2020-07-11 1227 瀏覽
疫情後大部分酒店都關閉自助餐,等左差唔多半年Urban Kitchen 終於開返,仲要澳門人75折,急不及待book枱。坐低冇耐就有人送上海鮮併盤,椰子茶,片皮鴨。。海鮮併盤有2隻龍蝦,長腳蟹,幾隻蝦,青口等,但老公唔食海鮮而我淨係食龍蝦同長腳蟹,咁淨低嘅就嘥左啦~食完送上枱嘅海鮮拼盤,可以同侍應講要邊啲,包括生蠔,會送上枱。除左沙律飲品照舊1杯杯1支支放喺雪櫃內,其餘都係得display 再要同工作人員講要咩,佢地會遞俾你。感覺好唔似食buffet。總括黎講,食物味道唔差但少左選擇,特別甜品,可能夜(last order 9:30我攞甜品時9:10)得返6,7款。

2020-07-11
  • 鮑魚泡飯
  • 港式奶茶
2019-12-16 1827 瀏覽
在網上訂了位,同家人一起食。這間自助餐除了飲品好飲,其他食物完全不能接受!甜品和凍食做得很精緻,還放入一個類似玻璃造的拉推櫃入面,好看但很難食!熟食款色好普通,並沒有看到所說的多國菜色!半生肉太難咬,明顯肉質不夠新鮮!食物盆已被取去9成,但沒有人上菜,上菜速度緩慢!湯類選擇很少!湯水好普通,太甜,沒有食物的原味!中伏,去普通餐廳吃晚餐都沒有那麼生氣!食物的要求只要乾淨新鮮,如果煮都好吃!這裡還說是名廚煮食!食物是用難食來形容!如有任何不滿請不要責怪客人!說的都是心底話!希望不要再用如事實完全不付的廣告包裝!良心何在?但願可以改善一下!謝謝!

如有任何不滿請不要責怪客人!說的都是心底話!

2019-10-14 4285 瀏覽
好一陣子沒有到訪,今次經 Klook 訂了今天的自助午餐,今天是星期一也全塲滿座,不簡單!果汁只有蘋果及橙汁選擇,已經沒有西柚汁了,刺身只有3款選擇,海南雞只是白烚雞,豉油雞也沒有甚麽味道,义燒乾左d,油泡鱔肉質新鮮幾彈牙,片皮鴨幾好食,燒西冷帶點脂肪囗感不俗,蒸魚初時系倉魚,但之後出的都是邊魚(比較多細骨)都是第一次在酒店見到蒸魚系邊魚,臘味蒸飯d飯充滿臘味香。甜品方面,葡撻個皮很鬆化,薑汁燉奶濃濃薑味d奶又滑,焦糖燉旦滑滑又有旦香。整體來說,水準退步了,不知是否將來價就貨呢?!
整體來說,水準退步了,不知是否將來價就貨呢?!
2019-10-14
2019-09-07 4306 瀏覽
難得過澳門玩,當然除左試當地的葡國菜以外,也要嘗試下好多人說扺食的自助餐,所以我們便決意再這間位於JW萬豪內的「名廚都匯」首先經過這條豪華的大堂未能到達門口餐廳內的環境很舒服有很多舒適的沙發卡位提供當然除環境以外,另一重要的就是食物的選料和款式不少得的當然是生蠔、刺身及龍蝦等生蠔雖是新鮮也很有蠔味但缺乏肥美至於龍蝦就比較乾身,三文魚等用上肥美新鮮刺身烤羊架並沒有SO味肉汁保存肉質嫩彈牙他的片皮鴨也做得不錯,不會很肥膩,也不會很奀皮甜品的選擇也算不錯,也專登試澳門出名薑汁撞蛋白及葡,撻,但有點失望因這個薑汁撞蛋白比較稀 整體食物的水準也算不錯,但不是那麼那麼的

首先經過這條豪華的大堂未能到達門口

餐廳內的環境很舒服有很多舒適的沙發卡位提供

當然除環境以外,另一重要的就是食物的選料和款式

不少得的當然是生蠔、刺身及龍蝦等
生蠔雖是新鮮也很有蠔味但缺乏肥美
至於龍蝦就比較乾身,三文魚等用上肥美新鮮刺身

烤羊架並沒有SO味肉汁保存肉質嫩彈牙

他的片皮鴨也做得不錯,不會很肥膩,也不會很奀皮

整體食物的水準也算不錯,但不是那麼那麼的
2019-09-01
2019-08-26 3462 瀏覽
龍蝦唔記影,龍蝦要係刺身部問佢拎,一人一次只可拎一隻,值得排隊拎要生蠔本人就覺得唔夠肥~無乜肉..而且食中2隻有怪味其餘海鮮真係非常之一般反而呢個比較肥味,莞茜味好重~可惜食幾粒都有少少沙唔心急其實可以先食Parma ham 配生果或者餅乾芝士果啲,唔錯其實嘅熟食味道都可以接受,無乜特別,扁皮鴨一人只限拎2件,怕鹹可以叫佢少啲醬可以飲下甘荀湯都唔錯咖喱係可配薄餅相片上載數量有限甜品好多款式,葡撻,焦糖燉蛋,馬卡龍,cake,雪糕等等,味道唔錯,可留肚食糖品另外仲有個水吧,可以自助整唔同味嘅梳打飲品青檸/香茅/椰子....,亦有奶茶,咖啡,不同款嘅茶包

龍蝦唔記影,龍蝦要係刺身部問佢拎,
一人一次只可拎一隻,值得排隊拎

要生蠔本人就覺得唔夠肥~無乜肉..
而且食中2隻有怪味

其餘海鮮真係非常之一般

反而呢個比較肥味,莞茜味好重~
可惜食幾粒都有少少沙

唔心急其實可以先食Parma ham 配生果
或者餅乾芝士果啲,唔錯

其實嘅熟食味道都可以接受,無乜特別,
扁皮鴨一人只限拎2件,怕鹹可以叫佢少啲醬
可以飲下甘荀湯都唔錯

咖喱係可配薄餅

相片上載數量有限

• dessert
今次Dinner buffet 加船票package 咁買朋友介紹JW dinner buffet 性價比高,食物種類多元化,亦有海鮮食,於是今晚決定一戰用餐時間兩個鐘,6:00-8:00pm前菜: 沙津選擇都多,蔬菜新鮮,醬料多選擇多重點:就係龍蝦🦞,每人每次可拎一隻,初段需要排隊等候,7點打後唔駛點排隊,肉質都鮮味,都算大隻,有海水鹽味,另外仲有生蠔、青口、蝦、長蟹鉗,配有工具都容易開,海鮮種類都多,哩啲就唔駛排隊,自由拎其他推介:片皮鴨、南瓜湯、肉眼扒(超多肉汁,嫩滑,好好食!)、果汁好飲DIY: 可自制飲料跟指示,仲有雪糕機,可以玩下甜品種類多,蛋糕mix and match, 好有誠意!下次會再去食!Yummy! 因為兩個鐘岩岩試曬想食既野,仲想繼續回味!
今次Dinner buffet 加船票package 咁買

用餐時間兩個鐘,6:00-8:00pm

前菜: 沙津選擇都多,蔬菜新鮮,醬料多選擇多

DIY: 可自制飲料跟指示,仲有雪糕機,可以玩下

甜品種類多,蛋糕mix and match, 好有誠意!

龍蝦、蟹鉗、三文魚
  • 片皮鴨
  • 龍蝦
  • 肉眼扒
2019-07-10 2271 瀏覽
Been there a couple of times due to their food quality and chooses.  Don't know what had happened.  The seafood, roast beef ... were terrible.  Not worth the price.  Never again.
2019-07-09
2019-07-01 2463 瀏覽
大約5-6年前食過名廚都匯,當時價錢比現在便宜少少,但食物種類真係多好多,特別係海鮮方面,我記得有長腳蟹,麵包蟹,琵琶蟹,生蠔,龍蝦等,款款好食又大件。反觀現在,只有長腳蟹,生蠔,細細隻的青花龍蝦(而且收起來,要問才會提供),其他的都是普通的中西菜,例如北京填鴨,燒味,燒牛扒,燒羊扒,喇沙車仔麵,麵包,炒飯,只有海鮮泡飯真心好食,令人感覺真係性價比差了極多。以$5xx/人的晚餐價錢,以後我會選舉食其他自助餐。
2019-05-23 3406 瀏覽
越黎越差!建議唔好去試!伏到癲!小弟有幸係3定4年前第一次食,水準超高,龍蝦新鮮,麵包蟹大隻易開好食,生蠔大隻鮮甜跟住係1年半前再度嘗試,但以上海鮮已經大打折扣到今日2019年4月23再一次機會給名廚都會,但係已經完完全全水平下降零服務 無人倒水 無人換食物 生蠔肉薄 無味 勁細隻 無鮮味最慘係20:30開始食 20:50定20:55同你講無哂海鮮醬(點蝦點蠔個隻)跟住問人 個到啲人話唔再整龍蝦就每次出幾隻幾隻咁
越黎越差!建議唔好去試!伏到癲!
跟住係1年半前再度嘗試,但以上海鮮已經大打折扣
零服務 無人倒水 無人換食物 生蠔肉薄 無味
勁細隻 無鮮味
跟住問人 個到啲人話唔再整
龍蝦就每次出幾隻幾隻咁
2019-04-25
2019-05-17 3793 瀏覽
澳門多賭場亦自然多酒店,多酒店亦都多餐廳,可能競爭大,所以價錢都平過香港一大折,但質素一D都唔差!經klook 訂左平日lunch自助餐,連服務費只係2百幾蚊,食物種類好多,重有茶水bar,自己order 、新鮮果汁任飲!佢地既海鮮同魚生都超新鮮!我去食自助餐通常都唔會食燒味,但佢地既叉燒有保持5星級酒店既水準!相比之下,佢地既甜品就顯得有D失色,我亦都因為太飽無點試過環境方面,雖然人係多,但佢地不停會添食物,所以唔怕會同人搶野食,侍應服務亦非常好!

佢地既海鮮同魚生都超新鮮!
相比之下,佢地既甜品就顯得有D失色,我亦都因為太飽無點試過
2019-05-10 2976 瀏覽
係天浪淘園玩完水太累,就係JW Urban Kitchen食dinner Buffet。質素真的不錯,款式都幾多。凍海鮮、刺身都很新鮮。北京填鴨都ok,但喇沙湯麵就好一般,湯底淡。佢地既野飲係任飲,有蘋果汁、橙汁、西柚汁等等。記得試下佢地既茶👍🏻可惜忘記影。甜品都品錯今次buffet好抵,因為我電話號碼中了3個號碼,所以有7折。亦因爲朋友關係我地仲有房坐,真係好正好舒服~🤣原來由即日至6月30日,「名廚都匯」預訂,只要手提電話📲號碼有5、2、7其中2個幸運數字,即可獲8折優惠;有齊3個可獲7折優惠添,1電話號碼最多可6人受惠。記得預約,walk in冇優惠家😑

甜品都品錯

早前睇食評見到,逢星期六7點有即劏吞拿魚 見到香港嘅比澳門早幾日完結,所以就去澳門試吓好多人推介嘅JW(順便玩返兩鋪)去之前我係好期待好期待條吞拿魚🐟 睇啲相個腩位係超粉嫩吞拿魚好大條要兩個人先搞得掂啲色同我想像中好大出入好鞋口 好似去咗墾丁食$100生魚片咁....三文魚唔夠肥好普通而且雪櫃唔夠凍法國生蠔好creamy,雖然唔夠肥,但係可以食到鮮味連我平時唔食蠔嘅都食咗兩隻 (因為我食到平嘢會嘔...) 廚師keep住refill 真係唔怕你唔攞,最怕你唔夠膽攞😂👍🏻ham 就普普通通,冇乜特別,食完就算冇追加同網上啲人講嘅唔同... 龍蝦得蟹鉗 等左好耐先refill 。成晚好似refill左四次 (我晚上7時入席)等到後尾終於有,又真係隻隻有膏龍蝦好鮮甜 唔會無味,龍蝦味出晒嚟凍蝦好有鮮味,個頭有膏爽口彈牙好似食緊新鮮海鮮咁 (我係海鮮控😂⋯⋯ 不過蝦咁平食一隻就算)青口都係岩岩好👍🏻片皮鴨好好食又薄又有香味encore左三次encore左兩次嘅鮑魚泡飯不過呢度已經係全部海鮮料... 個姐姐都俾得幾少鮑魚食得出好新鮮蝦就算啦⋯⋯個麵試吓一兩啖都可以嘅~入口即溶啊第二次攞先見到原
早前睇食評見到,逢星期六7點有即劏吞拿魚
(順便玩返兩鋪

去之前我係好期待好期待條吞拿魚🐟 睇啲相個腩位係超粉嫩

吞拿魚好大條要兩個人先搞得掂

啲色同我想像中好大出入
好鞋口 好似去咗墾丁食$100生魚片咁....

三文魚唔夠肥好普通
而且雪櫃唔夠凍
法國生蠔好creamy,雖然唔夠肥,但係可以食到鮮味
連我平時唔食蠔嘅都食咗兩隻
(因為我食到平嘢會嘔...) 廚師keep住refill

真係唔怕你唔攞,最怕你唔夠膽攞😂👍🏻
ham 就普普通通,冇乜特別,食完就算冇追加

同網上啲人講嘅唔同... 龍蝦得蟹鉗

等到後尾終於有,又真係隻隻有膏

龍蝦好鮮甜
唔會無味,龍蝦味出晒嚟
凍蝦好有鮮味,個頭有膏
爽口彈牙

不過呢度已經係全部海鮮料... 個姐姐都俾得幾少
鮑魚食得出好新鮮

蝦就算啦⋯⋯

鮑魚泡飯

個麵試吓一兩啖都可以嘅~

喇沙面

入口即溶啊

第二次攞先見到原來係澳洲M9定M5和牛

澳洲M9和牛

同場仲有慢煮牛排,美國prime

口感好好,唔係偽慢煮

左邊係澳洲,因為咁岩冇晒,廚師知道我想食,特登切俾我,所以先黑黑的。但係黑還黑,肉質依然咁好

澳洲M9和牛

最後我每次去食自助餐一定要食晒全部嘅甜品, JW嘅甜品真係冇乜特別... 連好食都稱唔上。有空間可以試吓更多食物

甜品

最後: 水果同飲品都強差人意,水果完全唔甜。自製mocktail 味道尚可

其他熟食都幾好食,另外仲試咗羊架,同印度小食?
係個廚師推介嘅
個味道好特別
辣辣地但係忍唔住食(小妹平時米線都食清湯)

會員卡打個九折,正價可以食足四個半鐘

用埋信用卡俾錢,計mop再平啲

最後不得不提冇長腳蟹有啲失望😞
片皮鴨
鮑魚泡飯
  • 和牛
2019-04-30 1422 瀏覽
用餐當日係Easter Holiday, 拎咩野食都要排長隊又逼, 有d掃興。食物質素係唔錯既 片皮鴨係好好味 d皮夠脆d肉夠juicy 包埋一齊食唔會覺得油膩 其他熟食都正正常常 不過不失 甜品種類都多 但就唔太岩我食 所以無食太多 雪糕得軟雪糕 有點弱雞。
2019-04-20 10348 瀏覽
如果香港的自助餐市場叫做激烈,澳門的自助餐市場應該是比龍爭虎鬥來得更加厲害。每個月都有新的主題已經見慣,最重要這裏的五星級餐廳出奇地多,而且每間都有自己的特色。舊有金沙的Las Vegas式長長自助餐,之後有新葡京自助山,之後又有銀河的群芳,再有腳踏七色煮法不同海鮮和龍蝦,近來潮到不行的Mezza 9。這些都是享負盛名的自助餐餐廳,如果你說是有人生勝利組這回事,這些餐廳一出手便贏人半條街,是自助餐勝利組。不過對我來說近期最喜歡的澳門自助餐,必定要選這裏,澳門銀河二期,萬豪酒店的urban kitchen,我相信自助餐勝利組也非它莫屬。你都知道我剛剛前兩日才介紹過香港萬豪的即劏吞拿魚自助餐,原來隔一個大海,在澳門的萬豪,也同樣上演即劏吞拿魚的戲碼。這個復活節假期,你準備好節目了嗎?如果你有,不妨考慮過澳門,來個輕鬆週末,就這樣不用腦不停吃,叉足電來慶祝復活節最好,其中一個地點我極力推介萬豪的Urban  kitchen。和香港的萬豪一樣有即劏的都是黃鰭吞拿魚,不過呢度只係逢週末,每晚大約七點左右就會有師傅表演,一路切一路睇就已經令人垂涎欲滴,也絕對是一場賞心樂事的表演。即劏呑拿魚之後,你

即劏呑拿魚之後,你就會可以排隊即食呢條吞拿魚,又係基本上什麼赤身腩位甚至拖羅位置都有,記得要排隊。

講下食物,先說海鮮這自助餐的金漆招牌,強勁到震,波士頓龍蝦,蟹腳,蝦,青口,應有盡有,全部不停refill,最重要係佢唔同香港嘅自助餐餐廳,就算九點幾十點,海鮮檔也是滿滿的,夜晚九點,你都可以吃到龍蝦而完全唔使搶。

幾夜都有得食,絕對係urban kitchen 的一大特色。

即開生蠔的counter仲駛乜講, 唔食一打都對唔住自己,特別係隻隻都肥美非常。

刺身壽司的種類也很多,當然不能錯過。

前菜的沙律和那些火腿意大利腸等等,不停切不停供應。

熱葷中的鮑魚海鮮泡飯,是絕對不容錯過,你會見到滿滿的鮑魚山,配合不同的配料,剩食鮑魚已經值回票價,嗰晚我足足食左五碗,美味程度你可想而知。

即場切的西冷牛扒,燒的程度剛剛好,不會太過火又帶點Raw。

燒羊架又係不喜好羊的人也會喜歡的,就算怕羶味也會愛吃,要讚嘆的絕對是這裏處理燒肉的程度,不是外間一般的自助餐可以媲美。

這間酒店也有不同國籍的廚去處理和烹調佢哋家鄉嘅菜式,特別有味道,就如這燒魚和燒豬頸肉,美味得很。

中式廚的蒸魚也是很令人感動,我見隔離枱自己一個人食咗半條。

即場烹調的海鮮湯也是一絕,有蝦有青口有扇貝有蟶子有魷魚有鮑魚,自己選喜歡的材料。那個湯越飲越濃,六點多湯的味道和九點幾是兩個世界,強烈建議你每個時段都飲一碗,感受有如四季的變化。

片皮鴨和海南雞飯也是不容錯過的驚喜,特別是海南雞飯,老土啲講,直逼Grand Hyatt水準。

可能由於大廚是來自檳城的關係,這裏的馬拉菜水準很高,我特別喜歡這裡的叻沙,幾飽都要吃一碗。

這裡大廚的自家鹵水汁牛雜,配合了可以用來煮小吃如魚蛋牛丸墨魚丸和新鮮魷魚,絕對容易被忽略,但原來是寶藏。

相對最失色的應該是Pad Thai。

飲品有很多,陣容非常慷慨,我最喜歡的是可以自家調製的mocktail。

甜品又係多到不能盡錄,泡芙、雜莓慕絲杯、巧克力慕絲杯、綠茶 Tiramisu、葡撻、薑汁燉奶、糯米糍、牛油麵包布丁、檸檬撻、朱古力蛋糕等等,不過之前我吃得太多的關係,甜品也只能夠客串一下。

我最喜歡的是尾聲,加一杯咖啡奶茶再加一個葡撻,這才是最完美的澳門自助餐結尾。

雖然食物的陣容不是震撼地多,但時間長,六點開始食到十點幾,你可以吃到話來回天堂又折返人間,都是一個相宜價錢,較香港的自助餐平一截,你還不來嗎?

名廚都匯
路氹城「澳門銀河™」綜合渡假城澳門JW萬豪酒店1樓
2019-03-30
同步刊載
兩天一夜澳門喪食之旅, 晚上跑來了個人最欣賞的澳門自助餐 Urban Kitchen。老實講,家中有人經常過大海,所以至少有六七間酒店自助餐食過,但多年來,都是鍾情此處。今次碰上了餐廳即解黃鰭吞拿魚, 可以一嚐新鮮拖羅的味道,真好。每個周末,餐廳都會不惜工本,從日本運來原條黃鰭吞拿魚,供自助餐食用,絕對是今晚的亮點。以我所知,澳門自助餐有活龍蝦供應,但即解吞拿魚,真係好少見。雖然條吞拿魚超過50公斤,但師傅落刀快又準 ,三幾個字,已經將整條魚分割成不同部分。未知是否心理作用,肉質份外軟熟富魚香,實在難抵誘惑,食完一 round 又 round。生蠔 多年來都是選用法國生蠔,雖然體型較小,但肉質爽甜,又有蠔味,而且是即開即食,安全衛生。海鮮 半開波士頓龍蝦 就算有即劏吞拿魚,龍蝦依然係最受歡迎既海鮮之一,肉質爽彈,超正,但refill 速度好快,加上有吞拿魚分担下,可以話必食孖寶。至於長腳蟹腳、海蝦及青口,都是質素較好,有貴精不貴多的感覺。刺身 首選當然係吞拿魚,完全無得輸。仲有大大隻阿根廷紅蝦,仲有三文魚、青花魚及希靈魚。胃口夠大既,又可以食三文魚壽

半開波士頓龍蝦

刺身