2013-08-11 666 瀏覽
陳生早前收到中銀SOGO CARD送上嘅8月份生日晚餐,有著數一於奉陪到底。行完灣仔結婚展啱啱好,拖住疲憊嘅身驅去到CAFE ROYCE食晚餐。CAFE ROYCE正正喺地鐵SOGO出口嘅傍邊,好方便。******************************陳生嘅免費生日SET DINNER係三文魚忌廉意粉,是日餐湯獨沽一味,磨菇忌廉湯,配丹麥麵包,麵包表層烤得金黃層次豐富,內裡鬆軟,冇塗牛油都食得滋味。至於磨菇忌廉湯有點稀,只有少量磨菇茸沉喺底部以致磨菇味不濃烈。主菜三文魚忌廉意粉,白汁偏咸,頭幾啖都可以接受,之不過愈食愈咸,如果唔係有豆苗伴碟,真係食唔落,為免損害腎臟,堅持要做好腰好腎好男人嘅陳生只好棄意粉。匈牙利燴羊肉配日本飯,個名又匈牙利又日本,相信係FUSION菜,燴羊肉煮至軟身,軟中帶微微的嚼勁,入口有點膻味,而且醬汁混合羊肉、红酒、蘿蔔嘅香甜,撈珍珠飯一流。加咗$18要法式燉蛋,呢個法式燉蛋,失敗!估唔到佢係一個已經雪到硬膠膠嘅法式燉蛋,面層焦糖硬而死實,焦糖還焦糖、燉蛋還燉蛋,完全冇交流,燉蛋好普通, 仲諗住以CAFE ROYAL嘅格局,甜品應該幾乎好食,原來只有我
CAFE ROYCE正正喺地鐵SOGO出口嘅傍邊,好方便。

陳生嘅免費生日SET DINNER係三文魚忌廉意粉,
是日餐湯獨沽一味,磨菇忌廉湯,配丹麥麵包,
麵包表層烤得金黃層次豐富,內裡鬆軟,冇塗牛油都食得滋味。
磨菇忌廉湯配麵包
生日晚餐:三文魚忌廉意粉
主菜三文魚忌廉意粉,白汁偏咸,頭幾啖都可以接受,
之不過愈食愈咸,如果唔係有豆苗伴碟,真係食唔落,
為免損害腎臟,堅持要做好腰好腎好男人嘅陳生只好棄意粉。
匈牙利燴羊肉配日本飯
燴羊肉煮至軟身,軟中帶微微的嚼勁,入口有點膻味,
而且醬汁混合羊肉、红酒、蘿蔔嘅香甜,撈珍珠飯一流。
法式焦糖燉蛋
熱檸水
加咗$18要法式燉蛋,呢個法式燉蛋,失敗!
估唔到佢係一個已經雪到硬膠膠嘅法式燉蛋,
面層焦糖硬而死實,焦糖還焦糖、燉蛋還燉蛋,完全冇交流,
原來只有我一廂情願被FAKE而已。

雖然中銀SOGO卡請陳生食飯,但陳生埋單,埋單$187,
即係中銀SOGO卡最終係請我飯。多謝中銀SOGO卡。

2013-08-10
用餐優惠