2023-06-11 2767 瀏覽
遊澳門無理由不吃葡國菜,是晚便試了這間富仕。餐廳有2層,我們被安排於樓上一層用膳。最初只有我們一枱,非常清靜,像包場一樣,後來便坐滿了食客。我們點了羅宋湯,葡國雞,檸檬煮蜆,炒椰菜及葡國黑啤。當中以葡國雞最美味,不會太濃味,雞亦有鮮味,不錯。
2023-04-30 3064 瀏覽
🇲🇴去澳門不想再到一些人流密集的手信街的葡式餐廳,所以就上網做做功課,發現了這家不少澳門人都會光顧的家庭式葡式餐廳🍴。餐廳有兩層,不過只有幾張枱,所以一定要先預約,我今次就預早在IG預約,到埗後早了半小時,已經6時多應該可以早點進去吧,怎料非常full booking,一定要等到約定時間。食物方面性價比算高,我們每人再叫了一杯飲品,人均才$206。而且聽到不少食客都提到是再去光顧的。🚩芥末燒羊鞍值得一試,我雖然不太喜歡芥末,但與羊鞍的味道很夾,而且肉質鮮嫩,吃下去不會太乾,燒得很好。🚩鮮忌廉焗薯馬介休 $118這個真的是必吃,首先焗薯已經很好吃,而加入了馬介休球口感更上一層,感覺有點煙靭。🚩富仕燒雞釀飯 $148雞肉算不錯,也挺入味的,不過炒飯就有點普通,是不過不失的菜式。🚩蔬菜這個蔬菜千萬不要點,葡汁味道沒有太入味,而且份量很少。當時是有一位店員不停落力推銷這道菜,才想說試試看,怎料是最遜色的一道到菜式。然後又聽到那位店員推銷另一枱客人吃這道菜,那枱客人跟她說:上次吃過不好吃的。🫣🚩木糠布甸 $38這個木糠布甸非常高質,亦是必點的一道甜品,它的口感很軟熟,但不會很漏,不會太甜。適逢朋

🚩芥末燒羊鞍

🚩鮮忌廉焗薯馬介休 $118

🚩富仕燒雞釀飯 $148

🚩蔬菜

🚩木糠布甸 $38
這個木糠布甸非常高質,亦是必點的一道甜品,它的口感很軟熟,但不會很漏,不會太甜。適逢朋友生日,只要預早跟餐廳說,便能加插一個生日牌☺️。
2023-03-24 3731 瀏覽
今次同另外3個朋友到澳門2日1夜, 朋友曾經黎過呢度食過野想再食過, 幾經艱辛比我地搵返間餐廳位置, 不過去到個陣已經滿座, 要等1個鐘多先有位, 所以唯有周圍行行再返黎。入到去發現原來佢有2層, 咁都正常d, 如果唔係真係做唔到幾多生意。雖然就算有第2層都唔叫大, 但都坐得舒服。葡式薯蓉青菜湯 - 個湯好特別同好味道, 雖然加左薯蓉係個湯入面, 唔會令到佢好杰, 但又有薯蓉gei口感葡式白酒檸檬炒蜆 - 個檸檬汁真係fresh好開胃, 不過d蜆個味怪怪地, 唔係腥味, 或者可能係海水味太重, 我個人本身對呢類異味係好sensitive, 所以個蜆我1般般燒德國鹹豬手配黑椒醬汁 - 個豬手燒得過火, 太乾, d肉都榎榎地燒雞釀飯 - 呢個好食, 除左雞個皮烤到好適中好脆, 入面d飯係帶有甜味gei番茄飯, 明顯唔係普通茄汁煮出黎。其實我好鍾意食, 只比4分係因為如果佢d雞肉唔夠嫩口芥末燒羊鞍 - 個人認為個芥末同個羊唔太夾, 雖然d羊唔太有羶味, 不過我都覺得麻麻地鮮忌廉薯蓉焗馬介休 - 果然係呢度gei主打名菜之1, 佢個忌廉唔會好重, 唔會搶左本身薯蓉個味道, 但又可以令到薯蓉本身

葡式薯蓉青菜湯

葡式白酒檸檬炒蜆

燒德國鹹豬手配黑椒醬汁

芥末燒羊鞍

鮮忌廉薯蓉焗馬介休 - 果然係呢度gei主打名菜之1, 佢個忌廉唔會好重, 唔會搶左本身薯蓉個味道, 但又可以令到薯蓉本身個質感滑左。而且第1啖食馬介休落口我以為自己食緊蟹肉, 當然再咀嚼之下係食得出分別。
鮮忌廉薯蓉馬介休

最後個staff送左碟野比我地, 起初我地以為係甜品, 點知最後發現係春卷, 呢樣送gei野就唔會有太大驚喜, 但澳門gei staff好多都好nice, 會令到客人食得更開心
春卷
葡式薯蓉青菜湯
鮮忌廉薯蓉馬介休
2020-04-06 4552 瀏覽
以前試過很多推薦的葡國餐廳,但總是失望而回。食物種類大同小異,口感味道只是交了功課,絕對不會再次光顧或介紹給朋友。今次,終於找到一間值得回味的餐廳。菜色非常有特色,令人一試難忘。忌簾和薯蓉混在一起,但沒有一點油膩的感覺,內裡充滿了很多馬介休絲,即時添上了葡國特色。即叫即焗,是一客值得等待的美食。二人份量,剛剛好。芥末配羊鞍原本也不是什麼新穎菜,但如此軟綿綿的羊鞍,便是其特色。芥末味不太重,沒有搶鼻的感覺,但卻蓋過了羊肉的羶味。將飯釀入雞內,有點似感恩節的火雞,功夫雖然比較多,燒雞皮也脆,可惜飯就平平無其。可能是因為冰鮮雞,飯未能吸收雞的精華,而錦上添花。

今次,終於找到一間值得回味的餐廳。

菜色非常有特色,令人一試難忘。

鮮忌簾薯蓉焗馬介休

芥末焗羊鞍

鮮忌簾薯蓉焗馬介休
芥末焗羊鞍
2020-01-26 3057 瀏覽
好耐冇去過澳門,但每次去到澳門一定會食依間葡國餐廳!佢唔係位於非常popular同方便嘅地區,但都真係多人到要預約先食到,所以話係隱世美食😍!自己最鍾意食嘅就係鮮忌廉焗薯蓉馬介休,薯蓉超級creamy,焗完之後非常香,加埋馬介休落去真係超好味,食到停唔到口!其次最難忘嘅係wasabi羊架,第一次食真係會有味覺嘅衝擊,因為平時wasabi同羊架真係好少會擺埋一齊食。但係佢就係意外地match,羊嘅蘇味同wasabi合出黎真係有講唔出嘅好味!

馬介休薯蓉

Wasabi羊架

馬介休薯蓉
Wasabi羊架
2019-09-13 3387 瀏覽
叫了三樣食物,吃完過後懷疑食物不新鮮令我和同行友人肚痛。芝士焗豬扒飯-豬排有舊毛巾味而且一入口隨即有一陣臭味傳入我的味蕾。飯也是未焗好,又硬又乾。汁是普通茶餐廳白汁之流,完全不特別。芝士焗蝦伊麵-一上枱面以為是烏冬,怎料原來是浸泡太久,粗得像一條烏冬,白汁味道奇怪,實在不明白為什麼還能賣98大元。炸馬介休球-餐紙的油是啡色已經心知不妙,一入口有陣陣萬年油味,實在難以入口,所幸味道還算可以,不至於要吐出口。強烈不推薦大家前往以免賠了夫人又折兵。
叫了三樣食物,吃完過後懷疑食物不新鮮令我和同行友人肚痛。
強烈不推薦大家前往以免賠了夫人又折兵。
2019-09-12
2019-08-29 2894 瀏覽
吃罷紅豆雪條,咱們出發到下一個地點,路程只需五分鐘便到達,本來是計劃吃水蟹粥的,但吃到一肚水去乘船不太好,於是澳門朋友便安排吃葡菜做晚餐。🤤葡式薯蓉青菜湯 -- 薯仔怪看到這個是雙眼發光,熱力十足的湯中有沙沙的薯蓉質感,當中還有菜蔬及葡腸,以湯作醬料蘸在外脆內軟的麵包佐吃同樣可口,共享著喝絕對不滿足,下次再喝必須獨佔一客才是王道。😋🤤葡國臘腸炒雜菜 -- 爽脆雜菜及鹹香葡腸,是吃葡菜也會點的常客。🤤葡式炒蜆 -- 蜆肉鮮甜沒有沙便已是好吃的指標了。🤤薯絲炒馬介休 -- 細碎的馬介休,炸出來的薯仔佐以青椒絲洋蔥絲蛋絲及葡腸同吃,味道不錯,但油了點呢。🤤紅酒燴牛脷 -- 香甜洋蔥,薯件軟淋,牛脷雖厚切,但軟嫩得很又有質感,敗筆是那汁醬,水水的不夠濃稠啊。🤤燒雞釀飯 -- 燒雞肉質未能保持嫩滑,釀在內的茄汁炒飯有點像西炒飯,但味道不夠香濃呢。澳門朋友說之前來吃時,水準不錯的,想不到這次觸礁了,其實不要緊啊,皆因是次吃到不行的,下次才知什麼是美味嘛。😁

🤤葡式炒蜆 -- 蜆肉鮮甜沒有沙便已是好吃的指標了。

2019-06-02 4137 瀏覽
黎到澳門 點可以唔試葡國菜!呢間餐廳係本地人推介既 上網都見到好多好評於是決定一試!鋪頭唔大 有上下層但座位都唔算多好彩我地預先上Facebook page訂定位我地叫左三個餸首先係葡式臘腸炒雜菜($75)無影到相🙊 但佢同普通既炒雜菜無異同埋都偏多油 純粹我地想食個菜先叫下然後係見到每枱都有既薯蓉焗馬介休($118)店主話大size兩個人都食得哂所以叫左大呢個真心好好食!口感好creamy 但又唔係話真係好膩大推!然後就係網上好多人都推介既燒雞釀飯($148)自己就覺得有少少失望既個皮比想像中乾身 啲肉亦唔似評論講得咁滑啲飯就係西炒飯咁樣 都okay既 只係一開始既期望比較高可能今次隻雞煮耐左啦🤭總結 葡菜黎講價錢都唔貴環境呢就有啲蚊滋飛飛下扣左少少分食物味道就不過不失啦!都值得再去encore薯蓉😛或者下次去會試個個羊架同大蝦!睇落好吸引!
黎到澳門 點可以唔試葡國菜!
呢間餐廳係本地人推介既 上網都見到好多好評
於是決定一試!
鋪頭唔大 有上下層但座位都唔算多
好彩我地預先上Facebook page訂定位
我地叫左三個餸
首先係葡式臘腸炒雜菜($75)
無影到相🙊 但佢同普通既炒雜菜無異
同埋都偏多油 純粹我地想食個菜先叫下
然後係見到每枱都有既薯蓉焗馬介休($118)
店主話大size兩個人都食得哂所以叫左大
呢個真心好好食!
口感好creamy 但又唔係話真係好膩
大推!
鮮忌廉薯蓉焗馬介休(大)

然後就係網上好多人都推介既燒雞釀飯($148)
自己就覺得有少少失望既
個皮比想像中乾身 啲肉亦唔似評論講得咁滑
啲飯就係西炒飯咁樣
都okay既 只係一開始既期望比較高
可能今次隻雞煮耐左啦🤭

總結 葡菜黎講價錢都唔貴
環境呢就有啲蚊滋飛飛下扣左少少分
食物味道就不過不失啦!
都值得再去encore薯蓉😛
或者下次去會試個個羊架同大蝦!
睇落好吸引!
2019-05-30
鮮忌廉薯蓉焗馬介休(大)
2019-04-07 4716 瀏覽
呢間葡國菜係我哋問路嘅時候路人介紹嘅~我哋去到都都成七點幾,已經坐滿人。大概要八點三我哋先入得去食~我地點左檸檬蜆、葡國豬手、炸馬介休球、葡國雞同埋焗薯蓉馬介休。檸檬蜆:果汁做得好好味~蜆亦都好鮮甜好沙。我哋仲order左麵包配埋~好好味🤤😋葡國豬手:我就覺得有少少肥~肉質唔算嫩炸馬介休球:炸得剛好,有小小鹹香味~正😋葡國雞:雞好滑,葡汁都好有椰香味~焗薯蓉馬介休:熱辣辣~薯蓉加埋忌廉焗真係好香好好味😋下次嚟澳門都會嚟食~因為真係好抵食又唔錯👍

葡國豬手:我就覺得有少少肥~肉質唔算嫩

炸馬介休球:炸得剛好,有小小鹹香味~正😋

葡國雞:雞好滑,葡汁都好有椰香味~

焗薯蓉馬介休:熱辣辣~薯蓉加埋忌廉焗真係好香好好味😋

下次嚟澳門都會嚟食~因為真係好抵食又唔錯👍
2019-02-15
2019-03-28 3424 瀏覽
每次嚟澳門都一定要嚟富仕,今次都唔例外! 佢嘅鮮忌廉薯蓉焗馬介休同埋富仕燒雞釀飯係我至愛,勝在每次都保持到水準鮮忌廉薯蓉焗馬介休:第一次見到佢嘅時候,覺得個賣相好靚,靚到好似櫥窗模型食落薯蓉幼滑,好creamy,帶少少馬介休嘅咸香味,仲食到一絲絲魚肉,而且每次都係即叫即整,熱辣辣更加perfect...令人一試就愛上可能太耐無嚟,唔知幾時開始分咗 L / S size...今次唔覺意叫錯細size,有少少唔夠喉嘅感覺。富仕燒雞釀飯:去咗骨嘅雞仔大細適中,人少少都唔怕食唔晒雞皮燒得脆口,無肥雞脂肪,好放心一啖一啖連埋雞皮咁食。配合中間嘅西炒飯酸酸甜甜唔怕膩溫馨提示: 富仕舖仔細細,大家記得打電話book位呀

富仕燒雞釀飯:去咗骨嘅雞仔大細適中,人少少都唔怕食唔晒

溫馨提示: 富仕舖仔細細,大家記得打電話book位呀
  • 燒雞釀飯
2019-03-02 3129 瀏覽
每次來到澳門都總會安排一頓葡菜, 因為總覺得來澳門不食葡菜, 總個旅程就好像不太完美。 每次試新葡式餐廳, 總會遇上不太合口味的菜式, 縱使有些味道不錯, 但不知怎的, 就是缺少了要再光顧的衝動。今次又花了不少時間去做功課, 最後選了這家。 聽說經常滿座, 所以特意預早訂位。 餐廳位置其實蠻好找, 下公車後走幾分鐘就到。第一次必定點餐廳招牌菜: 鮮忌廉薯蓉焗馬介休和燒雞釀飯。鮮忌廉薯蓉焗馬介休熱辣辣上檯, 口感creamy, 忌廉薯蓉味道雖偏淡, 不過配上馬介休的鹹味, 整體不錯。燒雞釀飯這個是針對男友喜好而點的, 因為有飯有雞, 老實說,個人起初其實不太感興趣, 不過一啖改觀。 燒雞不是太大隻, 兩個人食其實只是剛好。 雞去骨再釀入茄汁炒飯, 雞皮好薄好脆, 飯的味道有淡淡茄汁味, 不會太乾, 比較濕潤但又不會太軟, 入面有雞絲肉, 雞肉沒雪味, 整體很嫩滑, 亦能保留肉汁如果雞絲肉可以多點就更完美了! 其實這個雞味道整體不是好濃味, 但卻意外地令我這重口味人士一試愛上。 連對葡菜沒好感的男友都讚好, 至少他不排斥再來。今次暫時是我們嚐過最滿意的葡菜, 下次一定會再來。

第一次必定點餐廳招牌菜: 鮮忌廉薯蓉焗馬介休和燒雞釀飯。

燒雞釀飯

今次暫時是我們嚐過最滿意的葡菜, 下次一定會再來。

2019-03-02 2152 瀏覽
去到澳門一定要試吓食葡國菜,因為情人節,所以好多地方都full Booking,只能夠wall in,我哋就係唔勵宮酒店接的士諗住去大三巴嗰邊搵嘢食,點知酒店職員好好人,講左好幾間舖個菜俾我哋揀,仲要係當地人先會去食。最後我哋就搵到呢一間,我哋七點鐘去到,都要等到八點鐘。我哋就叫咗芝士焗馬介休,葡國雞,豬手同埋檸檬蜆,豬肉蛋飯,芝士焗馬介休超級好味,極力推介。葡國雞,啲雞好滑,同埋啲薯仔好有薯味,正。檸檬蜆,點蜆無沙,都好新鮮,味道一流。重點係呢一間葡國餐嘅價錢好平,我哋只係用咗六百幾蚊埋單,下次我去澳門都會食佢。
最後我哋就搵到呢一間,我哋七點鐘去到,都要等到八點鐘。
葡國雞,啲雞好滑,同埋啲薯仔好有薯味,正。
檸檬蜆,點蜆無沙,都好新鮮,味道一流。

多年前跟地道澳門人食過之後,就愛上左呢度的薯蓉馬介休,每次去澳門都必定要食!今次同男朋友黎都唔例外!🤤🤤🤤🤤有鑒於上次因爲6點半未夠去到先有位,所以今次特別係fb book左枱先!😎😎之前幾次都坐樓下,今次坐樓上,坐位都闊落。不過職員唔係成日上黎,所以要落單就要把握佢地上黎送餐的時候喇!我地叫左一個細的忌廉薯蓉馬介休,葡式白酒檸檬炒蜆同埋富仕燴海鮮飯!個蜆一放低就嚇親我,d蜆好大隻仲堆到成座山咁!食落味道好特別,有少少辣同酸,好醒胃,d蜆又肥!我食完d蜆仲一直忍唔住係咁飲個汁🤤🤤🤤🤤。薯蓉馬介休就比以前差左少少,唔知係米太多人食,焗得唔夠耐,個面仲係白色,無以前咁香口。不過入面依然係咁creamy,好重忌廉味同少小馬介休的咸味,真係好好食!😋😋😋😋都好邪惡。🙈🙈🙈🙈其實個飯係我地唔知食咩好求其叫的,估唔到好好食!佢係茄汁燴飯,入面仲有魚,魷魚,青口等海鮮。茄汁酸酸甜甜好好食,食到一半其實已經好飽,但係都忍唔住要繼續食,我諗呢個可以成為我地黎呢度的必叫菜式喇!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼好似木槺布甸係萄國經典甜品,但係我地實在太飽喇,所以就無食到!坐我地四周的都係澳門人,所以呢度真係有水準同埋係

好似木槺布甸係萄國經典甜品,但係我地實在太飽喇,所以就無食到!坐我地四周的都係澳門人,所以呢度真係有水準同埋係澳門人由細食到大的,大家去澳門都真係要試下!👍🏼👍🏼👍🏼
2018-12-28 1581 瀏覽
味道跟以前很不同。很失望。看得出老板心已經不在。如果累了不如停停不要勉強做下去。老板娘一個人真的忙不過來。炒貝沒有蒜,烤雞裏面的飯為何是酸。材料還是一樣可是看得出煮的那位沒用心。
2018-12-28
  • 燒雞釀飯
  • 葡式炒蜆
2018-11-07 4402 瀏覽
過大海辦點事,2點幾食午餐、跟住食雪糕,6點又食晚餐,食咩呢?妹子提議去雀仔園附近食葡菜,又好啫,好耐無食萄菜嚕。去到未夠鐘開門,在外邊長凳坐住等,差不多夠鐘就可以入去坐,店面細細,樓下大約可坐20人,樓上唔知有幾大嘞。因為一路keep住食嘢同飲嘢,大家都唔肚餓,目標為本,就點人氣的鮮忌廉薯蓉焗馬介休,同埋富仕燒雞釀飯,諗住食完叫返個木糠布甸,最後因為太飽無叫到。兩種食物都要焗,所以要等一些時間,但係每枱必點呢兩樣。等待期間欣賞吓牆上掛畫,傾吓謁都唔錯架。先來個鮮忌廉薯蓉焗馬介休香噴噴上桌,顏色有點金黃,用湯匙搯出一角,馬介休香味即時飄溢於空氣中,食落淡淡魚香,味道適中,口感creamy順滑,一人一啖,一口接一口,好快就KO曬成碟囉。正!富仕燒雞釀飯一上來店員就把它開背,翻開來發現最考功夫係去骨,如何脊柱和胸骨去掉而表皮保持完好呢?雞烤得皮脆肉嫰,好好食呀!飯粒有點濕,茄汁味較重,食味OK啦。好快滿坐架,外面已經有人等位。
過大海辦點事,2點幾食午餐、跟住食雪糕,
6點又食晚餐,食咩呢?

妹子提議去雀仔園附近食葡菜,
又好啫,好耐無食萄菜嚕。

去到未夠鐘開門,在外邊長凳坐住等,
差不多夠鐘就可以入去坐,
店面細細,樓下大約可坐20人,
樓上唔知有幾大嘞。

因為一路keep住食嘢同飲嘢,
大家都唔肚餓,目標為本,
就點人氣的鮮忌廉薯蓉焗馬介休,
同埋富仕燒雞釀飯,
諗住食完叫返個木糠布甸,
最後因為太飽無叫到。

兩種食物都要焗,
所以要等一些時間,
但係每枱必點呢兩樣。

等待期間欣賞吓牆上掛畫,
傾吓謁都唔錯架。

先來個
鮮忌廉薯蓉焗馬介休

香噴噴上桌,顏色有點金黃,
用湯匙搯出一角,
馬介休香味即時飄溢於空氣中,
食落淡淡魚香,味道適中,
口感creamy順滑,
一人一啖,一口接一口,
好快就KO曬成碟囉。
正!
富仕燒雞釀飯
一上來店員就把它開背,
富仕燒雞釀飯

翻開來發現最考功夫係去骨,
如何脊柱和胸骨去掉而表皮保持完好呢?
富仕燒雞釀飯

雞烤得皮脆肉嫰,好好食呀!
富仕燒雞釀飯

飯粒有點濕,茄汁味較重,
食味OK啦。
好快滿坐架,外面已經有人等位。
1998 瀏覽
2018-11-06