2023-04-26 896 瀏覽
世記咖啡嘅豬扒包簡直係世一,之前都試過大利來記,但係覺得好好通通而且麵包皮好硬,但係世記係無論個麵包皮定係豬扒🥩定正到不得了,豬扒好厚肉又嫩口,而且都係即叫即整,熱辣辣,裏面仲有滑蛋流心添😋都等咗15分鐘有多,但係值得等嘅👍🏻
豬扒滑蛋包
2023-03-22
2023-04-25 635 瀏覽
星期一的中午亦見長長人龍,店員做到冇停手。一場黎到,想食個豬扒包。官也街有兩間世記,但只有呢間有豬扒包賣,所以好多人排隊。**厚蛋豬扒包**豬扒包另加$12要埋厚蛋,厚蛋類似玉子燒的厚度,裡面有少少流心蛋汁,令個包更juicy。不過蛋味唔濃,比豬扒搶哂味。包可以揀豬仔包或方包,總係覺得豬扒包應該要配豬仔包。豬扒勝在即炸,食的時候值得個燙口,超酥脆,但其實醃粉味偏重,雪味都強,一場黎到,唔洗排隊可以食下,但排超過15分鐘就唔值得了。
官也街有兩間世記,但只有呢間有豬扒包賣,所以好多人排隊。
豬扒包加厚蛋
**厚蛋豬扒包**

2023-04-24
15 分鐘 (外賣自取)
🐶澳門之旅EP2📍第二站:世記咖啡(氹仔外賣店)☕️講到澳門名物啦喎 除咗葡撻之外又點少得豬扒包呢🤪今次我哋冇食到比人插到飛起嘅大利來記🤫而去咗呢間超過50年歷史嘅世記咖啡嗰度超級多人排隊😳落完單之後因為即叫即整嘅關係 要等大概15-20分鐘食完之後你就會知系值得嘅!!😝-㋡ 豬扒豬仔包 $38 (加厚蛋 +$12)見好多人都話識食一定要加厚蛋於是乎我哋就加咗啦😂但其實小妹系唔鐘意食炒蛋架所以淨系試咗個包同豬扒🤣大大塊連骨豬扒加埋厚蛋 打卡真系一流🤩可惜好快比細佬咬左幾啖想影都影唔切😵‍💫講翻正題😂豬仔包暖笠笠 食落好軟熟豬扒醃得夠淋夠入味 食到豬扒原本嘅肉味唔會乸到過咗龍👍🏿用咗偏肥嘅所以食落好juicy見到蛋嘅份量都好足 真系激厚🤣屋企人話厚蛋夠滑好fluffy小妹就覺得呢個comboErmmm系肥胖嘅味道😈但其實整體系唔錯嘅 只系咁啱唔啱小妹嘅口味屋企人就好鐘意啦😛不過$38一個豬扒包…加埋厚蛋要成$50個🤔真系好貴🫣味道: 7.5/10(屋企人比好高分🤣🤣)性價比: 5/10-♥︎ 花生奶油方塊 $32呢個根本就系邪惡二重奏😈💕麵包烘到外脆內軟切到一口多士嘅size醬料絕對系毫不吝
🐶澳門之旅EP2
嗰度超級多人排隊😳
落完單之後因為即叫即整嘅關係
要等大概15-20分鐘
食完之後你就會知系值得嘅!!😝
㋡ 豬扒豬仔包 $38 (加厚蛋 +$12)
見好多人都話識食一定要加厚蛋
小妹就覺得呢個combo
Ermmm系肥胖嘅味道😈
但其實整體系唔錯嘅 只系咁啱唔啱小妹嘅口味
屋企人就好鐘意啦😛
不過$38一個豬扒包…
加埋厚蛋要成$50個🤔
真系好貴🫣
味道: 7.5/10(屋企人比好高分🤣🤣)
性價比: 5/10
多幾個人share就啱啱好食到舔舔脷😋
味道: 9/10
性價比: 7/10
整體嚟講幾好食 排隊都系值嘅
豬、雞扒包好快賣晒😳
大家想食真系要趁早
但系價錢真系偏貴
$50個豬扒包值唔值就見人見智啦 一試都無妨嘅😜
推薦大家試下花生奶油方塊 有驚喜呀🤤
推薦指數: 7.5/10
直升機指數🚁: 2個伏/10(主要系貴🥺)
想睇更多關於小妹嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
豬扒豬仔包加厚蛋
豬扒豬仔包加厚蛋
2023-04-13 549 瀏覽
-//位於澳門·官也街·人氣老字號外賣茶記🇲🇴多年歷史始於1965年,己經超過50年了🥹主打炭燒豬扒包、厚多士、香滑奶茶、咖啡秘製咖喱辣魚蛋、澳門暫時就有3間分店😏📍炭燒豬扒包 $38豬扒包係澳門經典美食🇲🇴當日都好多人排隊我哋都排咗大約30分鐘🥹因新鮮即叫即焗所以建議大家行吓先再返去拎外賣會好啲😂豬扒包輕輕塗上牛油🧈聞落果然香氣十足夾著帶有啲肉汁嘅熱辣辣豬扒🐷夠晒惹味不過就略嫌個包冇任何醬汁🥹好似有啲dry📍炭燒瓦煲咖啡 $25呢間嘅咖啡同埋奶茶好多人幫襯,大受歡迎最大原因就係會用瓦煲去煲🥸味道特別香濃冷熱同價,咖啡飲落口感順滑,奶茶都有架
//位於澳門·官也街·人氣老字號外賣茶記🇲🇴
多年歷史始於1965年,己經超過50年了🥹
主打炭燒豬扒包、厚多士、香滑奶茶、咖啡
秘製咖喱辣魚蛋、澳門暫時就有3間分店😏

豬扒包輕輕塗上牛油🧈聞落果然香氣十足
夾著帶有啲肉汁嘅熱辣辣豬扒🐷夠晒惹味
不過就略嫌個包冇任何醬汁🥹好似有啲dry
📍炭燒瓦煲咖啡 $25

呢間嘅咖啡同埋奶茶好多人幫襯,大受歡迎
最大原因就係會用瓦煲去煲🥸味道特別香濃
冷熱同價,咖啡飲落口感順滑,奶茶都有架

外賣自取
❧︎❧︎❧︎❧︎︎︎❧︎澳門2⃣️日1⃣️夜之旅(ฅ'ω'ฅ)❧︎❧︎❧︎❧︎❧︎۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第三站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞「世紀咖啡」我相信去澳門玩一定會聽世紀咖啡這個名,雖然佢嗰店名有咖啡這兩個字,但是它嘅奶茶比咖啡更加好飲(同行人士熱烈推介)但我未飲過佢個咖啡,所以就唔肯定🫢🫢🫢就算係一早已經沖好入樽,飲落都係好滑身,好香,而且咁樣好方便,唔需要等好耐就有得飲;唯一美中不足嘅就係咁樣冇辦法控制甜度,同埋一定係凍飲

۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第三站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞

「世紀咖啡」

2023-03-29 890 瀏覽
嘩 澳門終於開關啦 即日來回都唔會好趕因為依加金巴過澳門只係40分鐘 仲快過坐船班次亦都好密 所以時間上好易就今日一早就過澳門 一心要去食早餐飲咖啡去到以為平日唔使等好耐 但真係諗多左黎遠就望到人龍啦 拿拿聲衝去排隊等左廿分鐘就到我哋落單啦招牌瓦煲煲咖啡咖啡真係必飲 建議飲之前搖匀 因為啲渣係底濃濃咖啡味配上淡淡奶味 味道香滑用樽裝仲方便 可以一路行一路飲奶油磚塊🧱依款都好食 但正常發揮 麵包炸得外脆內軟厚蛋豬扒包可以揀配雞扒或豬扒 其實兩樣都想食但奈何仲有其他想食 所以食左豬扒先😂好明顯見到三層 麵包一啲都唔馬虎塗上牛油再煎過 少少脆同香舊煎蛋不得了 咬左啖好香蛋味好滑身 另外一啲蛋水都無 豬扒食落唔鞋口 又大塊 不過真係好難一次過咬到三樣嘢 個口擘幾大都無用💛 只收現金 及只找葡幣
嘩 澳門終於開關啦 即日來回都唔會好趕

豬扒食落唔鞋口 又大塊
不過真係好難一次過咬到三樣嘢 個口擘幾大都無用

💛 只收現金 及只找葡幣
2023-03-22
20 分鐘 (外賣自取)
  • 厚蛋豬扒包
  • 樽裝咖啡
有三間分店,因為多數都會去官也街,所以好順路去左氹仔外賣店。當日係平日都好多人排隊,落完單可以去官也街行吓,唔洗等得咁辛苦。大家買完多數企係附近食。。花生奶油方塊 $32有驚喜十分推介!多士切左方形,一口size, 烘得啱啱好。落左勁多花生醬同奶油,花生漿唔會好杰。多士吸哂啲漿,仲要落左威化餅脆脆。口感好正!。厚蛋多士 $24可以揀厚多士或者豬仔包。揀多士,諗住正常發揮,點知個蛋係有流心蛋漿😋。豬扒包加厚蛋 $38+12呢個就揀左豬仔包試吓,諗住好少豬扒包可以加蛋,所以試吓。豬扒唔算易咬,豬仔包偏硬。其實仲可以加好多配料,大家可以試下。。花生粗糖多士 $18見有個炭字,即係用炭爐烘。粗糖個口感好似有啲硬身脆脆,幾好食但方塊正好多。無位擺野食,食得有啲忙。雖然佢出名係炭爐咖啡,但見咖啡同奶茶都用膠樽裝,好似唔夠新鮮,所以無試。

。花生奶油方塊 $32

花生粗糖多士

厚蛋多士
花生粗糖多士
2021-09-08 2154 瀏覽
世記咖啡一個50年承存的故事澳門美食多的是,創新品牌各國菜色多樣化跟香港一樣也是一個中西文化匯集處🤗🤗來澳門也想好好感受一地道美食感受一下懷舊感😘😘😘世記咖啡這承存個品牌50 年澳門傳統味道🥳咖啡奶茶很有舊式茶餐廳風味,順滑容易入口仲有淡淡奶香味厚蛋鹹牛肉厚多士色香味俱全影相夠曬靚,網紅打卡之選厚多士好鬆軟,蛋夠哂厚又有濃濃蛋汁,加上鹹牛肉有别於香港鹹牛肉,鹹到剛好,比較多肉汁☺️☺️☺️
世記咖啡一個50年承存的故事
來澳門也想好好感受一地道美食感受一下懷舊感😘😘😘
世記咖啡這承存個品牌50 年澳門傳統味道🥳
咖啡奶茶很有舊式茶餐廳風味,順滑容易入口仲有淡淡奶香味
厚蛋鹹牛肉厚多士
色香味俱全影相夠曬靚,網紅打卡之選

2020-06-09 2096 瀏覽
The sandwich and drinks have been introduced in different Hong Kongese magazines and we finally had the chance to try it when we visited Macau in summer. Look at the sandwich, can you see the thick egg? Don't be misled by the appearance of the omelette, it's creamy but not watery inside. The salty beef and luncheon meat add the salty flavour to the sandwich. Also, it's quite warm as the bread was toasted. Everyone must try the famous milk tea and coffee. It's said that they are boiled in a clay

Everyone must try the famous milk tea and coffee. It's said that they are boiled in a clay pot, which added a special flavour to it. The complexity of the tea flavour shows that a few types of tea leaves have been used to boil it. They are packed in a bottle, which is much more convenient and hygienic 👍. The sugar level has been set, and it's just so perfect.

It's definitely worth the long waiting time
I would recommend everyone to try it if you visit Macau 🇲🇴
  • 厚蛋鹹牛肉多士
  • 樽裝咖啡
  • 凍奶茶
2020-05-14 1820 瀏覽
只要上網打澳門美食就必定見到「澳門世紀咖啡」。這間店1965年開業至今超過50年歷史,是澳門懷舊小店。今日看見人龍不算太多,決定一試「澳門世紀咖啡」到底有幾厲害!網上都推介豬扒包、花生奶油方塊同秘製香滑奶茶豬扒包係澳門遠近馳名 世紀咖啡既豬扒包十分搶手,到我買完冇耐就賣晒了,想食既朋友仔記得唔好太晏去豬扒包係即叫即整,所以買完都要等叫號拿豬扒包 等了15分鐘左右。麵包外酥內軟, 豬扒炸得幾香脆 豬排都算大塊亦唔會太乾 食落去仲有些少肉汁!花生奶油方塊依個我係最期待,因為豬扒包食澳門食得多,但花生奶油方塊都係第一次一口多士設計最岩女士食用,唔會整得成口都係醬多士切成厚式方塊再加花生醬 奶油,上面仲灑左好多花生脆脆其實依個配合一定唔會難食 花生醬加奶油本來就係絕配不過我對佢期望過高 食落去冇咩特別 覺得普普通通 樽仔奶茶樽仔奶茶係罐裝的,一早已經裝好所以落單後,奶茶係最快比左我地 唔洗等奶茶香滑順口 奶味濃郁而且甜度適中 不錯!
網上都推介豬扒包、花生奶油方塊同秘製香滑奶茶

花生奶油方塊
一口多士設計最岩女士食用,唔會整得成口都係醬
多士切成厚式方塊再加花生醬 奶油,上面仲灑左好多花生脆脆
其實依個配合一定唔會難食 花生醬加奶油本來就係絕配
不過我對佢期望過高 食落去冇咩特別 覺得普普通通

樽仔奶茶

奶茶香滑順口 奶味濃郁而且甜度適中 不錯!
2019-12-23
15 分鐘 (外賣自取)
2019-12-27 1958 瀏覽
💁🏼‍♀️澳門篇🇲🇴🌟鹹牛肉厚蛋三文治 $28 (💡7.5/10)當日4點到達店鋪已被告知冇哂豬排🥺在店員強力推薦下揀左呢款 個厚蛋真係冇令我失望﹗蛋漿係半流心狀態🤩 鹹牛肉亦加左洋蔥增加香氣 想食豬排既一定要早D到﹗*🌟花生奶油方塊 $28 (💡8/10)厚切多士粒加上花生醬和奶油 一聽都知係冇得輸既配搭﹗😍多士鬆軟 再加上D脆脆係面 口感豐富👍🏻*🌟樽仔奶茶 $20 (💡7/10)茶味出 但不夠香滑🤔 下次可試下佢個咖啡 見到佢用個瓦煲煮 好似幾有特色﹗(by M)真係好多人呀😱😱😱但人龍都算去得快
💁🏼‍♀️澳門篇🇲🇴
🌟鹹牛肉厚蛋三文治 $28 (💡7.5/10)

🌟花生奶油方塊 $28 (💡8/10)

🌟樽仔奶茶 $20 (💡7/10)

真係好多人呀😱😱😱但人龍都算去得快
下午茶
2019-12-27 1155 瀏覽
今次又來到澳門掃街 當然要去官也街啦😬 介紹呢間應該好多人都會聽過或者食過 出名嘅就係瓦煲咖啡 四點幾去到都依然係咁多人 想食佢哋嘅豬扒包但係已經賣晒☹️ 所以大家早啲去啦~~☕️炭燒瓦煲咖啡 (凍) $22門口排隊已經見到店員不斷冇停手咁煲咖啡之後第二個人就將煲好咗嘅咖啡倒入樽仔度 可以見咖啡有幾咁受歡迎🧐咖啡冷熱同價叫咗支凍嘅 但其實飲落去都唔係特別凍❄️ 可能係啱啱沖左冇耐咖啡味道特別香 用瓦煲燒過係唔同啲.🍵秘製香滑奶茶 $20正常茶餐廳水平 飲落去都香滑 甜度啱啱好.🍞花生奶油方塊 $27見好多人都食呢個 好邪惡😈麵包烘得好香脆熱辣辣 每一嚿都沾滿花生醬同埋花生碎🤤 但食多幾件就會覺得好膩~~總結1)推薦咖啡 奶茶冇咩特別 其他主食都可以一試但冇座位俾你坐低 要企街邊食~~評分📈味道 7.5/10性價比 7/10
☕️炭燒瓦煲咖啡 (凍) $22

評分📈
味道 7.5/10
性價比 7/10
2019-12-22 1027 瀏覽
世記咖啡係澳門有四間分店👇🏻比較多人去既兩間係氹仔近官也街分店同埋新馬路分店🤗可以嚟官也街買老婆餅順手去埋😚官也街仲可以食埋安德魯葡撻!☕️ 樽裝咖啡 ($22)由瓦煲煲既炭燒咖啡,聽聞係澳門獨有嘅做法🧐係幾滑既真心!但我覺得奶的比例略嫌有點多,甜度屬於正常!🍳厚蛋鹹牛肉厚多士 ($26)嗯!個蛋係真係勁厚的🥰係有幸運感!咬落仲有小小蛋汁,鹹牛肉撈左啲洋蔥,係唔錯既,但唯獨覺得個包拱得唔夠🤭同埋個人喜好比較鍾意啲有醬汁嘅包!🍞花生奶油方塊 ($25)嘩!呢個真心痴線+有驚喜!😱😱🧡花生醬x奶油再加落多士到冇得輸就預咗!佢上面仲灑滿左花生醬脆脆,口感似威化餅碎+100up脆身!將個口感升華到另一個層次!真係冇誇張架好Q好食呀!必買!😤😤

世記咖啡係澳門有四間分店👇🏻
比較多人去既兩間係氹仔近官也街分店
同埋新馬路分店🤗可以嚟官也街買老婆餅
順手去埋😚官也街仲可以食埋安德魯葡撻!

☕️ 樽裝咖啡 ($22)
由瓦煲煲既炭燒咖啡,聽聞係澳門獨有嘅
做法🧐係幾滑既真心!但我覺得奶的比例
略嫌有點多,甜度屬於正常!

🍳厚蛋鹹牛肉厚多士 ($26)
嗯!個蛋係真係勁厚的🥰係有幸運感!
咬落仲有小小蛋汁,鹹牛肉撈左啲洋蔥,
係唔錯既,但唯獨覺得個包拱得唔夠🤭
同埋個人喜好比較鍾意啲有醬汁嘅包!

🍞花生奶油方塊 ($25)
嘩!呢個真心痴線+有驚喜!😱😱🧡
花生醬x奶油再加落多士到冇得輸就預咗!
佢上面仲灑滿左花生醬脆脆,口感似威化餅
碎+100up脆身!將個口感升華到另一個層次!
真係冇誇張架好Q好食呀!必買!😤😤

樽裝咖啡
2019-12-21 692 瀏覽
昨天沒吃到豬扒包,今天早上便跑回來吃它,當是吃早餐。 星期一的人流真的比較少,但仍需要排隊等候,但人龍已經比較少了。我們點了一枝凍奶茶和豬扒包加厚蛋。 由於是即叫即整的關係,店員先給了我們一枝凍奶茶,再等叫號拿豬扒包。 店員說要等二十分鐘製作時間,我們都真的差不多等了十五分鐘。 🙃🙃先說說它們家的凍奶茶,茶味是濃的,但沒有超級滑,有點兒失望,可能炭燒瓦煲咖啡才是好喝。 😂😂等了十五分鐘的厚蛋豬扒包終於到手了! 馬上去找個好位置坐下來吃。 厚蛋裡面是滑蛋的質地,好好味! 豬扒是連骨一起去炸的,很熱但超多汁的,勁​​juicy! 另外,豬仔包是脆身的,那麼貴還要等那麼久也是有原因的。下次不試凍奶茶了,要試試招牌的炭燒瓦煲咖啡。

凍奶茶

厚蛋豬扒包 和 凍奶茶

豬扒包

下次不試凍奶茶了,要試試招牌的炭燒瓦煲咖啡。
2019-12-16
早餐
厚蛋豬扒包 和 凍奶茶
  • 厚蛋豬扒包
2019-12-14 494 瀏覽
世記既厚多三文治應該好多人都識🤤幾間分店都好多人排隊!咸牛肉厚蛋多士 $28舊蛋真係又滑又厚😍😍多士牛油烘到脆脆咁 包控表示 連埋啲咸牛肉一齊食真係好幸福☺️秘製香滑奶茶 $20都幾好飲 但甜左啲同貴左啲😂另外仲試左朋友既豬扒包~都唔錯喔!豬扒大塊又多汁
世記既厚多三文治應該好多人都識🤤幾間分店都好多人排隊!

咸牛肉厚蛋多士 $28
秘製香滑奶茶 $20