『在這裡,體驗意大利人忠於傳統的那份熱誠吧』 新濠影匯內的意大利餐廳意匯Rossi Trattoria,一直在小編的to taste list內,這次終於有機會一嘗這家每次經過都想走進的餐廳!品嘗傳統意大利美食,這家店以簡約風格為主題,讓食客就像置身一個傳統意大利家庭的廚房,溫馨自在的用餐氛圍。 【是日餐點】意大利甜蕃茄色拉配自家制牛奶芝士意大利青瓜色拉配羅勒青汁意大利闊條面配特級牛肉,生熏豬肉丸及番茄醬意式香草燒雞配新薯Diavola Pizza新西蘭西冷牛扒 店家的意大利薄餅是小編非常喜歡的,這次選了Diavola Pizza由水牛芝士和辣肉腸等配料製成,面餅烤得剛剛好,厚度適中而且不怕乾身,每一口都能吃到超足料的辣肉腸和芝士等配料,而新西蘭西冷牛扒軟腍香口,以櫻桃蕃茄,巴馬臣芝士及黑醋汁調味,啖啖肉的又不失風味的感覺,店家餐前的小餐包也非常酥脆可口,整個用餐體驗良好,價格也不是太貴,適合大家到訪新濠影匯時品嘗一番呢! 【商家資料】意匯Rossi Trattoria地址:新濠影滙一樓1079號營業時間:12:00 – 14:30, 18:00 – 22:00 (星期五至日)電話:(
『在這裡,體驗意大利人忠於傳統的那份熱誠吧』

【是日餐點】
意大利甜蕃茄色拉配自家制牛奶芝士
意大利青瓜色拉配羅勒青汁
意大利闊條面配特級牛肉,生熏豬肉丸及番茄醬
意式香草燒雞配新薯

地址:新濠影滙一樓1079號
營業時間:
電話:(853) 8865 6662
2022-10-07 661 瀏覽
難得放假同老公一齊搵好嘢食。 嚟到新濠影會呢一間意大利餐廳。未落單,佢已經送上新鮮自家製嘅麵包籃。啲麵包係超級好食。外皮鬆脆內裏鬆軟,而且有免費refil. 首先叫嘅係頭盤。 order左佢嘅特別推介~生蠔。 叫咗唔同兩隻做法嘅焗生蠔 🦪1)芝士焗(用咗三隻唔同嘅芝)2)香草牛油焗。兩種做法都非常之好,生蠔啱啱熟,而且有好濃嘅海水味好新鮮😋。繼續喺頭盤~意大利薄片生牛肉沙 +香煎鴨肝佩香橙🍊沙律。鴨肝煎得剛剛好外脆內香滑。最後係主菜、香草檸檬焗鯛魚。盡顯意式風情,蕃茄同香草配搭檸檬一起焗。完全沒有腥味。聽聞佢Pizza都好出色,但係因為太飽,所以都係留返下次先再試。配合relaxing環境氣氛同親切嘅服務👍🏻享受非常開心一晚

外脆內香滑。

自家製麵包  🥖
期間限定芝士焗生蠔
意大利香草蕃茄檸檬焗魚
自家製麵包  🥖
期間限定芝士焗生蠔
意大利香草蕃茄檸檬焗魚
2021-11-07 415 瀏覽
Luce 2008 18升裝,相當fruity而單寧異常mellow。桶中度猛。自制burrata 一直捧場,最估不到係件Fiorentina好味到咁,直成memorable,獲得我的尊重,Penna Cotta 除了syrup太香,完美。

2019-07-21 1313 瀏覽
幾個月無食 心掛掛塊pizza🤤收工又同同事去擦餐勁😆😆而家餐廳擴大左到門口有吧枱可以睇住個pizza放入去焗但我地怕嘈 最後都揀返餐廳位坐靜好多又坐得舒服d 食飯傾計一流~一行四人 嗌左好多野食呀😋😋羊奶芝士pizza個皮勁鬆脆 熱辣辣食完唔會話好濟好漏咁👍Parma Ham火箭菜沙律食得出d火箭菜好新鮮炒菠菜同焗薯仔菠菜好入味 好creamy薯仔淋度適中 唔會太硬亦唔會太軟蛋黃醬意粉我覺得係餐廳既招牌菜超!好!食!!!大蜆檸檬清汁闊條麵檸檬味唔夠 偏淡 同闊條麵有點硬最後嗌埋甜品先收手~開心果雪糕同朱古力雪糕開心果有點淡淡的甜朱古力就好重朱古力味但偏甜要先食開心果先食朱古力唔係乜味都無呢間意大利餐廳雖然唔算好多款食物揀但所有野都好好食 服務一流 環境一流 價錢係酒店黎講完全唔算貴 推薦
幾個月無食 心掛掛塊pizza🤤
收工又同同事去擦餐勁😆😆
而家餐廳擴大左到門口有吧枱
可以睇住個pizza放入去焗

但我地怕嘈 最後都揀返餐廳位坐
靜好多又坐得舒服d 食飯傾計一流~
一行四人 嗌左好多野食呀😋😋

菠菜好入味 好creamy
薯仔淋度適中 唔會太硬亦唔會太軟

蛋黃醬意粉

我覺得係餐廳既招牌菜
超!好!食!!!

大蜆檸檬清汁闊條麵

檸檬味唔夠 偏淡 同闊條麵有點硬

最後嗌埋甜品先收手~

開心果雪糕同朱古力雪糕

但所有野都好好食 服務一流 環境一流
價錢係酒店黎講完全唔算貴 推薦
2019-07-20
2019-02-22 998 瀏覽
又有long break lunch孖住同事出外覓食 今次有老外同事join in就揀左鬼佬最想食既🍕🍕我地6點去到入到餐廳無乜人 餐廳環境優美 裝修簡單 坐得好舒服我地3男2女 嗌左幾樣野share頭盤先黎一籃麵包熱辣辣上枱 有黑醋同油跟埋上 好好食呀 仲可無限re fill😍😍😍pizza叫左:Funghi同四色芝士兩個都好食 但🍕真係要熱食先好食 凍左再食感覺好膩意粉叫左:Carbonara 無驚喜 好普通既味道青醬寛條麵 麵身好食 聽聞係手搓既麵條可能人少 服務好好 非常有笑容食完又會埋黎問下味道好無 啱唔啱食咁~
又有long break lunch

意粉叫左:
Carbonara 無驚喜 好普通既味道
青醬寛條麵 麵身好食 聽聞係手搓既麵條

可能人少 服務好好 非常有笑容
食完又會埋黎問下味道好無 啱唔啱食咁~

2019-01-23