2019-03-22 5594 瀏覽
今日又去食正野,朋友知我鍾意食扒,帶左我去尖沙咀既The Grill Room。間餐廳好好氣氛,好有情調。因為地方唔太大,所以多人既時候難免有啲吵。我地坐左喺Bar枱,Bar枱兩邊有四人座位。雖然係Bar枱位,但坐得好舒服,而且可以望住大廚煮野食,感覺唔錯。入正題,哩到無Set Dinner,我地就叫左燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉同香炒新鮮蜆仔配墨汁青檸扁意粉,另外仲哏左個湯同忌廉牛油蒜雜菌。忌廉牛油蒜雜菌哩個Side都有驚喜。啲菇吸晒牛油香味,兩種菇有唔同大細,配埋烘過的多士超夾。將啲菇放喺舊多士上面一齊,相當好味。脆多士得兩件,雖然唔夠喉,但一個Side黎講都夠晒。燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉安格斯西冷扒叫左7成熟既扒, 外面已經係全部燒到剛好熟,一切開粉紅色既肉,無血水流出,就知道廚師煮得岩岩好,所有肉汁已經鎖住,食落好嫩好肉汁。香炒新鮮蜆仔配墨汁青檸扁意粉哩個好期待,同平時食既墨汁意粉好唔同。個青檸汁令成個意粉口感清新左好多,而且好特別,值得一試。啲蜆仔食唔到沙, 而且每隻都肥美鮮甜。因為果晚唔係太舒服無試到佢地啲飲品。啲飲品全部都係凍既,留返下次黎再試。

忌廉牛油蒜雜菌

燒美國安格斯西冷扒配黑松露薯蓉