2015-01-12 1963 瀏覽
對我而言,每天生活,沒有甚麼重要得過早、午兩餐所以,每個星六日的早上、中午都早早排滿了要試新餐廳是日和 Man 小姐的試菜目標 : 士丹頓街的La Marmite Bistrot Francais – Cozy Lunch + Girl Talk位置很好找,基本上扶手電梯一到士丹頓街向右一直行到尾便是粉綠色 ( 對,我認為這種是粉綠色 ) 門面那種法國風格老遠就確認到我們挑選了左上角的梳化位置原以為可以靜靜談心但和鄰桌之間的近距離和音樂聲量度 ( 輕鬆快歌主打 ),唯有鬥嘈、鬥大聲講野不過,其他座位的闊落度是正常的,所以請自行對號入座由於 Man 小姐性格屬大膽、試新型基本上每次點菜我倆都是冒死試 Openrice 食評推介以外的東東( 同性格者可繼續追隨我打後的Post )試前食評功課普遍一致推薦 CEufs au plat 鵝肝多士 + Florentine / Benedicte / Royale 三種 Benedict Eggs不過我地揀既係餐牌裡的樓上和對家:Le petit Panier 麵包籃 + CEuf poche 磨菇班尼迪蛋 + 橙汁咖啡 ( 無睇錯,的確一人兩杯
對我而言,每天生活,沒有甚麼重要得過早、午兩餐
所以,每個星六日的早上、中午都早早排滿了要試新餐廳

是日和 Man 小姐的試菜目標 : 士丹頓街的

位置很好找,基本上扶手電梯一到士丹頓街向右一直行到尾便是
我們挑選了左上角的梳化位置原以為可以靜靜談心
不過,其他座位的闊落度是正常的,所以請自行對號入座
由於 Man 小姐性格屬大膽、試新型

( 同性格者可繼續追隨我打後的Post )

不過我地揀既係餐牌裡的樓上和對家:
Le petit Panier 麵包籃 + CEuf poche 磨菇班尼迪蛋 + 橙汁咖啡 ( 無睇錯,的確一人兩杯 )
沒有等很久,食物都差不多時間上
一籃子麵包有: 牛角包 + 提子酥 X 2 + 朱古力粒酥條
基本上三者口感一樣 — 夠鬆化,提子酥甜度已很足夠,不需要再加 Jam n Butter
朱古力粒酥條甜度比提子酥低一點、而且中心帶點軟,最好食係佢
Le petit Panier 麵包籃 ($ 48) + CEuf poche 磨菇班尼迪蛋 ($ 118)
CEuf poche 磨菇班尼迪蛋:
白汁不是濃的那種,較液體,口感亦較薄,不過味道夠 Creamy 和磨菇好夾
蛋屬 S Size 很新鮮,整體不錯
薯條好老實,味道真係似 M 記,比 M 記優勝既係炸得唔油較乾身,感覺卡路里無咁邪惡

最後追加了一項甜品
Tarte Tatin, pomme et calvados…省略 ( 點解個名可以咁長 ),簡單而言即係蘋果撻加舊雪糕
味道同街邊甜品鋪食既味道一樣,無甚特別
Tarte Tatin, pomme et calvados ($ 78)
我的 Hot Cappuccino 水準正常,而 Man 小姐稱她的 Ice Coffee 是 Pacific Coffee Level
Hot Cappuccino ($ 48)
總結: 此餐廳歸類為 — 食唔飽但坐足三個鐘唔會趕你走之列
食物佈碟賣相吸引,適合女仔相機食先
外藉員工能度友善、洗手間在二樓很企理
2015-01-11