呢個星期日作為香港人喺銅鑼灣有好重要嘅任務,所以要喺出發前補一補級💪。之前上網見到有間新開嘅日式廚師發辦店,本身想聖誕嚟食餐好嘅,但都係食個lunch試試個質素先。餐廳位置非常方便,喺正銅鑼灣中心地帶,唔使入到新界😅。大堂都已經有聖餐樹裝飾了🎄,靚靚,由搭𨋢開始已經覺得個氣氛好舒服。由於訂咗枱,所以上到去好快店員就安排我哋入座,坐正喺師傅前面,而另一邊就係窗口位,望到大街。星期六日都有提供lunch set ,原來仲有做lunch的omakase($980/pp)添。午餐價格由$260-$480一份,包沙律、味增湯、茶碗蒸同甜品,類別就壽司刺身同熟食均有幾款揀,所以唔食生食都有選擇👍。首先上咗沙律同茶碗蒸先,個沙律🥗好多汁好開胃呀,每塊菜都好充滿麻醬,而且上面啲炸京蔥好好味,炸完無哂浸臭青味,仲有啲似木魚嘅口感。蒸碗蒸同樣好吸引,面頭鋪咗啲蟹肉,連埋個高湯汁勁鮮甜,而且呢個蛋嘅質感無平日蒸水蛋咁實在,口感比較fluffy,密度低啲,入口即溶。太好食喇😋,令我覺得佢好細個,唔夠喉。味增湯2個set都有,如果order丼飯就會先上,壽司set就會後上。呢個都好飲,不過就無乜特別,加分位係有
沙律
茶碗蒸
味增湯
味增湯2個set都有,如果order丼飯就會先上,壽司set就會後上。呢個都好飲,不過就無乜特別,加分位係有好多豆卜,索湯一流。
朋友嗌咗Japanese Sea Urchin Rice with American Lobster($480),因為佢係飯桶喎🍚,所以要嗌丼飯。嘩,個丼勁有氣勢,有成隻美國龍蝦🦞,師傳已經拆好哂肉,配上海膽連埋啲金箔,造型真係拎滿分💯。我偷食咗幾啖,龍蝦肉係熟嘅、唔係刺身,肉質好爽;而海膽更加係令我溶化,好甜好正,完全唔腥。海膽呢樣嘢真係從來都係一念之差,難食嘅可以令你反胃,而相反呢到嘅海膽就正正係好正嗰種😋。
加飯
至於飯本身,白醋味唔濃,無平日咁酸,唔會搶咗海鮮嘅味,而且比較特別嘅係飯入面撈咗啲蟹柳絲、紫菜同菇。餐廳好貼心,問住我哋啱唔啱食,我個friend勁厚面皮話好食呀,但唔係好夠食🙄。點知師傅勁好人,又真係睬佢,加飯比佢,仲要唔係白飯咁單調,仲話下次我哋開聲就得XD。
至於我嚟就係想試下食唔食得過晚市omakase嘅,所以就order咗Premium Sushi Platter($360),因為都係有十件由師傅發辦嘅壽司🍣,加一手卷。師傅一開始會問定我有無乜嘢唔食先,再由佢話事,逐件上,咁樣真係好好,因為可以逐件品嚐,再加上我本身食嘢好慢🙈。由於坐喺bar枱位,所以能同時欣賞師傅嘅功夫。
由於掛住食同吹水,所以唔係件件都有影到相。第一件係𩶘魚壽司,師傅喺製作時已經有用上醬油,唔使點任何醬汁已經好好食。第一件好食,已大大提高了我嘅食慾。
帆立貝壽司,非常厚肉。
呑拿魚醬油漬壽司,最驚呑拿魚多筋,呢件完全無事,有醬油味,但唔會過濃。
鰤魚壽司,即係油甘魚,上面有啲魚籽。
秋刀魚壽司🥇,我第一次食秋刀魚嘅刺身,原來係咁好食。除咗鮮味外,我鍾意係佢嘅口感,比較爽,唔同其他魚咁偏淋。同師傅傾開偈,先知原來而家喺食秋刀魚嘅季節,仲話今年因為秋刀魚被人大量提早捕捉,導至失收,所以特別矜貴🤭。
黑松露甘蝦壽司,蝦肉鮮甜彈牙🦐,大隻到連蝦尾都咁好肉。
拖羅壽司🥉,超肥美,嗰種油脂會融入味蕾,真係會用條脷去享受,加上見到拖羅隻粉紅色已經知正。
日本馬糞海膽壽司🥈,海膽量成座小山丘咁,上面已經講咗呢到啲海膽有幾好食😋。
十件壽司過後,就嚟到最後嘅拖羅手卷,師傅即刻喺我面前搓。拖羅唔洗講😋,我鍾意佢個手卷入面會有啲醃蘿蔔,味道好豐富。每一件壽司都係以厚厚嘅魚生蓋上少量飯量,咁樣仲食得出各種魚嘅鮮味🤤。呢日食咗好多平日好少食嘅魚生,原來係咁滋味,而重點真係要啲來貨靚。店員話啲海鮮真係每日經飛機直送✈️。
紅豆蕨餅
估唔到食完都幾飽,最主要係好滿足,同有幸福嘅感覺。最後就係跟餐甜品,要咗一份紅豆蕨餅,同一份自家製雪糕。前者做到預期嘅味道,夠煙韌,但唔算好特別。
自家製芝麻味雪糕
相反估唔到個雪糕🍨係出乎意料之外,呢日係芝麻味,本身我係勁討厭的,但都胃食試啖,點知又ok喎,愈食愈上癮,同個friend交換埋添,哈哈。因為個芝麻清清地,唔係好濃好膩嗰種!
總括嚟講,今次喺Kura藏嘅午膳令我好滿意滿足,加上今餐係我請個friend食賀佢升職,俾咗錢就真係想食好啲,果然無揀錯、無令我失望。餐廳裝修簡約得嚟,又不失格調,而且空間感充足,闊落,好似有好多area劃咗做包箱。服務方面亦無可挑剔嘅地方,一坐低店員就已經送上熱毛巾,其中一位束馬尾嘅女店員更好好客,埋單時送上coupon,並介紹埋晚餐嘅幾種omakase set有乜分別,講到我都好想食啊🤤。另外,serve我嗰邊嘅師傅亦好nice(仲幾靚仔),間唔中會同客人傾偈,成個氣氛好舒服好causal。
價目方面,餐廳走高檔路線嚟講算性價比高,食好少少嘅lunch而家都要$300up,而晚市有3款omakase,最貴嗰種都只係$1680,一啲都唔誇張,即係過時過節呀生日食下都唔過份嘅😊。最後,講多次就係食物味道真係好高質,老實説,個人認為壽司set比起龍蝦丼更出色同抵食👍,每一件壽司每一種魚都好好食,而且食呢個set其實都同食omakase都有啲似啊。
2019-12-08
紀念日