2024-01-03 603 瀏覽
澳門旅行去左官也街波爾圖格離就係雪糕店檸檬車露唔知點解澳門特別多雪糕店入到米芝蓮不過呢間而家已經唔再係名單入面條隊就由入面排到出門口就到果時會有職員過黎問你想要幾多種味同收錢呢間終於可以用applapay頭先莫義記淨係收大陸錢包同現金揀左雙味40蚊澳幣張單比左職員筆雪糕無影到呢間口味多過莫義記成倍而且仲靚仔好多佢仲有可以試一啖仔味既堂食座位就幾迫而且都係得幾個位所以我地都係出番去食花多眼亂手快快就揀左佢自己名既檸檬車露同曲奇奶油單味預設係杯裝雙味同三味預設就係筒裝不過好似都可以要求要番杯裝既咁其實都係拎左出黎過馬路再坐低但已經溶到成地都係明明天氣都仲係涼涼地之前有人話食麥當奴杯新地唔識溶好鬼咁呢杯就應該好真啦掛檸檬車路都幾酸不過曲奇就幾好仲有d雜碎粒粒係入面同埋呢一隻就滑好多二揀一唔食榴槤既我就唔去莫義記啦果邊態度唔好仲要貴d又細杯d但其實個筒都無用既入面係空心諗起去意大利果時佢地真係會塞滿晒個筒
澳門旅行去左官也街波爾圖格離就係雪糕店檸檬車露

但其實個筒都無用既
入面係空心
諗起去意大利果時佢地真係會塞滿晒個筒
2023-03-25
5 分鐘 (外賣自取)
  • 檸檬車露
  • 曲奇奶油
2024-04-01 0 瀏覽
今天到訪澳門🇲🇴人氣 gelato店!店內有眾多口味供選擇!今天品嘗了綠茶🍵味的Gelato🍦,並搭配了少女🩷三色脆鬆脆脆的 waffle cone!!濃郁的綠茶帶有淡淡的苦甜風味,非常清爽,口感滑順!Lemon cello 的 gelato 味道和質地都非常出色,期待下次光臨再試試試新口味!😋🍧🌟食評指數:8/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD50🗺️ 地址:Macau想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_#Macaufood #macaujollyfoodie #JKMacau

🌟食評指數:8/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD50

🗺️ 地址:Macau

喺官也街食完葡國菜,即刻行前少少,趕喺9:30前黎到澳門米芝蓮推介嘅gelato😋食埋個飯後甜品。店員非常細心,熱情好客,俾我哋試味。我同老公每人食個雙味😋🔸雙味(💰45)▫️愛爾蘭咖啡酒☕️我估唔到我竟然揀咗平時唔食嘅咖啡味,因為真係好濃烈咖啡酒香啊!甜而不膩,酒香撲鼻。▫️士多啤梨乳酪🍓好滑好香好creamy嘅士多啤梨味👍🏻▫️檸檬車露🍋清爽,酸甜,醒神。Overall評分: 7.5/10

店員非常細心,熱情好客,俾我哋試味。我同老公每人食個雙味😋

🔸雙味(💰45)

▫️愛爾蘭咖啡酒☕️

▫️士多啤梨乳酪🍓
好滑好香好creamy嘅士多啤梨味👍🏻

▫️檸檬車露🍋
清爽,酸甜,醒神。

Overall評分: 7.5/10
2024-02-16 120 瀏覽
位於官也街附近的檸檬車露 LemonCello,提供超過20種口味的意大利雪糕,當中又以各種水果口味最受歡迎。今次挑選紅番石榴和黑芒果兩款式口味,紅番石榴雪糕帶果肉感,清新不過甜,感覺就像在吃紅心芭樂一樣。黑芒果在芒果雪糕中加入竹炭粉,神秘的黑色外表下,味道卻是淡淡的芒果糖甜味,教人喜出望外。LemonCello offers over 20 flavours of Italian gelato, with fruit flavours as their signature ones. Bursting with freshness, the pink guava flavour is refreshing without being overly sweet. The black mango one, with charcoal powder added, surprises with its mysterious black appearance but delights with a subtle mango flavour.
紅番石榴 + 黑芒果意大利雪糕
紅番石榴 + 黑芒果意大利雪糕
大家都爱吃什么口味的 前几天非周末过去竟然不要排队,直接进店点了个双拼这次尝试了提拉米苏口味的,对我来说有点过于甜了🥭朋友吃了黑芒果味的,她说还不错,爱吃芒果的朋友们可以试一下
这次尝试了提拉米苏口味的,对我来说有点过于甜了

2023-12-25 179 瀏覽
📍檸檬車露 (氹仔舊城區)氹仔舊城區地堡街115號地下J號舖食完葡國餐 食返個米芝蓮推介Gelato清下個味蕾先入到去店員已經好熱情地招呼又不停俾我哋試食 最後揀咗檸檬味+士多啤梨乳酪🍦MOP 40而家諗返起都感受到嗰種酸味 口水湧出嚟酸酸甜甜 bu大愛🤍士多啤梨乳酪味都ok我自己就覺得有啲似Häagen-Dazs 個隻味😆溫馨提示:Gelato溶化得比較快 記得要盡快食👍🏻
📍檸檬車露 (氹仔舊城區)
氹仔舊城區地堡街115號地下J號舖

士多啤梨乳酪味都ok
我自己就覺得有啲似Häagen-Dazs 個隻味😆
溫馨提示:Gelato溶化得比較快 記得要盡快食👍🏻
2023-11-20 448 瀏覽
Michelin recommended Italian traditional handmade gelato shop.Choose up to 3 flavours from a wide range of options at the counter, served in a cup or cone. The texture is soft and light, and the flavours are natural. Fruity flavours are highly recommended.🔸Lemoncello🔸Black Mango 😋🔸Guava🔸Pink Guava🔸S. Cheese

🔸Lemoncello
🔸Black Mango 😋
🔸Guava
🔸Pink Guava
🔸S. Cheese
2023-11-14 324 瀏覽
首先,最抵食一定係一次過叫3球,但佢份量真係好多,所以都係好建議搵人一齊開心share~咁多隻味,我最中意係薄荷同乳酪口味,我自己就中意生果味一份,唔係生果味既一份,果晚我地食左3枝1日,total 12個口味~ 基本上佢地既食起黎唔係死甜亦唔膩,但留意返真係溶得好快,所以要快D打完卡就快D放入口,同埋都會好飽肚! 我地就趁晚飯時間去食,所以唔洗排隊,仲有位坐可以慢慢食。當中熱賣既檸檬,真係好lemon 好酸,所以就冇買到了。
2023-11-02 307 瀏覽
黎到澳門,個個都話呢個雪糕店一定要食!話係米芝蓮推介!😋😋係門口已經見到好多人排隊!單味(只可用杯裝)$30雙味(可揀杯/雪糕筒裝)$40味道都有成10種選擇,最特別係有檸檬車露味,不過我冇食到唔知咩味黎既呢🤣難得黎食緊係要揀雙味!我就要左益力多同金莎朱古力😋😋益力多味道清新!金莎朱古力就係每一啖都係濃厚既朱古力味,仲會食到啲榛子味!!好正!比起一般雪糕快溶,不過手打雪糕就係快溶先好食!賣相亦都好靚,見到好多人打卡,不過我就覺得價錢比較貴🤣🤣
黎到澳門,個個都話呢個雪糕店一定要食!話係米芝蓮推介!😋😋
係門口已經見到好多人排隊!
單味(只可用杯裝)$30
雙味(可揀杯/雪糕筒裝)$40
難得黎食緊係要揀雙味!我就要左益力多同金莎朱古力😋😋
益力多味道清新!
比起一般雪糕快溶,不過手打雪糕就係快溶先好食!
賣相亦都好靚,見到好多人打卡,不過我就覺得價錢比較貴🤣🤣
呢間唔使講,甜品控去到澳門就必食嘅米芝蓮指南推薦嘅gelato🍦.檸檬🍋+益力多🧃(MOP 40)揀左個雙拼,檸檬味就偏酸🍋一食落去會先酸後甜,啱曬鐘意食酸野嘅人🤣本身想試朱古力榛子🌰點知到我個陣啱啱冇曬,唯有叫益力多味試下,呢個益力多味雖然唔重但每一啖都食到佢獨有嘅甜味,中和左檸檬嘅酸😋.值得一提,呢個雪糕🍦好易溶特別係🍋味打卡就要好快手喇,如果唔係就成手都係🫢.📍 檸檬車露 (氹仔舊城區)氹仔舊城區地堡街115號地下J號舖
檸檬🍋+益力多🧃(MOP 40)
📍 檸檬車露 (氹仔舊城區)
氹仔舊城區地堡街115號地下J號舖
外賣自取
2023-10-17 228 瀏覽
🐹:🌕🌕🌕🌕🌕🐼:🌕🌕🌕🌕🌕—————————性價比超高🍦🍦金莎朱古力味好濃郁🍫🍫黑芒果除咗隻色好吸睛之外🖤🖤食落都好清甜🥭🥭 酸酸地嘅感覺配埋金莎朱古力簡直一流🫶🏻🫶🏻—————————重點係去到有得試味🤩🤩唔怕會中伏😏😏我份量又夠多✨✨✨✨雙味都只不過係$40💰💰💰💰💰💰💰香港一定食唔到性價比咁高嘅雪糕🍦🍦🍦🥭🥭🍦🍦🍦🥭
🐹:🌕🌕🌕🌕🌕
🐼:🌕🌕🌕🌕🌕

—————————

—————————

夏日炎炎梗係食雪糕降下溫,我哋去咗氹仔舊城區嘅檸檬車露食意式雪糕gelato,一去到就見到舖頭大排長龍,好有人氣,舖頭嘅服務速度都好快,唔洗排好耐就買到。我哋嗌咗$40兩球嘅青檸雞尾酒同特濃朱古力,Mojito嗰隻味好fresh,食到淡淡嘅青檸味,而朱古力嗰隻味都算幾濃,兩球雪糕一隻淡味一隻濃味,可以一次滿足兩個願望!不過gelato同普通雪糕唔同,忌廉同牛奶嘅比例較少,喺夏天高溫嘅室外食嘅話會特別快融,買完之後好快咁打個卡都已經開始融,所以大家食嘅時候記得同時間競賽啦!📍氹仔舊城區地堡街115號地下J號舖位置就腳:🍊🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊

📍氹仔舊城區地堡街115號地下J號舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊
兩球  青檸雞尾酒同朱古力
兩球  青檸雞尾酒同朱古力
2023-09-09 302 瀏覽
OpenRice無另一間分店既地址,我又唔記得係邊,唯有係呢度寫食評啦,經過大三巴附近見到開左分店,即刻衝過去買先,排左大約5分鐘就可以俾到錢買飛,都算好快。買左飛就可以排隊揀味啦🍦好多人推薦既黑芒果我無試到,黑色好似怪怪地甘,我試食左4個味,個店員哥哥都好有禮貌等我揀,試完都係覺得雪芭口感既最岩我,另外試左隻芒果加桃既好似香料味甘唔岩我,另一隻係青檸雞尾甘上下名,都覺得一般。檸檬好清香夠酸,天氣熱食真係一流,蕃石榴清甜,2個好夾😋
雙味雪糕
雙味雪糕
2023-08-31 221 瀏覽
天氣咁熱就緊係要食下雪糕啦本身想去食雞蛋仔架但都係太多人 唔想等所以轉去食檸檬車露買前可以先試食 試到岩先買啦😊😊店員勁可愛我話想試青檸雞尾酒佢話 你咁細個唔好試酒啦會醉架我再話試黑芒果佢話 食完會變到黑蚊蚊~真係好QQ最後我簡左青檸檬雞尾酒+紅石榴Gelato $40(可以簡 杯 / 筒)簡杯就會都有彩虹筒係雪糕上面😍青檸檬雞尾酒 有種忌廉溝鮮奶既感覺酸酸甜甜❤紅石榴就有啲似果汁+梳打水果味超重😋😋😋兩款都好清新岩哂夏天食😎唯一就係真係要同速度比拼一拎上手已經好快融所以要打卡既 要快!狠!準!如果唔係成手都係架啦~~~#Foodie_aki #yum_yum #foodie_aki澳門#澳門美食 #澳門甜品#意式手工雪糕 #Lemoncello #檸檬車露 #雪糕#gelato #紅石榴 #紅石榴雪糕 #青檸雞尾酒雪糕 #青檸雞尾酒 #米芝蓮 #macau
天氣咁熱就緊係要食下雪糕啦
店員勁可愛
我話想試青檸雞尾酒
佢話 你咁細個唔好試酒啦會醉架
我再話試黑芒果
佢話 食完會變到黑蚊蚊~
真係好QQ

最後我簡左
青檸檬雞尾酒+紅石榴Gelato $40
(可以簡 杯 / 筒)
簡杯就會都有彩虹筒係雪糕上面😍
兩款都好清新
岩哂夏天食😎

唯一就係真係要同速度比拼
一拎上手已經好快融
所以要打卡既 要快!狠!準!
如果唔係成手都係架啦~~~

#澳門美食 #澳門甜品
#意式手工雪糕 #Lemoncello #檸檬車露 #雪糕
#gelato #紅石榴 #紅石榴雪糕 #青檸雞尾酒雪糕
#青檸雞尾酒 #米芝蓮 #macau
2023-08-15 289 瀏覽
年輕時常常去澳門,那時對澳門美食認知不多,這家是最早期認識的「必食甜點」。疲情後重遊澳門,自然要來氹仔緬懷一番。氹仔店門面小小的,但人潮比以往更見擠擁,在我面前的都是來嚐新的,等了很久才能成功買到。再嚐檸檬車露,已沒有當時的驚艷。選了薄荷和檸檬車露的配搭。薄荷味太清淡顯得似有若無,檸檬車露果然是名物,一嚐酸意來襲,是特別的就是,可惜沒選對口味來平衡那刺激感。雪糕算滑但奶味不彰,在澳門悶熱的天氣秒速溶化,令人吃相偏狼狽的。再訪仍是會來的,只因它便宜,也因為它的回憶裏的檸檬車露。

再訪仍是會來的,只因它便宜,也因為它的回憶裏的檸檬車露。
2023-05-17