2022-08-13 1884 瀏覽
自從食過1次蘇媽之後,已經覺得唔錯,可以再幫襯,知道佢喺沙田新城市廣場新開另一副線Toss 蘇媽·蘇媽,一直都想去食。咁啱最近新城市廣場有日本插畫家Keigo嘅擺設打卡位,去影相就可以順便食埋蘇媽😃一貫嘅人龍店,去到餐廳門口已見到唔少人喺度等緊,好彩我一早已經搖距取票,等左陣就可以入坐。👍 蘇媽·蘇媽除左食物夠吸引之外,佢嘅裝修風格亦係我喜歡嘅賣點。呢間新店嘅裝修好靚,啡色、墨綠色做主調,枱面嘅彩磚極具馬來風,整潔、繽紛嘅色彩啱晒打卡影相。講返嘢食,今日叫左一字骨肉骨茶($158)同海南鴛鴦燒麵包($48)。其實本人好鍾意食肉骨茶,但只係偏好星加坡肉骨茶多d,因為唔太鍾意馬來西亞肉骨茶嘅藥材味。所以之前一直都無食過蘇媽嘅肉骨茶,但睇過其他食評話呢度嘅肉骨茶藥味唔濃,咁今日就即管叫嚟試吓真唔真。🥘細細個砂鍋但好足料,有5件大小唔同嘅排骨、4件厚肉冬菇、3件豆卜、仲有枝竹同杞子。肉骨茶真係無濃重嘅藥材味,反而肉味幾香,容易入口。一字骨幾腍,肉唔算嚡,點醬油食會有d甜味。最鍾意係冬菇,細件但肉厚,索滿肉骨茶嘅味道,咬開入口時嚐到冬菇嘅香,混和肉骨茶嘅濃湯,好好食。🥪海南鴛鴦燒麵包係因為相片嘅

一字骨肉骨茶

🥪海南鴛鴦燒麵包係因為相片嘅啡色多士厚牛油所吸引。原來鴛鴦係牛油+咖央餡料,賣相好靚。牛油嘅鹹香中和左咖央嘅甜膩,味道配搭出色,加埋香口嘅多士,好鍾意呢個,成為下次必食之選。

海南鴛鴦燒麵包

影影吓相發覺,Menu嘅相像真度極高,好多時menu會見到一行細字 "食物相片只供參考",但呢度嘅食物還原度極高。📸

2022-08-12
一字骨肉骨茶