午飯時間,見到佢間舖坐滿晒人,出品應該唔錯,所以就係外面排隊等吓位,但係派飛阿姐真係好似唔憂做咁,俾2個人打我地尖拎飛之餘,仲要話我地企係度唔出聲唔知仲乜🙄係你全程當我地冇到囉!唔該又講咗,幾多個人都講咗3次,咁都仲要話人,完美演繹唔憂做。不過咁,你咁牙擦就試吓係咪咁好食。唉,試咗豬扒通、牛尾湯通、咖哩雞,其實真係好麻麻.....豬扒通:豬扒係精髓,醃功一般,係入味,但係咸味同胡椒粉味,係其他舖食應該仲會有酒味同月桂葉味,但呢間冇。牛尾湯通:通粉冇入到牛尾湯味,好明顯只係將兩樣嘢放埋一齊就算。咖哩雞:咖哩味道唔錯,幾香,但薯仔同雞亦又係好明顯將佢地撈埋一齊就算,係唔入味,白烚雞亦加咖哩汁...冇下次!
不過咁,你咁牙擦就試吓係咪咁好食。
唉,試咗豬扒通、牛尾湯通、咖哩雞,其實真係好麻麻.....
2019-10-27 1619 瀏覽
喜蓮🔅牛尾湯通粉$31 MOP每次黎澳門都一定會嚟食佢嘅牛尾湯通粉超正牛尾湯足料濃郁超重牛尾味道兩日一夜短遊我都係忍唔住食左兩餐成碗湯飲曬不突止直頭個碗都想食埋-🔅炸咖哩角$28 MOP炸得香脆可口 咖哩吞拿魚餡超多真係每次必點🔅榛子朱古力西多士$25 MOP多士夠厚醬夠多不過西多士唔係好夠脆口喇
喜蓮

不過西多士唔係好夠脆口喇
  • 牛尾湯通粉
  • 炸咖哩吞拿魚角
2019-08-22 2003 瀏覽
話咁快就結左婚半年喇💑想慶祝下但又唔想太花錢搭✈️去旅行就去轉澳門啦❗️一落船就即刻去喜蓮食個lunch兩年前食過,印象都幾唔錯大汗疊細汗行去,去到以為執左😱真係感覺絕望...好彩原來只係搬左鋪行前多兩步就係新鋪喇新鋪大好多,又光猛得多,舒服好多呀。掛住嘅🐮鮮牛尾湯通粉水準依然👍🏻🍅蕃茄湯底濃郁,幾多牛尾粒係呢款通粉先食,平時我係唔食通粉的😆🙅🏻‍♀️除左牛尾通粉出名咖哩牛腩都唔錯架係正宗辣嘅咖哩🌶薯仔夠淋,牛腩炆得入味茶記典型碟頭飯好味呀
話咁快就結左婚半年喇💑
想慶祝下但又唔想太花錢搭✈️去旅行
就去轉澳門啦❗️
一落船就即刻去喜蓮食個lunch
兩年前食過,印象都幾唔錯

大汗疊細汗行去,去到以為執左😱
真係感覺絕望...好彩原來只係搬左鋪
行前多兩步就係新鋪喇

新鋪大好多,又光猛得多,舒服好多呀

掛住嘅🐮鮮牛尾湯通粉水準依然👍🏻
🍅蕃茄湯底濃郁,幾多牛尾粒
係呢款通粉先食,平時我係唔食通粉的😆🙅🏻‍♀️
鮮牛尾通粉

除左牛尾通粉出名
咖哩牛腩都唔錯架
係正宗辣嘅咖哩🌶
薯仔夠淋,牛腩炆得入味

茶記典型碟頭飯
好味呀

咖哩牛腩飯
鮮牛尾通粉
咖哩牛腩飯
2019-08-10 1669 瀏覽
每次必食之選,今次見佢轉左新鋪,地方闊落左,位多咗,等嘅時間唔使咁耐,每次必食牛尾通粉湯底香甜,牛肉粒好粒細細粒方便食;另外乾免治牛肉飯,炒得好野味,加埋個蛋漿撈埋濕濕地,但份量好似細個左。炸雲吞都好多隻,細細隻方便食,入邊蝦肉彈牙,配埋酸甜醬好好食👍🏼
2019-08-09 1411 瀏覽
每次去澳門都會係茵景園落車因為想食喜蓮呀喜蓮最出名就係蕃茄牛尾通、椰汁紅豆冰於是就叫啦,另外好驚喜既係雪菜肉絲湯米1.蕃茄牛尾湯通粉* 湯有濃濃蕃茄味 仲有紅蘿蔔等配菜* 一粒粒方型牛肉粒都好有鮮味* 都好岩做早餐,份量適中2.雪菜肉絲湯米* 雪菜肉絲炒過放係湯米上面,非常野味香口,鍾意食雪菜肉絲既朋友都會好岩食3. 椰汁紅豆冰* 椰汁好香,配埋甜甜的大粒紅豆好正自從鋪頭轉左大鋪後,環境光左,空間闊落左,入座人數亦多左,上菜都算快,推介大家試下!
每次去澳門都會係茵景園落車
因為想食喜蓮呀

喜蓮最出名就係蕃茄牛尾通、椰汁紅豆冰
於是就叫啦,另外好驚喜既係雪菜肉絲湯米

1.蕃茄牛尾湯通粉
* 湯有濃濃蕃茄味 仲有紅蘿蔔等配菜
* 一粒粒方型牛肉粒都好有鮮味
* 都好岩做早餐,份量適中

2.雪菜肉絲湯米

3. 椰汁紅豆冰
* 椰汁好香,配埋甜甜的大粒紅豆好正

蕃茄牛尾湯通
雪菜肉絲湯米
椰汁紅豆冰
2019-08-09
$80 (早餐)
 蕃茄牛尾湯通
雪菜肉絲湯米
椰汁紅豆冰
  • 牛尾湯通粉
2019-07-26 1251 瀏覽
今日早上見到喜蓮唔洗排隊就入左去試下,但唔洗排隊都要搭枱,就有少少逼逼地。叫左招牌牛尾湯通粉無大驚喜,不過不失,湯底比較酸,牛味不太濃,但牛尾就好軟熟連骨豬扒包本身以為會好軟好juicy,但現實是好硬好乾的,但個味ok嘅值得一讚是奶茶不錯,夠香滑!但侍應就好似唔係好識廣東話,落單落左晒,上野食又遞來遞去都黎唔到。今次一共$84,價錢味道不過不失,但如果要排15分鐘都唔係好值啦~雖然今次有少少失望,但下次試下中午去再試埋咖哩角....

叫左招牌牛尾湯通粉
無大驚喜,不過不失,湯底比較酸,牛味不太濃,但牛尾就好軟熟

連骨豬扒包

值得一讚是奶茶不錯,夠香滑!

2019-07-14 1014 瀏覽
尼間舖無論係openrice定網絡媒體備受好評最出名就係免治牛飯同牛尾湯通粉由於我地之前去澳門個陣揀左住威尼斯人於是覓食個陣都集中左係氹仔官也街附近尼間舖雖然唔係係正官也街但都只係附近行遠少少最令我深刻既係通常尼類型既茶記入去都係自己招呼自己但尼度竟然會有侍應笑臉迎人咁開門比你再好好禮貌咁招呼你隨便坐低我地嗌左兩個openrice推薦菜式牛尾湯通粉香濃鮮甜免治牛飯加入左爆香個既薯仔同蒜粒一齊炒超級惹味送飯Cp值係遊客區尼講超高講緊我地仲用正價HKD20幾蚊加左杯紅豆冰外家兩道野食 埋單都唔洗100蚊水準又高 招呼亦到位再遊澳門一定encore
尼間舖無論係openrice定網絡媒體備受好評

外家兩道野食 埋單都唔洗100蚊
水準又高 招呼亦到位
再遊澳門一定encore

2019-05-21 1272 瀏覽
有一天偶然遇見「喜蓮咖啡」的免治牛肉薯仔照片, 喚起兒時回憶。 當年外婆很喜歡做這道菜, 它是家中因可十大受歡迎的家常菜。 早幾年外婆不在了。。 睹物思人。。 專程到「喜蓮」 試試運氣。「喜蓮」的薯仔也是切得細細的; 牛肉相信是用牛扒肉,肉質用粉醃製過, 鹹味重了一點點; 洋蔥粒炒得半生, 不失洋蔥應有的香和微辣粒; 「喜蓮」的還加入雜菜粒;上面的煎蛋送飯也不錯。 味道當然與家小時候吃的有點分別, 但若不是偶遇那照片的話也差點忘記了這道菜 ❤️

免治牛肉薯仔飯

2019-05-11 1551 瀏覽
每次去澳門🇲🇴喼都未放底酒店,我必去飯堂喜蓮咖啡先。今次坐新鋪,環境寬敞左,鋪頭姨姨果個都好有禮貌。但好懷念舊鋪既舊式茶記。黎親都要叫我至愛既咖哩吞拿魚角,吞拿魚角同牛尾湯通。咖哩吞拿魚角同吞拿魚角真係好好味,即叫即炸,熱辣辣,入口香脆,炸完唔油,餡料勁重手。牛尾湯通,澳門經典美食,好重番茄味,湯濃郁,總之湯同通粉必定清哂🤣。我女食左我1/2碟囉😤乾免治牛飯配太陽蛋😍,太陽蛋非常吸精,免治牛炒得好香,唔好以為一粒粒既係肥豬肉,其實係薯仔粒黎家,調味剛剛好,唔會太咸又唔油膩,配飯一流。👍🏻👍🏻榛子朱古力西多就普通左d。西多勁大舊,可能我灘凍左,所以溶唔到牛油,榛子勁多,但西多厚左仲叫左紅豆冰同奶茶紅豆冰添

黎親都要叫我至愛既咖哩吞拿魚角,吞拿魚角同牛尾湯通。
咖哩吞拿魚角

乾免治牛飯配太陽蛋
紅豆冰
奶茶紅豆冰
2019-04-29 1035 瀏覽
📍乾免治牛飯 (43 mop)除左免治牛 仲可以揀免治豬/雞架☺️同三色豆、洋蔥粒、薯仔粒一齊炒🍳一上碟已經聞到好香 有啲似椒鹽豬扒既味免治牛炒得好香口👍🏻 有薯仔粒平衡返口感🥔 就唔會食到個口好寡 總體黎講係好食既👅👏🏻 -咖哩牛腩飯 (45 mop)唔一定要跟飯 可以跟豬仔包呢隻咖哩同平時食既咖哩唔同🍛有少少Mix埋柱候牛腩既感覺 不過都有啲辣🌶薯仔好淋好粉🥔 夠入味😋-紅豆冰 (23 mop)啲紅豆煲到好綿好沙 無溝糖水 所以可以食到淡淡既紅豆味 不過真係略嫌淡味左少少😶 同埋可能啲紅豆煲完無耐 所以即使落左好多冰都係好似恆溫咁 無左飲紅豆冰好爽既感覺😗-📍。喜蓮咖啡。氹仔舊城區飛能便度街南龍花園地下。#kkisgettingfatinMACAU
📍
乾免治牛飯 (43 mop)
除左免治牛 仲可以揀免治豬/雞架☺️
同三色豆、洋蔥粒、薯仔粒一齊炒🍳
一上碟已經聞到好香 有啲似椒鹽豬扒既味
咖哩牛腩飯 (45 mop)
唔一定要跟飯 可以跟豬仔包
呢隻咖哩同平時食既咖哩唔同🍛
有少少Mix埋柱候牛腩既感覺
不過都有啲辣🌶
薯仔好淋好粉🥔 夠入味😋
紅豆冰 (23 mop)
📍
。喜蓮咖啡
。氹仔舊城區飛能便度街南龍花園地下
。#kkisgettingfatinMACAU
2019-03-02 1202 瀏覽
十分一般的一家店,都說好吃,不太明白朱古力好喝在哪裡呀,香港隨便一家茶餐廳都秒殺這家西多士,還有什麼牛肉飯也一般般,小池拼盤味道也只能說還行,竟然還要排隊,真是不能相信點評,不會再去的一家店,讓人失望
2019-02-20 1259 瀏覽
喜蓮咖啡在OpenRice 一向名列前矛,剛好假日來到澳門逛逛,便慕名一試。正午到達餐廳,門外有一堆等候入位的客人,人氣一直高企!安排入坐的待應都非常有禮,有秩序地順序安排入座,加上餐廳內座位數量頗多,半個小時便可以入內就座了。首次品嚐,當然要試試最出名的干免治牛飯和牛尾湯通粉。干免治牛飯配上煎得香脆無比的太陽蛋,非常吸晴!若果喜歡薯仔牛柳粒的骨朋友一定不可以錯過這道美食!餐廳師傅火候十足,牛肉粒配上薯仔、洋蔥和雜豆,入口熱辣辣,調味方面不會過咸,又帶有很香濃的豉油香味。一口接一口,令人欲擺不能,很下飯的一道美食!第二道的牛尾湯通粉,係澳門的經典美食。牛尾湯帶有很濃的蕃茄味,配上紅蘿蔔和牛尾骨,令平平無奇的通粉變成一道充滿家庭温暖的美食!餐廳環境乾淨衛生,待應反應迅速,服務十分周道!難道一直在OpenRice 名列前矛,真的名不虛傳!
喜蓮咖啡在OpenRice 一向名列前矛,
剛好假日來到澳門逛逛,
便慕名一試。

正午到達餐廳,
門外有一堆等候入位的客人,
人氣一直高企!

安排入坐的待應都非常有禮,
有秩序地順序安排入座,
加上餐廳內座位數量頗多,
半個小時便可以入內就座了。

首次品嚐,當然要試試最出名的干免治牛飯和牛尾湯通粉。

干免治牛飯配上煎得香脆無比的太陽蛋,
非常吸晴!
若果喜歡薯仔牛柳粒的骨朋友一定不可以錯過這道美食!
一口接一口,令人欲擺不能,很下飯的一道美食!

第二道的牛尾湯通粉,係澳門的經典美食。

2019-01-31 974 瀏覽
放假同老公行遠d去搵食~行到喜蓮見到唔洗等位又可以試下新舖,就幫襯下,平時好多人排隊架~新舖比舊舖闊落同新淨,坐得舒服好多,但舊舖就懷舊味道濃,各有各好~今次叫左出名牛尾通,一貫好食~老公叫左乾炒牛河,無影相,老公話好一般另外,再嗌左西多士share,估唔到有驚喜,入面竟然係粒粒花生醬,好好食呀唯一美中不足係,塊牛油係包裝分開上既,感覺上無咁溶為一體,但都係好食既~~~
放假同老公行遠d去搵食~

今次叫左出名牛尾通,一貫好食~
老公叫左乾炒牛河,無影相,老公話好一般

牛尾湯通
西多士
2019-01-23
牛尾湯通
西多士
2019-01-26 743 瀏覽
鋪面空間大左闊落,人手好似多左,味道保持水準。牛尾湯通粉連湯都飲清晒絕對推介!凍飲自己加糖水唔駛為甜而麻煩,非常貼心!重點係奶茶茶底香而不澀,檸檬茶一樣清香,檸檬無雪過夜一飲就知。叫多份咸牛肉冶,呢個本人鍾意食濕的既蛋,嫌佢乾左的但都好香蛋味隔離位靚女食吉烈豬扒麵,塊豬扒有塊面甘大。碟油菜有成斤,嚇到我呆左心諗:靚女你食唔食得晒呀…

2018-11-22 3318 瀏覽
經友人推薦的氹仔街坊餐店,特地在後段午飯時間一點幾拉著家人同行 驟看下店面甚小,不過只稍等一會就有位,更是樓上雅座 雖然是茶餐廳格局,供應的餐點也是街坊味,但是簡單,平凡,正合我意 無花假的平民食店,所見的食客都是本地人,特別有一批是上班族 而餐廳供應的也是我們熟悉的三文治及飯粉麵等,這次就點了友人及網上有推薦的款式 論及環境,屬僅可接受,桌面略有黏笠,不過本也沒有太多期望及要求 牛尾湯通是友人所推薦的喜蓮佳品,以淺身湯碗盛起,浮油不算太多 蕃茄湯底酸甜味濃,稀身不稠,牛尾香略滲於內,且有少許綿身肉粒,不連脂肪 通粉雖非煙韌,但軟身時又未至粉爛,有別於外表的油,嚐起來其實頗清無膩感 由於一直有聞澳門多家街知巷聞的豬扒包名店早已變得不值一試 所之到來多趟也未曾嚐過,唯今回順著網上所見的推介,點選豬扒包 厚身麵包外層非常香脆,內層略乾,幸好有豬扒的點點肉汁水分補救 豬扒薄而不柴,略帶脂肪,調味濃重帶甜,總算未有完全掩蓋肉味,且毫不腥臊 可惜不知道其他店家的水準,家人就認為價位上算合理,但豬扒太薄身,豐潤感不足
驟看下店面甚小,不過只稍等一會就有位,更是樓上雅座

無花假的平民食店,所見的食客都是本地人,特別有一批是上班族

由於一直有聞澳門多家街知巷聞的豬扒包名店早已變得不值一試
同步刊載