之前小妹去佐敦配眼鏡👓,經過Pom's Kitchen & Deli,覺得呢間餐廳環境吾錯,已經立即收藏左🖇。今日媽媽👩🏻系附近放工💨,就約左佢系呢度食晚飯🍴~餐廳走英倫風,復古得黎帶點型格。格調比較暗,燈光非常浪漫💕。牆上部份既燈💡仲系用水管形狀砌成,好特別呢!座位有高枱,相約知己談心很不錯👫👭;亦有卡位,適合喜歡有privacy既食客👀;仲有長枱添,西餐廳黎講,可以比大班朋友聚會🍷,實在很不錯啊!近門口仲有個用玻璃躺門間出黎既半開放角落🌟,坐系個度食都幾好feel架😀!坐低之後,店員隨即送上2杯水☺️,然後介紹當天既廚師推介💁🏻,態度十分友善。佢地有2個menu:1個系set dinner,另1個就系相對比較貴既扒類。我地叫左2個set dinner,包含左:是日餐湯♨️、法式蒜蓉包🍞、主菜🍝同飲品🍹。今晚既餐湯系番茄濃湯🍅,湯中有番茄粒,整體偏酸👀。法式蒜蓉包不太脆,但蒜蓉味同牛油味都重👅,上面仲有d蒜蓉粒~白酒牛油鮮大硯意大利粉($148):呢碟意粉落足料架,總共有5隻蜆🤗,d硯仲冇腥味而且好鮮甜添😋!伴碟既蒜片切到好薄,更加帶出海鮮既鮮味✨。意粉非常彈牙,就算d湯比較多都冇浸到林
餐廳走英倫風,復古得黎帶點型格。
法式蒜蓉包(左); 番茄濃湯(右)
白酒牛油鮮大硯意大利粉
白酒牛油鮮大硯意大利粉($148):呢碟意粉落足料架,總共有5隻蜆🤗,d硯仲冇腥味而且好鮮甜添😋!伴碟既蒜片切到好薄,更加帶出海鮮既鮮味✨。意粉非常彈牙,就算d湯比較多都冇浸到林哂,非常好啊👍🏻!
黑松露忌廉野菌意大利飯
黑松露忌廉野菌意大利飯($158):意大利飯上面有幾塊薄切既芝士🧀,飯裡面既芝士仲拉到絲架😍~食落松露味香而不膩,蘑菇爽口🍄,食材好新鮮。而且份量剛剛好,吾會話食哂成碟之後覺得滯😉。
熱檸檬水
小妹怕夜晚飲咖啡奶茶☕️會訓吾著,所以叫左熱檸檬水🍋,上面有2片檸檬,不過不失啦~餐飲個杯好型格,但略嫌杯耳有點難拿🙊。

另外,用餐期間店員不時走過黎幫我地加水💧。

Pom's Kitchen & Deli位置十分方便👏🏻,佐敦站E出口行1分鐘就到達。最重要系價錢吾算好貴✔️,如果想食個有格調、又豐富既dinner,呢間都系吾錯既選擇啊😚~
2016-11-16
白酒牛油鮮大硯意大利粉