2024-04-13 0 瀏覽
由細食到大,去澳門食蒲菜都會諗起這間餐廳,疫情後再去,客人疏疏落落,心諗開咗咁多年,應該無咁差掛,之前食到朋友都會打包再叫,但今次真心失望,蜆同燒豬都唔好食,上菜上得好快,完全唔脆,蜆有沙,我諗唔會再去。

2024-04-11
2024-01-01 605 瀏覽
點了西班牙飯,泰式燴羊肉以及葡國雞飯西班牙飯調味剛好,非常有風味羊肉不羶而且非常淰,酸甜非常開胃雞飯就是進化版的雞皇飯只等了5分鐘老闆就因為抱歉而送我們一道$198的牛肉意粉下次會再來
點了西班牙飯,泰式燴羊肉以及葡國雞飯
西班牙飯調味剛好,非常有風味
羊肉不羶而且非常淰,酸甜非常開胃
雞飯就是進化版的雞皇飯
只等了5分鐘老闆就因為抱歉而送我們一道$198的牛肉意粉
下次會再來
  • 葡式海鮮飯
🌸澳門朋友介紹我食既當地正宗葡國菜,餐廳座位有限,想食嘅話需要訂枱,另外一啲特別嘅菜式亦都需要預訂,經過官也街又唔知食乜好,可以入去坐下😂-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🐷燒乳豬乳豬需要預先同餐廳預留,如果唔係去到未必有得食。豬皮唔脆身,但係算多肉,不過數量得四件,可以試一次-🥗豬耳沙律豬耳沙律第一次聽,味道係香港比較少有既味道。入面有橄欖、蔥芫,豬耳爽口,細細粒易入口,不知不覺食左好多😂-🇵🇹葡式炒蜆呢個可以唔洗考慮,成碟好多係殼,而且薯仔多過蜆,可能佢比錯葡式炒薯仔我😂-🍷𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚呢個比較特別,入口質感同味道同𝐦𝐮𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐧𝐞差唔多,用什果煮過,所以酒會有果香味👍🏻-小編香港朋友話封關前好好食,唔知係咪因為疫情搞到味道變左,不過呢間餐廳有濃厚葡式氛圍,澳門朋友又推薦,相信佢覺得呢間餐廳好代表到澳門,所以想體驗可以試下,但菜式就試少少算,唔好曬𝐪𝐮𝐨𝐭𝐚📍 山度士葡式餐廳 (氹仔舊城區)氹仔舊城區官也街20號環境:🌸🌸🌸味道:🌸🌸服務:🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸-
🌸
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評
🐷燒乳豬
🥗豬耳沙律
🇵🇹葡式炒蜆
🍷𝐒𝐚𝐧𝐠𝐫𝐢𝐚

📍 山度士葡式餐廳 (氹仔舊城區)
氹仔舊城區官也街20號

環境:🌸🌸🌸
味道:🌸🌸
服務:🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸
2023-01-29 2873 瀏覽
諗住趕住睇煙花喺條街度隨便搵間嘢食 點知搵到間都幾好食嘅餐廳 仲要前面三個排隊等位冇位 咁啱有張二人台俾咗我哋先 如果你睇到嘅話 真係唔好意思哈哈焗鴨飯本身以為會好西式 但食落其實似港式煲仔飯 個飯望落貌似好細碟 但食下食下其實好飽好足料 飯頂有一浸熟咗嘅蛋漿 然後就係啖啖鴨肉 好正!!!價錢:$188💰💰💰好味道指數: 4/5 😋😋😋紅豆豬手本身聽到個名覺得有啲奇怪 但我朋友話想試 所以就試咗 食第一啖覺得好似雜菜湯 啲豬手都幾軟淋淋幾好食 仲有好多紅豆食 幾健康哈哈哈哈哈 不過都OK好食嘅價錢:$188💰💰💰好味道指數:3/5 😋😋😋House Wine (White)飲完第一啖 再睇多次個價錢 真係唔敢相信可以咁平差唔多斟到六杯咁多 仲要啲白酒幾有酒味 幾爽哇哈哈價錢:$55💰💰💰好味道指數:3.5/5 😋😋😋

價錢:$188💰💰💰
好味道指數: 4/5 😋😋😋

紅豆豬手
價錢:$188💰💰💰
好味道指數:3/5 😋😋😋

House Wine (White)
價錢:$55💰💰💰
好味道指數:3.5/5 😋😋😋
2023-01-26 2133 瀏覽
新年路過見沒人,心想山度士應該不差吧,便進去了。怎知服務員見你叫少一點的食物,先來個黑面。再沒跟她的推介下單,面便更黑了。吃面包的時候,問她拿多盒牛油,竟換來連續2位服務員的指罵,說是免費的,還想怎樣?但4個人4塊包,怎會只給3盒牛油?怎說都說不過去吧..好像在乞求你給什麼似的。另外,牛尾還有頭髮,衛生程度可想而知… 🫠食物上桌的時候是冷的,味道一般,都沒太大關係,但作為一間位於遊客區的餐廳,要客人不停受氣,是應該的嗎?

另外,牛尾還有頭髮,衛生程度可想而知… 🫠

2023-01-26
2019-07-28 3617 瀏覽
今次第二次嚟食,有啲嘢就好食左,有啲嘢就冇之前咁好食。首先焗鴨飯依然都係非常唔錯,飯表面香脆,充滿鹹香味,不過鴨肉唔算多。葡國乳豬配薯條就差左啦,細份咗,同埋係凍嘅所以就冇咁好食啦。個炸馬介休球就好正啦,其實係鹹魚薯蓉波,可能係新鮮炸起嘅關係,好好食!今次仲叫咗個葡國炒蜆,呢個真係超正!啲顯好新鮮,無沙,有少少白酒嘅香味,所以佢嗰個汁簡直係一流,仲有好香嘅番茜味,鍾意食海鮮嘅朋友一定要叫!至於飲品,大家可以試吓佢嘅特色汽水同埋啤酒,汽水嘅話可以試吓熱情果味嗰隻,非常唔錯!
今次第二次嚟食,有啲嘢就好食左,有啲嘢就冇之前咁好食。

2019-05-19 2384 瀏覽
到澳門想吃葡菜,看這在官也街最當旺的地方,人也多就去試試。結果,質素不行,試了乳豬,皮烤得還可以,夠脆,但太肥,油太多,肉質煮得過熟,影響口感!另一樣,馬介休球,做得太鬆散,而且沒什麼味道,外表顏色看到炸得過了時。焗鴨飯,米飯太濕,味道也一般。服務態度一般,照顧熟客是應該,但也不應待慢其他客人,叫埋單叫了八分鐘,原來是忘記了😥😥環境:座位又窄,有人出入必需要站起來,又碰到其他食客大聲說話,破壞寧靜進餐環境。失望失望😞
到澳門想吃葡菜,看這在官也街最當旺的地方,人也多就去試試。
焗鴨飯,米飯太濕,味道也一般。
2019-04-22 1890 瀏覽
今日去澳門玩,所以行了去澳門都官也街食午晚餐。因為太多人了。所以順便選了一間葡國餐廳吃飯。一進入到,有很多葡萄牙的裝飾品,應該是球賽的吧。位置都幾多,都有很多人去食。而有兩層,第二層要行一條很長的樓梯。餐廳掛滿了葡萄牙🇵🇹國旗和老闆跟別人的合照。價錢都幾貴,點了二件炸蝦角$22。一件炸馬介休球$11。一個西班牙飯$178。一個焗鴨飯$178。馬介休球都幾香脆,而且馬介休味都很濃,都幾好食。而炸蝦角雖然脆口,但蝦蓉不太鮮美。西班牙飯材料都幾多。但飯比較乾身,蜆肉同蝦粒都新鮮,無發霉同無腥味。不過飯煮得不夠入味。焗鴨飯鴨比較咸,配上飯其實幾夾。不過真係好乾身同硬,面層仲有飯焦,而且飯無咩味道,是靠咸的鴨才讓飯變得有味。但不是太好食。價錢十分貴,味道很普通。

一進入到,有很多葡萄牙的裝飾品,應該是球賽的吧。

餐廳掛滿了葡萄牙🇵🇹國旗和老闆跟別人的合照。

馬介休球
都幾香脆,而且馬介休味都很濃,都幾好食。
而炸蝦角
雖然脆口,但蝦蓉不太鮮美。
馬介休球+炸蝦角

西班牙飯
西班牙飯

焗鴨飯

價錢十分貴,味道很普通。
2019-04-22
2019-02-24 1666 瀏覽
已不是第一次光顧, 雖然水準有點下滑, 但是可接受的。 風味仍屬於相當好。他的sangria 溝得很好飲. 叫了一個中的 size有成六杯份量.燒乳豬相信真的少不了,皮脆油脂煙韌, 四件大大件番薯條, 簡簡單單但食得很開心。焗鴨飯相當傳統, 面上的飯焦脆口, 內裏飯軟 配合稍有鹹味的鴨肉, 不知不覺又食清了!甜品 叫了局冧酒蘋果,好正!推介!
甜品 叫了局冧酒蘋果,好正!推介!
  • 燒乳豬
2019-02-13 2488 瀏覽
春節假期,年初五來個兩日一夜澳門之旅,第一餐午餐打算到官也街吃葡菜,以為外甥訂枱,誰知他又以為我訂,結果來到官也街,沒有安排,看見人頭湧湧,有點不知所措。由於大家都很肚餓,山度士就在當眼地段,家姐迫吓迫吓,走進食店,反正有位就決定就在這裡吃。地下樓層已坐滿食客,店員叫我們到樓上。樓上也坐了三幾枱食客。先來個暖暖的麵包,每人一個,加上牛油吃了來個熱身賽。葡式炒蜆$118~蜆夠肥美,香茜和白酒,味美。葡國雞飯$168~全部都是雞肶仔部分,反而有些失望,收這個價錢有點貴。忌廉馬芥休$188~有點像忌廉鹹香味的薯蓉,味道不錯,可是唔夠熱,但吃時小心點,筆者吃到一條長長的魚骨,但這也證明貨真價實。除馬介休附上的洋蔥沙律菜,本是有點沙律菜作清新一吓,但我們發現那羅馬生菜有點不潔現象。焗羊架$178~大家都覺得薯仔比羊架好吃。羊架感覺像出咗水才煎焗。這裡沒有任何加一服務費。後記:還記得筆者廿多年前,第一次到山度士吃,那時候,山度士親自下㕑,很有家庭風味,餐後他還會出來問問食物如何,可是今時今日,他已經在收銀位置,交由伙計下㕑,味道已不像從前了,商業味甚濃,所以我們點餐時已決定只吃一點點,待充飢後再戰

地下樓層已坐滿食客,店員叫我們到樓上。

樓上也坐了三幾枱食客。

先來個暖暖的麵包,每人一個,加上牛油吃了來個熱身賽。

葡式炒蜆$118~
蜆夠肥美,香茜和白酒,味美。

葡國雞飯$168~
全部都是雞肶仔部分,反而有些失望,收這個價錢有點貴。

忌廉馬芥休$188~

焗羊架$178~
大家都覺得薯仔比羊架好吃。羊架感覺像出咗水才煎焗。

這裡沒有任何加一服務費。

後記:
還記得筆者廿多年前,第一次到山度士吃,那時候,山度士親自下㕑,很有家庭風味,餐後他還會出來問問食物如何,可是今時今日,他已經在收銀位置,交由伙計下㕑,味道已不像從前了,商業味甚濃,所以我們點餐時已決定只吃一點點,待充飢後再戰其他。

2019-02-07
  • 葡式炒蜆
  • 餐包
2018-11-25 1491 瀏覽
朋友推薦到這葡式餐廳吃飯,當晚叫了兩款食物,其中想推介的是「燒乳豬和薯條」,乳豬皮弄得香脆可口,肉也是嫩的,薯條很好味,友人不愛吃,全部放進我的肚子,大滿足😁乳豬皮下有脂肪,有點油膩感,但吃乳豬就是這樣的,好味就是了,最緊要吃得開心😃地道葡式餐廳,又處於旅遊區的官也街,價格自然偏貴,但食物質素不錯,可接受;不過有些食物可能偏鹹少許,也因各人口味不同溫馨提示😉,最好預先訂座;還有餐廳不提供白開水的

燒乳豬和薯條

溫馨提示😉,最好預先訂座;還有餐廳不提供白開水的
2018-11-24
燒乳豬和薯條
昨天6點半,山度士餐廳剛開門,入面已經坐了幾枱人,看見山度士叔叔都坐在食飯中。今次點了,焗鴨飯,炆牛尾,馬介炑球,生果酒。可能今日好早來,店入面客人不多,全部食物好夠熱,有返之前食的水準。鴨飯好有鴨香,又多鴨肉。炆牛尾好味,我會掛住的,好林滑好香想食。馬介休球就一般。
鴨飯好有鴨香,又多鴨肉。
炆牛尾好味,我會掛住的,好林滑好香想食。
馬介休球就一般。

2018-10-12
生日
  • 焗鴨飯
2018-09-08 2948 瀏覽
周末去過澳門玩返轉,度一度假幾年前唔打唔撞去左山度士呢間餐廳食,一直對燒乳豬都念念不忘,今次有機會過黎就一於再試過咁耐冇食過,水準都一直冇變👍環境亦一如店名,帶有足球風燒乳豬,表皮燒得金黄色,一咬落去個皮脆卜卜😜肉質嫩口,味道醃得咸香味岩岩好,帶有少少肥膏,更有甘香味但就會好油膩😍而薯條就較遜色,因為有d淋,不過薯味幾重天氣較熱食香口炸物就最好不過😂😂炸馬介休(前)+炸蝦餅(後)炸馬介休係葡式特色菜之一,當然要試下炸得好香口,入邊係馬介休+薯蓉,馬介休既咸香味濃郁但又唔會太重,做得鬆脆☺炸蝦球,蝦肉彈牙,薯蓉亦好香滑同薯味濃郁,外層炸得脆身,個人覺得好食過炸馬介休天氣咁熱,當然黎過葡式汽水菠蘿味(左)+百香果味(右),都真係幾香果味,而百香果會比較冇咁甜一支冰凍既汽水絕對係酷熱天氣的好朋友👍總括黎講: 環境坐得舒服,食物質素幾好,個人覺得CP值高
周末去過澳門玩返轉,度一度假
咁耐冇食過,水準都一直冇變👍
環境亦一如店名,帶有足球風

燒乳豬,表皮燒得金黄色,一咬落去個皮脆卜卜😜
而薯條就較遜色,因為有d淋,不過薯味幾重
燒乳豬

天氣較熱食香口炸物就最好不過😂😂
炸馬介休(前)+炸蝦餅(後)
炸蝦餅+炸馬介休餅

炸馬介休係葡式特色菜之一,當然要試下
炸馬介休餅

炸蝦餅

天氣咁熱,當然黎過葡式汽水
一支冰凍既汽水絕對係酷熱天氣的好朋友👍
葡式汽水(菠蘿,百香果)

總括黎講: 環境坐得舒服,食物質素幾好,個人覺得CP值高

燒乳豬
炸蝦餅
2018-07-10 1683 瀏覽
馬介休球無味,街邊魚旦好得多,菜薯蓉湯,無味,海鮮燴飯,份量細,蝦霉而飯鹹,酒煮蜆冇酒未。侍應態度冷漠。有兩優點: 1. 上菜快,節省時間。2. 因塞車遲了25分鐘,訂枱仍保留。
2018-07-05
2017-11-06 6791 瀏覽
小妹嘅第100篇食評就黎到澳門因為sanrio展嘅關係,就過左黎玩番晚。甘大個女,我都仲未係澳門食過葡菜。大少就帶左我黎好有名嘅山度士葡式餐廳喇!店舖未開門已經有幾枱客人企定定排隊等候!入到舖面細細,沒有豪華嘅裝潢,但挺有葡國味!餐牌全部用最真實嘅相片展示出黎仲有不少酒精飲品供應!一坐低無耐,餐包已送上!食法:搣細細舊沾上牛油加檻欖油一啖放入口。大少話黎澳門就梗飲澳門啤酒味道就偏苦!有歷練嘅啤酒平時酒吧cocktail 都中意叫下sangria 飲貪到紅酒仲有少許果味!但可惜呢個sangria係現成再加裝飾水果,不是自浸出黎葡式燒乳豬 $ 178真的是招牌!乳豬脾分左4件,外皮脆到有d誇張,肉質超嫰滑,連皮一啖咬落去,油香溢晒口入面, 好好味😍薯條部分充滿薯仔味,唔似外面急凍翻炸嘅薯條!豬脾大特寫外皮超薄,啖啖肉!海鮮飯$178大少極力推介,表示10年前食過,味道非常難忘。今次就帶我特登黎尋找當時嘅味道!海鮮飯上碟時需耐心等候一d時間,等飯粒盡情吸入新鮮蕃茄湯汁。用料方面海鮮都算多,飯已經混合少量蟹肉,但份量就唔多了!最後就叫多左個豬耳沙律食下利用檻欖油 醋調味嗯,味道就可能不太合港
小妹嘅第100篇食評就黎到澳門
因為sanrio展嘅關係,就過左黎玩番晚。
甘大個女,我都仲未係澳門食過葡菜。
大少就帶左我黎好有名嘅山度士葡式餐廳喇!

店舖未開門已經有幾枱客人企定定排隊等候!

入到舖面細細,沒有豪華嘅裝潢,但挺有葡國味!

餐牌全部用最真實嘅相片展示出黎

仲有不少酒精飲品供應!

一坐低無耐,餐包已送上!
食法:搣細細舊沾上牛油加檻欖油一啖放入口。

大少話黎澳門就梗飲澳門啤酒
味道就偏苦!有歷練嘅啤酒

平時酒吧cocktail 都中意叫下sangria 飲
貪到紅酒仲有少許果味!
但可惜呢個sangria係現成再加裝飾水果,不是自浸出黎

葡式燒乳豬 $ 178
真的是招牌!

乳豬脾分左4件,外皮脆到有d誇張,
肉質超嫰滑,連皮一啖咬落去,油香溢晒口入面, 好好味😍
薯條部分充滿薯仔味,唔似外面急凍翻炸嘅薯條!

豬脾大特寫

外皮超薄,啖啖肉!

海鮮飯
大少極力推介,表示10年前食過,味道非常難忘。
今次就帶我特登黎尋找當時嘅味道!

用料方面海鮮都算多,飯已經混合少量蟹肉,但份量就唔多了!

最後就叫多左個豬耳沙律食下
利用檻欖油 醋調味
嗯,味道就可能不太合港人口味!
豬耳切得都幾大粒,份量都唔少!

整體來說,我認為都算係評價不錯嘅葡式餐廳了
2017-09-23
  • 燒乳豬