2015-05-18 1083 瀏覽
每年的五月份通常喺旺季, 咩旺季!?!就喺我好多朋友都喺五月份生日。。。生日有咩做, 就喺食, 食, 食!! 所以一定會用心揾番間"正野"慶祝一下同埋滿足埋自己試新餐廳的虛榮心。今次我地選擇了食西餐, 既然大家都在中環收工, 就直上soho啦! 我特别喜歡在這條士丹頓街尋找晚飯的靈感, 因為這條不長不短的街巷上, 可以有起碼五個國家的美食, English, Mexcian, French, 希臘菜和 Amercian你真可以感受和體現到香港真喺一個不折不扣的國際都市! 我地由上環GOD 直上轉右直行, 行下行下期間, 我見到這間內装精緻, 又可以坐近街景的dining 位置, 朋友三人一致決定今晚開餐地点! 我地先点了紅酒, 因為法式西餐, wine list 齊備, 同埋price好reasonable!! Impress 喺佢哋啲Wine多, 而我的至愛pinot noir 都有來至兩個國家的可供選擇的, 所以我哋每人飲左兩杯wine後, 談下心望下街景, 見行人洛洛不絕, 真喺好relax, 放工放鬆的好地方 樓下是另一天地, 可以提供給包場做event的地方!內裡装橫充滿浪漫

樓下是另一天地, 可以提供給包場做event的地方!
內裡装橫充滿浪漫氛, 别有用心掛畫, 深深沉醉了於這間餐廳內
Happy hours 後, 正餐來料
Caesar salad anchovy, parmesan
嘩, 一放上枱我哋立刻Blink, Blink
登大對眼... 好大隻腌鳳尾魚, 從未見過原條上, 而蛋是半流心蛋, 好好的配搭, 而生菜也是全片上, 不是碎上!! 我真的食到原汁原味的完整配合!
Brown butter frog legs pomme puree
很少地方有frog legs食。。。佢哋用了蒜頭和potato蓉去親番用butter煎香的frog legs, 好野味, 好有texture, 不肥不膩的, 適當的辣味, 提升左對味覺的刺激, 來迎接之後main course!
Slow-cooked Australian lamb shank
好juicy 的 lamb shank, sauce用左龍蝦汁去做slow cook 的, slow cook中文叫慢燉, 中國人叫"憫"吧! 這樣做法的肉, 很淋之外,
不會破壞口感仍然保存到其羊的肉汁與原味 。煮得十分出色不會浪費其本身的肉汁流出到sauce 到。
French Sand Snapper Emperor fish with seafood
好豐富的感覺, 因為好多蜆仔, 好多小尤魚, 还有海帶!
Amazing... 你會覺得好似食緊海鮮餐, 條魚好入味, 好滑, 相信怕魚惺的人都一定會食。其次我很贊償佢哋的煮法, 好細心, 有時候食材貴得黎都要適得煮, 仲要講究, 而法國人最懂得這精髓! 因為蜆仔依然食到其鮮味
, 圆圆紅紅的蕃茄發揮到吸汁的食材, 小尤魚就好有咬感, 好rich到味覺的一道菜
題外話/補充資料: Come again Want to try their lunch menu
2015-05-06
生日
  • Caesar Salad Anchovy Pamesan