2019-08-26 2778 瀏覽
上星期去開港島區就特登搵左呢一間西環嘅近海嘅西餐廳食嘢。餐廳分咗做兩層,地下就係落地玻璃,上面就係,比較密封式少少。首先食咗個頭盤先上面係法式雞肝豬肉醬,上面中配左幾條酸瓜,味道有啲似查麵包嘅鵝肝醬,但係唔會偏鹹。下面係香煎魷魚仔配西班牙肉腸,用一啲橄欖油浸過,有少少辣,琳琳地咁幾好味最下面係法式香草焗田螺,田螺夠新鮮彈牙,令我就覺得襯底嘅薯蓉反而幾好味是日餐湯就係忌廉蘑菇湯,裏面好多蘑菇蓉,上面加咗少少黑松露油喺度就有陣好香嘅黑松露味。主菜就有鱸魚,煎到陣皮香香地佢哋,充滿咗啲新鮮青口喺度, 但有少少白酒嘅香味。 而下面就係炭燒美國頂級肉眼扒,肉眼嘅質素好高,有好香嘅炭燒味,我哋叫咗七成熟,啱啱好,唔會煮到過咗火,牛嘅味道好濃郁。最後甜品就有一個檸檬撻,同埋朱古力蛋糕。通常跟餐嘅甜品都係冇咁好味,但係呢度嘅跟餐甜品就非常之一流,俾你喺出邊餅店食嘅可能更加好食。檸檬撻真係有新鮮嘅檸檬味,餅底亦都好唔錯,朱古力蛋糕就有好香濃嘅朱古力味,啲朱古力本身亦都好靚。同埋佢放上枱隻碟都幾靚,上面有刻咗嘅英文字喺度。smile and love yourself.

首先食咗個頭盤先

• Lemon Tart