餐廳: shh Cafe
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-04-26 4845 瀏覽
咁啱路過發現尖沙咀至佐敦交界新開咗呢間cafe裝修好靚感覺舒服 原來連住隔離係可以做spa嘅💆🏻‍♀️Lunch時段有lunch set 選擇幾多 另外亦有散叫 有意粉、risotto、sourdough多士、eggdrop 盒子多士、多款甜品例如Croffle🥐、tiramisu、cheesecake🍰另外仲有曲奇餅賣 相當吸引🍪當然唔少得咖啡 茶 latte呢啲▶️火雞胸鮮山葵牛油果醬盒子吐司 Turkey breast, homemade wasabi guacamole ($78)近期都興盒子多士 賣相好靚仔~ 打返個卡📸不過我之後都係切黎食😂易食啲🍞多士唔係鬆軟嗰隻 食落似danish bread 因為落足牛油🧈成塊包都勁香 之後個邊位有少少酥皮效果 多士算厚身 食落唔錯 不過如果可以整脆啲會更好食🥓入面火雞胸肉簿薄地一片片 味道鹹鹹地似火腿 質感幾腍唔乾配上大大片鮮甜juicy蕃茄🍅同清脆生菜 感覺好fresh🥬山葵牛油果醬先係重點🥑有幾大片咁 加埋啲牛油果醬蓉 牛油果好香熟 質感又有啲似yogurt咁最特別係微微帶出wasabi香味 只係冇咗攻鼻效果😋好正!呢啲真係自己起屋企
咁啱路過發現尖沙咀至佐敦交界新開咗呢間cafe

食落唔錯 不過如果可以整脆啲會更好食

🥓入面火雞胸肉簿薄地一片片 味道鹹鹹地似火腿 質感幾腍唔乾
山葵牛油果醬先係重點🥑有幾大片咁 加埋啲牛油果醬蓉
牛油果好香熟 質感又有啲似yogurt咁
最特別係微微帶出wasabi香味 只係冇咗攻鼻效果😋好正!呢啲真係自己起屋企整唔到 牛油果醬控必食
整體呢個盒子多司好好食 味道方面有唔同層次但又好夾

▶️菠菜雞肉意大利飯
Chicken and spinach risotto ($118)
擺碟唔錯 上面加咗啲花 芝士片做裝飾
同埋成個綠色咁好colourful🌈
好鍾意佢risotto口感做到軟硬適中有咬口同粒粒分明🍚
醬汁唔會好水 食落creamy而菠菜味出💚
雞肉份量比例啱啱好 而且真係一舊舊 所以感覺唔係得risotto飯👍🏻
菠菜雞肉意大利飯

▶️Praline cheesecake (+$30)
點少得甜品呢 newyork cheesecake就成日聽 但係第一次聽praline cheesecake🍰
蛋糕分咗三層 面係正常cheesecake嘅芝士 但係比較厚實同埋超濃芝士味🧀
面略略用火槍燒過 形成好似creme brulee嘅焦糖面🍯

餅底再分成兩層 最底就係正常曲奇碎餅底 比較散同埋冇乜味
中間嗰層就係特別之處 係一層混入咗果仁同埋焦糖脆咁嘅🥜
所以食落脆口

雖然呢款蛋糕好特別 但係要真係好食得甜先ok🙈因為都真係幾甜吓 同埋成牛好dense 好快滯
見到佢有tiramisu 但係同一般用手指餅整嘅tiramisu都好唔同 隔離枱食嘅croffle都好似唔錯🧁
Praline  cheesecake

▶️炭燒烏龍茶☕️
呢個係跟lunch set嘅飲品 如果大家想要特飲可以半價
Cafe果然唔同啲 烏龍茶味道好苦澀香濃 頂有層泡泡
飲咗一啖已經醒神晒👀 凍飲又幾解渴

食物質素高 賣相至味道調味都做得好好👍🏻
服務態度亦好好 多數後生仔女 幾friendly咁
環境當然舒服 感覺好relaxing 以白色同桃色為主 望落乾淨整潔 打卡都一流😌
價錢起cafe黎講算合理 兩個set連兩杯加埋一 加一件甜品 平均每人$120左右 好似冇加一 我覺得好值啊
食完又飽又滿足又recharge咗!
感覺遲啲應該會多人去 今日好彩唔洗等位🤫
火雞胸鮮山葵牛油果醬盒子吐司