同飯腳 👧🏻 食完 Lunch 行過K11, 想買杯嘢飲,見到「Tea Express Bar by Jrink」, 不如就飲你啦! 喺呢個「茶飲界」都叫做打滾咗一段日子, 被不少嘅茶飲店外表欺騙過、伏過 🥲 對於未試過嘅茶飲店,都唔敢抱有期望 🙈 唔係茶味太淡, 就係所謂鮮果系列其實用生果糖漿沖泡(怕甜人最怕🙈)=========================日本焙茶 latte(無糖)$40焙茶有碳烤香味, 甘醇茶味濃郁,但冇苦澀味;配合北海道3.6牛乳, 口感滑,有種好實在嘅感覺,厚滑而不膩。店舖真材實料用茶葉沖泡,飲飲下杯底沉澱茶葉渣,並唔係用即沖焙茶沖劑,所以走甜可以走得徹底,用料有誠意;建議微甜、走甜,茶嘅回甘會更突出。之後 search 返「Jrink」, 原來係本土品牌,茶葉都係自家品牌嘅產品;唔怪得除咗即場沖泡嘅飲品,仲有茶葉放喺度發售。現場賣本地茶葉釀製嘅啤酒,真.撐香港!「Tea Express Bar by Jrink」價錢偏貴,畢竟位於 K11 內 🤔 不過飲品有質素,推薦比愛重茶味既朋友;而且感受到「Jrink」對茶、對香港嘅熱誠啊 🙆🏻‍♀️ 俾咗錢先發現
=========================
日本焙茶 latte(無糖)$40
日本焙茶 latte

現場賣本地茶葉釀製嘅啤酒,真.撐香港!
「Tea Express Bar by Jrink」價錢偏貴,畢竟位於 K11 內 🤔 不過飲品有質素,推薦比愛重茶味既朋友;而且感受到「Jrink」對茶、對香港嘅熱誠啊 🙆🏻‍♀️ 俾咗錢先發現原來可以加白玉、寒天等配料, 有個藉口下星期再試過 😏
=========================
Tea Express Bar by Jrink