OPPA Coffee Bar Restaurant

2020-05-07 3268 瀏覽
呢輪留在家中時間多左,係咁睇韓國飲食節目,睇到口水直流,忍唔住今晚都要去一去食返餐呢間餐廳開係呢條專賣韓國食材嘅街中店名叫得做OPPA,店內真係有真OPPA招呼你 (心心眼中.......)餐牌上提供芝士溶岩飯,炸鷄,韓式主食,小食,拉麵或烏冬,仲有多款韓式酒類及罐裝飲品呢度嘅韓式豬手 ($238),份量相當唔野少,起好一片片,與其他店舖出品嘅多一份醬汁,配埋生菜,蒜片及泡菜,顔色配搭吸引首先淨食豬手,煮得相當入味,豬皮軟中帶點煙韌,滿滿骨膠原在口中; 肉質唔嚡口之餘仲幾鬆化跟住配埋蒜片加泡菜,用生菜包住,又係另一種滋味食法,菜同肉比例均衡,亦係當地人食法,無論口感及味道再多D層次!呢客Jumbo拉麵 ($98) 芝士,年糕,魚糕及泡菜,所有韓國特色小食材料都加埋入去,原個金色拉麵煲上枱睇韓國飲食節目都見過佢地煮即食麵,好鍾意加隻生蛋落去,今晚呢煲都有,可以試下有咩分別趁熱用筷子撈均晒所有材料,偶然食到蛋碎,增加香滑度; 另外芝士半熔化夾埋魚糕一齊食,睇下有拉絲效果,芝士夾咩都咁好味嘅......拉麵煮至偏腍身,湯底唔覺好辣,加埋泡菜微酸辣,減低膩度!今晚呢餐完全滿足我嘅口癮,其待快D

呢間餐廳開係呢條專賣韓國食材嘅街中

拉麵煮至偏腍身,湯底唔覺好辣,加埋泡菜微酸辣,減低膩度!

今晚呢餐完全滿足我嘅口癮,其待快D可以去韓國瘋狂美食一番!