招聘中
$16,500-$18,000
月薪 (面議)
2018-08-17 317 瀏覽
去開太古果邊, 聽講話有間米芝蓮推介既沾麵, 做完野就特登行去鰂魚涌試下. 唔知係咪因為米芝蓮既關係, 個心特別期待會好好味, 可是好多時食米芝蓮推介餐廳都會希望愈大失望愈大.舖頭既裝修同大部份拉麵店一樣, 都係開放式廚房,自助點菜裝水. 點餐紙可以揀濃味定淡味, 仲可以揀麵量 (都係同一價錢), 貪心地揀左周月沾麵濃湯熱沾麵300g (麵量最高). 另外加左叉燒. 上菜速度幾快, 唔洗10分鐘已經有得食! 上菜時拉麵係熱辣辣, 而湯係溫既, 唔燙口, 出面天氣咁熱, 我覺得咁樣仲易入口, 呢方面我覺得佢都幾細心.  麵係粗身拉麵, 煮得剛剛好, 夠咬口, 我中意! 沾麵既醬油湯味道好濃, 真係陣陣既醬油香, 上邊浮住一層厚厚既油, 裡面既肥豬肉好林好入味, 可惜個湯有點太鹹, 味道單一, 雖然佢加左海鮮煮出黎, 但被鹹味蓋過, 唔係幾食倒鮮味, 而且有點油膩, 加埋D麵一齊食, 味道其實好似醬油米餅咁, 我覺得如果其他材料味道突出點就更好. 我個人覺得這個拉麵味道不太突出, 但如果大家係特別中意食醬油既話, 係可以一試既!
周月沾麵 另加 叉燒
2018-08-11