Cambo ขุนทอง (The ONE)

Cambo 係我行The One時發現既,經過肚餓見到咁多人排隊咁咪排下,排隊通常一係驚喜,一係期望過高會失望(自從網上hit起NEW Holidays呢個飲食page之後,我對排隊美食都卻步,跟住個page食過幾次排隊野都中伏)。咁Cambo係The One算係熱門餐廳,其實佢連住兩個店面,一邊賣越南野,一邊賣泰國野,咁我次次都食泰國野,因為我自己係中意酸、辣口味既,就算之前係上海exchange,浙江個頭食野偏甜都好啦,我都係經常走去食麻辣燙啊、雲南野啊個d。越南個邊自我感覺好似冇咁受歡迎,4條友大概排左20分鐘到,其實如果好味,呢個時間都可以接受。咁食泰國野點都要order一個冬陰功,冬陰功做得好,其他食物都唔會差,呢個冬陰功細細煲,味道酸辣適中,有3、4隻大蝦係入面,以78蚊價格黎講我覺得算足料,冬天時分飲冬陰功真係特別暖胃。然後上既係泰式酸辣腌豬頸肉,呢個前菜我覺得好好食,豬頸肉經過烤製肉邊帶脆,酸度適宜辣度十足,因為我好中意食辣,所以我覺得好正,同行朋友就係咁係度飲水解辣,另外呢碟前菜撈埋左d洋蔥入去,本身以為洋蔥唔好味,但係點埋d酸辣汁特別開胃。呢個泰式酸辣鳳爪都係前菜,

冬陰功
泰式酸辣腌豬頸肉
呢個泰式酸辣鳳爪都係前菜,都係酸辣口味,同行有個朋友極度中意食鳳爪就order左,其實同酒樓八雲鳳爪差唔多,但係鳳爪係好大隻好白雪雪既,即使佢係切開一半咬落口都係啖啖肉,不過味道我覺得同上面個豬頸肉差唔多。同埋因為我地都order左泰式拼盤(大),入面已經有鳳爪,所以我覺得唔使特別叫既
泰式酸辣鳳爪
泰式拼盤(大),分別係鳳爪、鳳尾蝦春捲、香葉包雞、泰式炸蝦餅同炸魚餅,個香葉包雞同埋炸蝦餅好味。其他還可以,但係$178蚊有5款每款除返開都係35蚊,比起散叫係抵既。
泰式拼盤(大)
次次去食泰國野都一定會叫泰式炒金邊粉架啦,撈埋花生碎特別香口,尤其d金邊粉索曬個酸咪咪既汁,好惹味。之前係尖沙咀食過另一間炒金邊粉,味道較得唔好又酸又甜,但Cambo既泰式炒粉完全唔會有過酸或者過甜既問題。而且金邊粉入口都係爽滑既,我俾滿分呢碟粉。
泰式炒粉
大蝦菠蘿焗飯,滿懷希望叫左呢個飯,因為係原隻菠蘿,所以覺得特別勁,之但係,食落口,都可以,就係菠蘿炒飯,入面d臘腸粒好味,菠蘿味都濃郁,靚多過好味既一碟。
大蝦菠蘿焗飯
食落黎我覺得排20分鐘都算值得既,尤其佢個泰式酸辣腌豬頸肉、冬陰功同埋泰式炒粉,而且拼盤入面既香葉包雞同埋炸蝦餅都好惹味,食呢幾要排隊,我覺得冇問題!
2017-01-14
冬陰功