2021-10-08 4494 瀏覽
慶祝老婆生日,乘着「賞你住」嘅優惠,訂咗東涌「富諾特酒店」嘅郊「悠」住宿套票,住番晚渡吓假,我哋真喺當旅行架,有晒景點行程,唔喺齋住。噚日就先晌酒店游吓水,跟住再去機場維修區睇日落及飛機升降,今日呢,早上就報咗O.Park1嘅導賞團,下午就坐昂坪360,行行昂坪市集、遠足昂坪奇趣徑、參觀心經簡林,最後當然晌東薈城買吓波鞋啦。宅渡假嘅套票包咗自助早餐,所以,一早就落嚟「Essence」食餐豐富嘅早餐。 本來星期六日一嘅自助早餐喺分兩輪時段,但辦理入住時已告之是日訂房客人唔多,唔使分時段,咁我哋配合行程食早餐時間就有更多安排。因為一早落嚟食,真喺客人唔多,由7:30am食到8:30am,頭頭尾尾都喺十多枱客左右。其實,2015年都嚟食過自助午餐,都幾鍾意呢度嘅環境,闊落夠大,樓底又高,揀咗餐廳尾嘅窗邊位,感覺就更舒服。 初頭晌旅遊網睇過啲人嘅食評,講到早餐無乜嘢食,質素麻麻,不過,網上講嘅嘢就唔好信十足,加上食嘢人人口味都唔同,未必喺絕對。至於現場所見,好多選擇喎,真喺試都試唔晒,概略講講有啲咩食啦。 沙律吧有雜生菜、翡翠苗,再撘近十款配料、兩款醬汁,亮點喺配料中竟然有藜麥,自然增加咗沙律
。
沙律吧
有雜生菜、翡翠苗,再撘近十款配料、兩款醬汁,亮點喺配料中竟然有藜麥,自然增加咗沙律嘅附加價值。
沙律吧
麵包、芝士、粟米片
穀麥類食物擺晌另一邊,自成一角,而麵包嘅款式出奇地多,除一般方包、法包,仲有多種歐陸包,全部都以布巾冚好;芝士只有兩款,但穀麥片則有好多種類,配料亦多。
麵包
熱盤
熟食食物方面就分開幾區擺放,中西式都有,好多元化。中式嘅有粉麵、點心、包點、粥品……等等,而西式有煙肉、、烤車厘番茄、肉腸、烚蛋、薯餅……等等,相信梗有合心水嘅食物,亦都迎合到唔同口味嘅客人。
即製奄列
即煮檔口除湯粉麵,就仲有奄列,自選配料,由師傅即場製作,新鮮整嘅,當然好食。奄列餡料點配法,同阿姐講聲就得喇,最重點喺成品新鮮熱焫。
即製奄列
甜品、糕點、乳酪
近飲品區嗰邊,有提供啲迷你嘅美式鬆餅、冬甩甜甜圈,以及一啲同樣迷你版嘅牛角包、丹麥酥,仲有多款唔同口味嘅乳酪。有打算食乳酪,不過,最後忘記咗,另外,亦因為食到好飽喇。
生果
通常啲自助早餐都喺得兩、三款生果,但呢度算叫做有5款啦,除咗蘋果要洗要抹之外,其他都有試吓。真想問,啲蘋果可唔可攞個返房食呢!
生果
飲品
都喺大部分自助早餐常見嘅選項,例如果汁、熱茶(唔同口味嘅茶包)、咖啡、牛奶……等等,仲有熱豆漿添。先一杯果汁,最尾食甜點時就襯杯即磨咖啡。
飲品
老婆就偏向揀啲中式嘢食,以及一啲熱食,所以,就飲吓湯、食吓粥,再配啲炒粉及包點,佢話雖然食物喺平常啲,但啲味道確喺唔錯。
小弟就偏向揀西式多啲,醒醒神,就斟咗杯橙汁,邊食邊飲。尤其是一陣都食唔少煎炒嘢,飲杯果汁酸酸甜甜就特別爽。
通常第一轉會先食啲開胃嘢,例如沙律、蔬菜、生果等。兩款沙律菜,再加入大量生果、瓜菜、蛋沙律、凍切肉,淋上千島汁,一份豐富嘅「前菜」就此誕生,真喺喺食自助餐先咁豪。啲食材頗新鮮,瓜果亦好鮮甜
,始終一早落嚟,啲嘢都喺啱啱做起。
第二轉就自製一份超級「全日早餐」,點超級?一大件奄列,再加兩條肉腸、兩款做法唔同嘅煙肉、麵包、丹麥酥,如果出面食都要成嚿水啦。唔多講,總之整體而言都好食
,當然,如果啲丹麥酥喺烘熱咝嘅就更加正!
最後,一件美式鬆餅、一件甜甜圈,兩款都揀朱古力口味,前者入口夠濕潤,後者咬落軟熟,兩者嘅朱古力都好濃郁,再襯埋杯醇香嘅即磨咖啡,可以講喺完美作結
上文都講咗喺訂個套票入嚟住,個套票除自助早餐,仲包野餐套裝,包括螺絲粉沙律、芝士及吞拿魚三文治(可揀素食:蕃茄青瓜三文治)、蘋果、美式鬆餅、朱古力棒、生果杯及兩樽飲品,更以保溫袋袋好。所以,就退房時去拎,上到昂坪野餐一下,睇番啲食物,似喺朝早自助餐嘅食物,講笑咁講,食多轉「早餐」,味道都OK,勝在夠豐富,亦夠健康
野餐套裝
短評番今次嘅住宿,感覺都唔錯,房間都好闊落,亦乾淨企理,而自助早餐都好豐富,就算唔包食,晌東薈城都有大把選擇。加上周邊都有唔少景點玩吓,當然,啱唔啱玩就因人而異,總之,老婆就滿意是次行程,有觀賞性,有娛樂性,有知訊性,可以話行程豐富。
早餐