2018-08-31 1255 瀏覽
食盡香港出色甜品既女友,今日帶左我嚟呢間甜品店,專賣法式甜撻。一入去就比呢個corner吸引左,牆上掛左外國明星既大碟cover甚至親筆簽名,睇嚟呢間甜品店非同凡響!下午四點左右甜撻差唔多俾人賣晒,好彩我食既款式都仲有。我哋一共叫咗四款甜撻。第一款係法式咖啡忌廉布丁撻,食完第一個感覺就係咖啡味非常香濃,咖啡同焦糖味道非常夾,但唔會搶走彼此味道。上層並唔係焦糖脆片,所以最好將甜撻放平,否則焦糖就會流晒出嚟。第二款就係檸檬榛子朱古力撻。三小瓣榛子朱古力配上檸檬,非常開胃,但同時朱古力平衡返檸檬嘅酸度,嗰底非常脆口。味道同口感都非常有層次。第三款係覆盆子朱古力撻,特別既係覆盆子果醬塗係甜撻上面,令賣相有啲時尚。味道非常清新,中問既朱古力慕絲配上脆口既餅底,口感豐富。第四款,亦都係最後一款,就係香橙伯爵茶撻。之前我未飲過伯爵茶,今次食覺得伯爵非常甘香。撻上面有一大舊橙肉,配搭非常新穎。每款撻各有特別之處,相同之處在於賣相吸引,鬆脆嘅餅底,各款甜撻既配搭令人驚喜不斷,甜度不會過甜。一句作總結:實在太好味啦!

Coffee  Creme  Brulee  Tarte

Lemon  Gianduja  Tarte