2018-10-23 4766 瀏覽
夜晚收工約左朋友去上環買啲野跟住順便openrice下附近有咩食,最後朋友話食pizza,就揀左jacomax永樂街一到夜晚就冇咩人,行左一陣就到。餐廳外觀認真麻麻,玻璃好似好污糟咁,但入到去都唔錯,燈光柔和,人唔多,靜靜地最岩傾計,而且仲會望到chef 整pizza,係外國人黎。我就唔太好pizza,就叫左個pasta,朋友話佢自己叫一個pizza食哈哈挪威三文魚盧荀意粉($132)個意粉既份量比我想像中大碟,意粉煮得岩岩好,唔會太硬或者太淋,啲汁都好適量,每條意粉都掛到啲汁但唔會話浸住晒個意粉。忌廉汁通想都係杰身同比較漏,不過佢帶幾分甜味又令到我一口接一口。而個煙三文魚唔多又撕開晒,唔係太食得出個味,比啲汁蓋過左。盧荀非常之幼身,口感不錯,好像冇乜點調味朋友叫既13”風乾火腿火箭菜薄餅($152)終於出場了大概等左15分鐘到啦,因為佢即叫即整,係會比較耐。啲火腿既鋪排係一舊有一塊,上面灑左啲芝士再加埋pizza既蕃茄醬同綠色既火箭菜,視覺效果好fresh。我試左一舊,感覺都係好fresh!個皮搓得好薄,焗得香,稍為硬左少少,蕃茄醬少少酸帶啲甜,火腿既咸再加埋火箭菜獨特而清新既味道,

挪威三文魚盧荀意粉($132)
挪威三文魚盧荀意粉

朋友叫既
13”風乾火腿火箭菜薄餅($152)終於出場了
Parma  ham  火箭菜pizza

大概等左15分鐘到啦,因為佢即叫即整,係會比較耐。啲火腿既鋪排係一舊有一塊,上面灑左啲芝士再加埋pizza既蕃茄醬同綠色既火箭菜,視覺效果好fresh。我試左一舊,感覺都係好fresh!個皮搓得好薄,焗得香,稍為硬左少少,蕃茄醬少少酸帶啲甜,火腿既咸再加埋火箭菜獨特而清新既味道,都不錯。
Lime  Soda
另外我地叫左兩杯野解下渴。杯lime soda超夠氣,同埋青擰既酸味,除左解渴仲消濟添。
佢啤酒既種類都幾多,但我唔飲啤酒所以就唔知分別了。不過朋友話都幾夠凍。

食物係唔差,不過你問我會唔會再黎,我又覺得未必,呢啲味道好多餐廳都做到。