2018-05-28 2418 瀏覽
放工後匆匆走, 只為能早早來到呢度貪杯~ 呢間鋪系soho , 地下有個細細既招牌, 吸引著你上去.餐廳既設計都好特別, 感覺系一間餐廳設計既酒吧一樣. 餐廳同酒吧結合一下.播著不斷年代既流行曲. 耳目一新之餘而又覺得自在.  因為啱啱開門, 未有人. 為jor 不這麼沉悶, 就坐上了bar臺, 可以一邊飲著美酒,一邊同bartender 談笑風生.而且bar背景系一個霓虹燈設計. 令到吸睛不少. 一開始, 同朋友嗌了一杯野, 再等住食物來臨. 餐單真的很特別, 同餐廳設計一樣, 中式加西式結合, 整出不多既fusion菜~ 一開始睇menu 既item 名, 都覺得好詫異. 究竟呢幾款食物系可以放埋一齊既咩? 本想搵幾款“稍微正常的名”來系以作安全, 殊不知既名都系咁古怪! 好啦~ 放膽去試下啦! 第一個嗌了 sourdough egg waffle, 分子料理雞蛋仔 點上呢個醬! 真係意外地夾! 因為呢個雞蛋仔佢轉了另一種食材, 令到口感qq的同埋更加香脆.  加上呢個魚醬後, 味道變了另一種, 而且是更加好味的.   第二款就係Fired Chicken 睇個款酒好似kfc 炸雞
放工後匆匆走, 只為能早早來到呢度貪杯~

呢間鋪系soho , 地下有個細細既招牌, 吸引著你上去.

而且bar背景系一個霓虹燈設計. 令到吸睛不少.

一開始, 同朋友嗌了一杯野, 再等住食物來臨.

第一個嗌了 sourdough egg waffle,

第二款就係Fired Chicken
睇個款酒好似kfc 炸雞咁, 但係問落去. 那陣四川辣味陣陣溢出來.
食落口, 那個辣度幾過癮,  但係按我口味, 覺得肉質比較鞋口小小, 唔屬於淡淡肉質那種, 調味可以更味重d.
總括黎說都不妨一試.

第三款系 Prawns Pumpkin
呢個好似Burger既設計, 第一層以煎香既南瓜做底, 中間系蝦, 再上面就系芝麻醬 而且都淋上一陣香油.
睇落去, 完全覺得這三款食物放在同一碟上, 實數奇怪. 但係食了第一口. 舌頭卻肯定了佢地系match的.
那個南瓜軟硬度適中, 不覺得油膩, 蝦就較為爽口, 芝麻醬才是精髓,  因為呢個醬先可以把蝦同南瓜擺埋一齊.

2018-05-02
  • Prawns Pumpkin