2020-07-17 2773 瀏覽
終於有機會黎食個omakase嘅dinner🤤,期待已久,呢間位於西貢白沙灣嘅日式餐廳環境優美❤️,對住一片無敵大海景,我同朋友就叫左「海」餐($600)。.前菜3點:餐廳係個盒到做左煙霧效果,一定要影低😂。最左邊嘅係日式豆腐,淡淡嘅豆味同非常滑身。中間嘅係茄子,最右邊嘅係水雲,而次序最好由左至右食。.刺身2點:左邊嘅係黑鯪魚,非常有魚鮮味💕。右邊嘅係池魚,我個人就比較鍾意池魚,比較香嘅油香味🤤,而呢度亦用左無色醬油保持光澤。.蒸物:今晚嘅就有三文魚籽鰻魚蒸蛋,非常滑身,而且三文魚籽嘅味道同蛋味好搭配🥳,底下亦會食到非常肥美嘅鰻魚,令到個蒸蛋更香👏。.燒物:燒物方面就有松葉蟹肉甲羅燒,再配上4片多士,蟹肉嘅份量好充足😍,就咁食會有少少太濃郁,配上多士就啱啱好。.手卷:吞拿魚手卷十分吸引👍,師傅仲幫我切開左,更方便食用。.湯:味增湯好有日式風味,清淡得黎又不失鮮味😊。.甜品:今晚嘅甜品係用自家製嘅雲呢拿雪糕,下面再配上黃金桃,更增口感同滿足感❤️,雪糕同桃都好搭,食完都唔會覺得膩。
前菜3點:
餐廳係個盒到做左煙霧效果,一定要影低😂。
最左邊嘅係日式豆腐,淡淡嘅豆味同非常滑身。
中間嘅係茄子,最右邊嘅係水雲,而次序最好由左至右食。

刺身2點:
蒸物:
燒物:
手卷:
吞拿魚手卷十分吸引👍,師傅仲幫我切開左,更方便食用。
湯:
味增湯好有日式風味,清淡得黎又不失鮮味😊。
甜品