Don Quijote de la Mancha
滋味正宗西班牙兼葡萄牙菜
littlelittletummy
2025-11-07
關注
繼續去澳門搵好西食,今次同一個朋友又殺入氹仔舊城區,搵到呢間全澳唯一一間同時有正宗西班牙菜兼地道葡萄牙菜嘅餐廳!紅色嘅磚牆令我覺得好有地中海酒莊feel,坐低即刻感覺放鬆晒🤩今次重點食咗兩款招牌菜,包括葡式烤乳豬同西班牙式海鮮飯😋烤乳豬皮薄極脆!咬落去真係會聽到啪一聲,厚切嘅豬肉嫩又多汁,真心食到lam lam脷🥹西班牙海鮮飯份量超足,金黃飯粒吸滿左蝦、青口、蜆嘅精華,鮮甜極之香,熱辣辣上菜正宗嘅paella真係要比足滿分!!另外仲嗌左Sangria,酸甜清爽十分解膩~覺得餐廳整體水準好高,staff仲好nice介紹每款菜嘅葡文名,兩個人食到飽一飽,連埋野飲都係$330左右,性價比幾高呀!查看更多
hiuchilau
澳門正宗西班牙葡萄牙菜
hiuchilau
2025-11-07
關注
去澳門必食嘅一定係正宗葡國菜!呢個係澳門唯一一間同時有正宗西班牙同葡萄牙菜既餐廳😍已經同屋企人嚟過好多次一定要食佢哋嘅海鮮飯!-牛油果沙律好豐富,又蛋又菜又蕃茄,仲有半個牛油果喺上面,清新開胃又好健康😋呢到既葡式海鮮飯係偏向湯飯,有蜆肉,大蝦,青口等。啲海鮮都好新鮮又處理得好好唔會有沙,個汁好鮮甜充滿海鮮味係澳門🇲🇴甜品一定要食佢哋嘅木糠布甸,唔會太甜啱啱好,作一個好好既收尾,$40一份都唔算好貴查看更多
mikiv3
西班牙+葡萄牙菜🤍
mikiv3
2025-11-03
關注
同朋友去澳門一早做定功課😎目標要捐窿捐罅食盡澳門既美食 🇲🇴點解會比「唐吉軻德」吸引左呢 因為佢係澳門依家唯一一間同時提供正宗西班牙菜同埋地道葡萄牙菜嘅餐廳😛所以一早bookmark左要去食去到都冇令到我失望 我都食咗幾款菜覺得好正既😋🎃南瓜濃湯橙黃湯身濃稠滑順 南瓜甜味突出 微加肉桂提香 暖胃開胃🤤🍗葡式烤雞傳統炭火慢烤 皮脆肉嫩鎖住肉汁🩵piri-piri辣椒醬辣度適中 帶煙燻味 每咬一口都係滿足更惹味🐟葡式烤魚上枱好香噴噴 魚肉非常嫩滑 加上配料好椒香 更加可以增加鮮香查看更多
+ 2
Janicemanhui
西班牙同葡國菜嘅天堂
Janicemanhui
2025-11-03
關注
哇,澳門呢間唐吉柯德真係獨一無二,據講係現時唯一一間同時整正宗西班牙菜同地道葡國菜嘅餐廳!上次同朋友去,環境好有異國風情,裝修古樸。服務員熱情,會解釋每道菜嘅來頭。大蒜油煎蝦,蝦鮮嫩彈牙,蒜蓉香氣四溢,油煎得金黃脆口,一啖咬落去汁水爆出,配埋白麵包抹汁,簡直係天堂!跟住白酒煮蜆,蜆個個肥美,新鮮到爆,白酒煮出淡淡酒香,唔會太重口,食完清新又滿足。主菜葡式烤乳豬,皮脆肉嫩,烤得外脆內汁,配果醬食落去酸甜平衡,肉汁濃郁,一碟就食晒兩個人份!最後大蒜煎章魚,章魚軟滑唔韌,蒜味濃郁,煎得焦香,配埋薯仔同蔬菜,健康又美味。價錢中上,有特色,性價比高。缺點係高峰期要預約,否則等位好耐。總之,呢度係澳門另類選擇,食完心情大好,推介畀晒鍾意西式海鮮嘅朋友!下次一定再嚟試埋其他菜式。查看更多
i人獨食日記
唐吉柯德原來係葡西菜🤣
i人獨食日記
2025-11-01
關注
朋友話帶我去唐吉柯德,心諗香港都有啦,行到門口先知係葡國菜同西班牙菜都有得食既餐廳,幾特別喎😯原來朋友已經食過,覺得幾特別就帶我黎,對比傳統葡國餐廳,哩到裝修似西班牙文feel多啲,尤其個拱門,直頭係西班牙旅遊節目見到既餐廳咁,環境空間感大,大班人食飯都適合✨🥔馬介休球經典菜式,外層金黃酥脆,內裡柔軟,鹹鱈魚的魚香沒有被醃製後蓋過,反而增添咸鮮風味,很香口🦀黑胡椒炒蟹蟹肉新鮮鮮甜,拆蟹肉後蟹肉份量都足夠,沾上惹味香辣的黑胡椒,係送飯首選🎃南瓜濃湯足料濃郁的南瓜湯,帶點點南瓜蓉的感覺保持口感,天然甜味同忌廉的互相配合得好好🌊西班牙海鮮飯西班牙餐廳不能錯過海鮮飯吧,米飯保留了飯粒口感,吸收了海鮮的精華,海鮮亦夠新鮮,肉夠大粒,整體口感豐富而均衡,調味適中查看更多
Carrie1119
特色西班牙菜😍
Carrie1119
2025-10-31
關注
最近去澳門發現e間餐廳係作為全澳唯一同時供應正宗西班牙同葡萄牙菜嘅地方,緊係要同大家去試試😋首先要試嘅係蝦肉餡餅,外皮金黃酥脆,一咬落去已經有香脆嘅口感,餡料用上鮮蝦同香草調味,蝦肉彈牙,鮮味十足,配埋微微嘅蒜香,好正😋燒乳豬係另一道驚喜,皮薄脆得嚟唔會太油膩,豬肉嫩滑多汁,脂香滲入每一肉,入口即化,配埋少少芥末醬更加野味🤩藍芝菲列牛排,選用上乘牛柳,煎至五成熟,切開見到粉嫩肉色,肉汁豐盈,每一啖都係味蕾嘅享受🥳餐廳環境充滿地中海風情,燈光柔和,氣氛浪漫,服務人員親切有禮,令整個用餐體驗更加完美。查看更多
yingtsoi
正宗西班牙葡國菜
yingtsoi
2025-10-28
關注
唐吉柯德🇪🇸🇵🇹澳門隱世西班牙葡國菜廳,環境溫馨鬥牛士風,食材新鮮正宗🍤🫶🏻蒜蓉蝦大蝦彈牙鮮甜,蒜香濃郁油煎金黃,汁水豐富配麵包吸汁一流,入口滑順不腥,超解饞小食,食到停唔到口🫶🏻西班牙炸辣椒外脆內嫩微辣,炸得金黃香脆,帶輕煙燻味,簡單但層次豐富🫶🏻紅酒燉安格斯牛肉牛肉嫩滑入味,紅酒醬汁濃郁果香平衡,慢燉至軟爛多汁,好有驚喜🫶🏻西班牙海鮮天使麵蝦魷魚青口等飽滿新鮮,麵Q彈吸汁鮮甜,熱食時海味爆發,適合愛意粉嘅你整體水準高,服務親切,澳門少有正宗伊比利亞風味,值得一試查看更多
紅酒燉安格斯牛肉
西班牙海鮮天使麵
m__mui
西班牙+葡國菜
m__mui
關注
澳門終於有間正宗西班牙+葡國菜嘅唐吉柯德!環境雅致,仿歐式酒莊feel,燈光暖黃,坐低就想慢慢品味~服務員超親切,介紹菜式時仲教埋葡文名,感覺好專業!😊先嚐葡式烤雞🍗,外脆內嫩,淋上秘製蒜香醬汁,咬落去汁水四溢,配埋新鮮薯仔,簡單卻爆發層層香味,絕對係comfort food!份量夠兩人分,超值~西班牙海鮮飯🌊,paella經典!金黃飯粒吸滿蝦蟹鮮汁,配青口、魷魚同雞肉,米飯Q彈唔黏,微微薑黃香氣撲鼻,每一口都係地中海假期feel!熱辣辣上枱👍🏼👍🏼👍🏼最後燒馬介休🐟,煙燻鯡魚片,入口鮮滑帶煙韌查看更多
foodiemeow.couple
澳門味覺雙城記|唐吉柯德🇪🇸🇵🇹
foodiemeow.couple
關注
喺澳門想一次過試勻西班牙同葡萄牙菜,嚟呢度就冇錯!🥰餐廳係澳門少有同時主打兩國正宗菜式,裝修充滿異國風情,好似去咗趟歐洲美食之旅。😎必試招牌「葡式烤乳豬」,外皮烤得香脆無比,肉質卻保持濕潤軟嫩,蘸上肉汁簡直一絕!😋「葡式煮蜆」用白酒同蒜香煮成,湯汁鮮甜,蜆肉飽滿冇沙,用嚟點麵包係精華所在。「茄汁蝦」同樣出色,濃郁嘅茄汁同爽彈鮮蝦係絕配。😍餐廳位置方便,服務親切,係遊客區中一個高質嘅歇腳點。😌查看更多
tingtingb-
同時可以食到葡國菜同西班牙菜
tingtingb-
關注
上次食唐吉柯德個時已經覺得勁好味😋因為同時可以食到葡國菜同西班牙菜所以今次黎開澳門就決定再過黎食🤤馬介休炒飯充滿葡式風味同中式既炒飯😚炒飯粒粒分明、乾爽不黏配料好多 層次豐富 鹹中帶鮮 超級好味葡式炒蜆炒蜆粒粒都好大隻又爽口 調味調得剛剛好 淡淡既蒜香同微辣 食起黎好惹味👅鮮甜海味又唔會過鹹 醬汁濃郁唔油膩 令人食到停唔到口😆青菜湯足料既蔬菜湯😋呢個湯夠晒營養而且飲落非常清甜🫰🏻推薦指數5星星🌟查看更多
Ip_lam
值得我再黎食多幾次😋
Ip_lam
關注
自從上次食過唐吉柯德之後一直都念念不忘今次再黎澳門終於可以再食😍真係羨慕住係澳門既朋友仔 幾時想食都得😩今次叫左葡式烤乳豬、白汁蟹肉扇貝、大蒜油煎蝦 白汁蟹肉扇貝扇貝同蟹肉都好鮮甜 再搭配埋個濃郁既白汁簡直令人食到停唔到口😛葡式烤乳豬一上枱已經聞到香噴噴😍食到入口肉質好軟 味道好林😋乳豬皮脆肉嫩多汁 非常滋味🫰🏻🫰🏻大蒜油煎蝦個賣相已經流晒口水🤤香氣濃郁 口感鮮嫩 煎得好可口 粒粒都好新鮮彈牙 食落非常鮮甜好味查看更多
+ 2
uk.blog.diary
Good
uk.blog.diary
關注
【西班牙特式料理 唐吉柯德】 餐廳背景參考:唐吉柯德🇪🇸🇵🇹|澳門現時唯一一間同時提供正宗西班牙菜與地道葡葡牙菜的餐廳推薦菜:牛油果沙拉蒜香小章魚培根蘆筍卷西班牙紅豆炆豬手自費嘅呢間好鬼正好好食呀,有好多唔同類型嘅美食啊有好多海鮮亦都有牛扒我覺得好唔錯呀好鬼滋味呀如果有興趣一定要嚟呢間佢有好多唔同嘅分店㗎如果大家鍾意食嘅話一定要揀呢間價錢適中服務質素又好好快就已經有得食㗎啦,如果有興趣就揀啦我覺得唔錯㗎價錢適中即叫即整整得好快唔使等好耐已經有得食好適合同朋友一齊嚟食㗎查看更多
+ 3
foodie 853
【澳門人的本地食堂|唐吉柯德🇪🇸🇵🇹】
foodie 853
關注
作為澳門人,食葡國菜係家常便飯,但想試吓新意思?位於氹仔嘅「唐吉柯德」絕對係驚喜!佢係全澳唯一同時主打西班牙同葡萄牙菜,唔使飛去歐洲都能享受雙重風味。必點嘅「西班牙海鮮飯」誠意十足,用上藏紅花同海鮮高湯煮成,飯粒吸盡精華,大蝦、青口等海鮮鋪滿成個鑊,鮮味爆棚。另一道驚喜係「西班牙式薯仔炒蛋」,看似簡單卻係功夫菜,薯仔軟糯,雞蛋香滑,口感搭配得天衣無縫,食落好有家庭風味。由細食葡國菜到大,呢度嘅葡菜依然保持水準,但西班牙菜更讓人眼前一亮。餐廳環境輕鬆,好適合同朋友嚟慢慢鋸下、傾下偈,係我會一再回頭嘅私藏飯堂。查看更多
apmgbpzhnkhr
澳門必食葡國菜
apmgbpzhnkhr
2025-10-26
關注
去澳門之前朋友介紹過呢間餐廳一定要試吓,呢間餐廳主打正宗西班牙菜,近年更加入具澳門地道葡萄牙菜式的經驗豐富廚師,讓顧客能同時品嚐兩種西歐國家的地道美食😍我哋叫咗煙三文魚,呢道菜嘅鮮味和煙熏風味,搭配多種食材豐富口感,淋上橄欖油和檸檬汁,冷食清爽,適合夏季或輕食需求,營養均衡🥰烤羊排,色澤金黃,外皮微焦香脆,內裡肉質嫩滑多汁,調味得當,口感豐富,體現了地道西班牙及葡萄牙烹飪風味。呢到的烤羊排選用優質羊排,烤製過程注重保持羊肉的鮮嫩多汁與外皮的香脆焦香,搭配沙律等配菜,呈現經典地中海風味🤤查看更多
烤羊排
心心01
【唐吉柯德|澳門獨特西葡料理體驗🇪🇸🇵🇹】
心心01
2025-10-26
關注
今次嚟到澳門唯一一間同時提供正宗西班牙同葡萄牙菜嘅餐廳,環境充滿異國風情,牆身掛滿傳統瓷磚畫,播住輕快嘅拉丁音樂,好似瞬間去咗歐洲咁!必試推薦:🐟 馬介休球 - 外脆內軟,鹹香恰到好處🍝 西班牙海鮮天使麵 - 麵條彈牙,海鮮份量十足🦐 番茄蝦 - 鮮甜開胃,醬汁令人回味整體而言,唐吉柯德不僅提供了美味的菜品,還創造了一個愉悅的用餐環境,非常適合與朋友聚餐或慶祝特別的日子。餐廳服務細心,侍會會耐心介紹菜式。價錢合理,特別適合想一次過體驗兩種南歐風味嘅朋友!查看更多