! 由於不知道是否人造色素加工染出來的,唯有撥開這些紅色絲絲,享用豬肉生煎包。 白色皮很厚身,餡料以菜為主,肉不多。正面的說法:生煎包菜多肉少很健康,以及蘊含足夠的碳水化合物。 由於剛才二碟都是辣的小食,所以覺得這個生煎包帶甜。而最重要是,小米把餡料的椰菜都吞下去。小米食菜,心感欣慰!   蟹子燒賣皇
金光飛航來回200元,所以全家坐艇過大海。
第二天酒店退房後,來到這邊享用午餐。
菊花茶
內堂樓底很高,地方又夠大,令人身心康泰。
也許是旅行總帶著輕鬆的心情吧!
下單後,著小米先去洗手間。
四川口水雞
凍冰冰的口水雞,連雞胸肉也如此滑溜,我倆很快地將其消滅了!
紅油抄手
紅油抄手
紅油抄手 三粒
連續二碟都是辣的!!!!
生煎包 三件
表面有紅色的絲絲點綴,但發現這個紅絲會甩色。
58個大洋,應該不會奉上X紅花吧!
白色皮很厚身,餡料以菜為主,肉不多。
正面的說法:
生煎包菜多肉少很健康,以及蘊含足夠的碳水化合物。
生煎包
由於剛才二碟都是辣的小食,所以覺得這個生煎包帶甜。
而最重要是,小米把餡料的椰菜都吞下去。
小米食菜,心感欣慰!
很正常的燒賣。
在五星酒店商場的餐廳裡,享用38元的燒賣,價格合理。
瑤柱蛋白炒野米飯
長身的白米,也有紫米,伴有菜心粒粒,松子仁。
雖然看來油光閃閃,但炒飯裡混有菜心粒粒,小米就在不知不覺間又食到蔬菜了!
還算健康吧!
完成午餐後,向PLANET J 出發!
金沙會員有九折,即是免加一!
全單320個大洋!
不過茶位每位10元!
2019-10-12
$106.666666 (午餐)
用餐優惠
優惠券
2019-07-11 743 瀏覽
桃園其實食過好多次,但第一次寫食評。我同家人黎澳門多數住金沙城,所以都經常幫襯桃園,貪佢响樓下夠晒近,仲要响賭場出面,食完又可以繼續搏殺!桃園嘅點心同其餘幾間食點心嘅食店黎比較,質素差不多,無話特別好食啲定吾好食啲,正常水準,但今次黎好似款色少左,我記得以前係有雞扎嘅而家無左啦!同埋呢度食點心都吾平,加埋一閒閒地要$40一籠,咁我覺得食其他野性價比會高啲,所以點心只係叫左個燒賣($38)食下!我地叫左個口水雞($58),佢黎到都吾似口水雞而係似吾知咩醬雞咁,不過我鐘意呢隻仲多個口水雞,所以無搵職員問了😁。估吾到一個$58蚊嘅小食竟然有咁多份量,仲比左雞脾位我地添,雞肉好嫩滑,個汁食落開胃仲加左芝麻增加口感,呢個我覺得好抵好好食!👍另外叫左個一口炸豆腐($68),呢個就失色好多,以前食過係外脆內軟嘅黃金豆腐黎嘅,而家變成加左啲辣椒碎嘅炸豆腐,豆腐無以前咁脆口,味道差一截之餘份量仲少左一半,下次吾會再食佢!😣最後加多個楊州炒飯($88),炒飯粒粒分明,材料豐富而且份量好足,又係另一抵食推介!😎提提大家,只要係金沙城酒店嘅住客,桃園都會送茶俾大家飲(平時茶位每位$10,飲水就免費的),慳番幾

提提大家,只要係金沙城酒店嘅住客,桃園都會送茶俾大家飲(平時茶位每位$10,飲水就免費的),慳番幾十蚊之餘,再用埋佢近期做嘅優惠..食夠$200減$50(coupon 响上船時職員會派),真係抵上加抵!
2019-07-09
  • 口水雞
  • 楊州炒飯
2019-05-28 554 瀏覽
餐廳喺澳門金沙城中心入面,餐廳好舒適,空間感好足夠。我地一行三人, 想坐得舒舒服服。食物方面,選擇都好多。食物質素亦有,每碟食物送上都係熱辣辣新鮮煮好。點心我最鍾意招牌黑松露水晶蝦餃,黑松露味超香!!甜酸果粒豬爽肉都好好味,酸酸甜甜好開胃。椰青蟲草花螺頭燉雞湯 - 好足料!! 超正呀!!蟹子燒賣皇粒粒蟹子食落口卜卜聲爆開。 避風塘銀鱈魚粒, 辣味好香, 但就有少少遮蓋左魚嘅鮮味。鮮蝦芝士腐皮卷, 芝士味唔算好重, 但整體好食嘅。古法馬拉糕, 好鬆軟好食呀雪映榴槤, 榴槤好香。 不過就唔算好平,但環境同食物質素係正嘅。
餐廳喺澳門金沙城中心入面,餐廳好舒適,空間感好足夠。
我地一行三人, 想坐得舒舒服服。

食物方面,選擇都好多。
食物質素亦有,每碟食物送上都係熱辣辣新鮮煮好。

點心我最鍾意招牌黑松露水晶蝦餃,黑松露味超香!!
招牌黑松露水晶蝦餃

甜酸果粒豬爽肉都好好味,酸酸甜甜好開胃。
甜酸果粒豬爽肉

椰青蟲草花螺頭燉雞湯 - 好足料!! 超正呀!!
椰青蟲草花螺頭燉雞湯

蟹子燒賣皇粒粒蟹子食落口卜卜聲爆開。
蟹子燒賣皇

避風塘銀鱈魚粒, 辣味好香, 但就有少少遮蓋左魚嘅鮮味。
避風塘銀鱈魚粒

鮮蝦芝士腐皮卷, 芝士味唔算好重, 但整體好食嘅。
鮮蝦芝士腐皮卷

古法馬拉糕, 好鬆軟好食呀
古法馬拉糕

雪映榴槤, 榴槤好香。
雪映榴槤

不過就唔算好平,但環境同食物質素係正嘅。
2019-05-18
鮮蝦芝士腐皮卷
古法馬拉糕
雪映榴槤
2017-10-22 1489 瀏覽
早了來到澳門, 但check in時間又未到, 所以想就近隨便找家餐廳邊食邊等; 但酒店附近的餐廳大部分都貴 (劏遊客你懂的), 而且不是午市任食火鍋就是自助午餐, 實在有點過火了....最後找到這家價格較相宜又可以單點的中菜館。鮮蝦餃皇外皮用筷子一夾即爛雖然有原隻鮮蝦做餡, 但餡料調味不夠, 很一般!蟹子燒賣內餡有蝦, 冬菇和豬肉, 本應不錯, 但可惜混入太多肥肉, 比較油膩, 調味同樣不夠金蒜粉絲墨魚片墨魚新鮮, 爽口不韌, 不過蒜味很淡, 都只有胡椒粉味, 其實除了胡椒粉外, 根本吃不到有其他味道, 而且份量很少呢!金箔竹炭芝士奶皇包最最最難食就是這個奶皇包, 包子賣相挺好, 外皮亦鬆軟, 但太厚了!芝士奶皇餡料質地太稠, 都起結塊的, 完全不軟滑, 亦完全沒芝士味, 只有極淡而不香的奶皇味, 很差! 而且餡料份量也極少, 店方能給點誠意做好點心嗎?食物質素強差人意, 就連服務都是, 我們坐下後一直沒茶水 (茶水是很基本的東西來吧?), 最後主動問侍應, 他說立即安排, 但當時並沒有告訴我們要茶要額外收費$40....最後埋單約$270, 如果服務好和食物高質, 那是物有所值,

鮮蝦餃皇
鮮蝦餃皇

外皮用筷子一夾即爛
雖然有原隻鮮蝦做餡, 但餡料調味不夠, 很一般!

蟹子燒賣

金蒜粉絲墨魚片
金蒜粉絲墨魚片

墨魚新鮮, 爽口不韌, 不過蒜味很淡, 都只有胡椒粉味

金箔竹炭芝士奶皇包
金箔竹炭芝士奶皇包

外皮好厚, 餡又少👎

食物質素強差人意, 就連服務都是, 我們坐下後一直沒茶水 (茶水是很基本的東西來吧?), 最後主動問侍應, 他說立即安排, 但當時並沒有告訴我們要茶要額外收費$40....最後埋單約$270, 如果服務好和食物高質, 那是物有所值, 但這間的質素不值這個價耶!

下次要小心慎選餐廳.....
2016-12-29 1491 瀏覽
我們去了 Planet J 玩之後,在金沙城中心吃晚飯,那裡有很多食店,我揀了桃園,因為它的價錢比其他食店實惠。在PlanetJ 玩了兩小時,腳已經很酸軟,職員給我們坐梳化卡位,很舒服!我和弟弟最喜歡就是煤炭馬拉糕,因為它口感鬆軟,形狀可愛,很好吃 廚師把馬拉糕造成黑色,上面有洞,很像煤炭呢!這是避風塘豬手,很特別的菜式,十分入味,而且軟淋,入口即溶,媽媽和爸爸吃了一整碟。叉燒腸粉也不錯,材料足!這是我第一個食評,我是scorpion X,希望你們會來吃吧!
我們去了 Planet J 玩之後
,在金沙城中心吃晚飯,那裡有很多食店

我和弟弟最喜歡就是煤炭馬拉糕
,因為它口感鬆軟,形狀可愛,很好吃
廚師把馬拉糕造成黑色,上面有洞,很像煤炭呢!
這是避風塘豬手
,很特別的菜式,十分入味,而且軟淋,入口即溶
,媽媽和爸爸吃了一整碟。
叉燒腸粉也不錯,材料足!
2016-12-28
  • 避風塘豬手
  • 煤炭馬拉糕
2015-12-11 1936 瀏覽
金沙城食店很多,今次我地就揀左桃園作為第二日既午餐,一家大小有老有嫩,食中菜點心就最岩啦!我地5大1小,叫左一個4人餐加幾籠點心,4人餐$438,包括一個前菜,三個主菜,一個清炒菜,四個白飯及中國茶當中我最愛椒鹽豆腐,豆腐超嫩滑,外皮脆卜卜,一定要連埋面頭堆炸蒜蓉同椒鹽一齊食,好香口惹味!套餐裡亦包括一碟清蒸鱸魚,都幾抵~另外加左一啲野食,其中蟹籽燒賣$35 好好味,大大粒又多蝦!鮮蝦餃皇$45 皮較厚,但餡係原隻蝦,大隻又爽口!蔥花蝦米腸 $38 ,大家都以為係香煎那種,所以有點失望,但我就覺得唔錯呀,唔會太厚,都幾滑~另外仲加左碟燒味雙拼 $128 + $10 ,揀選燒鴨需加$10 ,白切雞普普通通,燒鴨皮都鬆化香脆,幾好味啊!呢餐埋單八百多元,係賭城黎講唔算貴,質素亦不錯呢!
我地5大1小,叫左一個4人餐加幾籠點心,
椒鹽豆腐
套餐裡亦包括一碟清蒸鱸魚,都幾抵~
蟹籽燒賣
鮮蝦餃皇$45 皮較厚,但餡係原隻蝦,大隻又爽口!

呢餐埋單八百多元,係賭城黎講唔算貴,質素亦不錯呢!
椒鹽豆腐
2015-09-05 1750 瀏覽
今朝特意去吃早餐,因為之前經過了幾次都沒有進去。看她的價位和她的位置再酒店裡面,估計應該最少是不差。結果令人失望!蝦餃:來的時候已經靠在一邊,每一粒用筷子拿起來也會破,餃皮和裡面的蝦肉就在籠裡面散開雞紮:顏色已經一般,又是一夾起來就散,裡面的火腿不好吃,有點梅的感覺叉燒腸粉:其實本來不過不失,但是她的醬油不是腸粉用的那種,就立即失色好多叉燒飽:算比較正常的一種,普通的唯一她的好,是桌面很寬闊,放多一倍點心都OK以後都不會再去!
叉燒飽:算比較正常的一種,普通的

唯一她的好,是桌面很寬闊,放多一倍點心都OK

以後都不會再去!
雞紮
叉燒飽
蝦餃
叉燒腸粉
2015-09-05
$110 (早餐)
自從上年4月金沙城中心正式開幕後,每次來澳門都會入住這邊的酒店,中心內的三間酒店都住過,但每次落船過關後我們都不是馬上趕往櫃檯check-in,而是第一時間衝去「桃園」醫肚「桃園」是金沙城中心裡中式餐廳的其中一家,主打「港式飲茶」,餐廳裝潢以黑色為主,燈光柔和,比普通的酒樓感覺更時尚摩登。有沙發位及四人座位,亦有半開放式的小包廂入座後,侍應會遞上點餐紙,紙上以中英文寫著菜名,並清楚列明收費。服務員會詢問我們要那款茶,普通的以壺計,一壺三十元,另有較高級的茶款則段位計。我們要了一壺【普洱茶 - Pu Er】,色澤夠但味道略淡 (MOP30)這裡的【XO醬蘿蔔糕 - Wok-Fried Turnip Cake】很好吃,外屬煎得金黃,內屬軟滑香口,配上微辣的XO醬十分惹味 (MOP32)【雜鴨腐皮卷 - Duck Meat Rolls】這個也是每次必吃的點心,雖然鴨味不夠濃,但炸得酥脆內嫩,吃幾塊也不覺油膩 (MOP36) 【冬粉蒜鮮魷 - Steamed Cuttlefish】鮮魷新鮮肉厚,蒸得剛熟,彈牙有嚼勁 (MOP35)惡人知道我愛吃牛肚,特地點了一份【金錢肚 - Braised B

惡人知道我愛吃牛肚,特地點了一份【金錢肚 - Braised Beef Tripe】,卻是幾道點心裡最失望的,牛肚太腍且霉,以後不會再點這個 (MOP30)
飲茶那能少了蝦餃?這裡的【鮮蝦餃皇 - Prawn Har Kau】一定要試,蝦肉鮮甜爽口,還有粒粒筍尖令口感更豐富,若外皮能再薄一點會更完美 (MOP32)
結賬扣除會員優惠MOP/HK$195

順帶一提,於金沙城中心租訂酒店可加購桃園早餐,早餐以套餐形式供應,包含蒸點、包點、湯麵、腸粉、粥品及飲料六種類別,從中各選一樣配搭,份量足夠飽肚。

環境氣氛: ★★★★☆
餐廳座位寬敞,整潔有序。細嚐點心,品味茶香,感覺悠閒。

食物質素: ★★★★☆
大部份點心均是中上水準,若不愛吃點心則試試店內的小菜。

服務態度: ★★★☆☆
大部份服務員的態度普通,試過憐座的食客等結賬等得發怒,亦有漏單的情況。除了其中一位年輕侍應「Mark」,每次見他也笑面迎人,動作快而且細心,值得一讚!
2013-10-11