2020-06-06 768 瀏覽
有日經過威尼斯人,想搵個地方飲下菜食個包,就見到呢間,就試試佢啦。環境非常舒服,清幽。本身諗住係酒店食,應該味道一般,點知有驚喜。乾炒牛河有鑊氣,唔乾好味道。叫左幾樣野食都有水準,好味道,好有平時係傳統酒樓的風味同味道

環境非常舒服,清幽。
乾炒牛河

本身諗住係酒店食,應該味道一般,點知有驚喜。
乾炒牛河有鑊氣,唔乾好味道。

2020-05-23
乾炒牛河
2019-10-18 575 瀏覽
上星期五晚又同老媽子過大海🤑 今次住威尼斯酒店,佢見到間房咁大咁靚好興奮! 除左酒店房靚,賭場夠大,酒店內好多餐廳都有水準。 今次同媽隨心黎左依間中菜。我地點左三款美食,有雲吞麵、蝦腸粉及星州炒米! 雲吞麵麵條幾爽身,唔會偏淋;湯底都幾清甜。 雲吞細細粒但又幾彈牙。蝦腸粉又值得一讚架! 腸粉真係好白滑! 鮮蝦🦐大大粒!阿媽就好欣賞個星州炒米。鑊氣夠,炒得香,又夠爽身不油!價錢唔算貴,而且金沙會卡仲有折扣呢食飽飽,差好電,就當然去賭場啦🤑
我地點左三款美食,有雲吞麵、蝦腸粉及星州炒米!
蝦腸粉又值得一讚架! 腸粉真係好白滑! 鮮蝦🦐大大粒!
阿媽就好欣賞個星州炒米。鑊氣夠,炒得香,又夠爽身不油!
價錢唔算貴,而且金沙會卡仲有折扣呢
食飽飽,差好電,就當然去賭場啦🤑

2015-12-09 1609 瀏覽
到达时不足8pm,餐厅里只有2-3台顾客,非常空。点了帝王鲜虾餃,蟹籽蒸烧卖,瑶柱野米糯米鸡,皮蛋瘦肉粥,澳门猪扒饭,一壶普洱。除了瑶柱野米糯米鸡比较特别,其它都不堪,尤其是帝王鲜虾餃和蟹籽蒸烧卖,虾的颜色竟然是白色的而没虾味。。。餃皮厚而黏,用筷子夹起,整片皮甚至可以粘在筷子上,嚼劲堪比吃麻糬。
2015-11-29
$100+ (晚餐)
2011-01-01 1139 瀏覽
只沒有其他選擇之下,友人才選擇吃點心填肚。因為得3個人,所以要等一陣至有位,但等位其間,因本人個袋好重,所以就放一放落地下,跟住就有個男店員即刻衝埋嚟問我地幾多位同埋做咩事?我地答咗佢3位,但仲未答佢後面嘅問題,佢就已經叫我地入去。我地行咗幾步之後,有另外一位女店員同果位男店員講,未有檯住,叫我地等多陣。個人覺得此店又唔係好大,點解連咁少事都可以出錯?最主要係果位男店員,未了解清楚就衝埋嚟好似想鬧我地咁呀?簡直就不知所謂。 白灼油菜︰真係好油,果然名乎其實。羅漢齋腸粉︰一啲都唔好食,入面啲齋真係一啲味道都冇。蝦餃︰好普通。香港大把酒樓都做到同樣水準。鮮竹卷︰都幾油,而且啲餡料都唔係好特別。燒賣︰一樣係好普通。未見有任何特出之處。總括嚟講,差不多大部分點心都係由$28起,如此價錢,響香港都可以食到比此店更好嘅水準。
只沒有其他選擇之下,友人才選擇吃點心填肚。

白灼油菜︰真係好油,果然名乎其實。
羅漢齋腸粉︰一啲都唔好食,入面啲齋真係一啲味道都冇。
蝦餃︰好普通。香港大把酒樓都做到同樣水準。
鮮竹卷︰都幾油,而且啲餡料都唔係好特別。
燒賣︰一樣係好普通。未見有任何特出之處。

2010-12-25
2010年5月27日澳門一天遊,專攻氹仔.到步後先落腳威尼斯人,酒店內粵菜只有兩間,吃麵太簡單,於是選了帝王點心.單看名字,想必是點心專門店,應該是包羅萬有,款式精采,事實卻非如此.菜單上不連腸粉只有16款點心,其中6款是滯胃的包點及糕點,選擇不多,陰謀論角度看,似乎避免賭客多花時閒用膳,希望客人早回賭桌!我們唯有多點主菜及其他,品嚐了以下菜式:帝皇蝦餃王 $35 - 蝦夠大隻但無蝦味,餃皮適中,味道不過不失蟹籽蒸燒賣 $28 - 一般水準山竹蒸牛肉 $28 - 合格叉燒腸粉 $30 - 欲求薄身布拉腸質素,還是尋找街邊小檔吧!玫瑰油雞 $68 - 雞件細細件,入味,鼓油汁都香,比香港的打針肥膏雞好柴魚花生粥 $38 - 粥底夠綿瑤柱冬瓜羹3客 $38/位 - 是日最好的一道,清新怡人好味清炒時蔬 $39 - 新鮮嫩綠紅燒獅子頭 $58 - 獅子頭唔夠滑,味道還可黃金流沙包 $32 - 包軟熟,夠熱夠流沙楊枝金露 $36 - 可口,香港水準食肆位於賭場內,方便就腳,亦頗受歡迎,常常要排隊入座.服務環境一般,價錢公道,但所有菜式皆為香港一般酒家水準,不過不失,並無特別值得細緻描寫及推介之
2010年5月27日

我們唯有多點主菜及其他,品嚐了以下菜式:

蟹籽蒸燒賣 $28 - 一般水準
山竹蒸牛肉 $28 - 合格

柴魚花生粥 $38 - 粥底夠綿

清炒時蔬 $39 - 新鮮嫩綠
紅燒獅子頭 $58 - 獅子頭唔夠滑,味道還可
黃金流沙包 $32 - 包軟熟,夠熱夠流沙
楊枝金露 $36 - 可口,香港水準

食肆位於賭場內,方便就腳,亦頗受歡迎,常常要排隊入座.服務環境一般,價錢公道,但所有菜式皆為香港一般酒家水準,不過不失,並無特別值得細緻描寫及推介之處.

帝皇蝦餃王 - 蝦夠大隻但無蝦味,味道不過不失
山竹蒸牛肉 - 水準接受
蟹籽蒸燒賣 - 一般水準
叉燒腸粉
瑤柱冬瓜羹 - 清新怡人好味
紅燒獅子頭
玫瑰油雞
清炒時蔬 - 新鮮嫩綠
柴魚花生粥 - 粥底夠綿
黃金流沙包 - 包軟熟,夠熱夠流沙
楊枝金露 - 可口,香港水準
2010-05-27
瑤柱冬瓜羹 - 清新怡人好味
玫瑰油雞
  • 瑤柱冬瓜羹
在阿曼諾飲飽食醉之後,眾人由飛能便度街,慢步到去威尼斯人.個人不好賭,純屬感受一下這個不夜城,有什麼地方令人如此著迷?那些人造景點如甚麼貢多拉,十居其九是自由行聚集著,場內的商店大多香港也有,俗不可耐,當然沒有興趣,當友人正在博殺之時候,我們便去到賭場內,廿四小時營業的"帝王點心",吃一頓消夜.大家果然有食力.先來一杯鐵觀音,清香撲鼻,茶味香濃.點了個瑤柱排骨粥,入口綿密,排骨的肉香滲進粥底,很鮮甜.蒸排骨也有水準,肉絲炒麵亦不錯.麵底香脆,就算面頭的肉絲浸軟之後,亦保持著點點口感.叉燒腸粉即拉,腸粉皮不是晶瑩通透,食落滑溜.不久之後,見友人仍未回來,埋單離開,一同去賭桌,看住別人賭,自己一個仙都無下注,不賭是贏錢,是不變的定律.

2008-10-24 305 瀏覽
我和長者阿媽雖住在威尼斯人,但卻從未幫趁過酒店內的食肆。終於決定到賭場內這24小時營業的餐廳喝早茶。餐牌上的選擇不多,主要供應炒粉麵飯或小吃點心,價錢亦不算貴,茶芥每人8元。我們點了一籠蝦餃($26),一碗堯柱排骨粥($38),一碟XO醬炒牛河($55)。味道如下:蝦餃– 4大粒,蝦多爽口大大隻,合理價錢及期望。個人覺得如果蝦餃內有多少少汁會重好食D。堯柱排骨粥 – 大大碗,可分2飯碗。粥底很綿很好味,吃不出有味精。排骨又淋又有肉香。我們都是因為看到很多人點粥才叫的。真是有驁喜。XO醬炒牛河 – 份量普通,材料十足,炒得很香和有鑊氣。可惜的是,有些鹽好像還沒有拌均便上了碟,間中吃到幾口稍咸的河粉,但整体真是不錯的。總括而言: 價錢合理,味道佳,是酒店內的抵食之選。服務方面別有太高期望,待應生像是來自五湖四海,缺乏團隊形象,個人性格突出。(因為是在賭場中平台上的露天餐廳,不能拍照,照片欠奉。)Tips :1. 如有酒店金濠咭,結賬可獲九折優待。2. 無分禁煙區。

味道如下:

總括而言: 價錢合理,味道佳,是酒店內的抵食之選。

(因為是在賭場中平台上的露天餐廳,不能拍照,照片欠奉。)
Tips :
1. 如有酒店金濠咭,結賬可獲九折優待。
2. 無分禁煙區。

$65 (早餐)
威尼斯人仍然是最具人氣的酒店之選, 免費船票 加 特大"屈蛇"房間, 絕對是選擇該酒店的最大理由。奈何, 選擇了氹仔為落腳地, 宵夜方面便要動動腦筋了...... 深夜時份, 在沒有其他選擇之下, 唯有在酒店內覓食, 奈何商場那邊的食肆都打了烊, 剩下門外沒有列明價錢的 "海王老記", 心有不甘, 把心一橫, 直衝賭場中央的兩間餐廳 - "赤龍麵館" 和 "帝王點心" 二選其一, 看到 "赤龍麵館" 的拉麵也索價五六十元, "帝王" 的點心亦只是二十元左右, 沒有再猶豫之下決定投往這個 "帝王" 的懷抱~ 到達門口, 竟然看見前面有十多人排隊, 幸好流量亦算快, 十分鐘左右便有位... 首先, 不得不讚其出色的茗茶, 只是八大元一位, "帝王" 卻能夠提供極高級的茗茶, 極力推介 "鐵觀音", 加了六七輪水後, 茶味依然濃郁, 在香港無論多高級的酒樓, 也沒有這個水準啊~ 點心方面, 大家分別叫了 春卷﹑蝦餃﹑牛肉﹑腸粉﹑叉燒包﹑馬拉糕﹑小籠包, 全部都屬水準之作, 但不得不提的則有以下兩款: 瑤柱排骨粥 - 另一個驚喜, 大家不約而同地說, 這個粥底的味道, 好像差不多十年嚐過了!

瑤柱排骨粥 - 另一個驚喜, 大家不約而同地說, 這個粥底的味道, 好像差不多十年嚐過了! 事實這個綿綿的粥底, 味道芳香, 充滿層次感, 令人一試難忘

燒賣 - 大家吃過後都覺得味道不錯, 但總是欠缺些甚麼? 經大家一輪研究和討論後, 從燒賣中便發覺, 這間酒家的出品沒有用上任何豬油成份來制作點心, 雖少了些豬油做出來的香味, 照顧食客健康的那種體貼和誠意, 絕對可嘉!!!

宵夜時份, 吃了這麼多點心, 油膩感和罪惡感也不算太大, 加上結脹只是 $300 左右, 平均每人只是 $50 的消費, 絕對是超值之選!!!

鐵觀音 - 一流
瑤柱排骨粥 - 又係一流
蝦餃 - 不錯
燒賣 - 健康
$50 (宵夜)
鐵觀音 - 一流
瑤柱排骨粥 - 又係一流