2021-11-06 876 瀏覽
又到星期四,最好嘅therapy就係shopping同食嘢。媽咪鍾意食泰菜,就去元朗搵好西。餐廳裝修好用心,有色彩繽紛嘅民族風情吊燈,牆上掛住泰國大象嘅掛布,仲有露天雅座適合啤一啤。二人餐好豐富,有甜柚鮮蝦沙律、泰式燒豬髀仔、椒鹽魔鬼魚同炒時菜。黎得泰國餐廳當然唔少得冬陰功湯同埋沙嗲串燒,所以都額外點咗。沙律主要材料有熟蝦、柚子、芽菜,及洋蔥。鮮甜嘅柚子配埋沙律醋好清新。大推冬陰功湯,用料十足。湯底香濃,帶有少少奶白色。飲落除咗辣味,仲有香茅味、檸檬酸味同埋椰奶味。辣得來唔會太刺激。細嘅冬陰功湯都有好多蘑菇同埋鮮蝦。串燒可以mix唔同肉,點咗雞同豬。兩者中更愛豬,因為豬可以燒到外乾內嫩唔客易,有驚喜。串燒本身有用孜然,額外可以點埋好重花生味嘅沙嗲醬。又係豬!泰式燒豬髀仔四大件,啖啖肉,所以我更鍾意食燒豬髀。豬髀有油脂嘅成份,唔會乾爭爭,肉質一啲都唔會嚡。對上果次食魔鬼魚已經係好耐之前喺泰國食。魔鬼魚脆口,最適合飲啤酒,可惜聽日要返工。魔鬼魚分量有我隻手咁大。面頭鋪滿左色彩繽紛嘅椒,伴隨着少少甜味,有啲似咕嚕肉嗰種汁嘅感覺。魔鬼魚有兩種醬汁,一個係普通泰式酸辣醬,另外一個係辣辣地嘅青指天

甜柚鮮蝦沙律

冬陰功
大推冬陰功湯,用料十足。湯底香濃,帶有少少奶白色。
沙嗲

泰式燒豬髀仔
泰式燒豬髀仔四大件,啖啖肉,所以我更鍾意食燒豬髀。
泰式燒豬髀仔
豬髀有油脂嘅成份,唔會乾爭爭,肉質一啲都唔會嚡。
椒鹽魔鬼魚

面頭鋪滿左色彩繽紛嘅椒,伴隨着少少甜味,有啲似咕嚕肉嗰種汁嘅感覺。魔鬼魚有兩種醬汁,一個係普通泰式酸辣醬,另外一個係辣辣地嘅青指天椒醬。青指天椒醬真心幾辣,呢款醬好特別,第一次嘗試。除咗辣味仲有少少椒嘅香味。
炒時菜

炒時菜係馬拉盞炒通菜,好惹味鹹鹹地,唔鍾意食菜嘅我都一啖接着一啖。食咗咁多肉都係要食啲菜嘅。
薄荷青檸梳打
飲品有薄荷葉青檸梳打,媽咪話飲完之後喉嚨好舒服。

兩個人清晒咁多嘢,好滿足。原來元朗都有咁多好食嘅泰國菜。呢度嘅氣氛好適合黎慶祝特別事情或者TGIF。已經深深愛上咗冬陰功同埋食豬串/ 豬髀,下次一定要再嚟。
2021-11-04
甜柚鮮蝦沙律